Your Heart Belongs to Me

Niveau:
Genre: thriller
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Ryan Perry did not know that something in him was broken. At thirty-four, he appeared to be more physically fit than he had been at twenty-four. His home gym was well equipped. A personal trainer came to his house three times a week.
On that Wednesday morning in September, in his bedroom, when he drew open the draperies and saw blue sky as polished as a plate, and the sea blue with the celestial reflection, he wanted surf and sand more than he wanted breakfast.
He went on-line, consulted a surfcast site, and called Samantha. She must have glanced at the caller-ID readout, because she said, ‘Good morning, Winky.’
She occasionally called him Winky because on the afternoon that she met him, thirteen months previously, he had been afflicted with a stubborn case of myokymia, uncontrollable twitching of an eyelid.
Sometimes, when Ryan became so obsessed with writing software that he went thirty-six hours without sleep, a sudden-onset tic in his right eye forced him to leave the keyboard and made him appear to be blinking out a frantic distress signal in Morse code. In that myokymic moment, Samantha had come to his office to interview him for an article that she had been writing for Vanity Fair. For a moment, she had thought he was flirting with her - and flirting clumsily.

© Penguin Random House Company / Bantam Dell, 2008^ Terug naar boven

Algemeen

Ryan Perry heeft een Internetbedrijf opgezet en dat een aantal jaren later met heel veel winst verkocht. Hij bezit nog wat aandelen en hij mag gebruikmaken van de luxe die bij dat bedrijf hoorde: de duurste auto’s, een privévliegtuig, dat soort zaken. Hij woont in een enorm landhuis in Californië waar trouw personeel zijn eten bereidt, het huis schoon houdt en de tuin verzorgt. Om in conditie te blijven, surft Ryan regelmatig met zijn vriendin Sam.
Die Sam is een schrijfster. Tenminste, ze is bezig met het schrijven van haar eerste roman. Ryan en zij zijn gek op elkaar en Ryan wil haar vragen met hem te trouwen.
Maar dan slaat het noodlot toe: Ryan krijgt last van zijn hart. Een onderzoek wijst uit dat het zeer ernstig is – Ryan heeft nog maar een paar maanden te leven. Hij komt op een lijst voor een donorhart te staan. Maar hoe lang duurt zoiets eigenlijk?
Zonder zijn vriendin in te lichten zoekt Ryan informatie bij de beste – en duurste – hartchirurgen. En hij ontdekt een zeer kundige hartchirurg die hem binnen een paar maanden aan een hart kan helpen. Ryan gaat direct met de chirurg in zee: geld speelt geen enkele rol.
Maar dan krijgt Ryan allerlei angstdromen: welke prijs zal hij echt moeten betalen voor het kloppende hart van een donor?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Dean Koontz

Jaar van uitgave:
2008

Aantal pagina's:
337

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Een thriller in 3 delen en in 57 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Jouw hart is van mij'.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van thrillers houdt met een mysterieus element dan is ‘Your Heart Belongs to Me’ een goede keus. Het lijkt op het eerste gezicht een soort liefdesgeschiedenis over een stinkend rijke Internet-miljonair, maar niets is minder waar. Het is een verhaal over bedrog en inhaligheid, over de medische wetenschap en over voorspellende dromen.


WAT MOET JE WETEN?

De thriller ‘Your Heart Belongs to Me’ gaat over een misdaad. Maar dan een misdaad die te maken heeft met medische handelingen. En ondertussen spelen voorspellende dromen en nachtmerries ook een belangrijke rol. Uiteindelijk leert de hoofdpersoon dat er meer in de wereld speelt dan weelde en welvaart.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Your Heart Belongs to Me’ is regelmatig lastig. Niet alleen gebruikt Mr. Koontz zo nu en dan moeilijke woorden; hij is soms ook nogal vaag wanneer hij de angstdromen van de hoofdpersoon beschrijft. Dit maakt de roman qua taal moeilijker dan sommige vroegere romans van de schrijver.
Dean Koontz blijft altijd correct in zijn taalgebruik – ook wanneer hij minder fraaie (gewelddadige) gebeurtenissen beschrijft.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Your Heart Belongs to Me’ is niet gemakkelijk. Je moet als lezer vooral bereid zijn om een aantal vrij vage episodes door te worstelen die gaan over de nachtmerries die Ryan heeft.
Het verhaal daarentegen is heel spannend en intrigerend. Heel lang lijkt het te gaan over onbetrouwbare bedienden en verdachte kennissen, maar later komt er een onverwachte aap uit de mouw. Een aap die alles in het leven van Ryan Perry op losse schroeven zet …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Your Heart Belongs to Me’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Ondanks de zo nu en dan lastige taal blijft ‘Your Heart Belongs to Me’ een vertrouwd Koontz-boek: spannend en met veel verrassingen. Die verrassingen komen voort uit de vele dromen die de hoofdpersoon heeft: vaak profetische dromen die te maken hebben met angstaanjagende gebeurtenissen en die soms hun oorsprong hebben in literaire beelden. Zoals angstaanjagende beelden uit de gedichten van Edgar Allan Poe.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Your Heart Belongs to Me’ is een verhaal met heel veel actie. Het begint al vrij snel met ernstige hartproblemen bij de hoofdpersoon die zorgen voor nachtmerries en angstaanvallen. En de spanning blijft in het verhaal wanneer er zich verdachte personen rond de hoofdpersoon ophouden; personen die Ryan naar het leven lijken te staan.


