Zora Neale Hurston

ZORA NEALE HURSTON

Zora Neale Hurston (Notasulga, Alabama, 1891 – Fort Pierce, Florida, 1960) was een Amerikaanse auteur en antropoloog. Ze kwam uit een geletterde zwarte familie: haar vader was dominee en haar moeder was onderwijzeres. Ze groeide op in een stadje in Florida waar haar vader dominee werd. Het stadje werd geheel door Afro-Amerikanen bewoond; een voorbeeld voor selfsupporting zwarte gemeenschappen in haar romans.
Ms Hurston kreeg een goede opleiding; een prima opleiding als de tijd in aanmerking wordt genomen (waarin de meeste armen en zwarten hooguit een basisschool bezochten). Ze huwde een aantal malen en ze woonde op meerdere plaatsen, niet alleen in de USA (het zuiden, New Jersey), maar ook op plaatsen waar ze antropologisch onderzoek deed (de Cariben).
Zora Neale Hurston had eerst veel succes met haar boeken. Maar later raakte ze in de vergetelheid. Ze stierf in behoeftige omstandigheden: ze had aan het eind van haar leven een zwakke gezondheid en geen geld. Na haar dood waren haar boeken jarenlang niet verkrijgbaar, totdat – de eveneens zwarte auteur – Alice Walker haar uit de vergetelheid haalde. Sindsdien wordt zij gezien als één van de belangrijkste zwarte schrijfsters uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Romans (een selectie):
‘Jonah’s Gourd Vine’ (1934)
Their Eyes Were Watching God (1937)
‘Moses, Man of the Mountain’ (1939)
‘Seraph on the Suwanee’ (1948)

Ander werk:
Zora Neale Hurston schreef veel korte verhalen en veel non-fictie (vooral over haar specialiteit, de antropologie). Haar autobiografie heet ‘Dust Tracks on a Road’ (1942).
 
Website
http://zoranealehurston.com/

No Comments

Leave a reply