2/5 - (1 stemmen)

The Gooseberry (a.k.a. The Odd Girl Out)

Niveau:
Genre: growing up
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

‘Come on, Ellie!’
Ellen Rose Ferguson, more commonly known as Ellie – to everyone except her mother, in fact – looked up. She had been leaning on the fence contemplating the Water of Leith, letting her eye run with the mud-brown water as it flowed gently between its banks. Now it ripped freely; now it bubbled over a cluster of stones to send little white flurries frothing around a rotting branch and other pieces of flotsam. An old cigarette packet. A man’s boot, discarded perhaps by a tramp in favour of something better. Over the years she had seen many things in the river. It was certainly no mighty waterway, like the Clyde or the Thames, but it was Edinburgh’s main river and as such she felt it should be held in respect.
‘Come on, Ellie!’ Isadora called less patiently now, for her companion was urging her on.
‘I’m coming.’
Ellen went to join them.
‘I don’t know why you have to spend hours staring into that scummy old burn.’
‘It’s a river, Issie. Your trouble is –‘
‘I know – I have no soul.’
William tightened his hold on Isadora’s hand and gazed into her large violet-blue eyes, clearly feeling that he could see her soul reflected in them and so did not believe her. One of Isadora’s boyfriends had said he could drown in those eyes.

© Random Century Children’s Books / Red Fox, 1991.

^ Terug naar boven

Algemeen

Ellie Ferguson woont met haar moeder in een gewoon huis in een gewone volkswijk van de Schotse hoofdstad Edinburgh. Ze heeft vrienden genoeg: vriendinnen om mee uit te gaan en vrienden om mee te voetballen. Maar een ‘echte’ vriend, een vriend voor altijd zeg maar, heeft ze niet (in tegenstelling tot haar beste vriendin Isadora: die heeft er wel een handjevol ..). Ellie heeft soms problemen met haar uiterlijk: ze vindt zichzelf veel te lang. Ze noemt zichzelf een gooseberry: ‘They call me the gooseberry, ‘cos I’m always alone … Walking on the outside … With the other two in …’
Maar het leven is verder prima: op school, thuis en in haar buurt. Totdat Ellie merkt dat haar moeder een nieuwe vriend heeft: de doodsaaie Herbert. Hij is een saaie piet, die in een sjieke, saaie wijk van de stad woont. Zijn grootste liefde was zijn moeder, totdat die een paar maanden geleden overleed. Haar moeder zal toch niet met die vent willen trouwen? In dat geval zal Ellie mee moeten, ook naar dat stomme huis in die saaie wijk.
En inderdaad: haar moeder wil met Herbert verder en Ellie zal mee moeten. Maar daar gaat Ellie een stokje voor steken. Ze besluit van huis weg te lopen. Toevallig kent ze een romantische neef van haar pianoleraar. Daar kan ze wel naar toe. Jammer dat ze die Nick alleen nog maar van een foto kent …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Joan Lingard

Jaar van uitgave:
1978

Aantal pagina's:
159

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
UK, Schotland, Edinburgh

Bijzonderheden:
Een roman in 12 hoofdstukken.
'The Gooseberry' werd later ook uitgegeven als 'The Odd Girl Out'.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘The Gooseberry’ is een romantisch verhaal voor meiden. Het gaat over een meisje van 14 dat er mee moet leren leven dat haar moeder een nieuwe vriend krijgt. Zelf wil ze ook wel graag een vriend hebben, maar dat valt nog niet mee als je zo lang bent als Ellie (vindt zij zelf tenminste).


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘The Gooseberry’ heb je als lezer niet erg veel kennis van de tijd of van de omgeving nodig. Het verhaal speelt zich af in de hoofdstad van Schotland in de jaren ’70 van de vorige eeuw, maar het had net zo goed Londen in deze tijd kunnen zijn. Het Internet en de mobiele telefoon waren er nog niet, maar daar merk je als lezer verder niets van.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

The Gooseberry’ kent weinig moeilijke woorden. De hoofdstukken zijn redelijk lang, maar de alinea’s zijn van een normale lengte. Er staan veel dialogen in het verhaal. Dat maakt de taal heel toegankelijk.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal en het onderwerp van ‘The Gooseberry’ zijn zeker niet ingewikkeld. De woorden zijn goed te begrijpen, er zijn veel dialogen en het verhaal wordt humoristisch verteld.
Het is een boeiend verhaal over een normaal meisje dat heel gewoon gelukkig wil zijn: het liefst met haar moeder alleen thuis en met – als het kan – een leuke jongen die buiten op haar wacht. Maar Ellie heeft al snel door dat zoiets niet zo simpel is als het lijkt.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Gooseberry’ een roman met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Joan Lingard is een schrijfster die jongeren – en met name meiden – heel goed begrijpt en heel goed kan uitbeelden. Ellie is een aardig, maar ook vaak een naïef meisje.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Gooseberry’ kent wel veel actie, maar dat is niet spannende actie in de betekenis van spectaculaire gebeurtenissen. De actie in het boek bestaat uit de relaties tussen Ellie en haar moeder en diens vriend en tussen Ellie’s vrienden en vriendinnen.
Wel heeft het verhaal soms een spannende verrassing in petto, die niet alleen Ellie, maar ook de lezer zal verbazen.


