3/5 - (1 stemmen)

The Night Is for Hunting

Niveau:
Genre: war
Thema: survival

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692459347068", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30309936","familyId":"30309936","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Night%20Is%20for%20Hunting%2C%20John%20Marsden","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It was hot and dusty. The sun sat up there all day without moving. It saw everything and it forgave nothing. Sometimes it seemed like you were alone in the world, you and the sun, and at those times you could understand why people in the old days feared and worshipped it.
I hated the sun. For months on end it had no mercy. It burned everything. Everything that wasn’t covered or hidden or fed with water, it burned.
It was mid-December and we were forty millilitres down on the monthly average. The dams looked like muddy pools, and the stock hung around in the drying mud, more interested in staying cool than in eating.
Three of us were working in the yards: Dad, Quentin, and me. Quentin had been late, as usual, and that had got Dad snarling.
‘Don’t know why I bother with him,’ he said to me as we waited. ‘If that new woman’s any good she’ll have half his business in three months.’
The heifers milled around noisily. They didn’t know what was going on but they didn’t like it. We’d penned a hundred and fifty in the yard and run about thirty of them into the holding pen, ready to put them through the race, but of course to do that we separated lots of mothers from calves. So they bellowed and moaned, as they shifted backwards and forwards. Most of the time you were so used to it you didn’t even notice, but sometimes it got on your nerves and you felt like bopping the poor things on the forehead with the back of an axe.

© Pan Macmillan Australia Pty Limited, 1998.

^ Terug naar boven

Algemeen

Ellie en haar vier vrienden wonen al een tijdje in een bezet stadje, ergens aan de rand van de Australian Bush. Maar wanneer ze gedwongen worden om een groep soldaten aan te vallen die kleine kinderen hebben gevangengenomen, moeten ze vluchten. Dat doen ze, samen met de kinderen.
De enige plaats waar Ellie zich veilig voelt is de Australian Bush, de wildernis waar ze zo lang heeft gewoond. Daar weten ze dat ze een schuilplaats hebben, compleet met bedden, onderdak en voedsel. Die plaats heet al heel lang 'Hell' - maar het is waarschijnlijk de meest veilige plek in het land voor Ellie en haar vrienden.
Er zijn echter twee problemen. De soldaten gaan zo nu en dan ook die Bush in. En … de kinderen willen helemaal niet mee naar Hell …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
John Marsden

Jaar van uitgave:
1998

Aantal pagina's:
252

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Ergens in de toekomst

Plaats van handeling:
Australië, het platteland

Bijzonderheden:
Een roman in 14 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de jeugdroman ‘Wachten op het donker’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Night Is for Hunting’ is heel spannend geschreven. Het is het zesde deel over de dappere Ellie die probeert uit de handen van vijandelijke soldaten te blijven. Overal in Australië loert het gevaar voor Ellie en haar vrienden.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Night Is for Hunting’ speelt zich af op het platteland van Australië, ‘the Bush’, een onherbergzaam gebied waar mensen zich maar met moeite in leven kunnen houden. Voor Ellie is dat iets gemakkelijker omdat ze in dit gebied haar hele leven heeft gewoond.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘The Night Is for Hunting’ is goed te begrijpen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de jeugdroman nooit moeilijk.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het is een boek dat teruggrijpt op de vorige vijf delen, maar je kunt het zeker los lezen. Het is een razend spannend verhaal over achtervolgingen, ontsnappingen en gevangenschap, compleet met agressie, moord en doodslag.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Night Is for Hunting’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Het verhaal is heel spannend geschreven, met veel cliffhangers.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Night Is for Hunting’ bevat een verhaal met veel actie. Die actie bestaat uit de vluchtpogingen en het verzet van de groep van Ellie.


Tijd:

De gebeurtenissen in de jeugdroman spelen zich af in een angstaanjagende toekomst: het continent van Australië, inclusief de eilanden eromheen (met uitzondering van Nieuw Zeeland) zijn bezet door een vreemde mogendheid. Soldaten hebben het land en de steden bezet en verraders steunen die soldaten.


