2/5 - (2 stemmen)

Artemis Fowl (IV) and the Opal Deception

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: fairy tale

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691914787784", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000030472824","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Artemis%20Fowl%20%28ebook%29%2C%20Eoin%20Colfer","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The J. Argon Clinic was not a state hospital. Nobody stayed there for free. Argon and his staff of psychologists only treated fairies who could afford it. Of all the clinic’s wealthy patients, Opal Koboi was unique. She had set up an emergency fund for herself more than a year before she was committed, just in case she ever went insane and needed to pay for treatment. It was a smart move. If Opal hadn’t set up the fund, her family would undoubtedly have moved her to a cheaper facility. Not that the facility itself made much difference to Koboi, who had spent the past year drooling and having her reflexes tested. Dr. Argon doubted if Opal would have noticed a bull troll beating its chest in front of her.
The fund was not the only reason why Opal was unique. Koboi was the Argon Clinic’s celebrity patient. Following the attempt by the B’wa Kell goblin triad to seize power, Opal Koboi’s name had become the most infamous four syllables under the world. After all, the pixie billionairess had formed an alliance with disgruntled LEP officer Briar Cudgeon, and funded the triad’s war on Haven. Koboi had betrayed her own kind, and now her own mind was betraying her.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 2005

^ Terug naar boven

Algemeen

De gevaarlijkste bedreiging voor het elfenrijk is Opal Koboi, een op macht beluste pixie (een soort elf, maar dan iets groter). Zij wordt verpleegd in het onderaardse elfenrijk, waar ze een comateus bestaan leidt. Maar wonderbaarlijk genoeg weet ze zo maar te ontsnappen, terwijl haar lichaam nog in de ziekenkamer ligt.
Ondertussen zijn Artemis en Butler bezig een kluis in München te kraken om een schilderij te stelen, op de van hen bekende doortrapte en ingenieuze manier. Als zij aangevallen worden door Opal, blijkt dat verstrekkende gevolgen te hebben. En Opal heeft ook al in Haven City een dodelijk spoor achter zich gelaten.
In Haven City besluit Holly na dramatische ontwikkelingen de hulp in te roepen van Artemis en Butler. Maar het zal moeilijk worden om de pixie te pakken te krijgen: Opal heeft een milieubewuste Italiaan ingepalmd en betoverd met haar ‘mesmer’-stem.
Voor de in het nauw gebrachte Artemis en Holly zit er niets anders op dan maar weer te vragen of de winderige criminele dwerg Mulch hen helpen wil.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Eoin Colfer

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
343

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd (maar wel ergens in de periode 2000 – 2012)

Plaats van handeling:
Onder de grond en onder de zee; in Ierland, in Duitsland (München) en in Zuid-Italië (Sicilië)

Bijzonderheden:
Dit is het vierde deel uit een achtdelige serie van in totaal 2368 pagina’s
De delen zijn:
I ‘Artemis Fowl’
II ‘Artemis Fowl and the Arctic Incident’
III ‘Artemis Fowl and the Eternity Code’
IV ‘Artemis Fowl and the Opal Deception’
V ‘Artemis Fowl and the Lost Colony’
VI ‘Artemis Fowl and the Time Paradox’
VII ‘Artemis Fowl and the Atlantis Complex’
VIII ‘Artemis Fowl and the Last Guardian’

In het Nederlands heet het boek ‘Artemis Fowl en het bedrog van Opal’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Dit is het vierde deel van de avonturen van Artemis Fowl. Het is een duidelijk vervolg op de vorige drie delen (hoewel het nog steeds afzonderlijk te lezen is). Het verschil met de vorige delen is, dat de hoofdkarakters meerdere malen het leven er bijna bij inschieten, en dat één hoofdkarakter het avontuur echt niet overleeft.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er voor het begrijpen van het verhaal niet nodig. Dit deel gaat meer dan de andere delen over de bedreigde wereld; wetenschappers bedreigen de aarde met hun werk, terwijl andere wetenschappers hun best doen die wereld te redden. Wat ook boeiend is, is dat in dit deel duidelijk wordt dat niet alle feeachtige wezens (zoals de elfen en de pixies) het beste voor hebben met de aarde. Die sprookjeswezens blijken soms net mensen te zijn …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is zo nu en dan lastig. Het is zeker niet een boek voor jonge (Nederlandstalige) kinderen: het woordgebruik is specialistisch over bepaalde (informatie-)technologische en sprookjesachtige onderwerpen en het boek vraagt dan ook een behoorlijke woordkennis van de lezer.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn normaal van lengte. Er zitten veel dialogen in het verhaal.
‘Artemis Fowl and the Opal Deception’ is een boek bedoeld voor jongere lezers. Maar die lezers moeten een behoorlijke kennis van het Engels hebben en ze moeten zeker geïnteresseerd zijn in technologische en digitale ontwikkelingen. Vandaar dat het boek in de Angelsaksische wereld ook wordt gecategoriseerd als children’s literature/young adult fantasy. De taal maakt het tot een lastig verhaal. Het taal-(ERK-)niveau is B1.
Artemis is in deel 4 zeker geen kind meer, maar een oudere puber: hij is in dit deel 14 jaar oud. En zijn vocabulaire is nog steeds dat van een slimme volwassene. Vandaar dat het is ingedeeld op young adult niveau, literair niveau B 3a.


