3/5 - (1 stemmen)

It’s My Life

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697309326379", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004001207594","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Cascades%20-%20","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Peter Carey cut across the scrum by the gate as the schoolyard emptied and stopped in front of Jan.
‘Doing anything on Friday night?’
For a second she was stuck for words, embarrassed. She made a face and shrugged. He went on. ‘There’s a disco at the college …’
Their eyes crossed. The wind whipped the scarf across his face and Jan thought of Dick Turpin. He wasn’t asking her. He was telling her.
‘I’ll let you know.‘
As she spoke Jan heard her friend Sharon gasp. You didn’t do that to Pete. But the words had been spoken before Jan could think of any others. Then she clenched her teeth to stop any other words coming out.
In a fraction of a second she could sense Pete’s surprise and annoyance. But he kept a straight face. She could see that much-admired brain of his ticking over.
Then he said, ‘Right!’ turned away and was gone.
Now there were just a handful of girls by the gate around Jan and Sharon. Jan wanted to move away quickly, but Sharon held her back.
‘How do you manage it?’
‘Manage what?’ asked Jan, edging away.
‘Oh, come on, Jan. You know what I mean.’
‘Don’t.’ Jan was half-mocking her friend but to her surprise Sharon looked upset.
‘I’d have said ‘yes’ right off.’
‘Well, Sharon love, you’re not me and that’s a good job.’

© HarperCollins, 1984.

^ Terug naar boven

Algemeen

Als de zestienjarige Jan op een middag uit school komt, blijkt haar moeder verdwenen te zijn. Jan zorgt voor het avondeten voor haarzelf, voor haar jonge broertje en voor haar vader, maar ze maakt zich erg ongerust. Als de moeder na een paar dagen nog niet thuis is, wordt de politie ingeschakeld; en weer een paar weken later roept de vader de hulp in van een privédetective. Maar de moeder blijft onvindbaar.
Jan zal nu de verantwoordelijkheid voor het gezin op zich moeten nemen. Haar vader volgt een zware opleiding voor zijn werk en haar broertje is te jong om veel te kunnen doen. Jan zit in het examenjaar (van haar O-levels, een soort havo), maar veel tijd en aandacht om te studeren heeft ze niet. En ook haar vriendinnen begint ze te verwaarlozen.
Maar na een paar weken lukt het Jan om het gezin een beetje normaal te laten functioneren. Jan wordt daar zelf volwassener van. En dat is te merken: vooral aan de omgang met haar vader en met haar broertje. Maar ook aan de omgang met haar nieuwe vriend …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Robert Leeson

Jaar van uitgave:
1980

Aantal pagina's:
140

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
UK, een niet bij naam genoemde stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in achttien genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor lezers die geïnteresseerd zijn in verhalen over jongeren in moeilijke gezinnen is ‘It’s My Life’ een heel goede keus. Het verhaal gaat niet over misdaad of over spectaculaire zaken, maar het is een zeer boeiend verhaal dat zich overal zou kunnen afspelen. En hoe Jan zich later gaat gedragen, zal je zeker verbazen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘It’s My Life’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Als je een paar jaar Engels hebt gehad, zul je dit verhaal zeker kunnen lezen. De hoofdpersoon is zestien jaar oud, maar ook wanneer je iets jonger bent zul je dit verhaal wel goed kunnen begrijpen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘It’s My Life’ zijn nergens erg moeilijk. Over het algemeen zijn de alinea’s kort. De hoofdstukken zijn ook niet lang en er zijn veel dialogen.
Ondanks het feit dat dit boek al in 1980 uitkwam, is het verhaal zo goed geschreven dat je nooit het idee hebt dat je een oud (of verouderd) boek aan het lezen bent.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘It’s My Life’ is heel goed te volgen; veel moeilijke woorden of uitdrukkingen kom je niet tegen in deze roman.
Het verhaal is niet heel spannend, maar wel boeiend. Je vraagt jezelf telkens af hoe het zal aflopen met Jan en haar familie en je blijft meeleven met de strijd van Jan, haar vader en haar broertje.
Op basis van deze eigenschappen is ‘It’s My Life’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘It’s My Life’ gaat over een ernstig onderwerp: een gezin dat het moet zien te redden zonder de zorgen van de moeder. Toch wordt het verhaal nergens sentimenteel: de drie overgebleven gezinsleden – vader, de dochter en het zoontje – zijn heel nuchter en doen echt hun best om iets van hun leven te maken.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘It’s My Life’ is een verhaal met vrij weinig actie. Er gebeuren geen spectaculaire dingen (geen geweld of spannende avonturen), maar toch blijft het verhaal boeien van het begin tot het eind. Tot ongeveer een derde van het boek vraag je je als lezer af wat er van de moeder geworden is; daarna leef je mee met Jan en haar vader en broertje en vraag je je af hoe het verhaal zal aflopen. In het derde deel van het verhaal kom je – samen met Jan – voor een paar grote verrassingen te staan.


