Lewis Carroll

 

LEWIS CARROLL

Charles Lutwidge Dodgson (1832–1898) stond als schrijver bekend onder de naam Lewis Carroll. Hij was een Engelse wiskundige, een geestelijke in de Anglicaanse Kerk, een fotograaf en een schrijver. Hij werd vooral bekend met de twee verhalen over het meisje Alice (Alice’s Adventures in Wonderland en Through the Looking-glass). In die twee boeken stonden ook veel gedichten die heel beroemd werden (zoals ‘Jabberwocky’ of ‘The Walrus and the Carpenter’).
Zijn kinderboeken noemde Carroll zelf boeken vol nonsens en dat zijn ze ook: ze zijn misschien wel zo populair omdat ze volkomen afwijken van de verhalen voor kinderen die in zijn tijd (de tweede helft van de negentiende eeuw) geschreven werden.
Het karakter ‘Alice’ was gebaseerd op Alice Liddell, de jonge dochter van kennissen van Dodgson. Hij vertelde haar veel verhalen, hij las haar voor en hij schreef zijn Alice-verhalen voor haar. Dodgson had een bijzondere – veel mensen zeggen een ongezonde – belangstelling voor jonge meisjes: hij maakte veel foto’s van die meisjes. Na zijn dood deden verhalen over pedofilie de ronde (maar bewezen is dit nooit); toch een grote vlek op het blazoen van deze beroemde kinderboekenschrijver.

Kinderboeken:
Alice’s Adventures in Wonderland (1865)
‘Sylvie and Bruno’
‘Sylvie and Bruno Concluded’
Through the Looking-glass (And What Alice Found There) (1871)

Korte verhalen:
‘A Tangled Tale’
‘Facts’
‘Pillow Problems’

Gedichtenbundels:
‘Rhyme? And Reason? (Phantasmogoria)’
‘The Hunting of the Snark’
‘Three Sunsets and Other Poems’ (1876)

Toneel:
‘La Guida di Bragia, a Ballad Opera for the Marionette Theatre’ (1850)

Non-fictie:
‘What the Tortoise Said to Alice’

Veel boeken over wiskunde.
 
Website:
http://www.lewiscarroll.org/carroll

No Comments

Leave a reply