4/5 - (1 stemmen)

Tiger Eyes

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693422142812", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30403161","familyId":"30403161","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Tiger%20Eyes%2C%20Judy%20Blume","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It is the morning of the funeral and I am tearing my room apart, trying to find the right kind of shoes to wear. But all I come up with are my Adidas, which have holes in the toes, and a pair of flip-flops. I can’t find my clogs anywhere. I think I packed them away with my winter clothes in a box in the attic. My mother is growing more impatient by the second and tells me to borrow a pair of her shoes. I look in her closet and choose a pair with three-inch heels and ankle straps.
I almost trip going down the outside stairs. My little brother, Jason, says, ‘Watch it, stupid.’ But he says it very quietly, almost in a whisper.
Mom puts her arm around my shoulder. ‘Be careful, Davey.’
At the cemetery people are fanning themselves. We are in the midst of the longest heat wave Atlantic City has seen in twenty-five years. It is 96 degrees at ten. I think about how good it would feel to walk along the beach, in the wet sand, with the ocean lapping at my feet. Two days ago I’d stayed in the water so long my fingers and toes had wrinkled and Hugh had called me Pruney.
Hugh.
I see him as we walk through the cemetery to the graveside. He is standing off to one side, by himself, cracking his knuckles, the way he does when he’s thinking hard. His hair is sunbleached it looks almost white. Maybe I notice because it is parted on the side and carefully brushed, instead of hanging in his face, the way it usually does. Our eyes meet, but we don’t speak. I bite my lower lip so hard I taste blood.

© William Heinemann, New Windmill Series, 1984.

^ Terug naar boven

Algemeen

Davey doet haar uiterste best om de gewelddadige dood van haar vader te vergeten. Dat lijkt haar na een tijdje ook aardig te lukken, vooral wanneer ze met haar moeder en broertje in de Amerikaanse staat New Mexico gaat wonen, ver van Atlantic City, waar ze woonden toen haar vader vermoord werd. En ondanks haar verdriet probeert ze weer iets van haar leven te maken, maar met wie moet ze dat doen: met haar moeder en broertje, met haar oom en tante, met haar nieuwe vrienden? Of misschien wel met die mysterieuze jongen Wolf, die ze op één van haar tochten door de wildernis in een ravijn ontmoet …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Judy Blume

Jaar van uitgave:
1981

Aantal pagina's:
143

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970 – 1980

Plaats van handeling:
USA, New Mexico, Los Alamos en Atlantic City (in New Jersey)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 40 hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor jongeren (met name voor meisjes) is dit een spannend en ontroerend boek: een meisje van vijftien moet de traumatische dood van haar vader zien te verwerken, samen met haar moeder en haar broertje. En dat alles op een plaats die duizenden kilometers verwijderd is van haar geboorteplaats: in Los Alamos (New Mexico, USA) in plaats van in Atlantic City (New Jersey, USA).
Je moet als lezer wel geïnteresseerd zijn in familierelaties en in vriendschappen. Het verhaal speelt zich soms in de woeste natuur van New Mexico af, maar het is niet bedoeld als een verhaal voor natuurminnaars.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is niet vereist voor dit boek: de problemen van een meisje van vijftien dat samen woont met een moeder, een broertje, een oom en een tante, zullen voor veel jongere lezers herkenbaar zijn.
De roman beschrijft de Verenigde Staten in de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw, maar het verhaal zal nergens ouderwets aandoen: Judy Blume kent de wereld van haar (jongere) lezers en ze beheerst de kunst om een verhaal spannend te houden, zelfs wanneer er niet heel veel spectaculairs gebeurt.
Specifieke literaire kennis is niet nodig voor het begrijpen en het waarderen van het verhaal.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is eenvoudig voor een niveau-3 lezer. Er worden weinig specialistische of typisch Amerikaanse woorden gebruikt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinsconstructies zijn helder. Het verhaal kent heel veel dialogen. Het verhaal wordt spannend, en ook wel ontroerend beschrijven. Toch is het nergens een sentimenteel verhaal, ondanks het verdriet van Davey.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Tiger Eyes’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De stijl is direct en helder. Judy Blume gebruikt geen complexe stijlfiguren en maakt geen gebruik van flashbacks of andere ingewikkelde stijlmiddelen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal wordt in een rap tempo verteld. Geweld heeft er wel plaatsgevonden, maar dat is off-stage (de moord op de vader, bijvoorbeeld). Dit is niet wat je noemt een roman vol actie, maar omdat er wel veel gebeurt met Davey en met haar gevoelens, blijft het verhaal heel spannend.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Soms is er een verwijzing naar iets van vroeger, maar dat gebeurt niet vaak.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af in een kleine plaats in de Amerikaanse staat New Mexico. De omgeving is een droog landschap met een ongerepte natuur.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: die van Davey en haar familie, zo nu en dan samen met haar vrienden.


Verteller:

Er is een eerste persoon-verteller (ik-verteller). Het perspectief is soms onbetrouwbaar, vooral wanneer de 15-jarige Davey het leven als heel onredelijk ziet en haar gevoelens van verdriet wil verhalen op de mensen om haar heen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdpersonage is Davey, een 15-jarig meisje dat van een grote stad aan de Amerikaanse oostkust (Atlantic City in New Jersey) verhuist naar een plattelandsstad in het zuiden van het land (Los Alamos in New Mexico).


Bijfiguren:

Er spelen weinig karakters mee in het verhaal. Naast Davey zijn dat haar moeder Gwen en haar broertje Jason. In New Mexico gaan ze wonen bij Davey’s oom Walter en tante Bitsy. Daarnaast is er een aantal vrienden van Davey, zowel in Atlantic City als in Los Alamos. Van hen is Wolf de belangrijkste.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Tiger Eyes’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman is voor Nederlandse lezer toch wel bijzonder: een meisje gaat verhuizen naar een plaats in hetzelfde land, maar duizenden kilometers verder weg. Ze gaat van een dichtbevolkt, modern gebied (rond New York) naar een afgelegen en dunbevolkt gebied (New Mexico). En die verhuizing gebeurt omdat haar vader kortgeleden vermoord is …
Toch zal het herkenbare thema van de roman (omgaan met verdriet, je aanpassen in een nieuwe wereld) veel lezers aanspreken.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Judy Blume.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Fifteen van Beverly Cleary
• Underdog van Marilyn Sachs
The Tribes of Palos Verdes van Joy Nicholson


Citaat:
‘How dare you say that my father had a wasted life! You don’t know anything.’ My stomach is all tied up in knots. I am on the verge of tears. ‘And I’m going to tell Mom what you said about my father. He was a better man than you. In every way.’ (p.116)

Vragen over het boek:

1. Vind je dit een typisch Amerikaans verhaal, als je het boek vergelijkt met films en TV-series die je hebt gezien, of met boeken die je over de Verenigde Staten hebt gelezen? Waarom vind je dat?
2. Op welk moment krijg je door dat Wolf zijn eigen verdriet te verwerken heeft? Wat vind je van de manier waarop de auteur dat bekendmaakt?
3. Was het een goede keuze van Davey’s moeder om naar New Mexico te verhuizen, als je denkt aan haar en haar kinderen en wat er met hen gebeurt? Verklaar je antwoord met behulp van een fragment uit de roman.
4. ‘Tiger Eyes’ heeft in zeker opzicht een open einde. In welk opzicht? Wat vind je van dit open einde?
^ Terug naar boven

Comments are closed.