3/5 - (1 stemmen)

The Unadulterated Cat

Niveau:
Genre: non-fiction
Thema: dieren (katten)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691923962002", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30412662","familyId":"30412662","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Unadulterated%20Cat%2C%20Terry%20Pratchett","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Far too many people these days have grown used to boring, mass-produced cats, which may bounce with health and nourishing vitamins but aren't a patch on the good old cats you used to get. The Campaign for Real Cats wants to change all that by helping people recognise Real Cats when they see them.
Hence this book.
The Campaign for Real Cats is against fizzy keg cats.
All right, How can I recognise a Real cat? Simple. Nature has done a lot of the work for you. Many Real cats are instantly recognisable. For example, all cats with faces that look as though they had been put in a vice and hit repeatedly by a hammer with a sock round it are Real cats. Cats with ears that look as though they have been trimmed with pinking shears are Real cats. Almost every non-pedigree unneutered tom is not only Real, but as it hangs around the house it gets Realer and Realer until one of you is left in absolutely no doubt as to its Realness.

© Penguin Random House Company, 1989

^ Terug naar boven

Algemeen

Hoe ziet een echte kat eruit? Hoe moet je als mens met een kat samenleven? Waar haal je hem/haar vandaan, hoe zit het met huisvesting, wie bezit wie, hoe gaan katten om met buren, buurdieren, flora en fauna, ander materiaal?
Ook is het handig om te weten wat voor soorten katten er zijn. Dit boek geeft alle antwoorden. Daarnaast zijn er heel veel voorbeelden van kenmerken van katten: niet alleen hun uiterlijke kenmerken, maar ook hun innerlijke kwaliteiten (zoals leiderschap, betrouwbaarheid, sportiviteit).
Er zijn evenveel mogelijkheden en problemen als er katten zijn. Terry Pratchett heeft ze in dit boek – samen met de tekenaar Gray Jolliffe – allemaal op een rijtje gezet.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
1989

Aantal pagina's:
160

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
UK

Bijzonderheden:
Een non-fictieboek in een vijftigtal getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De echte kat: Felix Vulgaris’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Unadulterated Cat’ is een non-fictieboek over katten. Je moet van katten houden wil je de losstaande stukjes kunnen waarderen. Terry Pratchett geeft heel veel informatie: soms overtollig, soms informatief – meestal grappig.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Unadulterated Cat’heb je weinig specifieke kennis nodig. De meeste lezers van dit boek zullen wel het een en ander over dit populaire huisdier weten. Toch is het leuk om te lezen welke rol de kat heeft gespeeld in de wereldpolitiek en in de amusementswereld. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Unadulterated Cat’ zijn niet echt moeilijk, maar je moet wel een ervaren lezer van Engelstalige teksten zijn.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel – grappige – tekeningen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal ‘The Unadulterated Cat’ is toegankelijk, maar niet altijd even eenvoudig.
De verhaaltjes zijn grappig en ook wel informatief. Ze nodigen uit om door te lezen, maar het is ook een boekje dat je gemakkelijk even weg kunt leggen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Unadulterated Cat’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Unadulterated Cat’ is een afwijkend boek in het oeuvre van Mr Pratchett. In de eerste plaats is het non-fictie: een genre waar Terry Pratchett zich nooit mee bezighield. Daarnaast is het onderwerp ook ernstiger dan we van hem gewend zijn: de kat is weliswaar mysterieus, maar zelden een dier uit de fantasy.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Unadulterated Cat’ is een verzameling verhalen over dieren (katten). Veel actie is er niet – de beschrijvingen zijn gelukkig vaak wel heel boeiend en je blijft als lezer doorlezen.


Tijd:

‘The Unadulterated Cat’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Maar uiteraard gaat het over kat en mens en de band die zij al eeuwenlang met elkaar hebben.


Plaats:

De setting van ‘The Unadulterated Cat’ is waarschijnlijk Groot-Brittannië, maar dat land is nauwelijks van belang voor de verhalen.


Verhaallijn:

Er is geen verhaallijn in ‘The Unadulterated Cat’. Er worden allerlei verschillende facetten van de verhouding kat-mens belicht.


Verteller:

‘The Unadulterated Cat’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘The Unadulterated Cat’ is:
• De kat (‘ginger’, ‘tabby’, of hoe zij/hij ook maar genoemd moge worden): een kat in een bepaalde kleur en met een bepaalde vorm, met een bepaald karakter, met veel of weinig belang voor verschillende mensen – kortom het favoriete huisdier van miljoenen mensen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Unadulterated Cat’ zijn:
• ‘Bezitters’/’Baasjes’ van katten/poezen: verwenners en bewonderaars – kortom: kattenliefhebbers.

^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

https://www.terrypratchettbooks.com/book/the-unadulterated-cat/


Film:

‘The Unadulterated Cat’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Unadulterated Cat’ is een beetje een vreemde eend in de bijt van het oeuvre van Terry Pratchett. Het boek is grappig en informatie, maar zelden hilarisch of bijster origineel. Echt een boek voor de diehards onder de Pratchett-fans.
Overigens spelen katten soms wel een belangrijke rol in de romans van Terry Pratchett. Zie bijvoorbeeld de Discworld-boeken met de heksen Granny Weatherwax en Nanny Ogg in de hoofdrol. Daarin is vaak een belangrijke rol voor Greebo, het monsterlijke wezen (ook een kat) dat alleen door Nanny Ogg aardig gevonden wordt (Wyrd Sisters, Witches Abroad). Ook speelt de kat een hoofdrol in The Amazing Maurice and His Educated Rodents (2001).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Just So Stories van Rudyard Kipling
• 23 Tales van Beatrix Potter
• Dirty Beasts van Roald Dahl


Citaat:
DEDICATION
All right, all right.
Time to come clean.
Despite the fact that
this book clearly states
that cats should have short names
you don't mind yelling
to the neighbourhood at midnight,
The Unadulterated Cat
is dedicated to:
Oedipuss
They don't come much realer. (motto)

Vragen over het boek:

Wat vertelt Mr Pratchett over de kat en:
1. … wereldleiders?
2. … voeding?
3. … de manier waar deze zich handhaaft in de mensenwereld?

4. Verklaar de titel van het boek: ‘The Unadulterated Cat’.
^ Terug naar boven

Comments are closed.