Schrijfstijl:

De stijl is direct en helder. Het verhaal is zo nu en dan dramatisch en ernstiger van toon dan de vorige delen. Dit deel is ook iets harder en gewelddadiger dan de vorige delen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er is veel actie in het boek, je wordt gedwongen om door te lezen teneinde het hele avontuur mee te beleven.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Wel wordt er regelmatig iets uit het verleden verteld om een verhaal of een karakter toe te lichten. Soms vindt de actie op meerdere fronten plaats, maar dat wordt altijd duidelijk aangegeven.


Plaats:

Het verhaal begint in Haven City, de hoofdstad van de elfen. Maar al snel verplaatst de actie zich naar Duitsland (München), naar Ierland (verschillende plaatsen), naar Italië (Sicilië) en onder de oceanen en zeeën. Om weer te eindigen in Haven City in Artemis Fowl’s landhuis, ‘Fowl Manor’.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke hoofdlijn in het verhaal: hoe kan Opal Koboi worden gestopt?


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Maar de schrijver slaagt er tevens in het verhaal te laten ervaren door de ogen van de jonge crimineel (Artemis), van de lijfwacht (Butler) en van verschillende sprookjesfiguren (Holly, Root, Mulch).
De schrijver heeft een aantal duidelijke boodschappen met dit boek (en met de volgende delen uit de serie). Wat doen mensen met deze wereld? Wat is goed en kwaad? De nadruk in dit deel ligt op het op een goede manier omgaan met de wereld (zowel door de mensen als door de elfen, pixies en trollen).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakter in ‘Artemis Fowl and the Opal Deception’ zijn:
• Artemis Fowl: een 14-jarige Ierse jongen. Briljant (vooral met computers), een beetje een crimineel, en vooral erg arrogant. Het lijkt alsof hij in dit deel iets menselijker wordt;
• Butler: de lijfwacht van Artemis. Oersterk, hondstrouw.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Artemis Fowl and the Opal Deception’ zijn:
• Captain Holly Short: een militair van de elfen. Ze is al meer dan tachtig jaar oud, maar ze ziet er nog geweldig uit voor haar leeftijd. Vrij opvliegend (letterlijk en figuurlijk);
• Commander Julius Root: het hoofd van de geheime politie van de elfen (en dus ook van Holly). Lijdt aan hoge bloeddruk (die hij zelf regelmatig tot gevaarlijke hoogten opstuwt);
• Foaly: een centaur. Zeer bedreven met computers en technologie. De vriend van Holly, maar de plaag van Commander Root;
• Mulch Diggums: een dwerg. Zeer bedreven in het verplaatsen van aarde. Helaas verplaatst hij ook vaak lucht als niemand het verwacht (en dan meestal zijn eigen, onwelriekende lucht);
• Opal Koboi: een pixie. Zij is een verbitterd en levensgevaarlijk wezen dat uit is op meer macht, indien mogelijk alle macht ter wereld die er is;
• Briar Cudgeon: een officier van de LEP, die onder één hoedje speelt met Opal;
• Mervill (‘Merv’) & Descant (‘Scant’) Brill: twee verplegers; maar het zijn ook pixies die Opal moieten verplegen;
• Doctor Giovanni Zito: een milieubewuste wetenschapper uit Sicilië.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Artemis Fowl and the Opal Deception’ is niet verfilmd.


Overig:

Artemis Fowl and the Opal Deception’ is zeker los te lezen, maar als lezer mis je dan wel veel. Als het vierde avontuur afgerond is, wordt er opnieuw gesuggereerd dat er nog het een en ander te vertellen valt. En dat is ook zo: hoe komt het met de onderlinge verhoudingen in het elfenrijk, en hoe zal het karakter van Artemis zich verder ontwikkelen? En is die Opal Koboi voorgoed uitgeschakeld?^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Eoin Colfer.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Artemis Fowl and the Lost Colony van Eoin Colfer
• Truckers (The Bromeliad Trilogy, Volume 1) van Terry Pratchett
Harry Potter (IV) and the Goblet of Fire  van J.K. Rowling


Citaat:
‘I do remember, Holly. I remember it all. Especially you. It’s a real comfort to have you here.’
Holly was surprised – shocked even. More by Artemis’s tone than by what he had actually said, though that was surprising too. She had never heard Artemis sound so warm, so sincere. Usually emotional displays were difficult for the boy, and he stumbled through them awkwardly. This wasn’t like him at all. (p.223)

Vragen over het boek:

Verklaar de titels van de volgende hoofdstukken:
1. ‘Nearly departed’
2. ‘Troll nasty’
3. ‘Daddy’s girl’
4. ‘Horse sense’
^ Terug naar boven

Comments are closed.