That Eye, the Sky

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Dad has the ute going outside. I am behind Mum. Her dress has got flowers all on it, none of them much to look at. Her bum moves around when she laughs. Dad always says she has a bum like an angry mob which means nothing to me but a lot to him, I reckon. I can hear the rooster crorking out the back. He's a mean rooster — goes for your pills when you collect the eggs.
'Seeyaz.' That's Dad going. He revs the ute up. He's in a hurry, going to town for Mr Cherry.
'Wave him off, Ort,' Mum says to me. She always reckons you should show people you love them when they go away because you might never see them again. They might die. The world might end. But Dad's only going to town for an hour. It's business for Mr Cherry. And there he goes, out the drive and onto the road.
Mum puts her hand on my shoulder and flour falls down my arm. The rooster crorks again. That's a mean rooster. Dad dropkicks him on Saturday mornings just to let him know who's boss.
'Hop inside and do your homework, Ort,' Mum says.
'In a minute,' I say.
'What you learnin'?'
'Burke and Wills.'
'Uh-huh.'
Mum doesn't know what Burke and Wills is, I bet, but she won't let on. But that's orright. I don't know what it is yet, either. Gotta learn it. That's why it's homework.
'Well, get in there, my second man,' she says, putting up her dress a bit for some air. It's hot.
'In a minute.' I pick at the flap of skin on my stubbed toe. Stubbed toes are something you have to live with in this life.
That mean rooster goes again. I can just see his red dishmop hairdo wickering around all over the place as he yells his lungs off. The sky is the same colour as Mum and Dad's eyes. When you look at it long enough, like I am now with my nose up in it, it looks exactly like an eye anyway. One big blue eye. just looking down. At us.

© McPhee Gribble, 1986^ Terug naar boven

Algemeen

Ort is twaalf jaar oud als zijn vader een auto-ongeluk krijgt waardoor deze in coma raakt. Orts vader, Sam, werkte als monteur bij de overbuurman, de eigenaar van een tankstation-garage-winkel. De zuster van Ort, Tegwyn, ziet dit als de zoveelste teleurstelling: het bewijs dat het leven van de Flacks een ellendig leven is.
En dat leven begon ooit zo mooi. Sam en Alice werden verliefd op elkaar. Ze lieten alles en iedereen in de steek en ze leefden als hippies aan de rand van het bos: zo nu en dan werken, je eigen groenten en fruit kweken, je eigen kippen en eieren eten, en genieten van de woeste natuur van West-Australië. Nu is dat alles voorbij.
Ort begrijpt het leven niet zo goed. Zijn vriend , Fat Cherry, de zoon van de baas van zijn vader, maakt ruzie met hem en de vader en moeder van Fat willen ook weinig te maken hebben met de Flacks. Ort trekt zich terug in de natuur: hij zoekt dieren, hij zwemt in de rivier en in een meer en hij leert van alles en nog wat.
Als Sam Flack eindelijk weer thuis komt, is hij veranderd. Hij is uit zijn coma, maar hij zegt geen woord en hij kan niets. Voor de moeder van Ort is het allemaal heel zwaar, te meer daar zij ook nog de moeder van Sam, Grammar, verzorgt, een hulpeloze half-demente dame.
Het is dan ook een uitkomst wanneer die mysterieuze Henry Warburton langs komt. Een zoon van een goede familie, een dichter, maar ook een landloper en een zwerver. Henry biedt aan voor Sam te zorgen.
Ort denkt er het zijne van. Een eigenaardige kerel, met een glazen oog en vreemde gedragingen.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tim Winton

Jaar van uitgave:
1986

Aantal pagina's:
153

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Australië, het westen, het platteland

Bijzonderheden:
Een roman in drie delen en in 20 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je iets wilt weten over het leven van de armere mensen op het platteland van het geïsoleerde Australië, dan is ‘That Eye, the Sky’ zeker een goede keuze voor jou. Het is een boeiend verhaal: niet griezelig of gewelddadig, maar wel heel intrigerend en ook gevoelig.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘That Eye, the Sky’ is het goed wanneer je eens een kaart van het westen van Australië bekijkt. De hoofdpersoon, Ort, komt soms in het dorp – het is niet meer dan een gehucht – maar een stad kent hij niet. De grote steden van Australië en de oceaan heeft hij nooit gezien. Op vakantie gaat het gezin niet en Kerstmis wordt gevierd in de heetste tijd van het jaar. Het gezin Flack moet veel moeite doen om het hoofd boven water te houden. Maar wat ze moeten doen, doen ze met veel optimisme.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘That Eye, the Sky’ zijn meestal niet moeilijk, maar de verteller gebruikt soms onbekende – meestal typisch Australische – woorden. Dat kan soms lastig zijn wanneer hij het over de natuur (over planten en dieren) heeft.
De zinnen zijn meestal niet lang, de hoofdstukken zijn ook kort en er zijn veel dialogen.
Soms merk je aan het taalgebruik dat er een kind aan het woord is. Dat maakt de taal gemakkelijker, maar het verhaal wordt er soms onduidelijker door (Ort weet niet altijd precies wat er om hem heen gebeurt).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in de roman ‘That Eye, the Sky’ is soms kinderlijk, soms eenvoudig, en meestal goed te begrijpen (op een paar Australische woorden en uitdrukkingen na).
Het verhaal is ook heel toegankelijk. Je leeft als lezer mee met de lotgevallen van Ort en zijn familie. Hun leven valt niet mee: het gaat om overleven in de armoede. Bovendien heeft het gezin veel met pech te kampen: de oma is oud en verward, de vader ontwaakt maar niet uit zijn coma, geld van een uitkering is er nauwelijks. Dit verhaal wordt door Ort op een nuchtere manier verteld: eerlijk en met de nodige humor. Via Ort komen we te weten over de relaties tussen de vader en de moeder van Ort, tussen de moeder en de zus en Henry, tussen Ort en zijn buren. En langzaam maar zeker voelen we dat er iets zal gebeuren in dit gezin.
Op basis van deze eigenschappen is ‘That Eye, the Sky’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘That Eye, the Sky’ is met veel compassie en met de nodige humor geschreven. Winton laat duidelijk merken dat hij alle begrip heeft voor dit simpele gezin. Ze hebben niet veel, maar ze zijn behoorlijk tevreden met wat ze wel hebben. De ouders van Ort waren ooit idealistische mensen die uit liefde voor elkaar en voor de natuur gekozen hebben voor een simpel – maar daardoor moeilijk – leven.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘That Eye, the Sky’ is een verhaal met niet al te veel actie. Toch is het een boeiend verhaal: er gebeurt wel het een en ander en dat heeft een groot gevolg voor Ort en de rest van zijn familie. Maar die gebeurtenissen zijn niet spectaculair, sensationeel of gewelddadig te noemen.


