4/5 - (1 stemmen)

The Rosie Project

Niveau:
Genre: love
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696449644031", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000009573158","familyId":"9200000009573158","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Rosie%20Project%2C%20Graeme%20Simsion","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

I may have found a solution to the Wife Problem. As with so many scientific breakthroughs, the answer was obvious in retrospect. But had it not been for a series of unscheduled events, it is unlikely I would have discovered it.
The sequence was initiated by Gene insisting I give a lecture on Asperger’s syndrome that he had previously agreed to deliver himself. The timing was extremely annoying. The preparation could be time-shared with lunch consumption, but on the designated evening I had scheduled ninety-four minutes to clean my bathroom. I was faced with a choice of three options, none of them satisfactory.

1. Cleaning the bathroom after the lecture, resulting in loss of sleep with a consequent reduction in mental and physical performance.
2. Rescheduling the cleaning until the following Tuesday, resulting in an eight-day period of compromised bathroom hygiene and consequent risk of disease.
3. Refusing to deliver the lecture, resulting in damage to my friendship with Gene.

I presented the dilemma to Gene, who, as usual, had an alternative solution.
‘Don, I’ll pay for someone to clean your bathroom.

© Michael Joseph Ltd, 2013.

^ Terug naar boven

Algemeen

Professor Don Tillman is een toegewijde, intelligente lector in de genetica. Hij heeft zijn leven goed op de rails: hard werken, alles doen volgens een vast schema, gezond eten, weinig alcohol drinken.
Maar hij heeft weinig vrienden - eigenlijk maar twee: zijn collega Gene en diens vrouw Claudia. Sommige mensen zagen hem lang als een sukkel. Maar het werd wel snel duidelijk dat Don een sukkel met veel hersens was. Hij kon zich handhaven door de clown uit te hangen; zo werd hij naar verhouding weinig gepest. En nu werkt hij als wetenschapper aan de universiteit.
Maar tegenwoordig heeft Don een nieuw probleem: hij wil graag een perfecte partner hebben, een vrouw met wie hij zijn verdere leven kan delen. En dat gaat niet zo gemakkelijk. Dus maakt Don een lijst die in zijn project past: ‘The Wife Project’. De perfecte vrouw moet bijvoorbeeld intelligent zijn, hoog opgeleid zijn, niet drinken, enzovoort, enzovoort. Verschillende vrouwen komen op deze manier met Don in contact.
Maar dan ontmoet hij Rosie. Een vrouw die aan geen enkel criterium van zijn lijst beantwoordt …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Graeme Simsion

Jaar van uitgave:
2013

Aantal pagina's:
325

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
Australië, de stad Melbourne

Bijzonderheden:
Een roman in 36 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Het Rosie project’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van hilarische verhalen houdt over personen bij wie van alles en nog wat misgaat, dan is ‘The Rosie Project’ een prima keus voor jou. De hoofdpersoon is een beetje een kluns, een zeer geleerde perfectionist, die met behulp van een vragenlijst probeert de ideale vrouw voor zichzelf te vinden.


WAT MOET JE WETEN?

De roman ‘The Rosie Project’ is een humoristisch verhaal. Maar het verhaal heeft ook wel een ernstige ondertoon: de hoofdpersoon is vaak gepest vanwege zijn autisme, zijn ‘vriendin’ zoekt haar biologische vader en de wetenschappelijke wereld (de universiteit) wordt regelmatig op de hak genomen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Rosie Project’ zijn vaak van een pittig niveau. De hoofdpersoon is een wetenschapper die voornamelijk met gelijkgezinden omgaat. Dat zorgt regelmatig voor redelijk academische dialogen. De humor houdt het verhaal echter altijd interessant.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Rosie Project’ is soms lastig, soms hilarisch, soms melig. Je moet wel openstaan voor een spreker (Don) die vertelt over wetenschappelijke onderzoeken, afwijkende karakters en eigenaardige gedragingen.
Het verhaal is origineel en zeer humoristisch: een wetenschapper op zoek naar de perfecte vrouw in zijn leven. Je volgt de hoofdpersoon op zoek naar de perfecte vrouw – en op zoek naar de vader van zijn ‘vriendin’.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Rosie Project’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Rosie Project’ is heel grappig geschreven. De grappen lijken soms ten koste te gaan van de autistische hoofdpersoon – maar omdat zijn (weinige) vrienden zo begripvol met hem omgaan, krijg je als lezer ook veel respect voor deze man die het echt moeilijk heeft in zijn leven.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Rosie Project’ is een verhaal met veel actie. Die actie wordt meestal veroorzaakt door het hilarische gedrag van de hoofdpersoon, Don Tillman: een man die, ongewild, vaak onbegrepen is.


Tijd:

‘The Rosie Project’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Het verhaal duurt een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Rosie Project’ is de Australische stad Melbourne. De stad zelf speelt nauwelijks een rol in het verhaal. Don en Rosie brengen een aantal dagen in New York door, op zoek naar de vader van Rosie.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Rosie Project’: zal het Don lukken om – door middel van een wetenschappelijke vragenlijst – de perfecte partner te vinden?