Tijd:

The Gooseberry’ speelt zich af ergens in de jaren 1970 – 1980.


Plaats:

De jeugdroman ‘The Gooseberry’ gaat over mensen die in een gewone volkswijk in een grote stad wonen. Die stad is Edinburgh, de hoofdstad van Schotland.
Het verhaal duurt een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld.

 


Verhaallijn:

Er zijn een paar verhaallijnen in ‘The Gooseberry’ die allemaal met Ellie te maken hebben.
Allereerst is er het verhaal van Ellie die erg graag een jongen zou willen hebben. Maar ze vindt zichzelf te lang en ook niet vrouwelijk genoeg. Haar vriendin Isadora heeft vriendjes bij de vleet; Ellie heeft alleen maar die dwaze Davie die haar leuk vindt. Daarom besluit Ellie een vriendje te bedenken.
Dan is er het verhaal van de verkering en het huwelijk van de moeder van Ellie. De relatie tussen Ellie en haar ‘nieuwe’ vader Herbert verloopt niet echt soepel.


Verteller:

The Gooseberry’ heeft een alwetende verteller. Deze kruipt regelmatig in de huid van Ellie, zodat we het verhaal horen vanuit haar gezichtspunt. Gelukkig weten we als lezers vaak meer dan Ellie, waardoor we ook goed doorhebben wanneer ze iets doms doet of denkt.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

The Gooseberry’ kent een paar hoofdkarakters. Het zijn:
• Ellen Rose (‘Ellie’) Ferguson: een meisje van 14 dat met haar moeder samen woont;
• Mrs Ferguson: zij voedt haar dochter al bijna haar hele leven alleen op nadat Mr Ferguson overleed toen Ellie drie jaar oud was;
• Mr Herbert Hall: de vriend van Mrs Ferguson. Een vrijgezel die vrijwel zijn hele leven bij zijn moeder heeft gewoond.


Bijfiguren:

Het aantal bijfiguren in ‘The Gooseberry’ is behoorlijk overzichtelijk. Het zijn voornamelijk vrienden, vriendinnen en kennissen van Ellie:
• Isadora (‘Issie’) MacBain: de beste vriendin van Ellie;
• William: de vriend van Isadora, één van de velen;
• Davie Dunlop: de buurjongen van Ellie;
• Nicolas: een man die Ellie pianolessen geeft;
• Nick: de mysterieuze neef van Nicolas.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The Gooseberry’ is niet verfilmd.


Overig:

The Gooseberry’ lijkt op veel verhalen over meisjes, die een moeizame band hebben met hun ouders. Die ouders – in dit geval is het er maar één – hebben vaak niet door hoe moeilijk zulke meiden het hebben. Ten minste, dat vindt Ellie.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Joan Lingard.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Tiger Eyes van Judy Blume
• Underdog van Marilyn Sachs
• Blackthorn, Whitethorn van Rachel Anderson

 

 


Citaat:
‘A piece of cake then, Ellen? I can recommend my mother’s fruit cake.’
‘Your mother’s fruit cake?’
‘It was the last one she baked before she died.’
‘Fruit cake does keep a long time, Ellen,’ put in Mrs Ferguson hurriedly. ‘It can last for years.’
‘Did she bake it just before she died?’
‘Two days before. “There’s a cake in the bin, Herbert,” she said to me.’
‘Were those her dying words?’
‘Ellen!’ said her mother.

Vragen over het boek:

1. Welke rol speelt de omgeving waar Ellie woont in het verhaal?
2. Wanneer krijg je als lezer in de gaten dat Herbert heel anders is dan Ellie had gedacht? Vind je dit goed passen in het verhaal of niet? Waarom vind je dat?
3. Op het laatst van het verhaal ontdekt Ellie een paar zaken die ze totaal niet verwacht had. Welke zaken zijn dat, en hoe reageert Ellie hierop?
4. ‘The Gooseberry’ is een verhaal rond het thema ‘growing up’. Zou je het ook bij een ander genre of thema kunnen indelen? Zo ja, waarbij en waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.