4/5 - (1 stemmen)

The Fox

Niveau:
Genre: love
Thema: relaties

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1698584338847", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000112769259","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Fox%2C%20The%20Captain%27s%20Doll%2C%20The%20Ladybird%20%28ebo...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The two girls were usually known by their surnames, Banford and March. They had taken the farm together, intending to work it all by themselves: that is, they were going to rear chickens, make a living by poultry, and add to this by keeping a cow, and raising one or two young beasts. Unfortunately, things did not turn out well.
Banford was a small, thin, delicate thing with spectacles. She, however, was the principal investor, for March had little or no money. Banford's father, who was a tradesman in Islington, gave his daughter the start, for her health's sake, and because he loved her, and because it did not look as if she would marry. March was more robust. She had learned carpentry and joinery at the evening classes in Islington. She would be the man about the place. They had, moreover, Banford's old grandfather living with them at the start. He had been a farmer. But unfortunately the old man died after he had been at Bailey Farm for a year. Then the two girls were left alone.
They were neither of them young: that is, they were near thirty. But they certainly were not old. They set out quite gallantly with their enterprise. They had numbers of chickens, black Leghorns and white Leghorns, Plymouths and Wyandottes; also some ducks; also two heifers in the fields. One heifer, unfortunately, refused absolutely to stay in the Bailey Farm closes. No matter how March made up the fences, the heifer was out, wild in the woods, or trespassing on the neighbouring pasture, and March and Banford were away, flying after her, with more haste than success. So this heifer they sold in despair. Then, just before the other beast was expecting her first calf, the old man died, and the girls, afraid of the coming event, sold her in a panic, and limited their attentions to fowls and ducks.

© Penguin Books, 1923/1978.

^ Terug naar boven

Algemeen

De Londense twee vrijgezelle vriendinnen Banford en March wonen sinds een tijdje samen op een boerderij, eerst met de opa van Banford, later met z’n tweeën. Banford is de slimme, rijke, maar ook zwakke en zeurderige meid – een niet echt aantrekkelijke vrouw. March is de stille, dromerige, maar stoere meid – een vrouw die er goed uitziet. Maar de boerderij kost hen helaas meer dan hij oplevert: koeien, eenden en kippen gaan dood, het zware werk wordt alleen door de (sterke) March gedaan. De meiden zijn zo’n beetje ten einde raad.
Maar dan komt er leven in de brouwerij. Allereerst is daar een vervelende vos die de laatste kippen probeert te verschalken. March, die hem ’s nachts probeert te doden, raakt gefascineerd door het wilde beest en ze vergeet hem dood te schieten.
Vervolgens komt er een andere ongenode gast langs: een soldaat die een tijdje in Canada werkte en die nu militair is. Hij woonde vroeger bij zijn opa op deze boerderij, voordat de vader van Banford hem kocht. En hij zou er graag weer willen wonen …
Banford (de eigenares van de boerderij) gaat akkoord. En March ziet de stoere militair als een soort vos: een gevaarlijke indringer – maar wel fascinerend. En dat blijkt hij ook te zijn …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
D.H. Lawrence

Jaar van uitgave:
1923

Aantal pagina's:
82

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1910-1930

Plaats van handeling:
GB, platteland

Bijzonderheden:
Een novelle zonder (sub)hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De novelle ‘The Fox’ gaat over twee indringers in het rustige leven van twee vriendinnen: een vos en een jongeman. De meiden wonen in betrekkelijke harmonie samen: ze zijn geen geliefden, maar wel heel goede vriendinnen. Dat alles verandert wanneer de indringers komen.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Fox’ speelt op het platteland van Zuid-Engeland. De Eerste Wereldoorlog loopt op zijn eind. De jongeman in het verhaal is militair, maar het is duidelijk dat hij zal emigreren (naar Canada) wanneer hij geen soldaat meer is. Het leven in Engeland trekt hem niet erg: Canada biedt meer kansen denkt hij.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘The Fox’ is zeker niet moeilijk.
De alinea’s en zijn van een gemiddelde lengte. De novelle heeft geen hoofdstukken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de novelle heel goed te lezen.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het is een spannend verhaal dat een flinke dosis suspense: je weet dat er iets ernstigs gebeuren gaat, maar wat …?
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Fox’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Het verhaal is prachtig geschreven. Mr Lawrence kent de menselijke ziel als geen ander en hij ontleedt zijn karakters genadeloos. Geen van de drie karakters is slecht, maar alle drie hebben ze hun negatieve kanten. En die komen goed naar voren in dit verhaal.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Fox’ bevat een verhaal met vrij veel actie.


