The Husband

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

A man begins dying at the moment of his birth. Most people live in denial of Death’s patient courtship until, late in life and deep in sickness, they become aware of him sitting bedside.
Eventually, Mitchell Rafferty would be able to cite the minute that he began to recognize the inevitability of his death: Monday, May 14, 11:43 in the morning – three weeks short of his twenty-eighth birthday.
Until then, he had rarely thought of dying. A born optimist, charmed by nature’s beauty and amused by humanity, he had no cause or inclination to wonder when and how his mortality would be proven.
When the call came, he was on his knees.
Thirty flats of red and purple impatiens remained to be planted. The flowers produced no fragrance, but the fertile smell of the soil pleased him.
His clients, these particular homeowners, liked saturated colors: red, purple, deep yellow, hot pink. They would not accept white blooms or pastels.
Mitch understood them. Raised poor, they had built a successful business by working hard and taking risks. To them, life was intense, and saturated colors reflected the truth of nature’s vehemence.
This apparently ordinary but in fact momentous morning, the California sun was a buttery ball. The sky had a basted sheen.
Pleasantly warm, not searing, the day nevertheless left a greasy sweat on Ignatius Barnes. His brow glistened. His chin dripped.
At work in the same bed of flowers, ten feet from Mitch, Iggy looked boiled. From May until July, his skin responded to the sun not with melanin but with a fierce blush. For one-sixth of the year, before he finally tanned, he appeared to be perpetually embarrassed.
Iggy did not possess an understanding of symmetry and harmony in landscape design, and he couldn’t be trusted to trim roses properly. He was a hard worker, however, and good if not intellectually bracing company.
‘You hear what happened to Ralph Gandhi?’ Iggy asked.

© HarperCollins / Harper, 2012^ Terug naar boven

Algemeen

Mitch Rafferty is heel gelukkig getrouwd met Holly, nadat hij een vrij trieste jeugd heeft gekend. Nu heeft hij een goedlopend bedrijfje voor tuinonderhoud, samen met één werknemer, Iggy (Ignatius) Barnes. Maar dan slaat het noodlot toe: Mitch krijgt een telefoontje dat zijn vrouw ontvoerd is en hij krijgt minder dan drie dagen om twee miljoen dollar te betalen waarmee hij zijn vrouw kan vrijkopen.
Als Mitch begrijpt dat de kidnappers gewetenloos zijn en dat ze letterlijk over lijken gaan, besluit hij niet naar de politie te gaan, maar de hulp in te roepen van zijn rijke en behulpzame broer, Anson. Anson helpt direct, maar al snel komt Mitch zaken te weten over zijn broer die hij liever niet had willen weten. Hij zal uiteindelijk zelf de zaak moeten oplossen, een zaak die zijn weerslag heeft op Mitch en op Holly, maar ook op Anson en op de ouders van Mitch.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dean Koontz

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
453

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2005

Plaats van handeling:
USA, Californië, Orange County

Bijzonderheden:
Een verhaal in 3 delen en in 68 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De echtgenoot’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Husband’ is een spannende thriller, uitermate geschikt voor liefhebbers van dit genre.
Het verhaal beschrijft de wereld van Amerikanen in Californië, maar dan met name het milieu van de gewone man met een gewone baan, die zijn best doet om een normaal en gelukkig leven te leiden. Helaas voor de hoofdpersoon lukt dat niet – wat ten gunste komt aan de spanning van het verhaal, uiteraard.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Husband’ gaat over een ontvoering, over geweld en over wapens. Wie regelmatig series ziet die dit soort onderwerpen en facetten aanroeren, zal geen enkele moeite hebben met het verhaal.
Het verhaal speelt zich af in een dunbevolkt deel van Californië, veelal in een buitenwijk van een kleine stad of op het platteland. De tijd waarin het zich afspeelt is ergens tussen 2000 en 2005. ‘The Husband’ doet geen beroep op specifieke culturele of literaire kennis.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden zijn niet moeilijk; het verhaal wordt in simpele bewoordingen verteld, het wordt nergens complex voor een niveau 4-lezer.
De zinnen zijn vaak kort. De alinea’s zijn dat ook; één pagina kent soms wel 10 alinea’s. Daarnaast bestaat het verhaal uit 68 korte hoofdstukken, wat het tempo van het boek hoog houdt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Husband’ is niet een moeilijk verhaal: het gaat over een man die zijn vrouw wil bevrijden en die daar alles voor over heeft. Als lezer vind je de rol van de politie-inspecteur of van de broer van Mitch in het begin misschien raadselachtig, maar al snel wordt duidelijk wie en hoe zij precies zijn. Vanaf dat moment kun je ook meedenken met Mitch en je verplaatsen in zijn positie en je afvragen wat jij zou hebben gedaan in zijn situatie. Het literaire niveau van ‘The Husband’ is niveau C 4b.
Het taalniveau is passend bij niveau 4. Het verhaal kent weinig flashbacks, stijlmiddelen of andere literaire conventies die het complex kunnen maken. Vandaar dat het taal-(ERK-)niveau B2 is.


