4/5 - (1 stemmen)

Guards! Guards!

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691955489209", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30217843","familyId":"30217843","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Guards%20Guards%2C%20Terry%20Pratchett","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

This is where the dragons went.
They lie ...
Not dead, not asleep. Not waiting, because waiting implies expectation. Possibly the word we're looking for here is...
. . . dormant.
And although the space they occupy isn't like normal space, nevertheless they are packed in tightly. Not a cubic inch there but is filled by a claw, a talon, a scale, the tip of a tail, so the effect is like one of those trick drawings and your eyeballs eventually realise that the space between each dragon is, in fact, another dragon.
They could put you in mind of a can of sardines, if you thought sardines were huge and scaly and proud and arrogant.
And presumably, somewhere, there's the key.

In another space entirely, it was early morning in Ankh-Morpork, oldest and greatest and grubbiest of cities. A thin drizzle dripped from the grey sky and punctuated the river mist that coiled among the streets. Rats of various species went about their nocturnal occasions. Under night's damp cloak assassins assassinated, thieves thieved, hussies hustled. And so on.
And drunken Captain Vimes of the Night Watch staggered slowly down the street, folded gently into the gutter outside the Watch House and lay there while, above him, strange letters made of light sizzled in the damp and changed colour . . .
The city wasa, wasa, wasa wossname. Thing. Woman. Thass what it was. Woman.

© Penguin Random House Company, 1989

^ Terug naar boven

Algemeen

Na jaren van verloop en pensionering van politiemensen is de dienende macht van de grote stad Ankh-Morpork een lachertje geworden. Het hoofd van de Night Watch is de sarcastische en drankzuchtige Captain Sam Vimes, zijn assistenten zijn de luie agenten Sergeant Fred Colon en de vreemde (en enigszins kleptomane) Corporal Nobby Nobbs. De leider van de stad, Lord Vetinari vindt het wel goed zo: hij heeft de macht in de stad uit bezuinigingsoverwegingen gedecentraliseerd: de gilden mogen hun eigen boontjes dopen. En dat doen ze met verve: Ankh-Morpork is een wetteloze, moorddadige stad geworden, een speelbal van corruptie, geweld en van de Assassin’s Guild en van de Thieves’ Guild.
Maar dan verandert de reputatie van de Watch van de ene nacht op de andere: de jonge agent Carrot Ironfoundersson komt in dienst bij de Watch. Hij is een beetje een plichtsgetrouw watje: altijd op tijd, totaal niet corrupt en een fanatieke student van allerlei politieboeken. Je zou hem misschien kunnen definiëren als een sukkel. Ware het niet dat hij heel groot, ongelooflijk sterk en razend slim is. Hij heeft een eigenaardig verleden: zijn ouders hebben hem door de dwergen in de bergen laten opvoeden. Hij is dus een soort dwerg geworden, ondanks zijn lengte. Captain Sam Vines heeft plotseling een geweldige hulp gekregen.
En ook uit een geheel andere hoek komt hulp: de drakenfokster Sybil Ramkin leert Sam Vines kennen. En in tegenstelling tot alle andere bewoners van Ankh-Morpork ziet zij allerlei soorten van potentie in de drankzuchtige diender.
Die hulp van Carrot en Sybil zal Sam Vines zeker nodig hebben. Want de gilden zijn van plan de macht in de stad te grijpen. Door middel van een heldhaftige drakendoder …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
1989

Aantal pagina's:
412

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats, Discworld (de hoofdstad Ankh-Morpork)