Tijd:

De gebeurtenissen in de novelle spelen zich af in de jaren 1910-1920. Het is het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog: de mannelijke hoofdpersoon moet nog enkele maanden in dienst blijven.


Plaats:

De setting van ‘The Fox’ is het Engelse platteland. Waarschijnlijk staat de boerderij ergens in Zuid-Engeland, maar dat wordt nergens verteld. De twee vrouwen woonden tot nu toe in Londen (net als de ouders van Banford) en de jonge soldaat komt uit Cornwall. Wanneer hij de dames per fiets wil bezoeken moet hij zes uren fietsen van zijn basis op Salisbury Plain naar de boerderij.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Fox’: hoe zal de relatie tussen Banford en March en de soldaat zich ontwikkelen?


Verteller:

De novelle heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Fox’ zijn:
• Nellie (Ellen) March – meestal aangeduid met ‘March’. March is sterk en ze ziet eruit als een stoere vrouw. De latere gast Henry raakt behoorlijk van haar uiterlijke kenmerken onder de indruk. Maar aan de andere kant is March ook heel beïnvloedbaar en nogal labiel;
• Jill Banford – meestal aangeduid met ‘Banford’ (en door Henry zelfs met ‘the Banford’). Banford is slim en zij is ook de eigenares van de boerderij. Ze speelt vaak de baas over March. Maar uiterlijk zit het haar niet mee: Banford is zwak, ze ziet slecht en ze is behoorlijk afhankelijk van de kracht van March;
• Henry Grenfel: een jonge soldaat die de boerderij van zijn opa bezoekt (de boerderij waar Banford en March nu wonen). Henry houdt van het plattelandsleven: een beetje luieren en wat jagen, maar een boer is hij zeker niet. Hij werkte een tijdje in Canada, maar hij keerde terug naar Engeland om in dienst te gaan. Na de oorlog wil hij weer in Canada gaan wonen en werken.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Fox’ zijn:
• Captain Berryman: de kapitein in het regiment van Henry;
• Mr en Mrs Banford: de ouders van Jill. Zij wonen in Islington (Londen); zij hebben de boerderij voor hun dochter en haar vriendin gekocht.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Fox’ is in 1967 verfilmd.


Overig:

‘The Fox’ is de tweede novelle uit de bundel ‘Three Novellas’, die samen met de novellen The Ladybird en The Captain’s Doll werd gepubliceerd.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over D.H. Lawrence.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Captain’s Doll van D.H. Lawrence
Wuthering Heights van Emily Brontë
Frenchman’s Creek van Daphne Du Maurier


Citaat:
But to March he was the fox. Whether it was the thrusting forward of his head, or the glisten of fine whitish hairs on the ruddy cheek-bones, or the bright, keen eyes, that can never be said: but the boy was to her the fox, and she could not see him otherwise. (p.7)

Vragen over het boek:

1. Hoe is de relatie in het begin tussen de vriendinnen March en Banford?
2. Hoe ontwikkelt zich de relatie tussen de vriendinnen March en Banford?
3. Waarom is de soldaat zo succesvol wanneer hij March het hof maakt?
4. Zijn de hoofdpersonen uit de novelle uiteindelijk gelukkig? Waar blijkt dat uit?

 
^ Terug naar boven

Comments are closed.