3.7/5 - (4 stemmen)

The Circle

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: media

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

My God, Mae thought. It's heaven.
The campus was vast and rambling, wild with Pacific color, and yet the smallest detail had been carefully considered, shaped by the most eloquent hands. On land that had once been a shipyard, then a drive-in movie theater, then a flea market, then blight, there were now soft green hills and a Calatrava fountain. And a picnic area, with tables arranged in concentric circles. And tennis courts, clay and grass. And a volleyball court, where tiny children from the company's day-care center were running, squealing, weaving like water. Amid all this was a workplace, too, four hundred acres of brushed steel and glass on the headquarters of the most influential company in the world. The sky above was spotless and blue.
Mae was making her way through all of this, walking from the parking lot to the main hall, trying to look as if she belonged. The walkway wound around lemon and orange trees and its quiet red cobblestones were replaced, occasionally, by tiles with imploring messages of inspiration. 'Dream,' one said, the word laser-cut into the red stone. 'Participate,' said another. There were dozens: 'Find Community.' 'Innovate.' 'Imagine.' She just missed stepping on the hand of a young man in a grey jumpsuit; he was installing a new stone that said 'Breathe'.

© Penguin Random House Company / Hamish Hamilton, 2013^ Terug naar boven

Algemeen

Mae Holland krijgt een droombaan. Na haar studie heeft ze een beetje aangemodderd in een simpel kantoorbaantje in haar geboorteplaats, maar nu heeft ze via haar beste vriendin Annie Allerton de baan van haar leven gekregen: werken bij The Circle, het snelst groeiende Internetbedrijf ter wereld.
Mae begint als ‘newby’ bij de afdeling voor beginners, ‘Customer Experience’, maar het feit dat ze hier mag werken is al een lot uit de loterij. The Circle heeft zijn eigen opleiders: in het geval van Mae zijn dat Dan en Jared, maar er zijn talloze andere begeleiders. En er zijn veel meer extra’s.
Mae begint met een jaarsalaris van $62,000. Al haar kleren mag ze – gratis – uitzoeken uit de winkels op de campus van The Circle; bedrijven – zoals kledingzaken – proberen hun nieuwste artikelen uit bij de hippe werknemers van The Circle. Die gratis zaken betreffen ook: voedsel (in de etenswarenwinkels), lunches en diners, gezondheidszorg, sportaccommodaties, enzovoort, enzovoort. Mae moet dan wel hard werken, heel hard werken. Ze maakt lange dagen, tot ’s avonds laat. In de weekenden blijft ze vaak ook doorwerken. Maar daar staat tegenover dat je ook als werknemer een kamer kunt huren in één van de honderden appartementengebouwen van het bedrijf. Bovendien zorgt The Circle niet alleen maar voor voedsel en onderdak; ook is er volop entertainment en er zijn dagelijks feesten en informatieve bijeenkomsten. The Circle heeft meer dan 12.000 werknemers op één locatie in Californië en het bedrijft legt al haar werknemers in de watten.
Mae vindt het geweldig. Op haar bedrijf werken alleen maar jonge mensen. Het werk is uitdagend en gevarieerd. Mae beantwoordt vragen van particulieren en van bedrijven; ze verwijst mensen door naar andere sites. Ze vraagt – door middel van een vragenlijst – of het antwoord voldoende was en de vragensteller geeft een waardering, van 0 tot maximaal 100. Mae scoort in het begin 92, 93, maar als ze meer doorvraagt en wanneer ze wat meer ervaring heeft, stijgt haar score: naar 96 of 97. Kortom, Mae is een groot succes in haar nieuwe baan.
Iedereen is trots op Mae. Haar ouders, nu hun enige dochter zo’n geweldige baan heeft. Annie, nu haar beste vriendin het zo goed doet, haar meerderen omdat Mae zo’n ijverige en ambitieuze leerling is. En gaandeweg ontdekt Mae meer over The Circle.
The Circle is opgericht door drie mannen. Ty is de inspirator geweest, de creatieve denker. Bailey is de communicatieve kracht, de legger van connecties tussen mensen en bedrijven. En Stenton tenslotte is er voor de tussentijdse vernieuwingen.
Het uitgangspunt van The Circle is heel eenvoudig: alles moet altijd en overal over iedereen en aan iedereen bekend worden gemaakt. Als je open bent over alles, is er nooit een roddel, een conflict, een oorlog of een politiek dilemma. Iedereen weet immers wat je hebt gedaan, wie je bent, waar je voor staat.
Mae ondersteunt deze openheid van harte. Ze gaat zelfs zo ver dat ze als eerste ‘gewone’ werknemer van The Circle, ‘transparent’ gaat: ze krijgt een cameraatje op haar borst waarmee ze alles en iedereen filmt. Alle gesprekken, personen, situaties worden geregistreerd en voor eeuwig in de ‘cloud’ opgeslagen. Hiermee zal de perfectie op aarde worden bereikt: als iedereen immers altijd van en over ieder ander alles weten mag, zal er geen plek meer zijn voor intriges en gekonkel.
Toch is niet iedereen het met Mae en The Circle eens. De ex-vriend van Mae, Mercer, onttrekt zich aan deze nieuwe openheid. En op het terrein van The Circle zelf is er die nieuwe minnaar van Mae, de enigmatische en superkritische Kalden …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Dave Eggers

