4/5 - (1 stemmen)

Thud!

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: politics

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691945033714", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30402837","familyId":"30402837","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Thud%2C%20Terry%20Pratchett","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Thud ... that was the sound the heavy club made as it connected with the head. The body jerked, and slumped back.
And it was done, unheard, unseen: the perfect end, a perfect solution, a perfect story.
But, as the dwarfs say, where there is trouble you will always find a troll.
The troll saw.

It started out as a perfect day. It would soon enough be an imperfect one, he knew, but just for these few minutes, it was possible to pretend that it wouldn't.
Sam Vimes shaved himself. It was his daily act of defiance, a confirmation that he was ... well, plain Sam Vimes.
Admittedly, he shaved himself in a mansion, and while he did so his butler read out bits from the Times, but they were just ... circumstances. It was still Sam Vimes looking back at him from the mirror. The day he saw the duke of Ankh-Morpork in there would be a bad day. ‘Duke’ was just a job description, that's all.
‘Most of the news is about the current ... dwarfish situation, sir,’ said Willikins, as Vimes negotiated the tricky area under the nose. He still used his granddad's cutthroat razor. It was another anchor to reality. Besides, the steel was a lot better than the steel you got today. Sybil, who had a strange enthusiasm for modern gadgetry, kept on suggesting he get one of those new shavers, with a little magic imp inside that had its own scissors and did all the cutting very quickly, but Vimes had held out. If anyone was going to be using a blade near his face, it was going to be him.

© Penguin Random House Company, 2005

^ Terug naar boven

Algemeen

Commander Sam Vimes heeft zijn politiemacht, de City Watch van de stad Ankh-Morpork, omgevormd tot een multiculturele groep: er zijn mensen, dwergen en trollen, maar ook igors, weerwolven en golems. En uiteindelijk wordt er zelfs een vampier als nieuwe diender in gezworen ..
Maar in de stad broeit altijd iets. De dwergen – een grote minderheidsgroep in de stad – leeft niet alleen in de stad, maar ook in grotten eronder. Min of meer duistere leiders besturen de diverse dwergengroepen (zoals de mysterieuze ‘grags’).
Op een dag wordt er een belangrijke dwerg vermoord. Door een trol …
Ten minste, zo lijkt het: er ligt een knots van een trol naast het lijk. De dwergen hebben hun oordeel snel klaar. En ze schreeuwen om wraak. Misschien is het tijd om de strijdbijlen maar weer eens op te graven en de trollen een lesje te leren. De dwergen hopen op een nieuwe veldslag – zoals die eeuwen geleden plaatsvond in de Koom Valley. En ook de trollen laten zich niet zo maar beledigen: ze gaan graag de strijd aan.
Helaas voor beide, kortaangebonden vechtersbazen is daar ook nog Commander Sam Vimes en zijn City Watch. Die wil graag de daders bestraffen. Maar dan wel de echte daders ...


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
455

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats – de Discworld

Bijzonderheden:
De 34e fantasyroman over de Discworld.
In het Nederlands heet het boek ‘Bam!’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De fantasyroman ‘Thud!’ is de laatste roman die Terry Pratchett schreef over de politiemacht van Ankh-Morpork, de City Watch. Het is opnieuw een verhaal over autoriteit, over minderheden en over discriminatie. Ditmaal zijn de dwergen en de trollen de belangrijkste, elkaar bestrijdende groeperingen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Thud!’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het is informatief wanneer je eerdere verhalen kent waarin de City Watch een hoofdrol heeft, maar noodzakelijk is dit niet. Het verhaal heeft betrekking op oude sagen en legenden rond de eeuwige strijd tussen dwergen en trollen.
Op de achtergrond van dit fantasy-verhaal speelt altijd de zorg over de multiculturele maatschappij die de grote stad Ankh-Morpork is: minderheden (zoals de trollen en dwergen) leven noodgedwongen door en met elkaar – maar ze vertrouwen elkaar zelden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Thud!’ zijn soms moeilijk, maar het onderwerp maakt het verhaal heel leesbaar. Dat onderwerp zorgt ervoor dat Terry Pratchett minder moeilijke taal gebruikt dan in eerdere romans.
De alinea’s en de subhoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen. Het ontbreken van ‘echte’ hoofdstukken maak het lezen soms lastig.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Thud!’ is pittig, maar de roman is prima te lezen als je redelijk veel Engelstalige teksten hebt gelezen.
Het verhaal is een verhaal over een dreigende strijd tussen twee minderheidsgroepen: de dwergen en de trollen. Beide groeperingen zijn onvermurwbaar, beiden hebben hun historische helden, hun vooroordelen en hun fanatieke leiders. En de dreigende strijd zorgt voor een zeer spannend verhaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Thud!’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Thud!’ is met name een pleidooi voor goed omgaan met elkaar: de ‘minderheden’ van Ankh-Morpork strijden tegen elkaar, vaak op grond van eeuwenoude vetes. Sam Vimes met zijn City Watch is één van de weinige autoriteiten die gelijkheid voorstaat en de politieman stelt dan ook alles in het werk om de vrede te bewaren, met gelijke rechten voor iedereen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De fantasyroman ‘Thud!’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vaak uit schermutselingen, rellen en gevechten tussen de dwergen en de trollen.


