Het begin!
‘I know,’ she said.
‘Just don’t answer the door. That’s what I’d do.’
Nora closed the garden gate.
‘They mean well. People mean well,’ she said.
‘Night after night,’ he said. ‘I don’t know how you put up with it.’
She wondered if she could go back into the house without having to answer him again. He was using a new tone with her, a tone he would never have tried before. He was speaking as though he had some authority over her.
‘People mean well,’ she said again, but saying it this time made her feel sad, made her bite her lip to keep the tears back. When she caught Tom O’Connor’s eye, she knew that she must have appeared put down, defeated. She went into the house.
© Penguin Random House Company / Viking, 2014
^ Terug naar boven
Algemeen
Gelukkig zijn er tientallen mensen en instanties om haar heen om haar te steunen: twee zussen en een zwager, een schoonzus en een zwager, een tante, buren, notabelen, geestelijken.
Geweldig die enorme meelevendheid. Het is echter de vraag of Nora al die steun wel kan en wil accepteren …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Colm TóibínJaar van uitgave:
2014Aantal pagina's:
311Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970Plaats van handeling:
Ierland, stad (Enniscorthy) en platteland of kustBijzonderheden:
Een roman in 18 hoofdstukken.In het Nederlands heet het boek kortweg ‘Nora’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
Als je van een boek houdt waarin niet zo veel spectaculairs gebeurt terwijl het toch een prachtig verhaal is, dan moet je ‘Nora Webster’ lezen. Het lijkt alsof het leven van Nora en haar familieleden maar zo’n beetje voortkabbelt, maar onderhuids is er wel het een en ander gaande. Het is aan jou als lezer om uit te maken wat dat allemaal is.
In de loop van het verhaal leer je de vele karakters – en vooral die van Nora en van de mensen dicht om haar heen – heel goed kennen. ‘Nora Webster’ is een soort comedy of manners zoals bijvoorbeeld Jane Austen ze schreef (maar dan voor de ‘gewone’ klassen): wel ironisch, maar heel mild en zonder satirisch te worden.
WAT MOET JE WETEN?
Voor het waarderen van ‘Nora Webster’ hoef je van te voren niet veel te weten: van deze roman kom je juist veel te weten. Het verhaal geeft een prachtig tijdsbeeld van de republiek Ierland in de zestiger jaren van de vorige eeuw in een klein stadje: mensen denken om elkaar – maar ze letten ook heel erg op elkaar; vrouwen die het niet zo breed hebben krijgen na de dood van hun echtgenoot hun vroegere kantoorbaantje weer terug – maar dan moeten ze geen commentaar hebben op hun werk; de Rooms-Katholieke kerk helpt al haar gelovigen – maar dan moeten ze wel leven volgens de regels van die kerk.
Kortom: dit is het Ierland van vóór U2, Sinéad O’Connor, The Cranberries, Damien Rice, Clannad, Thin Lizzy en ook van vóór die IT boom en de Primark. Voor de ouderen onder u: het zijn de jaren van The Bachelors, The Dubliners, Val Doonican en Them (Van Morrison) en van de zwart-wit TV en een telefoon bij de buren. (Nora houdt overigens zelf alleen maar van klassieke muziek – en die is in deze roman voornamelijk Duits, Frans of Oostenrijks en niet Iers.)
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Nora Webster’ zijn nergens moeilijk te noemen. Colm Tóibín slaagt erin met heel simpele woorden een heel gelaagd verhaal te vertellen.
Soms zijn de alinea’s lang en de hoofdstukken zijn dat meestal ook. De dialogen zijn kort en delen van die dialogen worden niet uitgeschreven, maar gesuggereerd. Gesprekken blijken een paar pagina’s verder te zijn beëindigd: het resultaat van zo’n gesprek lees je soms dan pas (of nog heel veel later). Ook zijn er – in de vorm van flashbacks – gesprekken en ontmoetingen met mensen die soms niet meer leven.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Qua taal is ‘Nora Webster’ heel eenvoudig, maar zeer mooi geschreven: een lust en must voor elke literatuurliefhebber.