Tijd:

‘That Eye, the Sky’ gaat over een man en een vrouw die zich als een soort hippies op het platteland van Australië vestigen (hoewel die hippies al jaren geleden verdwenen). Ergens wordt verwezen naar de Vietnamoorlog, maar ook naar de regeringsperiode van de Amerikaanse president Ronald Reagan. Het ligt voor de hand dat het verhaal zich ergens afspeelt in de periode 1980-1990.


Plaats:

De setting die in ‘That Eye, the Sky’ wordt beschreven, is het platteland in het westen van Australië. Grote steden zijn er niet. De familie Flack woont vrij geïsoleerd aan de rand van een bos, met een rivier en een meertje in de buurt. Soms gaan leden van het gezin naar een dorpje waar ze van alles en nog wat kunnen kopen. Maar voor grotere zaken moeten ze naar de grote steden aan de kust – zoals Perth – en de Flacks die niet al te veel geld hebben (en al helemaal geen goede auto) komen daar dus nooit.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘That Eye, the Sky’: hoe komt het met het gezin Flack nu de vader van het gezin (de kostwinner) heel lang in coma zal zijn (en hoogstwaarschijnlijk niet meer zal genezen)?


Verteller:

De roman ‘That Eye, the Sky’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De verteller is Ort, een jongen van 12 jaar oud. Hij weet sommige dingen wel, maar andere zaken weer helemaal niet. Hij heeft bijvoorbeeld geen idee van een grote school met veel leerlingen (de high school waar hij binnenkort naar toe zal moeten gaan), hij weet niks van grote winkels, de zee heeft hij nog nooit gezien, luxe kent hij niet en het christelijke geloof (waar hij later mee in aanraking komt) is hem volkomen onbekend.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘That Eye, the Sky’ zijn:
• ‘Ort’ (Morton) Flack: een 12-jarige Australische jongen;
• Sam Flack: de vader van Ort;
• Alice Ann Flack-Benson: de moeder van Ort;
• Tegwyn Flack: de 16-jarige zus van Ort;
• Grammar Flack: de oma van Ort, de moeder van zijn vader;
• Henry Warburton: een zwerver die bij de Flacks komt wonen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘That Eye, the Sky’ zijn:
• James (‘Fat’) Cherry: de buurjongen en vriend van Ort;
• Bill Cherry: de garagehouder, buurman en baas van Sam Flack;
• Leila Cherry: de vrouw van Bill;
• De leerlingen van de school van Ort: Nathan (6), Bernadette (4), Mary (4) Mann, Billy Ryde (7);
• Mr Practor: de onderwijzer van de school.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘That Eye, the Sky’ is in 1994 (met weinig succes) verfilmd.


Overig:

De roman ‘That Eye, the Sky’ is een nuchtere, eerlijke roman over een vrij arm gezin dat in het westen van Australië woont. De natuur is mooi, maar hard: slangen en insecten maken het leven onveilig, de zon schijnt vrijwel continu, het bos geeft weinig prijs aan de jongen die er doorheen loopt. Het verhaal gaat over een gezin dat ondanks hun gelukkige optimisme met veel verdriet wordt geconfronteerd, maar het gaat ook over een reddend (?) geloof, over achterdochtige en drankzuchtige buren en over vijandige leeftijdgenoten.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tim Winton.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Cement Garden van Ian McEwan
• Empire of the Sun van J.G. Ballard
• Paddy Clarke Ha Ha Ha van Roddy Doyle


Citaat:
Fat reckons it’s wrong. Checking on people, I mean. Mostly I reckon it’s the best way of making sure you know how your family is getting on. You get looked at all day and all night anyway. That eye of the sky sees you – why worry about your kids or your brother looking? It’s honest enough. (p.30)

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van de gezinsleden Cherry en van de manier waarop zij omgaan met de problemen van hun buren, de Flacks?
2. Waarom zou Henry zijn hulp hebben aangeboden aan de familie Flack?
3. Analyseer het karakter van de moeder (Alice) en van de dochter (Tegwyn) Flack.
4. Heeft het verhaal een happy end? Waaruit concludeer je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.