Bijzonderheden:
Een fantasyroman zonder hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Wacht! Wacht!’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De fantasyroman ‘Guards! Guards!’ is het eerste boek uit de Discworld-serie dat voornamelijk over de politie, de Watch, gaat. De politie van Ankh-Morpork is een bijeengeraapt rommeltje, totdat Carrot op het toneel verschijnt. In de loop van de jaren zou Terry Pratchett nog een aantal romans schrijven waarin Sam Vines, Nobby Nobbs, Fred Colon, Carrot Ironfoundersson en nog vele andere (vooral allochtone dienders) een belangrijke rol zouden spelen.
Als je van humoristische verhalen over de politie houdt, moet je deze roman lezen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen en begrijpen van ‘Guards! Guards!’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Ja, misschien enige informatie over de Discworld en over de chaotische hoofdstad Ankh-Morpork. Maar de situatie daar is zo onoverzichtelijk dat je ook zonder voorkennis wel zult verdwalen in de stegen van de verdorven stad en haar voornamelijk criminele bewoners.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Guards! Guards!’ zijn vaak lastig. Het vocabulaire is moeilijk; de taal is doorspekt met specialistische woorden en woordspelingen. Een lust voor de taalliefhebber, misschien een probleem voor de iets minder ervaren lezer.
De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn geen hoofdstukken. Wel zijn er zo nu en dan witregels. Het verhaal kent veel – en vaak humoristische – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Guards! Guards!’ is vaak moeilijk; het is een boek voor ervaren lezers met een grote woordkennis. De taal wordt lastig gemaakt door verschillende stijlfiguren; ironie en woordspelingen spelen een belangrijke rol in de humor.
Het verhaal is het eerste dat helemaal gaat over de Watch, de politiemacht van de stad Ankh-Morpork. In deze roman is de kapitein van de wacht, Sam Vines, nog een drankzuchtige nietsnut. Langzamerhand verandert dat: door de assistentie van Carrot Ironfoundersson en de ontluikende liefde van Sybil Ramkin wordt Sam een goede politieman. Fred Colon en Nobby Nobbs blijven echter de ongrijpbare, verkeerde agenten die ze altijd al waren: een bron van veel hilariteit en misverstanden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Guards! Guards!’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘Guards! Guards!’ is geschreven volgens het beproefde Pratchett-principe: hilarische humor en absurde situaties, onbetrouwbare types en onverbeterlijke sufferds. Deze eerste roman over de Watch heeft alle kenmerken van de beste verhalen van Terry Pratchett.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Guards! Guards!’ is een verhaal met zeer veel actie. Het gaat over politiezaken, over georganiseerde en terloopse misdaad, over moordenaarsgilden en drakenfoksters. Kortom, een circus vol waanzinnige gebeurtenissen.


Tijd:

‘Guards! Guards!’ speelt zich af in een Discworld-tijd. Veel techniek (zoals dat vanaf de 19e eeuw beschikbaar was), zul je niet tegenkomen in dit verhaal. Het verhaal schetst het beeld van een vervuilde stad in een soort permanente chaos. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal weken.


Plaats:

De plaats die in ‘Guards! Guards!’ vooral wordt beschreven, is  de hoofdstad van het rijk, Ankh-Morpork. Dat rijk omvat zo’n beetje de hele Discworld, maar uit dit verhaal blijkt wel dat de benaming ‘hoofdstad’ niet veel te betekenen heeft: zelfs de leiding van de stad is niet in handen van de officiële leiders van de stad, de Patrician laat iedereen maar zo’n beetje de touwtjes in handen nemen. Dat leiderschap kantelt wel in de loop van het verhaal; langzamerhand krijgt de Watch – en met hen de Patrician – meer greep op de topcriminelen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Guards! Guards!’: zal de vrij machteloze Watch in staat zijn de wetteloosheid van de stad Ankh-Morpork te bestrijden?


