The Game

Niveau:
Genre: sport
Thema: boxing

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Many patterns of carpet lay rolled out before them on the floor – two of Brussels showed the beginning of their quest, and its ending in that direction; while a score of ingrains lured their eyes and prolonged the debate between desire pocket-book. The head of the department did them the honor of waiting upon them himself – or did Joe the honor, as she well knew, for she had noted the open-mouthed awe of the elevator boy who brought them up. Nor had she been blind to the marked respect shown Joe by the urchins and groups of young fellows on corners, when she walked with him in their own neighborhood down at the west end of the town.
But the head of the department was called away to the telephone, and in her mind the splendid promise of the carpets and the irk of the pocket-book were thrust aside by a greater doubt and anxiety.
‘But I don't see what you find to like in it, Joe,’ she said softly, the note of insistence in her words betraying recent and unsatisfactory discussion.
For a fleeting moment a shadow darkened his boyish face, to be replaced by the glow of tenderness. He was only a boy, as she was only a girl – two young things on the threshold of life, house-renting and buying carpets together.

© New English Library, 1972.^ Terug naar boven

Algemeen

Joe is een jongeman van twintig jaar. Hij woont in de Amerikaanse stad Oakland, aan de baai van San Francisco in Californië. Joe werkt hard en hij onderhoudt daarmee zijn moeder en broertjes en zussen na de dood van zijn vader. En in de weekenden bokst hij vaak; hij heeft er veel talent voor en er is veel geld te verdienen in de bokspaleizen waar met grof geld wordt gegokt.
Genevieve is een weeskind dat al jaren bij een joods echtpaar woont en daar in de winkel werkt. Op haar achttiende, als ze op een dag aan het werk is, komt Joe langs om een ijsje te kopen. Ze worden verliefd op elkaar. De pleegouders van Genevieve en de moeder van Joe keuren de liefde goed en Joe en Genevieve besluiten na een tijdje te trouwen. Genevieve neemt het voorlopig op de koop toe dat Joe bokst; hij heeft haar beloofd dat hij stoppen zal met die ordinaire – en ook wel tamelijk gevaarlijke – sport.
Vlak voordat ze gaan trouwen gaat Joe nog eenmaal een bokswedstrijd aan: tegen een geduchte tegenstander uit San Francisco, aan de andere kant van de baai. Hij laat Genevieve – vermomd als man – meekijken hoe hij zijn laatste overwinning boekt.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Jack London

Jaar van uitgave:
1905

Aantal pagina's:
48

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1900-1910

Plaats van handeling:
USA, Californië, Oakland

Bijzonderheden:
Een novelle in 6 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

The Game’ is een romantisch en oud verhaal. Bovendien is het een verhaal over een stoere vent die voor geld bokst. Boksen is een sport voor bikkels, vooral als het om veel geld gaat.


WAT MOET JE WETEN?

De novelle ‘The Game’ is goed te begrijpen zonder veel extra kennis. Het verhaal speelt zich meer dan honderd jaar geleden af in een stad in het Amerikaanse Californië, in een tijd en op een plaats waar armere mensen soms veel geld konden verdienen met vechten voor geld. Maar dat bracht wel de nodige risico’s met zich mee.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Game’ zijn niet echt moeilijk te noemen, maar ze maken wel duidelijk dat we hier te maken hebben met een boek uit het begin van de twintigste eeuw. Dat betekent dat de beschrijvingen wel eens wat uitgebreid zijn en dat het vocabulaire soms lastig is.
De alinea’s en hoofdstukken zijn niet lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de novelle ‘The Game’ soms lastig (een vaak verouderd vocabulaire en veel uitgebreide beschrijvingen), maar de dialogen, de korte alinea’s en de korte hoofdstukken houden het verhaal zeer leesbaar.
De novelle is een spannend verhaal, hoewel er in het begin niet eens veel gebeurt. Het is het verhaal over een verloofd stel; zij wil graag trouwen en hij wil dat ook wel, maar hij wil nog één keer – voor veel geld – boksen. En langzamerhand voelen we dat er iets te gebeuren staat. Dat maakt het verhaal spannend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Game’ een boek met een literair niveau C 4 e en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

The Game’ is heel spannend geschreven. Jack London weet met weinig middelen – weinig geweld, geen spectaculaire acties – veel te suggereren en de lezer wordt gedwongen het verhaal uit te lezen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De novelle ‘The Game’ is een verhaal met weinig actie. Het verloofde stel gaat inkopen doen – voor de ‘uitzet’ – en ze spreken met deze en gene. Pas wanneer het gevecht begint, is er iets van actie te merken. En zelfs daar lijkt het alsof het dramatische van het gevecht ergens anders plaatsvindt; Genevieve is er wel bij, maar toch ook weer niet heel dichtbij.


Tijd:

The Game’ speelt zich af in ergens in de periode 1900 tot 1910. De mensen zijn vaak arm in deze stad (dit stadsdeel), er zijn weinig verzetjes, een bokswedstrijd is een grote gebeurtenis. Vooral wanneer het een wedstrijd betreft van een stadsgenoot tegen een bokser uit een rivaliserende stad.


Plaats:

De plaats waar ‘The Game’ speelt is Oakland, een stad tegenover San Francisco (aan de andere kant van de San Francisco Bay), in de Amerikaanse staat Californië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Game’: zal Joe tijdig kunnen stoppen met boksen? Hij moet immers nu een keurige echtgenoot worden?


Verteller:

De novelle ‘The Game’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief  van het verloofde meisje, Genevieve.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Game’ zijn:
• Joe Fleming: een 20-jarige amateurbokser. Hij heeft vast werk, maar hij verdient er een flinke zakcent bij door veel te boksen, waarbij veel geld gegokt wordt;
• Genevieve : een gevoelig 18-jarig meisje, de verloofde van Joe. Zij werkt in de winkel bij het echtpaar Silverstein, waar ze ook in huis woont.

 


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Game’ zijn:
• Mr. Silverstein: een winkelier. Hij is joods; bovendien is hij een groot liefhebber van bokspartijen;
• Mrs. Silverstein: zijn vrouw. Zij lijkt heel hard, maar ze houdt veel van haar aangenomen dochter, Genevieve;
• Lottie: de zuster van Joe;
• John Ponta: een bokser, de opponent van Joe;
• Eddy Jones: de scheidsrechter van de bokswedstrijd tussen John en Joe;
• Mr. Clausen: een winkelier.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The Game’ is niet verfilmd.


Overig:

The Game’ is een korte, maar indrukwekkende roman over liefde, sport en proberen te overleven in een harde tijd. Jack London schreef in ieder geval vier verhalen over boksen en boksers.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jack London.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Pearl van John Steinbeck
• Nerve van Dick Francis
• A Farewell to Arms van Ernest Hemingway


Citaat:
He was twenty, she eighteen, boy and girl, the pair of them, and made for progeny, healthy and normal, with steady blood pounding through their bodies; and wherever they went together, even on Sunday outings across the Bay amongst people who did not know them, eyes were continually drawn to them. (p.21)

Vragen over het boek:

1. Wat bewonderen Joe en Genevieve aan elkaar?
2. Waarom is Mr. Clausen belangrijk voor het verhaal?
3. In hoeverre ontwikkelt het karakter van Mrs. Silverstein zich, voor zover je kunt concluderen uit dit verhaal?
4. Welke kritiek zou Jack London kunnen hebben op de Amerikanen en op de Amerikaanse samenleving, wanneer je uitgaat van dit verhaal?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply