Jane Austen

 

JANE AUSTEN

Jane Austen (1775-1817) is al eeuwen één van de meest geliefde Engelstalige auteurs (meer bij vrouwen dan bij mannen trouwens). Ze schreef slechts zes romans, maar die worden allemaal tot de canon van de Engelse literatuur gerekend.
Het is interessant om erover te speculeren wat de kracht van haar immer voortdurende succes is. Jane Austen schreef al haar boeken over vrouwen die een roman lang op zoek naar een man gaan. Die man vinden ze uiteraard aan het einde elke keer. De werken van Austen lijken in dat opzicht op een keukenmeiden- of doktersroman. Maar daar houdt elke overeenkomst op. Austen wist precies wat de problemen van jonge vrouwen in het Engeland van de negentiende eeuw waren: vrouwen moesten wachten tot er een geschikte man langskwam, die man moest contact zoeken via de ouders of via familieleden van het meisje, en dan was het een kwestie van wikken en wegen (wat meestal door de ouders werd gedaan; dat wikken ging over de status van de man en het wegen ging vaak over het geld dat de man inbracht in het huwelijk). Meisjes hadden zelden zelf iets te beslissen. En dat deed Jane Austen pijn. Zij vond dat vrouwen zelf genoeg verstand hadden om hun eigen mannen te vinden. Het ironische van de situatie van Austen is dat ze zelf nooit trouwde.
Dankzij haar grote schrijftalent zitten de romans van Austen vol ironie en sarcasme, met name vanwege de manier waarop ze de Engelsen – in het bijzonder Britten uit de hogere kringen – te kijk zette.

Romans:
Sense and Sensibility (1811)
Pride and Prejudice (1813)
‘Mansfield Park’ (1814)
Emma (1815)
Northanger Abbey (1818)
‘Persuasion’ (1818)

Website
www.janeausten.org/

No Comments

Leave a reply