3.7/5 - (4 stemmen)

Fantastic Mr Fox

Niveau:
Genre: fairy tale
Thema: animals

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692127164458", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30192562","familyId":"30192562","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fantastic%20Mr.%20Fox%2C%20Dahl%2C%20Roald","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Down in the valley there were three farms. The owners of these farms had done well. They were rich men. They were also nasty men. All three of them were about as nasty and mean as any men you could meet. Their names were Farmer Boggis, Farmer Bunce and Farmer Bean.
Boggis was a chicken farmer. He kept thousands of chickens. He was enormously fat. This was because he ate three boiled chickens smothered with dumplings every day for breakfast, lunch and supper.
Bunce was a duck-and-goose farmer. He kept thousands of ducks and geese. He was a kind of pot-bellied dwarf. He was so short his chin would have been underwater in the shallow end of any swimming-pool in the world. His food was doughnuts and goose-livers. He mashed the livers into a disgusting paste and then stuffed the paste into the doughnuts. This diet gave him a tummy-ache and a beastly temper.
Bean was a turkey-and-apple farmer. He kept thousands of turkeys in an orchard full of apple trees. He never ate any food at all. Instead, he drank gallons of strong cider which he made from the apples in his orchard. He was as thin as a pencil and the cleverest of them all.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1974

^ Terug naar boven

Algemeen

Mr Fox heeft dagelijks lekker eten voor zichzelf en voor zijn vrouw en kindertjes: eenden, kalkoenen, ganzen en kippen. Lekkere dikke. Helaas haalt hij die wel stiekem uit de schuren van drie kwaaie boeren: Farmer Bean, Farmer Boggis en Farmer Bunce. En die vinden dat geen goed idee.
Dus op een dag besluiten die drie boeren om de hele familie Fox uit te graven uit hun hol en daarna dood te schieten. Maar daar doet Mr Fox natuurlijk niet aan mee …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A1

Schrijver:
Roald Dahl

Jaar van uitgave:
1970

Aantal pagina's:
82

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970 – 1980

Plaats van handeling:
Het Engelse platteland

Bijzonderheden:
Een kinderboek met illustraties van Quentin Blake. Het boek heeft 18 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De fantastische meneer Vos’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het kinderboek ‘Fantastic Mr Fox’ is een vrolijk en spannend boek voor jongeren van alle leeftijden. Het gaat over een vos en zijn gezin die op de vlucht moet gaan voor drie woeste, moordzuchtige boeren. In dit boek leer je veel over rovende, gravende en vluchtende dieren. Je mag zelf kiezen aan wiens kant je staat: aan de kant van de vos en zijn gezin of aan de kant van de boeren (die immers ook moeten leven).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het boek ‘Fantastic Mr Fox’ heb je als lezer weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af op het Britse platteland en het gaat over boeren die wild en gevogelte houden. De boeren willen dat hun bedrijf goed draait en dat lukt alleen wanneer je niet telkens vogels kwijt raakt aan een moordzuchtige vos.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het kinderboek ‘Fantastic Mr Fox’ heeft weinig moeilijke woorden. Veel woorden worden uitgelegd via tekeningen, vaak worden er synoniemen gegeven. De hoofdstukken en de alinea’s zijn nooit lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De woorden zijn meestal niet moeilijk in ‘Fantastic Mr Fox’. Veel woorden worden herhaald of er worden synoniemen van gegeven zodat het woord begrijpelijker wordt. Ook verhelderen de tekeningen van Quentin Blake veel. De hoofdstukken zijn niet lang en het verhaal is spannend geschreven. Verder zijn er veel dialogen die de vaart in het verhaal houden.
Je vraagt je natuurlijk wel tot op de laatste bladzijde af wie er winnen zal: de stugge, fanatieke boeren of de slimme vos en zijn gezin.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Fantastic Mr Fox’ een roman met een literair niveau A 1b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Roald Dahl is een talentvolle schrijver die na zoveel jaren nog steeds heel boeiend is om te lezen. Dat komt door het verhaal en door de karakters. Het verhaal ‘Fantastic Mr Fox’ kent veel spannende hoofdstukken waarin er telkens weer iets nieuws gebeurt. Maar ook de karakters zijn boeiend. Niet zozeer omdat ze een ontwikkeling doormaken (want dat is bij de verhalen van Dahl bijna nooit het geval), maar omdat het karakters zijn waar je als lezer wel van houden moet (of een hekel aan zult hebben).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het kinderboek ‘Fantastic Mr Fox’ kent heel veel actie. Het begint al direct heel spannend met drie kwade boeren die op jacht gaan naar een rovende vos. En die jacht houden ze heel lang vol; desnoods graven ze er een hele heuvel voor af. Kosten noch moeite worden gespaard.