Jaar van uitgave:
2013

Aantal pagina's:
451

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
USA, Californië, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen (waarbij deel 3 heel kort is).
In het Nederlands heet het boek ‘De cirkel’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor iedereen die zich interesseert voor nieuwe ontwikkelingen die met het Internet te maken hebben, is ‘The Circle’ een heel goede keuze. In de roman worden alle systemen die er tot nu toe bestaat – samen met een aantal nieuwe systemen – aan elkaar gekoppeld. Als je een gebruiker (of misschien wel een criticus) bent van Google, Facebook, Twitter, Youtube, Amazon, eBay of dat soort Internetbedrijven, dan moet je beslist deze anti-utopistische roman lezen.


WAT MOET JE WETEN?

Het zou mooi zijn als je enigszins bekend bent met een aantal anti-utopische verhalen. Je kent de romans wel: Brave New World, 1984, Fahrenheit 451, ‘This Perfect Day’, The Handmaid’s Tale, Never Let Me Go, dat soort mooie, maar ook wel angstaanjagende verhalen.
‘The Circle’ is ook zo’n verhaal. Het combineert het fantasierijke denkwerk van een toekomstdenker met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media en telecommunicatie. Eggers is op de hoogte van alle telecommunicatieve tips en trucs, maar hij combineert deze met een geweldige fantasie en met de nodige humor.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Circle’ zijn niet erg moeilijk, maar je moet de Engelse taal wel op een behoorlijk niveau beheersen. De alinea’s zijn over het algemeen tamelijk kort en er zijn heel veel dialogen.
Wat de roman wel lastig maakt, is dat er geen hoofdstukken zijn. Het boek bestaat uit drie delen, maar het eerste deel is meer dan 300 pagina’s lang. Het tweede deel is meer dan 180 pagina’s en het laatste deel is maar een paar bladzijden. Je moet een doorzetter zijn als je dit boek wilt lezen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal is niet moeilijk, maar de indeling van ‘The Circle’ kan wel een probleem vormen voor een niet al te enthousiaste lezer: er zijn geen hoofdstukken en de verschillende delen zijn van ongelijke lengte. Hoewel het boek over de nieuwe media en over het Internet gaat, wordt het verhaal nergens ingewikkeld of specialistisch. Mr. Eggers weet zijn verhaal in redelijk eenvoudige bewoordingen te vertellen.
Het meest intrigerende aan de roman is het verhaal. Elke lezer weet wel iets over nieuwe media, over eventuele bedreigingen van monopolie-bedrijven, van cybercrime, van online enquêtes en van Internetroddels. Maar Dave Eggers weet al die zaken op een verbluffende manier aan elkaar te koppelen. Hij verbindt ideeën en websites zoals de bedenkers van The Circle dat doen: op een onverwachte en originele manier.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Circle’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Circle’ is heel boeiend geschreven. Dave Eggers is een deskundige op het gebied van het Internet. Maar hij is vooral een profetische schrijver in dit verhaal. Hij schetst een angstaanjagend beeld van een transparante, maar ook bijzonder oppervlakkige wereld. Eggers laat aan ons de keuze: hoe ver zullen wij het laten komen met onze Internetafhankelijkheid? Zullen wij worden als Mae of als Mercer, of zullen we misschien een soort Kalden of Ty worden?

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Circle’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie heeft voornamelijk te maken met de verschillende taken die Mae uitoefent binnen The Circle. Mae heeft een bliksemcarrière in het bedrijf, maar elk promotie brengt voor haar nieuwe openheid met zich mee, een nieuw facet van haar leven en van haar werk dat haar dwingt om steeds meer ‘transparent’ te gaan.


Tijd:

De roman ‘The Circle’ speelt zich af in de eerste decennia van de eenentwintigste eeuw. De nieuwe media hebben de internetwereld en de gewone wereld veroverd: Facebook, MySpace, Youtube, Twitter, Google, Microsoft zijn de belangrijkste bedrijven ter wereld geworden. Internetwinkels en online enquêtes bepalen het koop- en verkoopgedrag van de mensen; contacten worden voornamelijk gelegd en geïntensifieerd via het Internet.