Verteller:

De roman ‘Guards! Guards!’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit meerdere perspectieven. Wat wel duidelijk is, is dat de nadruk wordt gelegd op de good guys in het verhaal: Sam Vimes, Carrot Ironfoundersson en Sybil Ramkin.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Guards! Guards!’ zijn:
(Leden van de City Watch of Ankh-Morpork, afdeling: The Night Watch):
• Captain Samuel (‘Sam’) Vimes: het hoofd van de Night Watch; een cynische agent met een drankprobleem;
• Sergeant Fred Colon: een dikke en luie agent van de Watch;
• Corporal Nobby Nobbs: een agent en kruimeldief. Maar ook  een vreemde man (nou ja, man …), die iedereen de kriebels geeft;
• Carrot Ironfoundersson: een nieuw lid van de Watch. Hij is opgegroeid bij de dwergen in de bergen. Hij is oersterk, onkreukbaar en bijzonder plichtsgetrouw. Veel gevoel voor ironie heeft hij niet.
Verder:
• Lord Havelock Vetinari: the Patrician. Ooit afgestudeerd aan The Assassin’s Guild, nu de (vaak) onbetwiste leider van Ankh-Morpork;
• Lupine Wonse: de secretaries van Lord Vetinary, maar ook de Supreme Grand Master van The Elucidated Brethren of the Ebon Night;
• Sybil Ramkin: een zeer rijke adellijke jongedame, een fokker van draken.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Guards! Guards!’ zijn:
• The Elucidated Brethren of the Ebon Night: een geheim genootschap dat de leiding in Ankh-Morpork wil overnemen. Enkele leden zijn Brother Fingers, Brother Dunnikin, Brother Doorkeeper, Brother Watchtower, Brother Plasterer:
• Errol: een jonge draak, door Sybil cadeau gegeven aan Sam Vimes;
• Cut-Me-Own-Throat Dibbler: een handelaar in van alles en nog wat, een koopman aan de zelfkant van Ankh-Morpork;
• The Librarian: de bibliothecaris van de Unseen University. Hij is een orang oetan (maar ooit was hij een tovenaar, schijnt het). Hij is moeilijk te peilen en niet te vertrouwen, maar met een banaan is hij soms rustig te krijgen;
• Detritus: een trol. Veel inwoners van Ankh-Morpork zien hem als ‘de’  trol: hij is echt enorm (maar heeft hersens ter grootte van een walnoot). Hij doet allerlei klusjes in de stad, maar zijn belangstelling ligt bij de politie;
• Reet: een dame van de straat (enige tijd de vriendin van Carrot);
• Mr Boggis: het hoofd van het machtigste gilde van Ankh-Morpork, The Thieves’ Guild.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Guards! Guards!’ is niet verfilmd.


Overig:

De fantasyroman ‘Guards! Guards!’ is het eerste verhaal waarin de Watch van de stad Ankh-Morpork centraal staat. Andere verhalen over de Watch zijn ‘Night Watch’, ‘Men at Arms’ en ‘Thud!’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Night Watch van Terry Pratchett
• Blott on the Landscape van Tom Sharpe
• Artemis Fowl and the Eternity Code van Eoin Colfer


Citaat:
‘Oh, you think you’re so clever, so in-control, so swave, just because I’ve got a sword and you haven’t. Well, I’ve got more than that. I’ll have you know,’ said Wonse triumphantly. ‘Yes! I’ve got the palace guards on my side! They follow me, not you! No-one likes you, you know. No-one ever liked.’
He swung the sword so that its needle point a foot from the Patrician’s thin chest.
‘So it’s back to the cells for,’ he said. ‘And this time I’ll make sure you’ll stay there. Guards! Guards!’ (p.385)

Vragen over het boek:

1. Wat kun je zeggen over de afkomst van Carrot en of deze afkomst ooit nog gevolgen zal hebben voor zijn carrière bij de Watch?
2. Waarom is Sybil Ramkin in meerdere opzichten een belangrijk karakter in deze roman?
3. Beschrijf waarom Nobby Nobbs zo bijzonder is aan de hand van een drietal fragmenten uit het boek.
4. Hoe wordt duidelijk dat de Watch na dit boek meer macht in de stad heeft gekregen?
^ Terug naar boven

Comments are closed.