4/5 - (1 stemmen)

Walk Two Moons

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694267737855", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000004926020","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Walk%20Two%20Moons%20%28ebook%29%2C%20Sharon%20Creech","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Gramps says that I am a country girl at heart, and that is true. I have lived most of my thirteen years in Bybanks, Kentucky, which is not much more than a caboodle of houses roosting in a green spot alongside the Ohio River. Just over a year ago, my father plucked me up like a weed and took me and all our belongings (no, that is not true - he did not bring the chestnut tree or the willow or the maple or the hayloft or the swimming hole or any of those things which belong to me) and we drove three hundred miles straight north and stopped in front of a house in Euclid, Ohio.
'Where are the trees?' I said. 'This is where we're going to live?'
'No,' my father said. 'This is Margaret's house.'
The front door of the house opened, and Margaret, the lady with the wild red hair, stood there. I looked up and down the street. The buildings were all jammed together like a row of birdhouses. In front of each one was a tiny square of grass, and in front of that was a long, long cement sidewalk running alongside the cement road.
'Where's the barn?' I asked. 'Where's the river? Where's the swimming hole?'
'Oh, Sal,' my father said. 'Come along. There's Margaret.' He waved to the lady at the door.

© Macmillan Publishers Ltd, 1994

^ Terug naar boven

Algemeen

Sal reist met haar grootouders door het noorden van de Verenigde Staten, op zoek naar haar moeder. Ze weet niet wat er met haar moeder gebeurd is: is zij van huis weggelopen, heeft ze haar vader en Sal in de steek gelaten, zit ze in een inrichting, leeft ze eigenlijk nog wel? Haar vader zegt er niet zo veel over en haar grootouders vertellen haar ook niets. Sal zal het vanzelf wel zien, wanneer ze haar moeder weer spreekt. Als ze haar moeder weer spreekt …
Om de lange, saaie reis een beetje spannend te maken, vertelt Sal verhalen aan haar grootouders. Ze vertelt over haar nieuwe huis, haar nieuwe school, haar nieuwe vrienden (zoals Ben!) en vriendinnen. Ze vertelt vooral over Phoebe, wiens moeder ook zo maar opeens op een dag verdween. Misschien werd ze wel ontvoerd door die vreemde jongen, die bij hun huis rondspookt. Of misschien werd ze vermoord door Mrs. Cadaver, de vriendin van Sals vader.
Ook haar oma vertelt verhalen. Oude verhalen over het land, over de mensen, de dieren, de Indianen die hier vroeger het land bewoonden. Heel interessant, omdat Sal ook voor de helft Indiaans is.
En hoe meer Sal en haar oma vertellen, des te dichter komen ze bij de plaats waar haar moeder schijnt te wonen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Sharon Creech

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
244

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980 – 1990

Plaats van handeling:
USA, in meerdere staten

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 45 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Achter de maan’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Walk Two Moons is een verhaal over reizen door Amerika. Maar het gaat ook over het vinden van een moeder. En over verdriet en dood, en over omgaan met je verdriet.


WAT MOET JE WETEN?

Voor Walk Two Moons heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal gaat over reizen door het noorden van de Verenigde Staten en het gaat over Indianen, maar als er iets ingewikkelds wordt verteld, wordt dat heel goed uitgelegd.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De young adult novelWalk Two Moons is vaak heel lastig te lezen. Het gaat dan wel over een meisje van 13, maar de taal is veel te moeilijk voor zo’n meisje. En ook de gebeurtenissen zijn soms nogal heftig. Wel zijn er heel veel korte hoofdstukken en veel dialogen die het verhaal spannend houden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De woorden van Walk Two Moons zijn zo nu en dan lastig voor een B1-lezer. Het verhaal is boeiend, omdat het spannend verteld wordt, maar je moet als lezer goed opletten om alles te begrijpen. De alinea’s zijn niet lang en de zinnen meestal ook niet. Er zijn heel veel dialogen en maar liefst 22 hoofdstukken waardoor het verhaal overzichtelijk blijft. Het verhaal gaat over reizen en over Indianen. Maar vooral gaat het over een meisje dat haar moeder mist; daardoor is het een ontroerend verhaal. Op grond van deze eigenschappen is Walk Two Moons een roman met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Walk Two Moons is met veel gevoel geschreven. Ms Creech weet heel goed waar ze over praat; ze komt uit het deel van de Verenigde Staten waar ze over schrijft en ze laat duidelijk merken dat ze goed mee kan denken met personen zoals Sal en haar oma en opa.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Walk Two Moons kent enige actie in de vorm van een reis. Die reis wordt onderbroken door hoofdstukken waarin Sal vertelt over wat er thuis gebeurt of gebeurd is. Actie in de vorm van (bijvoorbeeld) een misdaad is er niet; het gaat vooral over gevoelens en contacten tussen familieleden en vrienden.


