3/5 - (1 stemmen)

Fear Nothing

Niveau:
Genre: horror
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695494442646", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000032371966","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Christopher%20Snow%201%20-%20Fear%20Nothing%20%28ebook%29%2C%20Dea...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

On the desk in my candlelit study, the telephone rang, and I knew that a terrible change was coming.
I am not psychic. I do not see signs and portents in the sky. To my eye, the lines in my palm reveal nothing about my future, and I don't have a Gypsy's ability to discern the patterns of fate in wet tea leaves.
My father had been dying for days, however, and after spending the previous night at his bedside, blotting the sweat from his brow and listening to his labored breathing, I knew that he couldn't hold on much longer. I dreaded losing him and being, for the first time in my twenty-eight years, alone.
I am an only son, an only child, and my mother passed away two years ago. Her death had been a shock, but at least she had not been forced to endure a lingering illness.
Last night just before dawn, exhausted, I had returned home to sleep. But I had not slept much or well.
Now I leaned forward in my chair and willed the phone to fall silent, but it would not.
The dog also knew what the ringing meant. He padded out of the shadows into the candleglow, and stared sorrowfully at me.

Bantam Books / Bantam Doubleday Dell Publishing Group, Inc. 1998

^ Terug naar boven

Algemeen

De 28-jarige Christopher Snow lijkt een pechvogel te zijn. Door een zeldzame ziekte mag hij nooit in het zonlicht komen: het zou zijn dood betekenen. Hij woont zijn hele leven al thuis waar zijn moeder hem een opleiding heeft gegeven. Alleen ’s nachts komt hij buiten. Leeftijdsgenootjes hebben hem vreselijk gepest: Chris is een freak, een weirdo, een mislukkeling.
En nu komt, twee jaar na de dood van zijn moeder, zijn vader te overlijden. Aan kanker. Chris zal alleen verder moeten leven, zonder ouders in een groot huis.
Toch voelt hij zich in geen enkel opzicht een pechvogel. Of zelfs alleen maar zielig. Niks daarvan. Chris heeft sinds de kleutertijd een geweldige vriend: de knappe, steenrijke, sterke Bobby Halloway. Hij heeft een knappe en zachtaardige geliefde: Sacha Goodall. En hij heeft een vriend die hem tot in de dood trouw zal blijven: zijn hond Orson. Kortom: Chris voelt zich een gelukkig mens.
Toch wordt dat geluk danig op de proef gesteld wanneer zijn vader komt te overlijden. Chris ontdekt dat de dood van zijn vader en van zijn moeder iets minder natuurlijk waren dan hij altijd heeft gedacht. Ook blijkt men het lichaam van zijn vader te hebben verwisseld met dat van iemand anders. Iemand zonder ogen ...
Chris gaat informatie inwinnen bij de begrafenisondernemer. Maar dat had hij beter niet kunnen doen: al snel komen er criminelen, politiemensen en ... resusapen achter Chris aan.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dean Koontz

Jaar van uitgave:
1998

Aantal pagina's:
432

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Californië, een stadje

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 34 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘Vrees niets’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Fear Nothing’ is het eerste deel van de ‘Moonlight Bay’-trilogie, een drieluik over Christopher Snow, een jonge man die aan een zeldzame ziekte lijdt. Bij toeval komt Chris in een paar moordzaken terecht waardoor hij ontdekt dat er iets heel vreemds aan de hand in zijn woonplaats Moonlight Bay. De roman doet denken aan TV-series over experimenten met mensen en dieren – zoals in de Netflix-serie ‘Stranger Things’.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Fear Nothing’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel een grote fantasie: wat hier wordt verteld kan natuurlijk niet. Het verhaal is een soort horror fantasy met allerlei vreemde wezens en rare ontwikkelingen. Heel onlogisch – maar razend spannend, dat wel …




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Fear Nothing’ zijn goed te begrijpen, maar het Engels is van een pittig niveau. Dat is met name het geval wanneer Dean Koontz schrijft over specialistische onderwerpen: de medische wetenschap, experimenten, dat soort zaken.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn redelijk veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Fear Nothing’ is goed te lezen qua taal, maar je moet wel een redelijk ervaren lezer zijn.
Het verhaal is ook heel begrijpelijk: het is een spannende roman met een reeks avonturen die zich binnen een etmaal afspelen. Het is een roman vol verrassingen, horror, suspense en ook wel met veel humor hier en daar.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Fear Nothing’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Fear Nothing’ is heel spannend geschreven. Uit het verhaal blijkt (opnieuw) de voorliefde van Dean Koontz voor huisdieren (honden) en voor afwijkende personen die – bijvoorbeeld door een handicap – het zwaar hebben in het leven.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Fear Nothing’ is een verhaal met heel veel actie. De hoofdpersoon is aanwezig bij een misdaad (denkt hij) en vanaf dat moment moet hij vluchten voor zijn leven.


