3/5 - (1 stemmen)

The Intuitionist

Niveau:
Genre: work
Thema: multicultural novel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1703067710425", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"38105777","familyId":"38105777","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"De%20Intuitionist%2C%20Colson%20Whitehead","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It's a new elevator, freshly pressed to the rails, and it's not built to fall this fast.

She doesn't know what to do with her eyes. The front door of the building is too scarred and gouged to look at, and the street behind her is improbably empty, as if the city had been evacuated and she's the only one who didn't hear about it. There is always the game at moments like this to distract her. She opens her leather field binder and props it on her chest. The game gets harder the farther back she goes. Most of the inspectors from the last decade or so are still with the Guild and are easy to identify: LMT, MG, BP, JW. So far she doesn't particularly like the men who have preceded her at 125 Walker. Martin Gruber chews with his mouth open and likes to juggle his glass eye. Big Billy Porter is one of the Old Dogs, and proud of it. On many occasions Lila Mae has returned to the Pit from an errand only to hear Big Billy Porter regaling the boys about the glory days of the Guild, before. While his comments are never specific, it is clear to everyone just what and who Big Billy is referring to in his croaking, muddy voice. Rebellious among the bureaucratic rows of the Pit, Big Billy's oak desk juts out into the aisle so he can seat his bulk directly beneath one of the ceiling fans. He says he overheats easily and on the hottest days of the summer his remaining hair slides away from how he's combed it, the strands easing into nautilus whorls. It's a slow process and watching it is like waiting for a new hour. But it happens eventually.

© Fleet/Little, Brown Book Group 1999.

^ Terug naar boven

Algemeen

Lila Mae Watson komt uit een eenvoudig gezin in het zuiden van de USA. Tegen de zin van haar ouders gaat ze studeren: de lift – de geschiedenis van liften, de bouw en het onderhoud: kortom, alles wat met liften te maken heeft.
Al snel krijgt de een baan als ‘elevator inspector’, de tweede donkere werknemer bij het bedrijf – en de eerste donkere vrouw. Ambitieus als ze is weet ze het vertrouwen van iedereen te winnen. Maar de witte mannen in de hogere banen hebben verder niet veel met haar op: ze wordt niet echt bij de feestjes van het bedrijf betrokken.
Toch voelt Lila Mae zich gelukkig: ze heeft een vaste baan, een klein appartement, geen problemen. Helaas ontstaat er op een dag toch wel een probleem: een lift stort neer. Geen doden, gelukkig, maar wel een lift die zij gecontroleerd heeft.
Lila Mae vertrouwt het niet. Alles was in orde toen zij het controleerde. Ze bestudeert opnieuw de theorie maar vindt geen zaken die ze kan hebben overgeslagen. Wel ontdekt ze iets anders. James Fulton, ooit de oprichter van het bedrijf – en al een paar jaar geleden overleden, was een inspirerende man die veel schreef over liften en over de vernieuwing ervan. Zijn boeken worden al jaren gebruikt als studiemateriaal en ze zijn nog steeds populair. Maar Lila Mae ontdekt dat hij meer geschreven moet hebben.
Ze gaat op zoek. Helaas voor haar doen meer mensen dat …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Colson Whitehead

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
272

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, New York City

Bijzonderheden:
Een roman in 4 getitelde delen (‘Down: Part One & Part Two’ en ‘Up: Part One & Part Two’) en in veel (sub)hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘De intuïtionist’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Intuitionist’ bevat een bijzonder verhaal: een zwarte Amerikaanse jonge vrouw inspecteert liften in wolkenkrabbers. Of dat een echte studie is? En is de stad New York City? Is de liftindustrie in handen van de onderwereld? En is dit allemaal serieus bedoeld?
Kortom allemaal interessante vragen die (gedeeltelijk) beantwoord worden. Maar eigenlijk gaat het daar niet om in dit verhaal. Het is een roman over ongelijkheid, over macht, over ambitie en oplichting, over goed en kwaad.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Intuitionist’ is een roman die het onderwerp multiculturaliteit behandelt, zoals meestal bij Colson Whitehead. Maar hij doet dat niet op een zeurderige, drammerige manier, maar op een hilarische wijze waarbij zowel de gedragingen van blanke, zogenaamd superieure mannen evenals het plichtsbesef van zwarte werknemers op de hak worden genomen. Kortom: een boek dat veel mensen de ogen zal openen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘The Intuitionist’ is regelmatig lastig. Wel is de roman een genot om te lezen, vooral vanwege de geweldige ironie die van de bladzijden afspat.
De roman heeft een aantal delen, maar geen hoofdstukken, wat het lezen soms onoverzichtelijk maakt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman soms moeilijk.
Dat geldt niet voor het verhaal zelf. Je hebt in het begin geen idee waar dit heen gaat, maar al snel besef je de ironie en spot – met een zeer ernstige ondertoon. Het verhaal gaat over macht en werk, maar ook over jaloezie, broodnijd en corruptie.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Intuitionist’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Het verhaal is met veel ironie geschreven. Zo wordt de ‘liftwetenschap’ uitvoerig besproken, evenals de werkzaamheden van de medewerkers bij dit soort bedrijven.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Intuitionist’ bevat een verhaal met redelijk veel actie.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 1990-2000.