Plaats:

De setting van ‘The Circle’ is een hypermodern bedrijventerrein in Noord-Californië, een soort campus voor Internetmedewerkers. Mae woonde met haar ouders in een heel klein plaatsje tussen Fresno en Tranquillity, Longfield. De meeste gebeurtenissen vinden echter plaats op de campus van The Circle, die gelegen is ergens in de buurt van San Francisco (dus ergens bij Silicon Valley).
Zo nu en dan vaart Mae in een gehuurde kajak in de baai bij San Francisco.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Circle’: hoe zal de perfecte wereld worden wanneer The Circle alles heeft geregeld en hoe ziet het leven er dan uit voor de mensen?


Verteller:

De roman ‘The Circle’ heeft een auctoriale verteller. Deze bekijkt de gebeurtenissen helemaal vanuit het perspectief van Mae Holland: een jonge, lieve, hardwerkende, maar soms ook wel naïeve vrouw. Zij stort zich met hart en ziel in haar nieuwe werk, ook wanneer dat ten koste van vriendschaps- en familiebanden gaat. Maar haar naïviteit is zodanig dat ze dat niet beseft.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Circle’ zijn:
• Mae (Maebelline) Holland: de 24-jarige hoofdpersoon van het verhaal. Als de roman begint, komt Mae te werken bij het – in haar ogen – meest geweldige bedrijf ter wereld. Mae is enig kind; haar ouders zijn al op leeftijd. Voorafgaand aan het verhaal is de relatie tussen haar en haar vriend Mercer door Mae verbroken;
• Annie Allerton: de 26-jarige beste vriendin van Mae. Zij heeft na haar studie een enorme carrière gemaakt bij het jonge, succesvolle internetbedrijf The Circle en ze helpt Mae daar ook aan een baan. Zij hoort bij de 40 belangrijkste leden van het bedrijf;
• Francis Garaventa: de vriend en minnaar van Mae. Hij werkt ook bij The Circle, waar hij systemen ontwikkelt die kinderen beter tegen de boze buitenwereld beschermen. Zelf had hij een traumatische jeugd: zijn ouders stierven jong en zijn zusjes werden vermoord;
• Kalden: een enigmatische en obscure man die Mae soms ontmoet en met wie ze dan seks heeft;
• Mercer: de ex-vriend van Mae. Hij maakt kandelaars van hertengeweien en hij is de vertrouwenspersoon van de ouders van Mae.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Circle’ zijn:
• Bonnie Holland: de moeder van Mae;
• Vinnie Holland: de vader van Mae. Hij had een parkeergarage die hij na een aantal jaren met winst verkocht. Maar nu, op het moment dat hij van zijn oude dag wil genieten, heeft hij MS gekregen;
• Eamon Bailey: één van de oprichters van The Circle. Hij is degene met wie Mae het beste contact krijgt;
• Tom Stenton: één van de oprichters van The Circle. Hij beoordeelt vooral nieuwe ideeën;
• Ty Gospodinov: één van de oprichters van The Circle. Hij is de echte bedenker van het systeem, maar de werknemers van The Circle zien hem vrijwel nooit;
• Dan en Jared: seniorwerknemers die Mae inwerken;
• Denise en Josiah: werknemers van The Circle die Mae helpen bij haar kennismaking met het werk.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Circle’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Circle’ kreeg zeer veel lovende kritieken. Zo’n twintig kranten en uitgeverijen (The New York Times, Huffington Post, The Guardian, The Daily Telegraph, The Observer, The Times, Barnes and Noble, Amazon) kozen het boek in 2013 tot ‘A Book of the Year’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dave Eggers.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Brave New World van Aldous Huxley
• Nineteen Eighty-four (1984) van George Orwell
• Generation A van Douglas Coupland


Citaat:
Mae turned to look at the three lines together. She blinked back tears, seeing it all there. Had she really thought of all that herself?

SECRETS ARE LIES
SHARING IS CARING
PRIVACY IS THEFT

Mae’s throat was tight, dry. She knew she couldn’t speak, so she hoped Bailey wouldn’t ask her to. As if sensing how she felt, that she was overcome, he winked at her, and turned to the audience.
‘Let’s thank Mae for her candor, her brilliance, and her consummate humanity, can we please?’
The audience was on its feet. Mae’s face was on fire. She didn’t know if she should sit or stand. She stood briefly, then felt silly, so sat down again, and waved from her lap.
Somewhere in the stampeding applause, Bailey managed to announce the capper to it all – that Mae, in the interest of all sharing all she saw and could offer the world, would be going transparent immediately. (pp.303-304)

Vragen over het boek:

1. Welke rollen spelen de ouders van Mae en haar ex-vriend Mercer in dit verhaal?
2. Hoe ontwikkelt de relatie tussen Mae en Annie en tussen Mae en Bailey zich in de loop van het verhaal?
3. Waarom is het boek verdeeld in drie delen? Wat zijn de verschillen tussen de delen?
4. Waarom is de mysterieuze Kalden een belangrijk karakter in dit verhaal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.