4/5 - (1 stemmen)

The Skeleton Man

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

On January 2nd he had become eighteen. On January 3rd, his father’s brother took him to the bank on Norwich Street and there they went downstairs to the vault room and there he, Raymond Bond, filled out a card and signed a paper and was given a key and a vault box. Then he and his uncle went into a narrow room and closed the frosted glass door behind them, turned on the overhead light and then his uncle took thirty thousand dollars out of a clean white envelope.
He laid the money, thousand dollar bill by thousand dollar bill, into the oblong box, his long fingers reflecting the overhead light.
He closed the box.
‘This is yours, Ray. For your college education. It’s all yours.’

© New York Review Books Bantam / Ballantine Books / Fawcett Juniper, 1986.

^ Terug naar boven

Algemeen

Ray Bond krijgt van zijn oom Ed een geldbedrag van $30.000. Dat geld, bedoeld voor zijn opleiding, komt in een kluis te liggen waarvan Ray de sleutel krijgt.
Een dag later is zijn oom dood: hij is naar beneden gesprongen van de twaalfde verdieping van zijn hotel. Als Ray zich verdiept in die mysterieuze oom, komt hij allerlei raadsels tegen: zijn oom gokte en verloor meestal (maar hoe komt hij dan aan die dertigduizend dollar?), zijn oom had geen kinderen en geen vrouw (maar wie is dan die Alice Cobb, die zich door Ray ‘Aunt’ laat noemen?), hij had geen vrienden (maar wie is dan die Albert Dawson die zijn oom zo goed kende?). Als hij er later ook nog achter komt dat zijn oom niet gesprongen maar geduwd is, is het mysterie compleet. En Ray is niet veilig meer wanneer Dawson het geld komt opeisen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jay Bennett

Jaar van uitgave:
1986

Aantal pagina's:
122

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980 – 1990

Plaats van handeling:
USA, New Jersey, stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 36 heel korte hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘The Skeleton Man’ is een geweldig spannend boek over een jongen die heel veel geld krijgt van een oom die hij nauwelijks kent. Voor een lezer die van spannende boeken houdt met veel actie en weinig woorden, is dit een echte aanrader.


WAT MOET JE WETEN?

Veel kennis heb je niet nodig om dit verhaal te kunnen waarderen. Als je soms wel eens moeite hebt met lezen zul je toch veel plezier kunnen beleven aan dit boek. Het boek is dun, met korte zinnen, korte alinea’s, korte hoofdstukken en veel, heel veel actie.
‘The Skeleton Man’ is één groot, opwindend avontuur: tot op de laatste bladzijde blijf je in spanning. Wat heeft die oom gedaan, wat wil die Dawson eigenlijk, is die Pete wel te vertrouwen, hoe zit dat met Alice Cobb? En … overleeft Ray dit allemaal?
Veel algemene kennis heb je als lezer niet nodig. Het boek speelt zich in een Amerikaanse stad vlak bij New York City af. Ray en zijn vriendin gaan naar de gokstad Atlantic City. Iedereen die films of TV-series kent over dit gebied (‘The Sopranos’) of de muziek van Bruce Springsteen (‘Atlantic City’) weet dan wat hij verwachten kan.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘The Skeleton Man’ zijn eigenlijk nooit moeilijk, de zinnen zijn heel kort. Er wordt heel veel herhaald. En het (dunne) boek bestaat uit heel korte hoofdstukken.
Zinsconstructies zijn zeer kort met heel veel herhaling.
Bijvoorbeeld:

‘It’s no use,’ she whispered.
He felt a great surge of pity for her. Pity and a desperate warmth.
My aunt.
She said that.
I’ll bet I’m all she has left in this world.
Her only nephew.
That’s all Uncle Ed had.
Me. (p.69)


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Skeleton Man’ heel goed te volgen.
Het verhaal is, zoals gezegd, ontzettend spannend en je zult je zeker niet vervelen.
Op basis van deze gemakkelijke taal, gecombineerd met een spannend verhaal is ‘The Skeleton Man’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Jay Bennett is een schrijver van heel spannende verhalen. Vanaf het begin weet hij de lezer mee te trekken in een verhaal dat gaat over moord en bedrog.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De spanning in deze thriller is geweldig goed opgebouwd. Via een geheimzinnig kistje met geld wordt de lezer gevoerd naar een (zelf)moord, afpersers, een verliefd stel, een moord, een kidnapping. De lezer komt nauwelijks op adem.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Soms komt de lezer iets te weten over vroeger, maar dat wordt heel duidelijk aangegeven (bijvoorbeeld wanneer de moeder van Ray iets vertelt over haar man).


Plaats:

Het verhaal speelt zich af de USA, in een grote stad in de staat New Jersey, vlakbij New York City.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: die van Ray en de strijd om het geld wat hij van zijn oom gekregen heeft.


Verteller:

De jeugdroman ‘The Skeleton Man’ heeft een alwetende verteller. Deze beschrijft Ray en zijn gedachten en handelingen. Andere karakters spelen een kleinere rol.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in’The Skeleton Man’ is:
• Ray Bond: een jongen die met zijn moeder in een stad bij New York City woont. Hij is een betrouwbare jongeman die het beste met iedereen voor heeft. Wel is hij soms niet zo begripvol voor zijn moeder.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Skeleton Man’ zijn:
• Mrs. Bond: zij heeft het beste voor met haar zoon;
• Laurie: de vriendin van Ray;
• Albert Dawson: een vriend van Uncle Ed. Maar is hij wel te vertrouwen?
• Alice Cobb: een vriendin van Uncle Ed. Zij laat zich door Ray ‘Aunt’ noemen. Maar is het wel een aardige tante?
• Pete Wilson: een vage kennis van Uncle Ed.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘The Skeleton Man’ is niet verfilmd.


Overig:

Jay Bennett heeft veel boeken geschreven die erg op elkaar lijken. Ze zijn zonder uitzondering spannend en niet moeilijk te lezen. Het zijn echt boeken voor jongere lezers (vooral voor jongens) die liever een dun spannend boek lezen waarin veel gebeurt, in plaats van een diepzinnig en dik boek.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jay Bennett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Outsiders van S.E. Hinton
• Snitch van Norah McClintock
• Shelter van Harlan Coben


Citaat:
‘The Skeleton Man … What he meant was that he had emptied himself of all his humanity. The mad constant obsession to gamble had stripped him down to his very bones.’ (p.65)

Vragen over het boek:

1. Ray Bond moet bepaalde keuzes maken, bijvoorbeeld: wat te doen met het geld dat hij van Uncle Ed heeft gekregen. Vind je dat hij de goede keuze maakt? Wat zou jij in zijn plaats hebben gedaan?
2. Welke karakters zijn uiteindelijk de good guys? En welke zijn de bad guys? En wanneer in het verhaal krijg je dat in de gaten?
3. Vergelijk dit boek van Jay Bennett met een ander boek van hem (bijvoorbeeld Sing Me a Death Song of Skinhead). Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?
4. Vergelijk dit boek van Jay Bennett met een boek van een andere jeugdromanschrijver, bijvoorbeeld Brent R. Sherrard, Alden R. Carter of John Green. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?
^ Terug naar boven

Comments are closed.