Ticket to Ride

Niveau:
Genre: thriller
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

A minute away from disaster, as he was thinking that nothing was the same any more, and that nothing could ever again be as sweet as it used to be, the tall and sharp-boned traveller in the corner seat let out a sigh of his body’s premonition, shifted awkwardly as though his limbs were hurting him, and stared out through the dining-car window. A darkening stretch of September land was passing by, in a hurry.
His eyes looked for purchase, or a fixed object, but glazed before they found it. His head kept trying to tell him something, but he could not hear. As last, though, in exasperation at neglect, a thought lettered itself with determined precision, right in front of him, and exactly as though enclosed between upturned commas.
‘Express trains do not go clackety-clackety-clack any more, nor are they so much a part of the countryside through which they travel.’
But why did this seem to be so important a revelation? And why did it feel so drenched in melancholy, much sadder than the dusk?
'The windows,' said his brain, in the same pedagogic tones, 'have a double skin, and are shaped like a screen. They are separating you from the land and the air. They cannot be opened.'

© Faber and Faber, 1986^ Terug naar boven

Algemeen

Een man reist vanuit het westen van Engeland naar Londen. Maar hij heeft geen idee waarom. Ook weet hij totaal niet wie hij is: hij draagt nette kleren, hij heeft veel geld bij zich, hij kan goed uit zijn woorden komen. Maar verder weet hij niets. Hij besluit zichzelf voorlopig ‘John Buck’ te noemen en zijn intrek te nemen in een hotel vlakbij Paddington Station in de hoofdstad.
In een dorp ten westen van Londen woont Helen. Haar man is een freelance tekenaar die ontslag heeft genomen als tekenaar op een reclamebureau. Zij wonen in een mooi, oud huis en ze hebben enkele goede vrienden: Angela Graham en Martin en Clare Stoner. Helen voelt zich gelukkig met haar man John, maar ze merkt wel dat hij zich de laatste tijd erg vreemd en afstandelijk gedraagt.
Op een dag besluit John naar een uitgever in Londen te gaan om daar zijn tekeningen te laten zien: hopelijk is er belangstelling voor de minutieus uitgewerkte tekeningen van bloemen en planten.
En terwijl Helen zich zorgen maakt als ze niets meer van haar man hoort en terwijl John zich hoe langer hoe verder in de nesten werkt in Londen, komen we bij stukjes en beetjes meer te weten over het verleden van John en Helen en over de speciale manier waarop ze elkaar hebben leren kennen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dennis Potter

Jaar van uitgave:
1986

Aantal pagina's:
202

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
GB, Londen en het platteland

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 31 genummerde hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Ticket to Ride’ is een thriller. Maar wel een heel speciale. Veel geweld wordt er in eerste instantie niet gepleegd. Maar dat verandert in de loop van het verhaal – het wordt allemaal op een gegeven moment behoorlijk heftig.
Het grootste deel van de roman gaat over een man die zijn geheugen kwijt is. Of dat komt door een gepleegde misdaad of dat er een misdaad gepleegd gaat worden, blijft lang onzeker.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Ticket to Ride’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel zijn de hoofdpersonen twee mensen met grote psychische problemen – dat kan voor sommige lezers confronterend zijn.
Soms is de taal abrupt heel hard: vooral wanneer er gewelddadige of seksuele handelingen worden beschreven.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Ticket to Ride’ zijn goed te lezen. De alinea’s en de hoofdstukken zijn niet lang, er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Ticket to Ride’ heel toegankelijk.
Dat geldt ook voor het verhaal. Maar een lastige factor kan wel zijn dat dit verhaal heen en weer slingert tussen tijd en plaats: we volgen nu eens John, dan weer Helen, nu weer samen, dan weer apart, nu in het heden, dan weer in het verleden. Flashbacks maken het verhaal soms complex.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Ticket to Ride’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Ticket to Ride’ is mooi geschreven: heel intrigerend met veel mysterieuze scenes. Als je het verhaal leest heb je constant het gevoel dat er meer moet zijn dan er wordt verteld. En waarschijnlijk is dat ook zo …

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Ticket to Ride’ is een verhaal met redelijk veel actie. De roman lijkt in eerste instantie een beetje voort te kabbelen, maar gaandeweg het verhaal wordt het allemaal behoorlijk heftig.

 


Tijd:

‘Ticket to Ride’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Het verhaal duurt in totaal een paar dagen, maar er zijn veel flashbacks – ook terug naar de jeugd van John.

 


Plaats:

De setting van ‘Ticket to Ride’ is Groot-Brittannië. John en Helen wonen in een dorp, maar een groot deel van de roman spelt in Londen, waar John rondzwerft in de buurt van Paddington Station.

 


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Ticket to Ride’: wat is er met John gebeurd voordat hij zijn geheugen kwijtraakte en hoe zal het zijn als hij dat geheugen weer terugkrijgt?

 


Verteller:

De roman ‘Ticket to Ride’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Ticket to Ride’ zijn:
• John ‘Buck’: een tekenaar. Hij was een tijdlang werkzaam bij een advertentiebureau, maar sinds een tijdje werkt hij zelfstandig als tekenaar. John had een moeilijke jeugd: zijn vader, een dominee, voedde hem hard op terwijl zijn moeder daar nauwelijks iets tegen in bracht. Als het verhaal begint, blijkt dat John zijn geheugen kwijt is;
• Helen: de echtgenote van John. Helen is een zeer knappe vrouw, maar ze is erg gesloten naar anderen toe. Ze houdt veel van haar man. Lang blijft onduidelijk hoe haar leven was voordat ze John leerde kennen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Ticket to Ride’ zijn:
• Angela Graham: een goede vriendin van John en Helen. Angela neemt het niet zo nauw met de huwelijkse trouw: ze heeft regelmatig affaires met getrouwde mannen (maar niet met John);
• Martin Stoner: een makelaar. Martin houdt veel van de vrouwen (op dit moment heeft hij een verhouding met Angela);
• Clare Stoner: de echtgenote van Martin. Zij en haar man zijn vrienden van Angela en John en Helen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Ticket to Ride’ is niet verfilmd.


Overig:

De titel van het boek, ‘Ticket to Ride’, is een verwijzing naar het gelijknamige lied van The Beatles. Het is onduidelijk – tenminste afgaand op de tekst van de roman – wat de tekst van de roman en die van de song met elkaar te maken hebben. The Beatles hebben het in hun lied over een man die beschrijft hoe zijn vriendin hem verlaten heeft.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dennis Potter.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Seize the Day van Saul Bellow
The Child in Time van Ian McEwan
Wish You Were Here van Graham Swift


Citaat:
He had determined, at last, how to banish his former secret friend, the other John. And it was not too late: it must not be too late. Then both of them could be free: no, all three of them. (p.197)

Vragen over het boek:

1. Hoe komt het volgens jou dat John een tweede John bij zich heeft?
2. Wat heeft Helen gemaakt tot wie ze op dit moment is?
3. Wat is de misdaad (Wat zijn de misdaden) waar John zich zorgen over maakt?
4. Heeft Helen misdaden gepleegd? Waarom denk je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.