3/5 - (1 stemmen)

Blackthorn, Whitethorn

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

My first notebook begins here

Such pleasant family life
Roundabout the middle of last holidays, something very, very and really truly mega-death dreadful began to happen to me, and to Esther and to our Mum who is quite nice really and deserved better. In fact, to the whole family. Even Mrs Tiggywinkle was affected by it, she perhaps the worst of all. It was so dreadful that for quite a long while it’s been making me sick even thinking about it.
It was started by our Dad. He did a dastardly deed that he shouldn’t have done, something he could have gone to prison for. In the olden days, they sent them to the debtor’s gaol. Even this century there was a man who did a dodgy banking deal in Singapore and they’ve only just let him out, seven long years later. When he first got locked up, he was quite dishy. Or so Esther says because she can remember back that far. Now he looks wasted.
‘Don’t know why his girlfriend stuck by him,’ Esther said. ‘Sure I wouldn’t.’
I can’t bear to imagine what out Dad would look like after seven years in an Asian cell. He’s gone gaunt and grey just in the past few weeks living here.

© Hodder Children’s Books, 1997

^ Terug naar boven

Algemeen

Mr Broddy had een heel goedlopend bedrijf. Het gezin Broddy woont in een enorm huis en de zussen Esther en de twee jaar jongere Hannah hebben alles wat hun hartje begeert. Maar dan gebeurt er iets heel naars: het bedrijf van Mr Broddy raakt failliet en de familie moet alles verkopen en ze moeten zelfs verhuizen.
Vader, moeder, Esther en Hannah komen in een armoedig huisje vlak bij een bos te wonen, ver weg van een stad. Er zijn nauwelijks winkels, er is vrijwel geen werk, de school is ver weg en … het geld is op. Toch probeert het gezin – en dan vooral Mrs Broddy - er het beste van te maken.
Hannah houdt een dagboek bij. Het lijkt eerst een beetje saai te worden (een meisje dat geen vriendinnen en geen uitgaansmogelijkheden meer heeft), maar al snel gebeurt er van alles en nog wat. Op weg naar school ontmoet Hannah twee meisjes: de bazige en gehandicapte Lily en de lieve en gehoorzame Ada. Ook hoort ze kinderen spelen in een huisje vlak bij dat van de Broddy's.
Een paar dagen later maakt Hannah kennis met twee buurvrouwen. Die zijn nogal op zichzelf, behoorlijk stug en enorm ouderwets. De ene vrouw is veel vriendelijker dan de andere; die is nogal nors. En ze is gehandicapt. Ze lijken wel negentig jaar oud te zijn. Maar wat Hannah het vreemdste vindt: de zussen heten Miss Lily en Miss Ada …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Rachel Anderson

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
150

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 getitelde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Blackthorn, Whitethorn’ gaat over een gezin dat van rijkdom in armoede vervalt. Dat is heel zielig natuurlijk, vooral ook voor de twee dochters die nog naar de middelbare school gaan. Maar het verhaal gaat ook over twee heel andere zussen: twee zussen van in de negentig, die zo’n tachtig jaar geleden ook jong en armoedig waren. De hoofdpersoon Hannah leert deze zussen – de oude en de jonge – heel goed kennen in de loop van de tijd.
Het lijkt een beetje een raar verhaal – een soort reis door de tijd – maar dat is het zeker niet: dit is een verhaal over armoede en over hoe het vroeger ging in Engeland.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Blackthorn, Whitethorn’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het gaat over gewone mensen – maar dan over mensen van nu en van vroeger. Er zit een element van suspense in het verhaal; dat ontstaat omdat de twee buurvrouwen soms negentig jaar oud zijn en even later weer een jaar of tien.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Blackthorn, Whitethorn’ zijn niet moeilijk. De alinea’s zijn nooit erg lang en er zijn heel veel dialogen. Dat maakt het lezen gemakkelijk; ook wanneer het verhaal over lang geleden gaat.
De hoofdstukken zijn ook van een normale lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Blackthorn, Whitethorn’ is goed te begrijpen. Ms Anderson gebruikt weinig moeilijke woorden.
Het verhaal lijkt simpel, maar dat is niet zo. Dit is een roman vol spanning en suspense; zonder spectaculaire gebeurtenissen of enig geweld weet Ms Anderson een heel spannend verhaal te maken.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Blackthorn, Whitethorn’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Blackthorn, Whitethorn’ is een verhaal dat veel vragen oproept. Het lijkt een heel gewoon en misschien soms wel een beetje een zielig verhaal: een meisje dat met haar familie verhuizen moet naar een armoedig huisje op het Britse platteland omdat het bedrijf van de vader failliet is gegaan. Maar dat is maar schijn: de hoofdpersoon Hannah maakt kennis met de vreemde buren Miss Lily en Miss Ada: twee dames die eigenlijk heel oud, maar soms ook heel jong blijken te zijn …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Blackthorn, Whitethorn’ is een verhaal met niet heel veel actie. De hoofdpersoon Hannah beschrijft wat er met haar en haar familieleden gebeurt en dat doet ze achteraf, in een soort dagboekvorm (Hannah heeft het over haar ‘notebook’). Toch is het daardoor zeker niet een saai verhaal. En dat komt door de suspense die Ms Anderson in het verhaal weet te brengen door die twee mysterieuze oude dames, Miss Lily en Miss Ada.