Tijd:

‘Fear Nothing’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal ontspint zich in een avond en een nacht, maar er zijn veel flashbacks waardoor je te weten komt wat heeft geleid tot de misdaden van het heden.
Het verhaal speelt zich vrijwel volledig in één nacht af.


Plaats:

De setting van ‘Fear Nothing’ is Moonlight Bay, een denkbeeldig stadje in Californië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Fear Nothing’: hoe komt Chris erachter waarom zijn vader en andere personen op zo’n geheimzinnige manier moesten verdwijnen?


Verteller:

De roman ‘Fear Nothing’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Fear Nothing’ zijn:
• Christopher (‘Snowman’) Snow: een 28-jarige man die na de dood van zijn ouders alleen woont met zijn hond. Chris heeft een ernstige chromosoomafwijking, waardoor hij niet aan zonlicht mag worden blootgesteld: het zou kunnen resulteren in blindheid en in huidkanker en hij zou niet lang meer leven. Chris verdient de kost met het schrijven van boeken en artikelen in kranten en tijdschriften;
• Orson: de huisgenoot van Chris, een soort Labrador, zijn steun en toeverlaat, een bijzonder aardige – en heel slimme – hond;
• Sasha Goodall: de geliefde van Chris, een radio-DJ bij een plaatselijk radiostation, en een songwriter;
• Bobby Halloway: een heel goede vriend van Chris, een surfende miljonair die Chris al heel zijn leven kent.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Fear Nothing’ zijn:
• Angela Ferryman: een verpleegster van het plaatselijke ziekenhuis. Angela verpleegde Chris als baby al en ze heeft hem zijn hele leven verzorgd wanneer dat nodig was. Angela is weduwe sinds haar man een paar jaar geleden zelfmoord pleegde;
• Sandy Kirk: de plaatselijke begrafenisondernemer, de eigenaar van Kirk’s Funeral Home;
• Jesse Pinn: de assistent van Sandy Kirk;
• Manuel Ramirez: een goede vriend van Chris, een politieman. Hij woont na de dood van zijn vrouw samen met zijn moeder en zijn gehandicapte zoon, Toby;
• Toby Ramirez: een 16-jarige jongen met het syndroom van Down. Hij is een talentvolle glasblazer;
• Chief Lewis Stevenson: het hoofd van politie in Moonlight Bay;
• Father Tom Eliot: de pastoor van de kerk in het stadje;
• Roosevelt Frost: een goede kennis van Chris. Roosevelt is een enorm grote zwarte ex-football speler, die een vermogen heeft verdiend als zakenman. Hij woont op een groot jacht in de haven van Moonlight Bay en sinds een aantal jaren is hij een kenner van dieren (hij denkt hen te begrijpen en soms te verstaan);
• Carl Scorso: een crimineel die het op Chris voorzien heeft.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Fear Nothing’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Fear Nothing’ is de eerste roman van een trilogie. De volgende delen zijn:
II Seize the Night
III Ride the Storm



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dean Koontz.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Seize the Night van Dean Koontz
The Island of Doctor Moreau van H.G. Wells
Firestarter van Stephen King


Citaat:
Into my shaky silence, he said, ‘Remember …’
I could barely hear him. I leaned over the bed railing to put my left ear close to his lips.
Faintly, yet projecting a resolve that resonated with anger and defiance, he gave me his final words of guidance: ‘Fear nothing, Chris. Fear nothing.’ (p.25)

Vragen over het boek:

1. Wat is zo verdacht aan de dood van de moeder en vader van Chris?
2. In welk opzicht helpt Roosevelt zijn protegee Chris Snow?
3. Wat heeft Chris’ moeder met de experimenten in Fort Wyvern te maken?
4. Waarom is het huis van Bobby belangrijk voor Chris?




^ Terug naar boven

Comments are closed.