3/5 - (2 stemmen)

An Abundance of Katherines

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695219799345", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000003760740","familyId":"9200000003760740","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Abundance%20of%20Katherines%2C%20John%20Green","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The morning after noted child prodigy Colin Singleton graduated from high school and got dumped for the nineteenth time by a girl named Katherine, he took a bath. Colin had always preferred baths; one of his general policies in life was never to do anything standing up that could just as easily be done lying down. He climbed into the tub as soon as the water got hot, and he sat and watched with a curiously blank look on his face as the water overtook him. The water inched up his legs, which were crossed and folded into the tub. He did recognize, albeit faintly, that he was too long, and too big, for this bathtub – he looked like a mostly grown person playing at being a kid.
As the water began to splash over his skinny but unmuscled stomach, he thought of Archimedes. When Colin was about four, he read a book about Archimedes, the Greek philosopher who'd discovered that volume could be measured by water displacement when he sat down in the bathtub. Upon making this discovery, Archimedes supposedly shouted 'Eureka!' – which means 'I found it!' in Greek – and then ran naked through the streets. The book said that many important discoveries contained a 'Eureka moment'. And even then, Colin very much wanted to have some important discoveries, so he asked his mom about it when she got home that evening.
'Mommy, am I ever going to have a Eureka moment?'
'Oh, sweetie,' she said, taking his hand. 'What's wrong?'
'I wanna have a Eureka moment,' he said, the way another kid might have expressed longing for a Teenage Mutant Ninja Turtle.
She pressed the back of her hand to his cheek and smiled; her face so close to his that he could smell coffee and makeup. 'Of course, Colin baby. Of course you will.'
But mothers lie. It's in the job description.

© Penguin Random House Company, 2006

^ Terug naar boven

Algemeen

Colin Singleton is ervan overtuigd dat de wereld bestaat uit twee soorten mensen: Dumpers en Dumpees. Colin zelf is een Dumpee, en alle Katherines die hij heeft gekend zijn Dumpers. Al negentien keer heeft hij het geprobeerd, maar al die keren is hij gedumpt. Colin besluit van verdriet maar op reis te gaan.
Uiteraard gaat zijn boezemvriend mee: Hassan Harbish, een goeiige dikkerd, zeer slim, een fanatieke TV-kijker ('Judge Judy' is zijn favoriete programma), en een fanatiek moslim. Hij komt oorspronkelijk uit Libanon, maar zijn ouders en hij zijn zo mogelijk nog Amerikaanser dan Colin en zijn familie.
Toen Colin opgroeide in Chicago, raakten zijn ouders er al snel van overtuigd dat Colin hoogbegaafd was: hij loste allerlei problemen heel snel op en hij leerde bijzonder snel. Ook had hij op zijn achtste al zijn eerste vriendin: Katherine I.
In een oude lijkwagen (‘Hearse’ genaamd) reizen Hassan en Colin richting het zuiden, door de staten Missouri, Kentucky en Tennessee. Colin maakt van elke ontmoeting en elke gedachte een grafiek en analyseert op die manier elke relatie en de manier waarop deze is beëindigd (al zijn relaties eindigen tot nu toe buiten zijn wil om). Daarnaast is hij razendsnel in het bedenken van anagrammen; van elk woord en elke naam kan hij met dezelfde letters wel (grappige) woorden of zinnen bedenken. Voor de meeste jongeren totaal niet interessant, maar Hassan waardeert het wel. Bovendien is Hassan ook een zelfde soort nerd, maar dan anders: hij weet eigenlijk alles wat er in de wereld te weten valt. En dat laat hij helaas ook altijd aan iedereen weten …
In Tennessee besluiten de vrienden het graf van Franz Ferdinand te bezoeken. Dat blijkt daar namelijk te zijn (volgens het reclamebord tenminste): de keizer die in 1914 in Sarajevo werd vermoord, ligt daar bij een dorpje in Tennessee begraven. Colin en Hassan worden rondgeleid door de intrigerende Lyndsey Lee Wells (een meisje dat nog maar één vriendje heeft gehad: toevallig ook een Colin).


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Green

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
228

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000 – 2005

Plaats van handeling:
USA, Chicago (Illinois) en het platteland van de staten Missouri, Kentucky en Tennessee

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 19 hoofdstukken, een epiloog en een uitgebreide appendix over wiskundige berekeningen.
In het Nederlands heet het boek ‘Negentien keer Katherine’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘An Abundance of Katherines’ gaat over liefde en over het zoeken naar liefde. Het is een boek voor romantische geesten, maar ook over nerds die beseffen dat ze ook interessant kunnen zijn wanneer ze zich gewoon als nerds gedragen (zoals Colin en Hassan regelmatig doen).


