3/5 - (1 stemmen)

The Ex-Files

Niveau:
Genre: diary
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697309743989", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004006559456","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Ex-Files%20%28ebook%29%2C%20Pete%20Johnson","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Thursday 23 June
Today I cut up my best friend’s favourite dress.
I can’t even say I did it in a moment of crazed anguish. It was totally premeditated. I’d spent ages searching for the right pair of scissors – I wanted the especially sharp ones.
I knew Andrea was away visiting her dad this afternoon, so here was my chance to get inside her bedroom. And it was dead easy. I told her mum I thought I’d lost a special earring there. My only worry was that she might stay and look for it with me (she’s one of those very eager-to-please mums). But luckily the phone rang, leaving me to carry out my act of vengeance.
I located the dress at once. Well, it was impossible to miss. The one Andrea had been all day choosing. The one she planned to wear to her birthday party on Saturday.
Hot, angry tears shot down my face as I cut it up.
Andrea and I have been best friends ever since I moved here last October. She’s so self-confident and lively and always right in the centre of things – exactly how I would like to be. You might even say I wasn’t only her friend; I was her fan as well.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 2006.

^ Terug naar boven

Algemeen

Bella was maandenlang in de wolken: ze had de mooiste, liefste en gevoeligste jongen van de school als vriend. Luc was alles wat iedere andere jongen niet was. Bella was vastbesloten om de rest van haar lange leven (ze is nu vijftien) met Luc te delen.
De rusteloze feestvierder Danny was voor het eerst in zijn leven echt verliefd. Op de mooie, leuke en interessante Nicole. Eindelijk zou hij zijn leven lang bij die fantastische meid blijven.
Maar dan gebeurt iets verschrikkelijks: Luc gaat er vandoor met de beste vriendin van Bella, Andrea; en Nicole laat van de ene op de andere dag Danny in de steek en ze heeft direct een nieuw vriendje. Bella en Danny zijn doodongelukkig.
En dan spreekt Rupert hen aan. Rupert is een oudere jongen die bij zijn grootouders in huis woont. Ook hij heeft een ongelukkige liefde overleefd. Maar omdat hem dat zo veel verdriet kostte – een verdriet wat zo lang duurde – heeft hij besloten een vrijwilligersorganisatie op te zetten: ‘The Ex-Files’. ‘The Ex-Files’ is er alleen voor ongelukkige geliefden (zoals Bella en Danny). Met strenge regels en met fanatieke hulp – van Rupert en van andere vrijwilligers – worden de teleurgestelde verliefde jongeren geholpen om hun grote liefde voorgoed te vergeten.
Maar dat kost tijd, doorzettingsvermogen en – opnieuw – verdriet. Het is de vraag of Bella en Danny het aankunnen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Pete Johnson

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
184

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK, een voorstad van Londen

Bijzonderheden:
Een roman in 4 delen en in 24 hoofdstukken; de delen binnen de delen zijn getiteld ‘Bella’ of ‘Danny’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je een vriendje/vriendinnetje hebt, dan is ‘The Ex-Files’ misschien een goede keus voor jou. Als je nog geen vriendje/vriendinnetje hebt, is het vast en zeker ook een interessant boek. En als je niet meer een vriendje/vriendinnetje hebt: lezen dit boek!


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Ex-Files’ heb je niet veel specialistische kennis nodig. Het is een verhaal over jongeren en hun liefdes in een plaats ergens in Engeland, een voorstad van Londen. Het had een verhaal over Nederlandse jongeren kunnen zijn. Het verhaal gaat niet over Engeland, over geschiedenis of over misdaad; er komen geen sprookjesachtige wezens in voor en je zult niet doodsbang onder de dekens wegduiken als je het verhaal leest. Het verhaal is een verhaal over het belangrijkste thema in het leven: de liefde.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Ex-Files’ zijn nergens moeilijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn kort en er zijn heel veel dialogen.
Wat het verhaal vooral zo leesbaar maakt, is dat het wordt verteld door twee jongeren: Bella en Danny. Deze twee jongeren gebruiken nooit moeilijke woorden. In een dagboekvorm vertellen ze wat hen overkomen is.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Ex-Files’ een heel leesbaar verhaal. Het is zeker niet moeilijk voor wat betreft de woorden en zinnen. Er wordt heel veel verteld en gesproken met elkaar en omdat het dagboektaal is, is de roman nergens echt moeilijk.
Ook het verhaal is niet ingewikkeld. Een meisje en een jongen zijn beiden hun vriend(in) kwijtgeraakt aan een ander. Via een vrijwilligersorganisatie komen ze in contact met andere jongeren: maar met wie en hoe dat zal gaan blijft heel lang onduidelijk en dat zorgt voor de spanning in het verhaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Ex-Files’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Ex-Files’ is spannend geschreven. Dat komt niet omdat er veel spectaculaire dingen gebeuren in het boek, maar omdat je als lezer pas heel langzaam beseft wat er gaat gebeuren en wat er gebeurd is. Lang vraag je je bijvoorbeeld af wat de relatie zal worden tussen Bella, Danny en Rupert (en of daar wel een relatie zal zijn).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Ex-Files’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Maar omdat de verschillende verhalen als dagboekfragmenten in het boek staan, hoor pas later wat er die dag gebeurd is. Dat maakt het verhaal soms wel spannend, omdat je bijvoorbeeld leest wat Bella van Rupert moet doen, terwijl Danny dat pas een paar dagen later gaat doen. Langzamerhand komen de verschillende karakters bij elkaar (terwijl ze dat helemaal niet van elkaar weten).