Tijd:

‘Fantastic Mr Fox’ is een verhaal zonder computers of mobiele telefoon. Het zal zich ergens in de jaren 1970–1975 afspelen.


Plaats:

‘Fantastic Mr Fox’ speelt zich af op het platteland van Engeland. Mr Fox woont met zijn gezin in een hol bij een boom in een heuvel. Mr Fox gaat bijna dagelijks op rooftocht uit naar de lekkere hapjes uit één van de drie grote boerderijen in de buurt.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn in ‘Fantastic Mr Fox’: zal Mr Fox erin slagen om met zijn gezin te ontsnappen aan de kwade en moordlustige boeren?


Verteller:

‘Fantastic Mr Fox’ heeft een alwetende verteller. Die verteller heeft zijn karakters duidelijk opgedeeld in goede en kwade. Door zijn beschrijvingen komt de lezer veel te weten over wat de verteller aardige en minder aardige mensen vindt.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De belangrijkste karakters in ‘Fantastic Mr Fox’ zijn:
• Mr Fox: een schelm, een schurk. Hij is een rover – maar dat doet hij allemaal voor zijn vrouw en lieve kindertjes;
• Farmer Boggis: een kippenboer;
• Farmer Bunce: een eenden- en ganzenboer;
• Farmer Bean: een kalkoenen- en fruitboer;
• Mrs Fox: de echtgenote van Mr Fox;
• The Small Foxes: de vier kindervosjes;
• Badger: een das, een goede kennis van de familie Fox.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘Fantastic Mr Fox’ zijn:
• Rat: een kwaaie rat die in een kelder woont waar cider wordt bewaard;
• Mrs Bean: de echtgenote van Farmer Bean;
• Mabel: de dienstmeid van de familie Bean;
• Mrs Badger en drie kleine dasjes;
• Mole en Mrs Mole en vier kleine mollen;
• Rabbit en Mrs Rabbit en vijf kleine konijntjes;
• Weasel en Mrs Weasel en zes kleine wezels.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het kinderboek ‘Fantastic Mr Fox’ is in 2009 verfilmd als animatiefilm (met onder andere de stemmen van George Clooney, Meryl Streep en Bill Murray).


Overig:

In ‘Fantastic Mr Fox’ gebeurt iets dat je wel vaker leest bij Roald Dahl: de slechteriken zijn heel vaak de leukste karakters. En dat is bij de schurkachtige Mr Fox zeker het geval.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roald Dahl.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Danny the Champion of the World van Roald Dahl
The 23 Tales van Beatrix Potter
When We Were Very Young van A.A. Milne


Citaat:
They all sat down, panting for breath. And Mrs Fox said to her children, ‘I should like you to know that if it wasn’t for your father we should all be dead by now. Your father is a fantastic fox.’
Mr Fox looked at his wife and she smiled. He loved her more than ever when she said things like that. (p.19)

Vragen over het boek:

1. De drie boeren eten allemaal heel verschillend. Welke van de drie heeft het meest bijzondere dieet volgens jou? Waarom vind je dat?
2. In welk opzicht helpt Badger de familie Fox?
3. Welke rol spelen andere mensen uit de omgeving (behalve de drie boeren) in dit verhaal?
4. Heeft het verhaal een happy end of juist niet? Hoe eindigt het verhaal en wat vind je van dat einde?
^ Terug naar boven

Comments are closed.