Tijd:

De young adult novel ‘It’s My Life’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Het is de tijd zonder computer en mobiele telefoon en soms is dat te merken: Jan doet vaak haar best om een vriend telefonisch te bereiken en dat gaat nogal moeilijk. Ook kan het gezin (samen met de politie) op geen enkele manier uitzoeken wat er van de moeder geworden is.
Het verhaal speelt zich chronologisch af over een periode van een aantal maanden.


Plaats:

De setting van ‘It’s My Life’ is een stad ergens in Engeland. De naam van de stad wordt nergens genoemd. Het verhaal speelt zich af in een (gewone, maar niet al te welvarende) volkswijk.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘It’s My Life’: zal het gezin het redden zonder de zorgen van de verdwenen moeder?


Verteller:

De roman ‘It’s My Life’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, de zestienjarige Jan.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘It’s My Life’  zijn:
• Jan (echte naam: Janice) Whitfield: een 16-jarige middelbare scholiere. Ze zit in het laatste jaar van de school – een soort havo – waar ze haar O-levels (‘Ordinary Levels’) doet. Na het verdwijnen van haar moeder komen veel van de zorgen van het gezin op haar schouders terecht, waardoor ze minder tijd voor vrienden, vriendinnen of voor haar studie heeft;
• Mr Geoff Whitfield: de 37-jarige vader van Jan en Kevin. Hij is behoorlijk uit het veld geslagen wanneer zijn vrouw verdwijnt. Hij volgt een opleiding in het kader van zijn werk. Daardoor verdient hij een paar jaar niets, maar hij krijgt wel een kleine studiebeurs. Het gezin is grotendeels afhankelijk van het inkomen van de moeder. Over een jaar of twee zal hij waarschijnlijk een beter betaalde baan krijgen;
• Kevin (Kev) Whitfield: het 7-jarige broertje van Jan. Je merkt niet veel aan hem als zijn moeder verdwenen is (hij kijkt het liefst veel TV), maar hij lijdt wel degelijk onder de afwezigheid van die moeder.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘It’s My Life’  zijn:
• Sharon: als het verhaal begint is zij de beste vriendin van Jan;
• Peter Carey: een schoolvriend van Jan. Hij is ongeveer 19 en hij zit voor zijn examenjaar van de A-levels (‘Advanced Levels’, een soort VWO-bovenbouw, een voorbereiding op de universiteit);
• Tina Ellis: een klasgenote van Jan;
• Miss Maudesley: de mentor van Jan;
• Granny Machen: de moeder van Jans moeder. De band tussen haar en haar dochter is niet echt hecht;
• Gran Val Whitfield (‘Gran Warby’, genoemd naar het dorpje waar zij wonen): de oma van Jan en Kev, de moeder van Mr Whitfield. Zij en haar man steunen hun zoon en kleinkinderen goed;
• Grandad Whitfield (‘Grandad Warby’): de opa van Jan en Kev, de vader van Mr Whitfield;
• Mr Joe Elsom: een oude, vriendelijke buurman uit de straat van Jan;
• Mrs Edie Elsom: de oude, vriendelijke buurvrouw uit de straat van Jan;
• Sandra: de 36-jarige buurvrouw van Jan. Zij is gescheiden nadat haar man van huis wegliep en ze woont samen met haar twee zoons;
• Mrs Val Whitfield: de moeder van Jan en Kevin. Zij werkt in een bedrijf, eerst in de fabriek, later op het kantoor. Op een dag verdwijnt ze plotseling uit de levens van haar man en kinderen.

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘It’s My Life’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘It’s My Life’ is een verhaal over overleven zonder de zorg van de moeder, maar zonder dat het ergens een sentimenteel verhaal wordt. Uit het verhaal blijkt duidelijk dat Jan en haar vader en haar broertje heel nuchter met de afwezigheid van de moeder omgaan: ze besluiten het beste van hun leven te maken (terwijl ze toch nog hopen dat de moeder ooit terugkomt). Die nuchterheid heeft Jan later in haar leven hard nodig.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Robert Leeson.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Clearance van Joan Lingard
• The Pigman van Paul Zindel
• Split van Lori Weber


Citaat:
A gentle feeling of warmth and excitement took Jan through the week, growing a little each day until at times it filled every part of her body. She would find herself halfway down Gorse Lane on the way home from school, doing hopscotch steps on the pavement, then stopping to look round to see if anyone had spotted her. Not that it made any difference. A few weeks ago she had crept from day to day, hoping no one would see poor Jan and no one would know anything about her. Now she knew that they all knew. She was Jan, the girl from a broken home. (p.67)

Vragen over het boek:

1. Wat is er gebeurd met de moeder van Jan en Kevin?
2. Analyseer het karakter van Mr Geoff Whitfield, de vader van Jan en Kev.
3. Analyseer het karakter van Jan Whitfield aan de hand van ten minste drie contacten met verschillende mensen om haar heen.
4. Zijn de grootouders een grote steun voor Mr Geoff Whitfield en zijn gezin? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.