Verteller:

De roman ‘The Rosie Project’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Rosie Project’ zijn:
• Professor Don Tillman: een 39-jarige lector in de genetica aan de universiteit van Melbourne. Don is nogal afwijkend van veel mensen: hij is hyper intelligent, hij is uiterst precies en hij weet nauwelijks raad met zijn gevoelens. Langzamerhand komen we erachter dat Don autistisch is (hij heeft het syndroom van Asperger). Om er in te slagen de perfecte vrouw voor zichzelf te vinden, ontwerpt Don een vragenlijst, ‘The Wife Project’, op grond waarvan een vrouw zou kunnen bepalen – en Don dus ook – of zij elkaars perfecte partners kunnen zijn;
• Gene Barrow: de beste vriend van Don, ook professor, maar dan in de psychologie. Gene is een vrouwenversierder die – ondanks het feit dat hij getrouwd is – de liefde wil bedrijven met zo veel mogelijk vrouwen (bijvoorbeeld met een vrouw uit elk land ter wereld …);
• Claudia Barrow: de echtgenote van Gene, de andere beste vriend van Don (Don heeft maar twee vrienden). Claudia helpt Don waar ze kan. Zij is een vriendelijke vrouw die de escapades van haar man altijd accepteert (zij hebben een ‘open’ huwelijk, zoals Gene het graag noemt);
• Rosie Jarman: een 29-jarige vrouw die Don op zekere dag op zijn kantoor ontmoet. Rosie beantwoordt aan geen enkel criterium van de vragenlijst van Don.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Rosie Project’ zijn:
Vrouwen met wie Don in de loop van het project kennismaakt:
• Elizabeth (een vriendin van Claudia), Eva (‘the short-skirted cleaner’, de schoonmaakster van Don), Julie (‘blonde with big tits’, aldus Gene), (‘The Beautiful’) Helena (secretaresse van Gene), Olivia, Fabienne, Bianca Rivera (een getalenteerde amateur-danseres).
Artsen, studiegenoten van de moeder van Rosie:
• Dr Eamonn Hughes (cardioloog), Dr Peter Enticott, Simon Lefebvre, Isaac Esler (psychiater), Solomon Freyberg (cosmetisch chirurg).
Andere belangrijke bijfiguren:
• Eugenie en Carl: de kinderen van Gene en Claudia. Carl is een zoon uit een eerder huwelijk van Gene;
• Kevin Yu: een student genetica die van plagiaat wordt verdacht;
• The Dean, Professor Charlotte (‘Charlie’) Lawrence: de decaan die de faculteiten van Don en Gene bestuurt;
• Regina: de secretaresse van de Dean;
• Amghad, de eigenaar van een bar waar Don een avond werkt;
• Stefan: een collega en vriend van Rosie;
• (‘Fat Baseball Fan’) Dave: een honkbalfanaat die Don in New York ontmoet;
• Phil Jarman: de vader van Rosie, een sportschoolhouder;
• Mr Trevor en Mrs Tillman en hun jongste zoon: de enige familie die Don nog heeft. Ze wonen in een stadje ver van Melbourne;
• Daphne Speldewind: een bejaarde buurvrouw van Don. Ooit was zij Dons beste vriendin, maar ze is overleden;
• Daphne Tillman: de zus van Don. Ook zij leeft niet meer.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Er is een film in voorbereiding van ‘The Rosie Project’.


Overig:

De roman ‘The Rosie Project’ doet soms denken aan andere, dagboekachtige verhalen van een beetje schlemielige vertellers: The Diary of Adrian Mole, Aged 13¾, ‘The Diary of Bridget Jones’ of The Curious Incident of the Dog in the Night-time. Vaak ligt er een soort minderwaardigheidscomplex ten grondslag aan de verhalen van de hoofdpersonen in deze romans: jeugdpuistjes hebben, zich te dik voelen, zich onbegrepen voelen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Graeme Simsion.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Lucky Jim van Kingsley Amis
• A Good Man in Africa van William Boyd
• The Curious Incident of the Dog in the Night-time van Mark Haddon


Citaat:
I put the important envelope in my jacket pocket and the small box in my trouser pocket. As I phoned for a taxi, I looked at my whiteboard. The schedule, now written in erasable marker, was a sea of red writing – my code for the Rosie Project. I told myself that the changes it had produced were worthwhile, even if tonight I failed the final objective. (p.295)

Vragen over het boek:

1. Wat bedoelt Don met ‘The Wife Project”?
2. In welk opzicht is Claudia belangrijk voor de ontwikkeling van Don?
3. Op welke manier verandert Don wanneer hij New York bezoekt?
4. Wie is de vader van Rosie? Wanneer en hoe wordt dat duidelijk?
^ Terug naar boven

Comments are closed.