Iets dergelijks is er ook met het verhaal aan de gang. Het lijkt een simpel, bijna saai verhaal te worden. Maar niets is minder waar: dit ogenschijnlijk eenvoudige verhaal verklaart langzaam maar heel helder de karakters uit het verhaal, met name de karakters van Nora en de mensen om haar heen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Nora Webster’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
‘Nora Webster’ is prachtig geschreven: ingehouden en traag qua tempo, maar zeer informatief. En ontroerend in zijn eenvoud. De schrijfstijl van Colm Tóibín is uniek: als je eenmaal een boek van deze ras auteur hebt gelezen, herken je zijn pen uit duizenden. Mr Tóibín schrijft over de streek die hij het beste kent: het stadje Enniscorthy (zo’n honderd kilometer ten zuiden van Dublin) en haar omgeving.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De roman ‘Nora Webster’ is een verhaal met zeer weinig actie. Toch is het gebrek aan actie zeker geen tekortkoming: spanning zit er wel degelijk in het verhaal. Die spanning is altijd onderhuids: zal Nora het leven aankunnen, samen met haar zoons; zal zij zich neerleggen bij de rechtvaardige doch strenge regels van (traditionele en godsdienstige) normen en waarden?
Tijd:
‘Nora Webster’ speelt zich af in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Het leven van Nora (als weduwe met twee kinderen) is vrij zwaar, maar het is te doen. Nora heeft een eigen huis, een auto (zelfs een klein tweede huisje bij de zee wanneer het verhaal begint), maar ze heeft te weinig geld om haar vier kinderen een goede opleiding te geven.
Ierland was in de zestiger jaren een land met veel landbouw en kleine fabriekjes; daarnaast was het toen ook nog een behoorlijk streng Katholiek land.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een paar jaar en het wordt chronologisch verteld. Er zijn de nodig flashbacks om duidelijk te maken wat er eerder gebeurd is (zoals de ziekte en de dood van Nora’s echtgenoot, Maurice). Het verhaal begint wanneer Maurice een half jaar eerder overleden is en het volgt Nora en haar familie een kleine drie jaar daarna.
Tijdens het verhaal vindt de eerste maanlanding plaats; dat was in 1969.
Plaats:
De setting van ‘Nora Webster’ is het stadje Enniscorthy, een plaatsje zo’n honderd kilometer ten zuiden van Dublin. Sommige scenes spelen zich af in plaatsen of streken in de omgeving: Kilkenny, Wexford, Dublin en de oostkust van Ierland. Daarnaast brengt Nora met haar tante een vakantie aan de Spaanse kust door.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Nora Webster’: zal Nora het redden als weduwe met twee jonge jongens en twee volwassen wordende meiden?
Verteller:
De roman ‘Nora Webster’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Nora Webster. Nora beschouwt de wereld, zichzelf en de mensen om zich heen met een milde zelfspot.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Nora Webster’ zijn:
• Nora Webster: een 45-/47-jarige weduwe. Zij heeft vier kinderen: twee meiden wonen elders, twee jongens wonen nog thuis. Haar man Maurice is ongeveer een half jaar eerder overleden;
• Fiona Webster: de oudste dochter van Nora. Zij volgt een lerarenopleiding in Dublin;
• Aine Webster: de jongste dochter van Nora. Zij zit op een meisjesschool in Bunclody en ze moet eindexamen doen om tot de universiteit te worden toegelaten;
• Donal Webster: de 14-/16-jarige zoon van de Websters. Hij stottert nogal. Zijn grootste hobby is fotograferen;
• Conor: de jongste zoon van de Websters. Hij zit op de basisschool;
• Jim: de 65-jarige zwager van Nora, getrouwd met Margaret;
• Margaret: de zus van Maurice. Zij en Jim hebben geen kinderen en ze doen veel voor de kinderen van Nora (ook financieel);
• Aunt Josie: de tante van Nora. Zij is een gepensioneerde docente die bij haar zoon op het terrein van diens boerderij woont. Tijdens de laatste maanden van het leven van Maurice logeerden Donal en Conor bij haar;