Tijd:

‘Thud!’ speelt zich af in een fantasietijd. Het verhaal bestrijkt een periode van een aantal dagen.


Plaats:

De setting van ‘Thud!’ is Anh-Morpork, de belangrijkste stad van de Discworld. Een aantal scenes speelt zich onder de stad af, in onderaardse grotten en gangen. Ook zijn er scenes op, rond en onder het slagveld van Koom Valley.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Thud!’: hoe kan de politiemacht van Ankh-Morpork ervoor zorgen dat er geen oorlog uitbreekt tussen de dwergen en de trollen?


Verteller:

De roman ‘Thud!’ heeft een auctoriale verteller. Het verhaal wordt vaak verteld vanuit het perspectief van Commander Sam Vimes.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Thud!’ zijn:
• Sir Sam(uel) Vimes, His Grace the Duke of Ankh, Commander of the City Watch: het hoofd van politie in Ankh-Morpork, ooit een sergeant;
• Captain Carrot Ironfoundersson: de tweede man van de politie, een talentvolle, plichtsgetrouwe diender (een dwerg – maar wel bijna twee meter lang);
• Sergeant Angua: een zeer talentvolle en betrouwbare politievrouw (een weerwolf);
• Sergeant Fred Colon: een beetje gezet, een beetje lui – en de trouwste collega van Nobby Nobbs;
• Corporal Nobby Nobbs: een vreemdsoortige agent, een mens (maar ook een dwergachtige, een ‘urchin’), niet helemaal legaal zo nu en dan, afstotelijk, niet altijd welriekend;
• Sergeant Cheery (‘Cheri’) Littlebottom (een dwerg – maar ook vrouw);
• Sergeant Detritus (een trol);
Sally (eigenlijk: Salacia Deloresista Amanita Trigestrata Zeldana Malifee): een nieuwe diender (een vampier), een zeer knappe verschijning.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Thud!’ zijn:
Andere leden van de City Watch van Ankh-Morpork:
• Constable Igor (een igor), Constable Mica (een trol), Constable Brakenshield (een dwerg), Constable Bluejohn, Constable Schist, Constable Haddock, Corporal Ringfounder, Special Constable Hancock, Costable Washpot Visit-the-Ungodly-with-Explanatory-Pamphlets.
Andere inwoners van Ankh-Morpork:
• Lady Sybil Ramkin: de echtgenote van Sam, de rijkste en adellijkste vrouw van Ankh-Morpork;
• Young Sam: het 14-maanden oude zoontje van Sam en Lady Syblil;
• Willikins: de butler van Sir Samuel;
• Dis-Organizer Mark-Five, ‘The Gooseberry’TM: de digitale agenda van Sam Vimes (een imp);
• Lord Havelock Vetinari, the Patrician: de alleenheerser van Ankh-Morpork, een sluwe politicus;
• Drumknott, the chief clerk: de rechterhand van Lord Vetinari;
• Otto Chriek, iconographer: de illustrator/fotograaf van de ‘Times’ (een vampier);
A. E. Pessimal, Government Inspector: de ambtenaar die in opdracht van Lord Vetinari de politie doorlicht;
• Count Vargo St Gruet von Vilinus (‘John Smith’), President of the Ankh-Morpork Mission of the Uberwald League of Temperance: een vampier die zich als ‘gewone’ stedeling wil manifesteren;
• Mrs Doreen Winkings, Treasurer of the Ankh-Morpork Mission of the Uberwald League of Temperance: een (zogenaamde) vampier die de secretaris van de vereniging is;
• Tawnee (eigenlijk Betty), pole dancer: de vriendin van Nobby Nobbs, een paaldanseres;
