3/5 - (1 stemmen)

The Man without a Face

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696614343418", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000018760599","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Man%20Without%20A%20Face%2C%20Isabelle%20Holland","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It was the summer I was fourteen that I came to know The Man Without a Face. Everybody called him that for the obvious reason. Nobody was quite sure how it had happened, although the prevailing theory was a car accident plus exploding gasoline. He came in his ancient car to the village near our summer cottage to shop once a week and would stalk into the grocery as though he didn’t know that everyone in sight was carefully avoiding looking at him.
The first week we were up there for vacation we almost collided with him as we came out of the grocery. Grudgingly he held the door for Mother. He didn’t offer to carry any of the heavy bags filled with groceries. The moment we were through, the door slammed behind us.
‘You’d think,’ Mother said, piling bags in the back of the station wagon, ‘that he’d do something about it. After all. There is plastic surgery. That’s what it’s for. Not just Aunt Tandy’s face lift.’ Aunt Tandy was one of the staples of the summer community. Unkind people said she’d had her face lifted so often that they used a zipper instead of stitches.

© Pan Books / Pan Macmillan Children’s Books, 1993.

^ Terug naar boven

Algemeen

Chuck is een loser. Dat vinden zijn familieleden vaak en hij zelf vindt het eigenlijk ook wel. Hij doet het slecht op school – en eigenlijk interesseert hem dat ook niet zo. Hij heeft regelmatig mot met zijn oudste zus. Hij heeft helemaal geen herinneringen aan zijn vader (die van de ene op de andere dag uit zijn leven verdween) en hij baalt ervan om in een gezin te wonen met alleen maar vrouwen.
Maar wanneer het toch noodzakelijk blijkt te zijn om alsnog de herexamens van een opleiding te halen (Chuck wil namelijk naar een andere school) besluit hij de zomervakantie aan de kust op te offeren aan zelfstudie.
Daarvoor zoekt hij contact met de meest mysterieuze man van het dorp - ‘the man without a face’. Hopelijk kan deze hem helpen om te slagen voor zijn tweede toelatingsexamen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Isabelle Holland

Jaar van uitgave:
1972

Aantal pagina's:
157

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, een stadje aan de oostkust

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De man zonder gezicht’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je geïnteresseerd bent in invloedrijke young adult novels dan zou je ‘The Man without a Face’ kunnen lezen. De roman was jarenlang heel populair, eigenlijk tot op de dag van vandaag. Het verhaal was toentertijd confronterend – vooral vanwege de (gesuggereerde) seks in het boek.


WAT MOET JE WETEN?

De jeugdroman ‘The Man without a Face’ gaat over coming-of-age, het volwassen worden van een jongen. Maar het gaat tegelijkertijd over het gemis van een vader en het gemis van (lichamelijk en geestelijk) contact.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Man without a Face’ zijn vaak behoorlijk lastig. De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen lang. De dialogen zijn vaak ironisch, op het sarcastische af. Je moet een goede lezer van Engelstalige teksten zijn als je dit boeiende verhaal wilt kunnen waarderen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Man without a Face’ behoorlijk lastig.
Het verhaal is vrij spannend. Het is een roman over een jongen op zoek naar liefde: van een vaderfiguur. Die vindt hij in de mysterieuze McLeod. De vraag is of dat een goede vaderfiguur voor hem is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Man without a Face’ een boek met een literair niveau B 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Man without a Face’ is mooi geschreven: spannend en vol ironie. Maar het is tegelijkertijd moeilijk geschreven: de young adult novel werd gepubliceerd in een tijd dat er nauwelijks jeugdromans waren. Je merkt daarom vaak aan de tekst dat Ms Holland aarzelt over haar publiek: spreekt ze volwassenen of jongvolwassenen aan?^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Man without a Face’ is een verhaal met redelijk veel actie. De actie bestaat voornamelijk uit de contacten die Chuck heeft met zijn familie en met de mysterieuze McLeod.


Tijd:

‘The Man without a Face’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een paar maanden.


Plaats:

De setting van ‘The Man without a Face’ is een plaatsje aan de (Noord)oostkust van de USA. Chuck woont met zijn familie een groot deel van het jaar in New York City, maar de zomers brengen ze door in een huisje op een vakantiepark, vlak bij een dorpje aan de kust.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Man without a Face’: hoe zal de relatie zich ontwikkelen tussen Chuck en ‘the man without a face’?


Verteller:

De roman ‘The Man without a Face’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Man without a Face’ zijn:
• Chuck (Charles) Norstadt: een 14-jarige scholier. Hij woont samen met zijn moeder en zijn twee zussen. Chuck doet het slecht op school – toch wil hij graag het huis uit om zo snel mogelijk aan een college te gaan studeren;
• De moeder van Chuck. Zij is een alleenstaande moeder die vier maal getrouwd was. Ze heeft regelmatig een nieuw vriendje, maar die houden het zelden lang bij haar uit. Chucks moeder heeft voldoende geld om er een appartement in New York en een zomerhuis op ‘The Island’ op na te houden;
• Gloria: de 17-jarige zus van Chuck. Chuck en zij kunnen heel slecht opschieten;
• Meg: het 11-jarige zusje van Chuck. Meg is nogal dik (waar ze zich overigens totaal niet voor schaamt). Chuck en zij vinden elkaar over het algemeen wel aardig;
• Mr Justin McLeod (alias ‘The Man without a Face’, of soms ook ‘The Grouch’): een 47-jarige man met een mismaakt gezicht die in zijn eentje in een groot huis aan de kust woont.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Man without a Face’ zijn:
• Barry Rumbolt: een goed vriend van Chucks moeder, een advocaat;
• ‘Peerless’ Percy Minton: de 18-jarige vriend van Gloria;
• Joey Rodman: de beste vriend van Chuck in het kustplaatsje;
• Pete Minton, Tommy Klein, Luke Warner, Mike Warner, Matt Henry: vrienden van Chuck.

^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:


Film:

De jeugdroman ‘The Man without a Face’ is in 1993 verfilmd door Mel Gibson (en hij speelde zelf de hoofdrol).


Overig:

Hoewel ‘The Man without a Face’ al in 1972 werd gepubliceerd is het nog altijd een veelgelezen boek. En dat is het al jaren. De reden is waarschijnlijk – behalve dat het verhaal spannend geschreven is – dat het een controversieel verhaal is. Misschien niet voor onze tijd, maar in 1972 was het dat zeker.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Isabelle Holland.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Fade van Robert Cormier
• The Toll Bridge van Aidan Chambers
• Will Grayson, Will Grayson van John Green & David Levithan


Citaat:
That night I dreamed about Justin. It was like the dream I had had before. But Barry was in it this time. He was holding the little snapshot of my father, and saying, ‘But, Chuck, he is The Man without a Face. Not Justin.’ I looked at the picture and it was true. There was no face there. There never had been. I had just thought there was. (p.152)

Vragen over het boek:

1. Wie zijn eigenlijk de twee mannen ‘without a face’? Hoe komt het dat ze zo genoemd kunnen worden?
2. Welke rol speelt Barry in dit verhaal?
3. De roman gaat voor een deel over seksualiteit. Leg uit welke rol seksualiteit in het verhaal speelt.
4. Heeft de roman een happy end? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.