• Catherine: de jongere zus van Nora die met haar man Mark een grote boerderij bij Kilkenny heeft;
• Una: de jongste, 40-/42-jarige zus van Nora. Zij is niet getrouwd en ze heeft bij haar moeder gewoond tot aan diens dood. Het schijnt dat ze sinds kort een vriend heeft.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Nora Webster’ zijn:
• John: de zoon van Josie, een neef van Nora;
• May Lacey: een buurvrouw van Nora;
• Mrs Maggie Whelan: een werknemer van de Gibney’s;
• William Gibney (‘Old William’): de directeur van de meelfabriek in Enniscorthy;
• Peggy Gibney: de echtgenote van Thomas (ooit secretaresse bij de firma Gibney);
• Francie (Francis) Kavanagh: personeelschef bij de firma Gibney, vroeger een collega van Nora;
• Thomas Gibney: zoon van de directeur, het hoofd van personeelszaken;
• Elizabeth Gibney: de dochter van Tomas en Peggy. Zij heeft voor de vorm een baantje bij het bedrijf, maar ze is – lichamelijk en geestelijk – meestal bij haar vrienden en vriendinnen;
• Seamus: een belangrijke medewerker van de bank in Enniscorthy;
• Sister Thomas: een bejaarde non. Zij woont tegenwoordig in een rusthuis voor geestelijken buiten het stadje, maar haar invloed op de mensen in de stad is nog even groot als vroeger;
• Mick Sinnott: een vrachtwagenchauffeur bij Gibney’s. Hij is heel actief binnen de vakbond;
• Jack Lacey: de zoon van May. Hij werkt in Birmingham;
• Tom en Mrs Darcy: buren van Nora aan de kust (van het zomerhuisje van de Websters);
• Phyllis Langdon: de vrouw van een dierenarts. Zij organiseert quizzen in de stad en in dorpen in de omgeving;
• Laurie O’Keefe: een 70-jarige voormalige non. Nu is ze gehuwd met een weduwnaar en ze is pianolerares;
• Billy O’Keefe: de echtgenoot van Laurie. Hij deed vroeger in verzekeringen;
• Thomas P. Nolan, Canon Kehoe, Mayland Roycroft, Trevor en Ali Radford: leden van de Gramophone Society;
• Brother Herlihy, Val Dempsey, John Kerrigan: leraren van de jongensschool van Conor;
• Paul Whitney: een advocaat, de vriend van Fiona.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
‘Nora Webster’ is niet verfilmd.
Overig:
‘Nora Webster’ is een roman over veranderende relaties in het Ierland van de jaren zestig van de vorige eeuw. Het zijn jaren van verandering: Noord-Ierland vecht tegen de Britten (althans de Rooms-Katholieke Noord-Ieren), de Rooms-Katholieke kerk heeft veel macht maar is niet almachtig meer, arbeiders roeren zich in traditionele beroepen, vrouwen komen langzamerhand op voor hun rechten en de eens zo geïsoleerde Ieren ondernemen reisjes naar Dublin, Londen en (soms) zelfs naar Spanje.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Colm Tóibín.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Country Girls van Edna O’Brien
• Angela’s Ashes van Frank McCourt
• Paula Spencer van Roddy Doyle
Citaat:
‘Maurice!’ she called out.He was sitting in the rocking chair by the window, facing her.
‘Maurice,’ she whispered.
He was wearing the sports coat with green and blue flecks that they had bought in Funge’s in Gorey, and grey slacks and a grey shirt and a grey tie. He smiled for a moment as she pushed the door closed with her back. He was like he had been before he got sick.
‘Maurice, can you speak? Can you say something?’
He gave her the shy smile he had, curling his lip.
‘The music’s sad,’ he whispered.
‘Yes, the music is sad,’ she said. 'But not always.’ (p.293)
Vragen over het boek:
1. Welke veranderingen brengt de dood van Maurice voor Nora; niet alleen maar financieel of materieel, maar ook qua opvattingen en meningen?
2. Karakteriseer in het kort de kinderen van Nora: Fiona, Aine, Donal en Conor.
3. Waarom schaamt Nora zich een beetje wanneer ze zich aansluit bij de Gramophone Society?
4. In welke opzichten zijn Jim en Margaret een steun voor Nora en in welke opzichten zijn ze dat juist niet?
^ Terug naar boven
Comments are closed.