Tijd:

De jeugdroman ‘Blackthorn, Whitethorn’ speelt zich grotendeels af in de jaren 1990-2000. Het gaat over een gezin dat door een faillissement van de vader hun welvaart, hun baan en hun huis verliest. Maar het gaat tegelijkertijd ook over een periode van ongeveer 70-80 jaar daarvoor, toen de buurvrouwen Hoggins nog kleine meisjes waren en toen het leven ook bijzonder zwaar was.


Plaats:

De setting van ‘Blackthorn, Whitethorn’ is het platteland van Engeland. De familie Broddy woont eerst in een stad, maar later zijn ze gedwongen naar een armoedig huisje op het platteland te verhuizen, ver weg van winkels, scholen en uitgaansmogelijkheden.
De naam van de plaatsen waar de roman zich afspeelt worden niet genoemd.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Blackthorn, Whitethorn’: wie zijn die geheimzinnig buurvrouwen van Hannah en zouden zij de Broddy’s kunnen helpen in hun armoede?


Verteller:

De roman ‘Blackthorn, Whitethorn’ heeft een ik-verteller. Dat is puber Hannah Broddy. Haar verhaal zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief: je hebt als lezer eigenlijk nooit precies in de gaten wat er wel of niet waar is aan haar verhaal. En dat maakt de roman spannend.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Blackthorn, Whitethorn’  zijn:
• Hannah Broddy: een ongeveer 13-jarig meisje dat met haar zus en haar ouders verhuist naar een armoedig huisje op het platteland;
• Esther (‘Ess’) Broddy: de zus van Hannah. Zij is bijna twee jaar ouder dan haar zus en ze interesseert zich nogal veel voor jongens;
• Miss Lily Hoggin: een ongeveer 90-jarige buurvrouw van de Broddy’s. Zij is heel haar leven al invalide;
• Miss Ada Hoggin: een ongeveer 90-jarige buurvrouw van de Broddy’s. Zij heeft haar leven ten dienste gesteld van haar gehandicapte zuster.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Blackthorn, Whitethorn’  zijn:
• Mr Graham Broddy: de vader van Hannah en Esther. Hij had een geweldig succesvol bedrijf, maar na zijn faillissement is hij heel neerslachtig geworden;
• Mrs Sonia Broddy: de moeder van Hannah en Esther. Zij is flink en ze zit nooit bij de pakken neer;
• Mrs Tiggywinkle: de kat van Hannah;
• Mr Swarzenegger: de cavia van Esther;
• Katy: de beste vriendin van Hannah;
• Mrs Craske: een docente van Hannah;
• Mr Hoggin: de vader van de Hoggins. Hij is heel vaak dronken en hij verdrinkt veel van het geld dat voor het gezin bedoeld was;
• Mrs Hoggin: de moeder van de Hoggins. Zij is een heel nette, hardwerkende vrouw;
• Humphrey Hoggin: een broer van Lily en Ada;
• Alfred Hoggin: het jongste broertje van Lily en Ada;
• Mrs Pardon: de vroedvrouw van het dorp;
• Mrs Gribbon: de docente geschiedenis van Hannah.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Blackthorn, Whitethorn’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Blackthorn, Whitethorn’ lijkt in zoverre op veel andere jeugdboeken van Ms Anderson dat de hoofdpersoon het niet gemakkelijk heeft: door pech heeft het gezin weinig geld meer en wordt het gedwongen in een simpel huisje te wonen.
Wat nieuw is aan deze roman, is dat er gegoocheld wordt met de tijd. Het is daarmee een soort fantasy-verhaal geworden: de beiden Misses Hoggins zijn al in de negentig, maar soms lijken ze – letterlijk – meisjes van rond de tien jaar oud.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Rachel Anderson.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Granny Was a Buffer Girl van Berlie Doherty;
• That Eye, the Sky van Tim Winton
• The House of Rats van Stephen Elboz

 


Citaat:
I said, ‘What’s wrong? Where’s the fire? All right, calm down. I’m taking it out.’ I chucked it unto their tip.
‘Those thorn flowers,’ Miss Lily said sharply. ‘You must never ever bring them indoors.’
‘Didn’t you know?’ said Miss Ada who adds the more kindly note to a reprimand. ‘They carry misfortune.’
Bad luck in flowers?
‘Exceedingly,’ Miss Lily nodded. ‘Always bring in a death. Or some other malhappence.’
‘Like the night Lily was born,’ said Miss Ada, ‘Mother says she brought thorn flowers in.’ Miss Lily gave a knife-edged look. (pp.124-125)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf het karakter van Mr Broddy aan de hand van drie voorbeelden uit de roman.
2. Beschrijf het karakter van Mrs Broddy aan de hand van drie voorbeelden uit de roman.
3. Is het echt wat Hannah allemaal ziet bij de buren? Waarom vind je dat?
4. Hoe loopt het af met het werkstuk van Hannah? En in welk opzicht verandert het leven van de familie Broddy?
^ Terug naar boven

Comments are closed.