Will Grayson, Will Grayson

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

When I was little, my dad used to tell me, ‘Will, you can pick your friends, and you can pick your nose, but you can't pick your friend's nose.’ This seemed like a reasonably astute observation to me when I was eight, but it turns out to be incorrect on a few levels. To begin with, you cannot possibly pick your friends, or else I never would have ended up with Tiny Cooper.
Tiny Cooper is not the world's gayest person, and he is not the world's largest person, but I believe he may be the world's largest person who is really, really gay, and also the world's gayest person who is really, really large. Tiny has been my best friend since fifth grade, except for all last semester, when he was busy discovering the sheer scope of his own gayness, and I was busy having an actual honest-to-God Group of Friends for the first time in my life, who ended up Never Talking to Me Again due to two slight transgressions:
1. After some school-board member got all upset about gays in the locker room, I defended Tiny Cooper’s right to be both gigantic (and, therefore, the best member of our shitty football team’s offensive line) and gay in a letter to the school newspaper that I, stupidly, signed.
2. This guy in the Group of Friends named Clint was talking about the letter at lunch, and in the process of talking about it, he called me a bitchsquealer, and I didn’t know what a bitchsquealer was, so I was like, ‘What do you mean?’ And then he called me a bitchsquealer again, at which point I told Clint to fuck off and then took my tray and left.
Which I guess means that technically I left the Group of Friends, although it felt the other way around. Honestly, none of them ever seemed to like me, but they were around, which isn’t nothing. And now they aren’t around, leaving me utterly bereft of social peers.
Unless you count Tiny, that is. Which I suppose I must.

© Penguin Random House Company, 2010^ Terug naar boven

Algemeen

Will Grayson vertelt over zijn leven. Het goede leven met zijn ouders in Chicago, het soms minder goede leven met zijn vrienden op school. Hij is de beste vriend van de knuffelhomo van de school, Tiny Cooper. En hij is soort van vriend met Jane. Als Will Grayson niet over zijn leven vertelt, vertelt Will Grayson over zijn leven. Een ander leven, maar ook een andere Will Grayson. Deze other Will is ongelukkig, niet rijk, en een homo zonder relatie. De beide verhalen komen bij elkaar, wanneer hetero-Will in een pornowinkel (toevallig bezoek van beiden) homo-Will ontmoet (een ontmoeting die niets met seks te maken heeft overigens). Die ontmoeting zorgt voor de kennismaking van homo-Will met Tiny, de aarts optimist. Terwijl de liefde tussen Will en Tiny opbloeit, wil er maar niets moois ontstaan tussen Will en Jane. Ondanks romantische briefjes en originele muziekverzoekjes van Will. Maar dan komt Tiny te hulp: hij bedenkt, schrijft, componeert, regisseert en speelt een musical, een musical over het leven van Tiny en Will. Over die ene Will dus …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Green & David Levithan

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
308

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000 – 2010

Plaats van handeling:
USA, Chicago

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 20 hoofdstukken, afwisselend verteld door Will Grayson (1) en door Will Grayson (2)

John Green schreef deze roman samen met David Levithan. David Levithan (USA, New Jersey, Short Hills, 1972) is ook een zeer populaire schrijver van young adult fiction, maar hij is iets minder bekend dan John Green. Hij schreef veel over homoseksualiteit en hij schreef tot nu toe veel samen met andere auteurs. Behalve schrijver is hij redacteur, een baan die hij nog leuker schijnt te vinden dan schrijven.
In het Nederlands heet het boek eveneens ’Will Grayson, Will Grayson'.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je geïnteresseerd bent in het leven van hedendaagse jongeren in de Verenigde Staten zul je dit boek zeker kunnen waarderen.
Een interesse in muziek, toneel, poëzie en jeugdcultuur strekt tot aanbeveling, evenals de zielenroerselen van opgroeiende jongeren met hun betrokkenheid bij en hun belangstelling voor vriendschap, liefde en seksualiteit.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet nodig voor het begrijpen van het verhaal: deze wereld kennen de meeste lezers wel van TV en van de film.
Je moet bereid zijn je te verdiepen in de wereld van de jongeren uit een grote Amerikaanse stad als Chicago in de eerste tien jaar van deze eeuw. De cultuur is de jongerencultuur uit deze stad, een cultuur mede vormgegeven door het Internet, de mobiele telefoon, schooltoneel en popmuziek. Soms worden dichters aangehaald (e.e. cummings), maar het is geen probleem wanneer je die niet kent.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire in het boek behoort tot de taal van de jongere Amerikanen in het decennium 2000–2010. Dit maakt het boek zeer toegankelijk voor jongeren die deze tijd bewust hebben meegemaakt. De taal is direct, compleet met slang en swear words.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn duidelijk en goed geschreven. Het maakt daarbij niet uit of de lezer wordt geconfronteerd met de hetero-Will of de homo-Will. De hetero-Will is heel beschrijvend en hij gebruikt veel dialogen; homo-Will is introverter en hij uit zich het beste via SMS of online.
‘Will Grayson, Will Grayson’ is een vakkundig geschreven boek. Het heeft een enorme vaart, er zit veel afwisseling in, het is een verhaal dat van minstens twee kanten wordt besproken (van de kant van Will Grayson 1 en van Will Grayson 2). De taal is niet moeilijk, de thematiek wordt op een neutrale en alledaagse manier aan de orde gesteld. Er wordt veel jongerentaal gebruikt en dat zal het boek voor lezers alleen maar interessanter maken. Ook zijn de besproken onderwerpen zeker onderwerpen die jongeren bezighouden: vriendschap, liefde, seks, muziek, schoolzaken, ouders, internet, online chatten. Vandaar dat het een boek op literair niveau B 4c en op taal-(ERK-)niveau B2 is.


