4/5 - (1 stemmen)

The Bluest Eye

Niveau:
Genre: growing up
Thema: discrimination

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695670143784", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30121594","familyId":"30121594","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Bluest%20Eye%2C%20Toni%20Morrison","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Here is the house. It is green and white. It has a red door. It is very pretty. Here is the family. Mother, Father, Dick, and Jane live in the green-and-white house. They are very happy. See Jane. She has a red dress She wants to play. Who will play with Jane? See the cat. It goes meow-meow. Come and play. Come play with Jane. The kitten will not play. See Mother. Mother is very nice. Mother, will you play with Jane? Mother laughs. Laugh, Mother, laugh. See Father. He is big and strong. Father, will you play with Jane? Father is smiling. Smile, Father, smile. See the dog. Bowwow goes the dog. Do you want to play with Jane? See the dog run. Run, dog, run. Look, look. Here comes a friend. The friend will play with Jane. They will play a good game. Play, Jane, play.
Here is the house it is green and white it has a red door it is very pretty here is the family mother father dick and jane live in the green-and-white house they are very happy see jane she has a red dress she wants to play who will play with jane see the cat it goes meow-meow come and play come play with jane the kitten will not play see mother mother is very nice mother will you play with jane mother laughs laugh mother laugh see father he is big and strong father will you play with jane father is smiling smile father smile see the dog bowwow goes the dog do you want to play do you want to play with jane see the dog run run dog run look look here comes a friend the friend will play with jane they will play a good game play jane play

© Penguin Random House Company / Plume, 1994.

^ Terug naar boven

Algemeen

Claudia en Frieda wonen bij hun ouders in een zwarte wijk in de stad Lorain in Ohio. Het leven gaat zijn gewone gangetje: naar school gaan, soms een snoepje krijgen, leven in redelijke armoede, maar wel overleven.
En dan komen ze in contact met Pecola. Pecola komt uit een heel ander gezin: een broer die vaak weg is, een afstandelijke moeder, een vader die alleen maar drinkt. Logisch dat ze zo stil is als ze bij hen komt wonen voor een tijdje.
Van vrouwendingen – ongesteldheid, baby’s krijgen – hebben de meisje weinig verstand. Het interesseert hun wel, maar ze horen er maar heel soms iets over.
En dan wordt Pecola zwanger. Van haar vader. En ze is elf …
En langzamerhand komen we meer te weten over die vreemde familie Breedlove, het gezin van Pecola.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Toni Morrison

Jaar van uitgave:
1970

Aantal pagina's:
206

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1950

Plaats van handeling:
USA, Ohio, de stad Lorain (en dan voornamelijk in de arme zwarte wijken van de stad

Bijzonderheden:
Een roman in vier delen ('Autumn', 'Winter', 'Spring', 'Summer') met ongenummerde hoofdstukjes.
In het Nederlands heet het boek ‘Het blauwste oog’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Bluest Eye’ is het debuut van Toni Morrison. Het is een verhaal dat lijkt te beginnen als een kinderverhaal. Maar het verandert als snel in een grote-mensen-verhaal. En eigenlijk ook in een nachtmerrie.
Als je wilt weten hoe zwarte mensen leefden zo in de veertiger jaren van de vorige eeuw, dan is dit zeker een geschikt boek voor jou. De roman is een prachtig verhaal over armoede en pech, over achtergesteld zijn en over discriminatie (ook van zwarten onderling). Toni Morrison heeft oog voor de slachtoffers. Maar ook voor de daders, en dat maakt het verhaal zo waardevol.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Bluest Eye’ zou je iets moeten weten over de positie van de Afro-Amerikaanse bevolking halverwege de vorige eeuw. De discriminatie bestond wel, maar als je als zwarte in een zwarte wijk in het noorden van de USA woonde, had je er weinig last van: je kwam zelden in contact met blanken. Wel was het zo (en vaak is het helaas nog zo) dat zwarte mensen minder kansen hadden, minder werk, minder luxe, minder van alles en nog wat.
En het gebrek aan opleiding en onderwijs maakte dat de mensen zich ook minder goed ontwikkelden: de scheidslijn tussen goed en kwaad en recht en onrecht was minder helder te zien.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden zijn soms eenvoudig en soms iets lastiger. De alinea’s zijn vaak kort, maar soms ook uitzonderlijk lang. Dat maakt het lezen van’The Bluest Eye’ tot een inspannende bezigheid, vooral voor een lezer die minder goed thuis is in het Engels of in the literatuur. De hoofdstukken zijn niet lang, maar ze gaan wel abrupt over in de andere persoon of in een andere tijd. Soms wisselt ook de verteller (en daardoor het perspectief).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘The Bluest Eye’ is een aangrijpend verhaal over kansarme zwarten, vooral over een kansarm meisje. De taal is soms kinderlijk, soms heel literair. De alinea’s zijn soms lang, de dialogen zijn soms verhullend. De taal is soms slang en er worden veel literaire schrijfstijlen toegepast.
Het thema is op zich niet ingewikkeld, maar de manier waarop het verteld wordt is dat wel. De manier van vertellen maakt de roman soms minder toegankelijk, vooral voor een minder ervaren lezer van literatuur.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Bluest Eye’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘The Bluest Eye’ is zeer complex geschreven. Er zijn meerdere vertellers, er is een deel dat als flashback wordt geschreven, sommige fragmenten zijn een stream-of-consciousness, soms gaat de ene schrijfstijl abrupt over in een volgende.
Al met al een boeiende manier van vertellen, maar wel een manier die de nodige literaire kennis en de nodige inzet van de lezer verwacht.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Bluest Eye’ kent de nodige (meestal nare) actie: er vinden mishandelingen plaats, er is een verkrachting en gezinsleden staan elkaar soms naar het leven. Toch heeft de lezer de indruk dat er toch nog maar een deel wordt verteld van de ellendige levens die deze mensen moeten leiden.