Plaats:

De setting van ‘The Night Is for Hunting’ is eerst een stadje, Stratton, dat grotendeels kapotgeschoten is en nu bezet wordt door de vijand. Ellie en haar vrienden keren later terug naar Hell, een plek in de Australian bush waar ze veilig zijn (maar waar het leven wel keihard is).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Night Is for Hunting’: zal het Ellie aan haar groep lukken om samen met de kinderen uit de handen van de soldaten te blijven?


Verteller:

De roman heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Night Is for Hunting’ zijn:
• Ellie Linton: de ik-verteller van het verhaal, een jonge meid die probeert te overleven in een bezet land. Zonder haar ouders, zonder haar vroegere vrienden, maar met vier nieuwe vrienden. Ellie is in de loop van de oorlog nogal kritisch en ernstig geworden, maar daardoor is ze wel de leider van de groep;
• Homer Yannos: een beer van een vent, een vroegere buurjongen van Ellie. Hij kan heel veel – maar leiding geven is niets voor hem;
• Lee Takkam: een stille jongen, iemand die goed spoorzoeken kan. Ellie en hij waren vrienden, maar een ander meisje zorgde voor een akelige stilte tussen Ellie en Lee;
• Fi (Fiona) Maxwell: een bedeesde meid die soms niet goed weet wat ze moet doen. Fi is een goede vriendin van Ellie, maar ze is eigenlijk wel te goed voor deze (boze) wereld;
• Kevin Holmes: een beetje een verstrooid type, iemand die trouw is aan de groep maar die niet veel bijdraagt aan de heldhaftigheid van de anderen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Night Is for Hunting’ zijn:
‘Ferals’, een agressieve groep weeskinderen:
• Gavin: een 10-/11-jarige jongen – de oudste van de groep en de leider van de anderen;
• Jack: een 9-jarige jongen die erg opkijkt tegen de stoere Gavin;
• Casey: een bedeesd meisje dat echter dapper volhoudt bij alles wat ze doet;
• Darina: een meisje dat bevriend is met Casey;
• Natalie: de jongste van de vijf, een 7-jarig meisje.
Anderen uit het verleden van Ellie en de anderen:
• De ouders van Ellie (Dad, Mum), een hulp op de boerderij (Quentin), buren (Mr Cooper, Mr George, Steve, Mr Mackenzie, de familie Whittaker), mensen uit de buurt (Father Cronin, de priester), Mr Coles, Mr Nelson (docenten);
• Vroegere vrienden van Ellie die niet meer bij de groep zijn (Robyn);
• Vroegere leden van de ferals: Brianna, Aldo;
• Leden van het leger in Nieuw-Zeeland: Colonel Finley, Andrea;
• Vijandelijke soldaten van de bezettingsmacht.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Night Is for Hunting’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Night Is for Hunting’ is het zesde boek uit de ‘Tomorrow’-serie, een oorlogsverhaal dat zich in Australië in een (nabije) toekomst afspeelt. De boeken zijn afzonderlijk te lezen, maar wanneer je een willekeurig boek uit de serie leest, mis je wel de nodige informatie over hoofdpersonen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Marsden .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Hit and Run van Joan Phipson
The Apostle Bird van Garry Disher
The Hunger Games van Suzanne Collins


Citaat:
Maybe people thought they could hide behind that stuff. Maybe they thought that if they wore Levis, ate Maccas and drank Pepsi no-one would look any further. No-one would see the real person.
War’s stripped all that from us. (p.251)

Vragen over het boek:

1. Waarom begint Ellie haar verhaal over hoe het vroeger was?
2. Waarom nemen Ellie en haar groep de kinderen mee?
3. Wat is de kracht en de zwakte van Gavin?
4. Hoe ontwikkelt de relatie tussen Ellie en Lee zich?
^ Terug naar boven

Comments are closed.