WAT MOET JE WETEN?

Het boek wordt chronologisch verteld, maar het heeft ook meerdere flashbacks. Je moet een goede lezer zijn, die ook literaire stijlmiddelen begrijpt (zoals ironie, en de stream-of-consciousness-techniek).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

John Green gebruikt een groot vocabulaire waardoor zijn roman soms complex is, maar ook meerdere lagen bevat. De zinnen en alinea’s zijn van een normale lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De boeken van John Green zullen door sommige lezers als (zeer) lastig ervaren worden. De taal is vaak moeilijk, de verhaallijnen zijn dat soms ook. Anderen zullen het geweldig vinden: de humor (soms laid back, soms hilarisch), de vreemdsoortige wendingen in het verhaal, het absurde.
Op basis van deze eigenschappen is ‘An Abundance of Katherines’ een jeugdroman met een literair niveau B 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Green kan heel ontroerend schrijven, maar ‘An Abundance of Katherines’ is vooral erg humoristisch en ook spannend (op het gebied van de liefde, wel te verstaan).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman kent veel actie. Vanaf de allereerste gebeurtenis vraagt de lezer zich af wat er zal gaan gebeuren met Colin: zal hij ooit de ware vinden?


Tijd:

De roman speelt zich af ergens in de periode 2000-2005.
Er zijn flashbacks wanneer Colin terugdenkt aan zijn vele ‘vriendinnen’.


Plaats:

Het verhaal begint in de stad Chicago, maar na de reis van de twee vrienden komt het verhaal al snel in een dorpje in Tennessee terecht. En daar blijven de helden de rest van het verhaal.


Verhaallijn:

Er is een belangrijke verhaallijn: (hoe) vindt Colin het geluk? Maar andere verhaallijnen zijn er ook: wie is Lyndsey Lee en haar familie eigenlijk, wat gaat er (op liefdesgebied) gebeuren met de nerd Hassan, en wat betekent dat museum ter nagedachtenis aan Franz Ferdinand?


Verteller:

Er is een alwetende verteller. Soms horen we over het leven van Colin Singleton en over zijn verleden uit de mond van de held zelf: een zeer onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘An Abundance of Katherines’ zijn:
• Colin Singleton: een vriendelijke, maar ook briljante jongeman op zoek naar de grote liefde;
• Hassan Harbish: de dikke, islamitische vriend van Colin (oorspronkelijk Libanees), misschien nog wel briljanter dan Colin;
• Lyndsey Lee Wells: de gids in het Franz Ferdinand-museum, een intrigerende jongedame.


Bijfiguren:

Andere figuren in het verhaal zijn er wel, maar ze zijn duidelijk in dienst van het verdere verhaal: de ouders van Colin en die van Hassan, de vader van Lyndsey Lee, en andere medereizigers of Amerikaanse burgers.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘An Abundance of Katherines’ is niet verfilmd.


Overig:

An Abundance of Katherines’ is eigenlijk een boek over nerds. Maar dan bekeken vanuit een ander perspectief: deze nerds zijn niet te pesten. Ze zijn zo slim en zo grappig dat er geen eer aan te behalen valt om hen de gek aan te steken.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Green.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Breaktime van Aidan Chambers
• The Car van Gary Paulsen
• I Am the Cheese van Robert Cormier


Citaat:
‘Do you ever wonder whether people would like you more or less if they could see inside you? I mean, I’ve always felt like the Katherines dump me right when they start to see what I look like from the inside – well, except K-19. But I always wonder about that. If people could see me the way I see myself – if they could live in my memories – would anyone, anyone, love me?’ (p.149)

Vragen over het boek:

1. Hoe staat Colin tegenover de liefde als levenservaring? Wat vind je van die mening? Geef een voorbeeld uit de roman waarin blijkt wat Colins mening is.
2. Wat hebben de statistische en rekenkundige schema’s en ideeën met het verhaal te maken? Vind je dit een geslaagd middel in zo’n roman? Waarom vind je dat?
3. Hoe ontwikkelt het karakter van Lyndsey Lee zich in de loop van het verhaal? Wat hebben Colin en Hassan met die ontwikkeling te maken?
4. In hoeverre is de plaats waar en de tijd waarin de roman zich afspeelt belangrijk voor het verhaal? Geef voorbeelden uit de tekst waaruit dat belang duidelijk wordt?
^ Terug naar boven

Comments are closed.