3/5 - (1 stemmen)

The Granite Beast

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694255190468", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004001254421","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Granite%20Beast%2C%20Ann%20Coburn","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Ruth was out of bed and running the instant she broke free of the nightmare.
‘Get out!’ she cried. ‘Get out!’ And the screamed as her foot thudded into something hard. She crashed to the floor and lay there, winded, spread out like a starfish in the darkness.
‘I’ve got to warn them. Something terrible … If I could just remember …’
She held her breath, face fierce with concentration, but the nightmare slipped away.
Shivering with cold, Ruth turned unto her back and sat up slowly, feeling splinters catch at her nightdress. Her skinned toes were throbbing and her right knee was sending out flares of pain with every heartbeat. She was probing it gently, testing the injury, when her spine began to prickle.
‘This is all wrong.’
She moved into a crouch, neck tingling with warning. Her body was ready to run but her mind was still catching up, laboriously spelling out the threat.

© Random Century Children’s Books / Red Fox, 1992

^ Terug naar boven

Algemeen

Na de plotselinge dood van haar vader verhuist Ruth met haar moeder van het drukke Coventry naar een stil, piepklein dorpje aan de zuidkust van Engeland, in het graafschap Cornwall. Ruths vader had daar altijd een winkeltje willen hebben, en nu, na zijn dood, kan de moeder van Ruth met het verzekeringsgeld een winkeltje kopen. Maar dat winkeltje is wel een heel klein winkeltje, met weinig klanten en met weinig ruimte. Ruth vindt het maar niks.
En ook de school is een ramp. Ruth was in Coventry een goede leerling, maar op haar nieuwe school heeft ze geen zin om zich in te spannen. Daar komt bij dat haar medeleerlingen haar pesten: een nieuwe leerling uit de grote stad met gek haar en gekke kleren is altijd een reden om geintjes mee uit te halen (vinden zij).
Maar het ergste van de nieuwe woonomgeving zijn voor Ruth toch wel de vreselijke nachtmerries die ze heeft. Ze droomt van akelige, kille monstertjes die het op haar voorzien hebben. Ergens onder de grond zit het kwaad en het bedreigt Ruth en ieder ander in het dorp. En niemand gelooft haar.
Of toch wel iemand? In de garage van het dorp woont de stille (en ook vaak gepeste) monteur Ben. En die weet van Ruths nachtmerries. Het is te hopen dat hij haar kan helpen de oorzaak van de angstdromen te vinden – voordat het te laat is …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ann Coburn

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
179

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
GB, een dorpje in het graafschap Cornwall

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 11 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van verhalen over jongeren en oude volksverhalen, dan is ‘The Granite Beast’ een goede keus. Het verhaal speelt zich af in een vrij afgelegen gebied van Groot-Brittannië: Cornwall. Deze landstreek is heel populair als toeristisch gebied, maar in de periode waarin het verhaal speelt (september tot november) zijn er hier duidelijk geen toeristen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Granite Beast’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het verhaal gaat soms over telepathie en soms over volksverhalen, maar dat wordt allemaal goed uitgelegd door Ms Coburn.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Granite Beast’ zijn goed te begrijpen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Granite Beast’ zal voor de meeste lezers geen problemen opleveren.
Het verhaal is heel spannend. Maar het is zo nu en dan ook ontroerend en zelf behoorlijk romantisch.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Granite Beast’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Granite Beast’ is heel spannend geschreven. Je krijgt niet alleen een goed beeld van de angstdromen van Ruth, maar ook van de sfeer die op haar school heerst.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘The Granite Beast’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat uit nachtmerries, maar ook uit gebeurtenissen op school, in de natuur en in een oude mijn.


Tijd:

‘The Granite Beast’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal maanden.


Plaats:

De setting van ‘The Granite Beast’ is het Engelse landsdeel Cornwall. Cornwall is de uiterste zuidwestpunt van Groot-Brittannië: vroeger een afgezonderd gebied met een eigen cultuur en een eigen taal, de populairste vakantiebestemming voor de Britten als ze hun eiland niet willen verlaten.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Granite Beast’: zal het Ruth lukken om het dreigende gevaar – dat ze uit haar nachtmerries kent – te bestrijden?


Verteller:

De roman ‘The Granite Beast’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Ruth.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Granite Beast’ zijn:
• Ruth Davis: een 15-jarige meid die na de dood van haar vader met haar moeder naar Cornwall is verhuisd. Ze zit in het vierde jaar van de middelbare school. Ruth heeft in haar nieuwe woonplaats, een piepklein dorpje, een moeilijke tijd: in haar nieuwe (maar heel oude) huis, op school. Maar het meest nog met haar nachtmerries: Ruth heeft bepaalde telepathische gaven, waardoor ze een naderend gevaar voelt aankomen;
• Mrs Eileen Davis: de moeder van Ruth. Zij is een nerveuze, maar hardwerkende vrouw, die haar man heel erg mist;
• Ben Treseder: een 17-jarige monteur. Hij verliet de school zonder diploma, maar hij is heel belezen. En hij heeft ook bepaalde telepathische eigenschappen (hoewel iets minder ontwikkeld dan die van Ruth).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Granite Beast’ zijn:
• Docenten van de school van Ruth: Mr Geoffrey Edwards (form tutor), Mr Pugh (history), Mrs Alice Beddows, Mr Barker (arts), Mrs Sheraton (headmistress);
• Klasgenoten van Ruth: Tracey Penrose, Debbie Pascoe (de populairste meid van de klas), Alison Bowden, Carol Yelland, Barry Curnow, Ian Ryder, Mark Daniels;
• Doctor Pascoe: de huisarts van het dorp;
• Mr Jack en Mrs Rosemary Penfold: de oom en tante van Ben;
• Mr Hambley: de eigenaar van de garage waar Ben werkt;
• Bill: een oud-mijnwerker.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘The Granite Beast’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The Granite Beast’ gaat behalve over school, over pesten en over liefde ook over oude volksverhalen: mythen en legenden die al eeuwen worden verteld in afgelegen streken, zoals in het dorpje in Cornwall waar het verhaal zich afspeelt.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ann Coburn.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Candle Man van Catherine Fisher
The Sleeping Sword van Michael Morpurgo
Telling the Sea van Pauline Fisk


Citaat:
‘… and that’s the end of the news,’ chirped a relentlessly cheerful voice. ‘Sounds like it’s pretty quiet in Cornwall tonight, so let’s liven thing up with some music …’
Ruth shook her head. It wasn’t quiet at all; it only seemed that way. Under the surface everything had changed. The beast was down there, under the ground, awake and ready. (p.139)

Vragen over het boek:

1. Wat zouden redenen kunnen zijn waarom Ruth gepest zou kunnen worden volgens jou?
2. Is Ruth meestal aardig tegenover Ben? Waaruit blijkt dat?
3. Hoe slagen Ruth en Ben erin om het gevaar te bestrijden?
4. Wie of wat is ‘the granite beast’ eigenlijk?
^ Terug naar boven

Comments are closed.