Tijd:

De jeugdroman ‘The Ex-Files’ speelt zich af ergens in de periode 2000-2010. Het is de tijd van mobiele telefoons, van e-mails en Sms-berichten. Die manier van contact houden gebruiken de hoofdpersonen; zo maken ze soms hun verkering soms uit via de email.
Het verhaal duurt een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De stad waar de karakters uit ‘The Ex-Files’ wonen, is  een stad(je) in de buurt van Londen, waarschijnlijk een voorstad. Soms gaat de vader van Bella met zijn vriendin met de taxi naar het theater in die stad.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Ex-Files’: worden Bella en Danny ooit weer gelukkig nadat hun vriend(in) het heeft uitgemaakt?


Verteller:

De roman ‘The Ex-Files’ heeft twee ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Ex-Files’ zijn:
• Bella Norris: een ongelukkige 15-jarige meid. Ze woont alleen met haar vader; haar moeder is een aantal jaren geleden overleden. Haar vriendje heeft de relatie verbroken;
• Danny: een ongelukkige 14-jarige jongen. Hij woont samen met zijn ouders en zijn twee broertjes. Zijn vriendin heeft de relatie verbroken;
• Rupert: de 18-/19-jarige leider van ‘The Ex-Files’. Hij woont bij zijn grootouders in huis. Hij heeft het laatste jaar van de middelbare school verknoeid door zijn drukke werk voor ‘The Ex-Files’; tussen zijn drukke vrijwilligerswerk door probeert hij nog wat vakken bij te spijkeren, zodat hij na de zomervakantie naar de universiteit kan gaan.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Ex-Files’ zijn:
Bella’s familie en vrienden:
• Andrea: de (ex-)beste vriendin van Bella;
• Luc: de beste (ex-)vriend van Bella;
• Mr Norris: de vader van Bella;
• Tilly: de hond van Bella;
• Gloria: de vriendin van Bella’s vader;
• Patrick: de broer van Luc;
Danny’s familie en vrienden:
• Nicole: de 14-jarige beste (ex-)vriendin van Danny;
• James: de beste vriend van Nicole;
• Gary: de beste vriend van Danny;
• De vader en moeder en twee jongere broertjes van Danny;
• Leah: een vriendin van Gary en Danny;
Leden van ‘The Ex-Files’:
• Juliette: de medeoprichter van ‘The Ex-Files’;
• Kathleen: de barjuffrouw en vrijwilligster van ‘The Ex-Files’.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Ex-Files’ is niet verfilmd.


Overig:

Laat je niet van de wijs brengen door de titel van dit boek. Uiteraard slaat de titel ‘The Ex-Files’ wel een beetje op de spannende filmserie van een aantal jaren geleden, maar deze jeugdroman heeft niets met die serie te maken. De Tv-serie was een mysterieuze misdaadserie, maar het boek is een verhaal over liefde (en vooral over een liefde die voorbij is).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Pete Johnson.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Sam and Jenny van John Rowe Townsend
David & Della van Paul Zindel
Love Hurts van Beverly Scudamore


Citaat:
‘… and, of course, I meet all Rupert’s … I was going to say patients but that’s not what you are, is it?’
‘Sometimes I feel as if I am,’ I said, smiling.
She threw up her chin and declared, ‘I’ll tell you what we all are: a clan. The clan of the broken-hearted; how about that?’ (p.111)

Vragen over het boek:

1. Waarom heet dit boek ‘The Ex-Files’?
2. Wat vind je van de manier waarop Bella met haar (ex-)vriendje omgaat?
3. Wat vind je van de manier waarop Danny met zijn (ex-)vriendinnetje omgaat?
4. Beschrijf het karakter van Rupert. Vind je hem sympathiek of juist helemaal niet? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.