• Sir Reynold Stitched, Curator of Fine Art: de curator van het museum waar het schilderij van de veldslag tussen de dwergen en trollen hangt (hing);
• Helmclever: een dwerg die de schakel vormt tussen de ‘bovenaardse’ wereld en de onderaardse (die van de ‘deep downers’-dwergen);
• Ardent, Chief Liaison: de leidinggevende van Helmclever, een hogere schakel naar de ‘grags’, een soort superdwergen;
• Brick: een trol die zich in de dwergenwereld begaf;
• Chrysopase: een (illegale) trollenleider, een soort maffiabaas. Hij handelt in drugs (‘Slab’ en ‘Slide’);
• Mr Shine: een (officiële) trollenleider;
Mr Boggis, President of the Guild of Thieves: een criminele baas, geassisteerd door de bodyguards Vinny ‘No Ears’ Ludd en Harry ‘Can’t Remember His Nickname’ Jones;
• The Librarian: de bibliothecaris van de Unseen University, ooit een orang-oetan;
• Miss Pickles/Miss Pointer: de eigenares van de 2e hands winkel ‘Pointer & Pickles’;
• Pors Stronginthearm: een wapenontwerper, eigenaar van de kruisbogenwinkel ‘Burleigh & Stronginthearm’;
• Aanzienlijke dwergen: Grabpot Thundergust, Setha Ironcrust, Gimlet Gimlet;
• ‘Grag’ Bashfull Bashfullson: één van de ‘grags’, een deep-downer (een dwerg);
Mr Cheese: eigenaar van het politiecafé ‘The Bucket’;
• Wiggleigh: een ’Lobster’, een bewaker van de Unseen University;
• Archchancellor Mustrum Ridcully: de rector magnificus van de Unseen University.
Anderen:
Mr Waynesbury en Mrs Berenice (‘Bunty’) Waynesbury: kennissen van Lady Sybil;
• Captain Gud: de kapitein van de Low King der Dwergen;
King Rhys, Low King of the Dwarfs: de dwergenkoning uit Uberwald;
• Mr Pony of the Artificer’s Guild: een technicus die voor de dwergen werkt;
• Death: de overal en nergens thuishorende entiteit die nooit genood maar altijd noodzakelijk is.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De fantasyroman ‘Thud!’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Thud!’ is de laatste roman met de City Watch van Ankh-Morpork in de hoofdrol. De latere roman Snuff gaat wel over Sam Vimes, de Commander van de City Watch, maar in mindere mate over die City Watch als geheel. De voorgaande delen met een belangrijke rol voor de City Watch waren:
Guards! Guards!
Men at Arms
Feet of Clay
Jingo
The Fifth Elephant
Night Watch

 ^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Where’s My Cow? van Terry Pratchett
Bloodtide van Melvin Burgess
Artemis Fowl and the Last Guardian van Eoin Colfer


Citaat:
Mr Shine picked up a box by his chair and upended it over the table.
‘This is Thud, Mister Vimes,’ he said, as little stone figures bounced over the board. ‘Dwarfs versus trolls. Eight trolls and thirty-eight dwarfs, forever fighting their little battles on a cardboard Koom Valley.’ (pp.258-259)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het schilderij van de veldslag van de Koom Valley zo belangrijk voor het verhaal?
2. Wie is de beste trollenleider volgens jou: Mr Shine of Chrysopase? Leg uit waarom je dat vindt?
3. Welke rol spelen Sally en Tawnee in dit verhaal?
4. Wat is het belangrijkste onderliggende thema in ‘Thud!’ volgens jou? Leg uit waarom je dat vindt.
^ Terug naar boven

Comments are closed.