Tijd:

‘Your Heart Belongs to Me’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. De hoofdpersoon is miljonair geworden met een Internetbedrijf en hij maakt gebruik van de laatste snufjes op allerlei gebieden (beveiliging, technologie, medische wetenschap). De kern van het verhaal gaat over een paar weken in het leven van Ryan Perry, maar het verhaal bestrijkt in totaal een periode van een aantal jaren.


Plaats:

De setting van ‘Your Heart Belongs to Me’ is voornamelijk het westen van de Verenigde Staten. Ryan Perry woont net als zijn vriendin in het zonnige Californië. Maar op zoek naar de oplossing van het mysterie gaat Ryan naar Las Vegas (Nevada) en later naar Denver (Colorado). De roman eindigt in de staat Kentucky.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Your Heart Belongs to Me’: zal Ryan ooit ontdekken wie het op zijn leven gemunt heeft – en waarom dit zo is?


Verteller:

De roman ‘Your Heart Belongs to Me’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Ryan Perry.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

• Ryan Perry: een 34-jarige miljonair. Hij heeft zijn geld verdiend met een Internetbedrijf dat hij grotendeels heeft verkocht. Nog altijd heeft hij de voordelen van het bedrijf: toegang tot de modernste technologie en de beste middelen van vervoer. Als het verhaal begint, heeft Ryan plannen om zijn vriendin ten huwelijk te vragen;
• Sam (Samantha) Reach: de 28-jarige vriendin van Ryan. Zij is een beginnende auteur. Als freelance journalist verdient ze heel weinig, maar ze wil graag schrijver worden. Sam had een tweelingzus, Teresa, die na een ongeluk in coma raakte en later overleed.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Your Heart Belongs to Me’ zijn:
• De bedienden van Ryan in zijn landhuis: het echtpaar Lee en Kay Ting en Donnie en Renata; Winston en Penelope Amory, Henry Sorne, Ricardo en Jordana;
• Artsen die Ryan begeleiden: Dr. Forest (‘Forry’) Stafford, Dr. Samar Gupta, Dr. Dougal Hobb;
• Verplegend personeel met wie Ryan te maken krijgt: Lyra Whipset, Ismay Clemm, Wally Dunnaman;
• Medewerkers van een detectivebureau: Wilson Mott, George Zane, Cathy Sienna;
• Rebecca: de 56-jarige moeder van Sam. Zij woont in Las Vegas;
• Spencer Barghest: een vriend van de moeder van Sam, een eigenaardige man;
• Ismena Moon: de zuster van Ismay Clemm;
• Jimmy Perry: de 63-jarige vader van Ryan;
• Violet en Bamping: een Chinese broer en zus.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘Your Heart Belongs to Me’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Your Heart Belongs to Me’ is een thriller met een sterk horrorelement. Die horror wordt versterkt door de angstdromen die de hoofdpersoon heeft.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dean Koontz.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘Tamerlane and Other Poems’ van Edgar Allan Poe
• Thinner van Richard Bachman (a.k.a. Stephen  King)
• lost boy lost girl van Peter Straub


Citaat:
‘I’m not stupid,’ he said. ‘I know you want something. Everyone wants something. I have money, a lot of it. I can give you anything you want.’
‘If not stupid,’ she said, ‘then grotesquely ignorant. At best, grotesquely ignorant.’
‘Tell me what you want,’ he insisted.
‘Your heart belongs to me. I want it back.’
The irrationality of the demand left Ryan unable to respond.
‘Your heart. Your heart belongs to me,’ the woman repeated, and she began to cry. (pp.228-229)

Vragen over het boek:

1. Waarom vertrouwt Ryan zijn vriendin Sam soms niet helemaal?
2. Welke rol speelt de onzichtbare Spencer Barghest in deze roman?
3. Waarom bedreigt iemand het leven van Ryan Perry?
4. Waarom eindigt de roman volgens jou in een afgelegen streek in de staat Kentucky?

^ Terug naar boven

Comments are closed.