Schrijfstijl:

De stijl is modern en direct. Beide Wills – en ook andere karakters als Tiny, Clint, Maura of Jane – nemen nooit een blad voor de mond.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het boek kent redelijk veel actie. Geen actie in de zin van gevechten of achtervolgingen, maar meer actie in de vorm van relationele ontwikkelingen, gesprekken en handelingen die daaruit voorkomen. Door deze actie is het boek vaak unputdownable: je moet het volgende hoofdstuk beginnen om erachter te komen wat er nu weer staat te gebeuren.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Soms is er even een vertraging, met name wanneer we van de ene Will naar de andere Will gaan: we lezen dan een dialoog of een beschrijving voor de tweede keer, maar dan vanuit een ander perspectief. Maar dat maakt het verhaal totaal niet saai; het zorgt ervoor dat we onmiddellijk begrijpen dat er nu vanuit een ander karakter/perspectief gekeken wordt.


Plaats:

De roman speelt zich voornamelijk af in de Amerikaanse stad Chicago in de staat Illinois.


Verhaallijn:

Er zijn twee verhaallijnen die elkaar na een paar hoofstukken raken: de wederwaardigheden van de hetero-Will en zijn vrienden en van de homo-Will en zijn enige vriendin, Maura.


Verteller:

Het verhaal wordt – oftewel  de beide verhalen worden – verteld vanuit het perspectief van twee – totaal verschillende – Will Graysons: de ene die erg begaan is met zijn homoseksuele vriend Tiny Cooper, en de andere die vooral begaan is met zichzelf.
Uiteraard is er de acceptatie voor het anders-zijn: de homoseksuele geaardheid van Will Grayson en die van Tiny Cooper. Maar dat thema is zeker niet het belangrijkste. Will (de homo-Will) moet vooral zichzelf leren accepteren, terwijl de hetero-Will zijn bindingsangst moet zien kwijt te raken.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Er zijn veel karakters, maar de belangrijkste zijn de homo-Will, de hetero-Will en Tiny Cooper.


Bijfiguren:

Bij de homo-Will horen zijn moeder en zijn vriendin Maura, maar later ook echte vrienden zoals Gideon. Bij de hetero-Will hoort de allesoverheersende, enorme (ook in lichamelijk opzicht) Tiny Cooper, maar ook de interessante en mooie Jane, en de vele andere vrienden van Will. Tenslotte zijn er veel begripvolle ouders.
Alle karakters komen min of meer bij elkaar via de spil in het verhaal: de o zo aanwezige en o zo homoseksuele Tiny Cooper, een onverbeterlijke optimist en allemansvriend.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Will Grayson, Will Grayson;  is niet verfilmd.


Overig:

‘Will Grayson, Will Grayson’ is een jeugdroman over hedendaagse onderwerpen waarmee jongeren geconfronteerd kunnen worden: vriendschap, liefde, trouw, seksuele geaardheid, ouders. De beide Wills zijn interessant, maar minstens even interessant is de afwijkende Tiny Cooper: hij is homoseksueel, behoorlijk dik, heel humoristisch en behoorlijk artistiek. Met zijn gedrag maakt hij duidelijk dat anders-zijn niet hoeft te betekenen dat je niet geaccepteerd wordt.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Green & David Levithan.

Auteur:

 

 

 

 

 


Werken:

 

 

^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Fade van Robert Cormier
• Dance on My Grave van Aidan Chambers
• Oranges Are Not the Only Fruit van Jeanette Winterson


Citaat:
‘When you date someone, you have the markers along the way, right: You kiss, you have The Talk, you say the Three Little Words, you sit on a swing set and break up. You can plot the points on a graph. And you check up with each other along the way: Can I do this? If I say this, will you say it back?
But with friendship, there’s nothing like that. Being in a relationship, that something you choose. Being friends, that’s just something you are.’ (p.258)

Vragen over het boek:

1. In welk opzicht (In welke opzichten) is het schoolleven van jou anders dan dat van Tiny Cooper en/of Will Grayson? Welke onderdelen van hun schoolleven vind je interessant en welke juist niet? En waarom vind je dat?
2. Vergelijk de beide Will Graysons met elkaar. Doe dit aan de hand van een tweetal fragmenten uit hun respectievelijke hoofdstukken. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen de beide karakters?
3. Analyseer de karakters van de belangrijkste vrouwelijke personen uit het boek: Jane en Maura. Wat hebben zij met elkaar gemeen en waarin verschillen ze van elkaar? Leg de overkomsten en/of verschillen uit aan de hand van voorbeelden uit de tekst.
4. Hoe wordt in de omgeving van Tiny Cooper tegen homoseksualiteit aangekeken? Is dat anders dan in de omgeving van (de homoseksuele) Will Grayson? Leg de overkomsten en/of verschillen uit aan de hand van voorbeelden uit de tekst.

^ Terug naar boven

Comments are closed.