Tijd:

‘The Bluest Eye’ beschrijft gebeurtenissen in het jaar 1941. Er zijn wel flashbacks en Morrison haalt veel trucjes uit met de tijd. Zo weten we dat Pecola een kind van haar vader krijgt (dat wordt in een proloog vermeld), maar we komen pas veel later te weten wanneer en in welke situatie dat was.


Plaats:

De plaats waar ‘The Bluest Eye’ zich voornamelijk afspeelt is een zwart stadsdeel van de stad Lorain in de noordelijke Amerikaanse staat Ohio. Er zijn flashbacks naar de streken waar Mrs Breedlove en Cholly Breedlove vandaan komen: Kentucky, Georgia en Alabama.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Bluest Eye’: hoe overleven de zwakkeren – in dit geval de jonge, achteloze, zwakke en lelijke meisjes zoals Pecola – in een keiharde samenleving?


Verteller:

De roman ‘The Bluest Eye’ wordt verteld door meerder vertellers. De eerste is een jong meisje, Claudia, dat haar omgeving en de mensen daarin met een onwetende verbazing beschouwt. Een onbetrouwbare verteller.
Later wordt het verhaal verteld door Pauline (‘Polly’) Breedlove, de moeder van Pecola. Die verhalen worden onderbroken door een auctoriale verteller die toelicht wat er met Polly gebeurt.
Tenslotte is er de auctoriale verteller die het levensverhaal van Cholly Breedlove vertelt.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Bluest Eye’ zijn:
• Claudia MacTeer: een jong zwart meisje en de verteller van het verhaal;
• Frieda MacTeer: haar iets oudere zusje;
• Pecola Breedlove: een jong zwart meisje dat korte tijd bij de twee zussen inwoont.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Bluest Eye’ zijn:
• Mrs MacTeer: de moeder van Frieda en Claudia;
• Henry Washington: een kamerhuurder bij de familie MacTeer;
• Charles (‘Cholly’) Breedlove: de vader van Pecola;
• Mrs. Pauline (‘Polly’) Breedlove: de moeder van Pecola (zelfs haar kinderen noemen haar Mrs.);
• Maureen Peal: een (knap) klasgenootje van Claudia;
• Louis Junior : een pestkop;
• Rosemary Villanucci: een buurmeisje van Claudia en Frieda;
• China, Poland, Miss Marie (‘Maginot Line’): drie prostituees die boven de familie Breedlove wonen.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Bluest Eye’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘The Bluest Eye’ is niet verfilmd, maar het is wel de inspiratie geweest voor veel toneelstukken, televisiebewerkingen en popsongs (met name in de rapmuziek).



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Toni Morrison.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Adventures of Huckleberry Finn van Mark Twain
• If Beale Street Could Talk van James Baldwin
• The Nickel Boys van Colson Whitehead


Citaat:
Then they had grown. Edging into life from the back door. Becoming. Everybody in the world was in a position to give them orders. White women said, ‘Do this.’ White children said, ‘Give me that.’ White men said, ‘Come here.’ Black men said, ‘Lay down.’ The only people they need not take orders from were black children and each other. (p.138)

Vragen over het boek:

1. Vergelijk de karakters van Claudia en Frieda en Pecola met elkaar.
2. Wat kun je zeggen over het verschil tussen het noorden en het zuiden van de USA, als je je mening baseert op fragmenten van de roman.
3. Waarom vertelt Morrison het verhaal vanuit zo veel perspectieven? Geef een voorbeeld van zo’n verschillend perspectief.
4. Wat zou Morrison de lezer hebben willen vertellen met deze roman? Is ze daarin geslaagd volgens jou? Waarom vind je dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.