Plaats:

De setting van ‘The Intuitionist’ is de stad New York. Maar die naam wordt nergens genoemd …


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Intuitionist’: hoe zal het Lila Mae en haar carrière vergaan in de liftwereld?


Verteller:

De roman heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Intuitionist’ zijn:
• Lila Mae Watson: een ‘Intuitionist’, een ‘elevator inspector’ die voor het ‘Department of Eleva-tor Inspectors’ werkt. Na een eenvoudige jeugd op het platteland in het zuiden ontwikkelt deze jonge Afro-Amerikaanse vrouw zich tot een deskundige op het gebied van liften. Zij bestudeerde de theorie en de deskundigen en koos niet voor de richting ‘empiricism’, maar voor ‘Intuitionism’, waarmee ze carrière zou gaan maken. De vraag is of haar dat gelukt, als zwarte, kritische werknemer van een machtig liften-imperium;
• Ben Urich: een journalist voor het tijdschrift ‘Lift’. Hij ontdekt dat er zaken zijn in de liftenbranche die niet zijn zoals ze zouden moeten zijn. Daardoor wordt hij gevangengenomen en gemarteld, maar hij gaat door met zijn onderzoeken;
• Natchez: de neef van een bediende van Mr. Reed, tevens familie van James Fulton (zegt hij);
• Marie Claire Rogers: de huishoudster van de overleden liften-ontwerper James Fulton. Ze woont in zijn oude huis waar ze waarschijnlijk nog geheimen (en wellicht teksten) van de deskundige liften-ontwerper bewaart.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Intuitionist’ zijn:
• James Fulton: de briljante ontwerper van liften. Zijn uitvindingen werden zeer beroemd; maar ze leidden ook tot jaloezie, imitatie en corruptie. Nu, na zijn dood, zoeken liftenontwerpers nog altijd naar teksten over onderzoeken die de lift zouden kunnen verbeteren;
• Frank Chancre: de huidige leider van een groot liftenimperium;
• Pompey: de eerste Afro-Amerikaanse lifteninspecteur, een voorganger van Lila Mae dus eigenlijk;
• Jim Corrigan & John Murphy: twee onderwereldfiguren die niet schuwen regelmatig geweld te gebruiken. Zij schijnen te werken voor Johnny Shush, een beroemde onderwereldfiguur;
• Mr. Reed: een machtige man in de liftenwereld;
• Mrs. Gravely en Sven: de huishoudster en de chauffeur van Mr. Reed;
• Big Billy Porter, night watchman: de portier van het tijdschrift ‘Lift’;
• Personeel bij de Department (‘the Guild’, ‘The Empiricists’): Jimmy (mechanic), Craig (dispatcher), Chuck (Charles) Gould, Piefaced Annie, Martin Gruber, Bart Arbergast, Raymond Coombs (consultant), Orville Lever (manager);
• Marvin Watson: de vader van Lila Mae, een man die wel trots is op zijn dochter, maar die had gehoopt dat ze in het zuiden zou blijven wonen;
• Grady Jr.: een jeugdvriendje van Lia Mae;
• Miss Betty Williams: een journalist, de assistent van Ben Urich;
• Lay Joe Markham: een chauffeur die voor de onderwereldfiguren werkt;
• Politiemensen: Chief Inspector Hardwick;
• Rick Raymond: een musicus die met ‘The Moon-Rays’ speelt;
• Freeport Jackson: een vertegenwoordiger die Lila Mae in New York City ontmoet;
• Dr. Heywood: een oud-docent van Lila Mae aan de academie waar Lila Mae liftkunde bestudeert.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Intuitionist’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Intuitionist’ is de debuutroman van Colson Whitehead, een roman die zeer goed werd ontvangen (maar die geen besteller werd).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Colson Whitehead.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Scoop van Evelyn Waugh
jPod van Douglas Coupland
The Circle van Dave Eggers


Citaat:
She returns to the work. She will make the necessary adjustments. It will come. She is never wrong. It’s her intuition. (p.272)

Vragen over het boek:

1. Waarom spreek het beroep van ‘elevator inspector’ Lila Mae zo aan?
2. Is Ben Urich een betrouwbaar figuur? Waar blijkt dat uit?
3. Wie is Natchez in werkelijkheid en wat zijn diens bedoelingen met Lila?
4. Hoe ontwikkelt de carrière van Lila Mae zich verder?
^ Terug naar boven

Comments are closed.