Schrijfstijl:

Dean Koontz is een talentvolle schrijver die de aandacht van de lezer zeker weet te boeien. Ook wanneer deze vermoedt dat ook dit verhaal wel weer goed zal aflopen …

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Husband’ is ongelofelijk spannend; vanaf het allereerste hoofdstuk blijft de lezer in onzekerheid over het lot van Holly (en later ook over dat van Mitch).


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld; het speelt zich af in een paar dagen, de tijd die nodig is om het geld te pakken te krijgen (en dus ook om Holly vrij te kopen).


Plaats:

De roman speelt zich af in Orange County, een district in Californië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn: de ontvoering van Holly Rafferty en de problemen die Mitch ondervindt om binnen een paar dagen twee miljoen dollar losgeld te pakken te krijgen. Andere zijlijnen van het verhaal hebben te maken met het verleden van Mitch en zijn ouders en broer en zussen.


Verteller:

Er is een auctoriale verteller die het verhaal voornamelijk vertelt vanuit de visie van Mitch.
Het verhaal gaat over goed en kwaad en over de dunne lijn die deze twee uitersten soms scheidt: soms moet je kwaad doen om het goede te bereiken, maar in hoeverre kun je dan nog jezelf recht in de ogen blijven kijken?

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersonen van ‘The Husband’ zijn:
• Mitch Rafferty: de hoofdpersoon van het verhaal, de eigenaar van een tuinbedrijfje;
• Holly Rafferty: de echtgenote van Mitch;
• Anson Rafferty: de broer van Mitch.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Husband’ zijn:
• Inspector Taggart: de inspecteur van politie. De relatie tussen Taggart en Mitch en tussen de inspecteur en Anson is vanaf het begin nogal vaag. Dat maakt het verhaal spannender;
• Ignatius (‘Iggy’) Barnes: de assistent van Mitch. Een aardige, maar niet al te slimme tuinman;
• Mr. en Mrs. Rafferty: de ouders van Mitch en Anson;
• De onbekende ontvoerders en andere, minor characters.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘The Husband’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Husband’ is een thriller, maar dan wel een speciaal soort thriller. Heel lang denk je als lezer dat het gaat om een ordinaire ontvoering. Maar dat is wel een beetje vreemd, wanneer je bedenkt dat Mitch maar heel weinig geld heeft. Waarom wordt zijn vrouw dan ontvoerd? Als je daar als lezer achter bent, wordt het duidelijk waarom juist zo’n gewone vrouw van een gewone echtgenoot dit moet overkomen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dean Koontz.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Losing You van Nicci French
• The Monster in the Box van Ruth Rendell
• Broken van Karin Slaughter


Citaat:
‘The kidnapper said, ‘Just so you’ll know we’re serious …’
After a silence, Mitch asked, ‘What?’
‘See that guy across the street?’
Mitch turned and saw a single pedestrian, the man walking the slow dog. They had progressed half a block.
The sunny day had a porcelain glaze. Rifle fire shattered the stillness, and the dogwalker went down, shot in the head. (p.13)

Vragen over het boek:

1. Gaat de politie op een goede manier om met deze ontvoering? Waarom vind je dat?
2. Vind je dat Mitch de goede beslissingen neemt? Wanneer wel en/of wanneer niet? Maak je antwoord duidelijk met behulp van fragmenten uit de roman.
3. Waarom is Anson geworden zoals hij nu is? En waarom gebeurde dat volgens jou niet met Mitch?
4. Is er een les te leren uit dit verhaal van Dean Koontz? Zo ja, welke les is dat dan? Zo nee, wat zou Koontz dan kunnen hebben bedoeld met dit verhaal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.