Tijd:

Walk Two Moons speelt zich af ergens tussen de jaren 1980 en 1994. Het is een tijd van voor de mobiele telefoon of het Internet: als mensen elkaar wilden zoeken, moesten ze vaak echt op stap om iemand te vinden. Het verhaal wordt voor een groot deel chronologisch verteld. Maar als de roman begint, is de reis al afgelopen. Sal vertelt dan in sommige hoofdstukken over haar reis en in andere hoofdstukken over wat er thuis zoal gebeurde.


Plaats:

In Walk Two Moons reist Sal met haar grootouders van haar nieuwe huis in de Amerikaanse staat Ohio naar de staat Idaho, duizenden kilometers verder weg in het westen.


Verhaallijn:

Er zijn verschillende verhaallijnen in Walk Two Moons. Uiteraard is er de zoektocht naar de moeder van Sal. Maar Sal vertelt ook over haar vriendin Phoebe en wat die allemaal heeft meegemaakt. Verder hoort ze heel veel van haar oma: over vroeger, over de geschiedenis van haar familie en de Indianen. Op die manier krijgt Sal (en de lezer) een goed beeld van haar leven en hoe ze dat leven – met of zonder haar moeder – het beste kan leiden.


Verteller:

Walk Two Moons wordt verteld door Sal, een meisje van dertien. Ze weet al wat er gebeurd is met haar moeder omdat ze de reis al heeft gemaakt wanneer het boek begint. Toch houdt ze de lezer in spanning over die zoektocht door allerlei zijsprongen en nieuwe verhalen te vertellen. Daardoor wordt het geheel een ingewikkeld, maar mooi en compleet verhaal.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

‘Walk Two Moons’ kent een aantal hoofdkarakters:
• Sal (Salamanca Tree) Hiddle: een half-Indiaans meisje van 13 jaar oud;
• Gramps: de (Indiaanse) opa van Sal;
• Gram: de (Indiaanse) oma van Sal.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Walk Two Moons’ zijn:
• Mr. Hiddle: de vader van Sal;
• Mrs. Margaret Cadaver: de vriendin van de vader van Sal;
• Phoebe Winterbottom: de beste vriendin van Sal;
• Ben: een vriend van Sal.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Walk Two Moons’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Walk Two Moons’ won belangrijke prijzen voor jeugdboeken (waaronder ‘The Newbury Medal’)^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sharon Creech.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Tiger Eyes van Judy Blume
• Holes van Louis Sachar
• The Absolute True Diary of a Part-time Indian van Sherman Alexie

 


Citaat:
We walked out onto her porch and there, lying on the top step, was a white envelope. There was no name or anything on the outside. I thought it was one of those advertisements for painting your house or cleaning your carpets. Phoebe picked it up and opened it. ‘Gosh,’ she said. Inside was a small piece of blue paper and on it was printed this message:
‘Don’t judge a man until you’ve walked two moons in his moccasins.’ (pp.44-45)

Vragen over het boek:

1. Wanneer krijg je als lezer door wat er met de moeder gebeurd is / aan de hand is? Wat vind je van de manier waarop de schrijfster het verhaal heeft verteld?
2. Leg uit hoe de karakters van Gram en Gramps zijn en hoe belangrijk ze zijn voor het leven van Sal.
3. Wat vind je van Mrs. Cadaver en de manier waarop Sal over haar denkt en praat?
4. Waarom denk je dat de vader van Sal zo’n kleine rol in deze roman heeft, terwijl het toch zijn vrouw is die verdwenen is?
^ Terug naar boven

Comments are closed.