The Ghost of Thomas Kempe

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: country life

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697361900013", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30209820","familyId":"30209820","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Ghost%20of%20Thomas%20Kempe%2C%20Penelope%20Lively","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

‘What’s this, then?’
The two men were in the roof of the cottage, working on the attic that was to be made into a bedroom. The floor was white with the plaster they had chipped away from the walls. Cobwebs trickled from the rafters. One of the men, prising a chunk of rotten wood from the window frame, had let fall a small bottle wedged behind. It broke, as it touched the floor: greenish glass, with a sediment clinging to it.
The other man touched it with his foot. ‘That’s old glass, that is.’
‘This is an old place. Look at the thickness of that wall. And the chimney goes right up through.’
The man who dropped the bottle pushed the fragments of glass to one side, among plaster chunks, and curls of old wallpaper patterned with green leaves. Whistling, he began to cut new wood for the window frame.
‘There’s a gap under that frame. Where the old wood come out.’
‘I’ll plaster it over.
‘Nice view out of there. Straight over to the church.’
‘And the lock-up. Remind you to keep your nose clean, eh?’
The men laughed.
‘This room’s not been used in years, I’d say.’

© Heinemann Young Books / Mammoth, 1973/1998.

^ Terug naar boven

Algemeen

James Harrison, zijn vader en moeder en zusje wonen sinds kort in een dorpje in het rustige Engelse graafschap Oxfordshire. het huis is oud, maar prachtig: oude muren, een rieten dak, oude kasten, een tuin met oude bomen en allerlei rommel. James vindt het geweldig. Maar iets minder leuk is het wanneer hij merkt dat er ook een geest in hun huis woont: Thomas Kempe, een tovenaar die al in 1629 overleden is. Die Thomas Kempe is namelijk niet zo aardig. Hij wil dat James van alles en nog wat voor hem doet: mensen lastig vallen (de dominee en de dokter bijvoorbeeld), dingen opzoeken, kortom alles doen wat hij opschrijft op briefjes en op muren. En als James dat niet doet, gebeuren er rare dingen: glazen en potten vallen stuk, honden worden dol, papier vliegt door de kamer, TV’s doen het niet meer, huizen vliegen in brand.
James besluit dat die plaaggeest moet verdwijnen. Maar hoe doe je zoiets? Vooral wanneer niemand wat dat er een geest is …?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Penelope Lively

Jaar van uitgave:
1973

Aantal pagina's:
153

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
GB, Oxfordshire, een dorpje

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 12 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De fantasyroman ‘The Ghost of Thomas Kempe’ gaat over een plaaggeest: een oude man die in 1629 overleed en die probeert om de ‘moderne’ mensen uit zijn dorp – en vooral de jongen die in ‘zijn’ huis woont – meerdere loeren te draaien.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Ghost of Thomas Kempe’ is een spannend verhaal over een geest en over het proberen te verdrijven van zo’n geest. Het leuke is dat die geest weinig begrijpt van de ‘moderne’ tijd waar hij nu iedereen aan het pesten is.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Ghost of Thomas Kempe’ zijn nergens moeilijk. De hoofdpersoon is dan wel pas een jaar of tien, maar dit is zeker niet een verhaal voor jonge kinderen; daar is het – wat betreft taal en thema – te moeilijk voor. Thomas Kempe bijvoorbeeld gebruikt heel veel oude woorden wanneer hij iets opschrijft.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Ghost of Thomas Kempe’ zeker niet moeilijk.
Het verhaal is dat ook niet. Maar je moet wel houden van fantasy: een geest in huis, dat kan natuurlijk niet ….
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Ghost of Thomas Kempe’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘The Ghost of Thomas Kempe’ is spannend, soms griezelig – en heel vaak grappig. Je zult je zeker niet vervelen wanneer je dit boek leest.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Ghost of Thomas Kempe’ bevat een verhaal met veel actie. Die actie wordt vooral veroorzaakt door de vervelende Thomas Kempe, een echte plaaggeest.


Tijd:

‘The Ghost of Thomas Kempe’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Maar er speelt ook een ‘ghost’ mee in het verhaal – en die overleed al in 1629 …


Plaats:

De setting van ‘The Ghost of Thomas Kempe’ is Ledsham, een denkbeeldig dorpje in Oxfordshire, ergens in het midden van Engeland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Ghost of Thomas Kempe’: zal het James lukken om de ‘ghost’ van Thomas Kempe met succes te bestrijden?


Verteller:

De jeugdroman ‘The Ghost of Thomas Kempe’ heeft een alwetende verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Ghost of Thomas Kempe’ zijn:
• James Harrion: een ongeveer 10-jaar oude jongen. Sinds kort woont hij met zijn familie in een rustig dorpje in Oxfordshire, in een eeuwenoud huis. James vindt het heel mooi: oude balken, oude kasten, oude rommel, muizen (misschien ratten) en – een geestverschijning …;
• Mr Harrison: de vader van James;
• Mrs Harrison: de moeder van James;
• Helen Harrison: het jongere zusje van James;
• Tim the Dog: de zwerfhond die bij de Harrisons komt wonen;
• Thomas Kempe Esq. Sorcerer: een ‘ghost’, een geestverschijning die voor James en zijn vrienden, familie en kennissen een echte plaaggeest wordt. Thomas Kempe was een tovenaar (‘Sorcerer’), maar hij noemde zichzelf met een duur woord apotheker (‘Apothecarie’).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Ghost of Thomas Kempe’ zijn:
• Simon: de vriend van James;
• Bert Ellison, Builder: een klusjesman – die ook veel verstand van geesten(uitdrijving) heeft;
• Mrs Verity: de (nieuwsgierige) buurvrouw van de Harrisons;
• Mr Hollings, Headmaster: het hoofd van de school van James;
• The vicar: de dominee van het dorp;
• Julia Robinson: de beste vriendin van Helen;
• Mrs Bransombe; De bibliothecaresse;
Uit vroeger tijden:
• Aunt Fanny Spence: een oude ongetrouwde dame die in de negentiende eeuw in het huis van Thomas Kempe (en nu van de Harrisons) woonde;
• Arnold Lukkett: de neef van Aunt Fanny. Hij woont lange tijd bij zijn tante in huis en hij heeft contact met Thomas Kempe (net als James).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Ghost of Thomas Kempe’ is in 1978 verfilmd.


Overig:

‘The Ghost of Thomas Kempe’ is de vijfde jeugdroman van de Engelse schrijfster Penelope Lively, een succesvol boek dat nog altijd veel gelezen wordt.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Penelope Lively.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Snow-Walker’s Son van Catherine Fisher
The Wild Things van Dave Eggers
The Time-Travelling Caveman van Terry Pratchett


Citaat:
Simon hunched his nose. It was a thing he did every few minutes to push his glasses up again. He said, ‘If a person was real once but not now, but they’re still going on doing things, then they’re a ghost.’
‘Yes,’ said James.
Simon was silent for a moment. He looked away, blinked, looked back at James and said, ‘You think it’s a ghost that’s doing all this?’(p.31)

Vragen over het boek:

1. Waarom vertelt James niet alles aan zijn ouders?
2. Waarom vertelt James niet alles aan Simon?
3. Kan Bert James uiteindelijk helpen? Waar blijkt dat uit?
4. Waarom was Thomas Kempe volgens jou een ‘ghost’?
^ Terug naar boven

Comments are closed.