The Last Tycoon

Niveau:
Genre: comedy-of-manners
Thema: art (film)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Though I haven’t ever been on the screen I was brought up in pictures. Rudolph Valentino came to my fifth birthday party – or so I was told. I put this down only to indicate that even before the age of reason I was in a position to watch the wheels go round.
I was going to write my memoirs once, 'The Producer’s Daughter', but at eighteen you never quite get around to anything like that. It’s just as well – it would have been as flat as an old column of Lolly Parsons’s. My father was in the picture business as another man might be in cotton or steel, and I took it tranquilly. At the worst I accepted Hollywood with the resignation of a ghost assigned to a haunted house. I knew what you were supposed to think about it, but I was obstinately unhorrified.
This is easy to say, but harder to make people understand. When I was at Bennington some of the English teachers who pretended an indifference to Hollywood or its products really hated it. Hated it way down deep as a threat to their existence.

© Penguin Books / Grey Walls, 1941, 1949,1960.^ Terug naar boven

Algemeen

De dochter van de filmproducent Brady, Cecilia, beschrijft wat er vijf jaar eerder in Hollywood met haar en haar vader en diens collega’s gebeurde. Vader Brady is een harde werkgever, die eigenlijk alleen maar in geld geïnteresseerd is. Cecilia is een groot deel van het jaar op een college aan de oostkust, maar wanneer ze weer thuiskomt in Los Angeles, probeert ze zo veel mogelijk contact te hebben met Stahr, de medefirmant van haar vader. Stahr is een succesvolle workaholic die de dood van zijn vrouw probeert te verwerken door heel hard te werken. Dus maakt Cecilia weinig kans bij hem – bovendien is ze (volgens Stahr) veel te jong.
Maar dan gebeurt er iets bijzonders: Stahr redt een vrouw tijdens een aardbeving uit het water en hij ziet in haar zijn overleden vrouw. De vraag is of zij ook iets in hem ziet …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
F. Scott Fitzgerald

Jaar van uitgave:
1941

Aantal pagina's:
195

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1930-1940

Plaats van handeling:
USA, California, Los Angeles

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 6 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De laatste filmmagnaat’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Last Tycoon’ is de laatste – en onafgemaakte – roman van F. Scott Fitzgerald. Het is een verhaal over de wereld van glamour en film, een film over Hollywood en de mensen die daar werken en wonen. Scott Fitzgerald kende deze wereld van binnen uit; hij weet uitstekend waar hij over schrijft.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Last Tycoon’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel moet je openstaan voor een ‘work-in-progress’: de roman is onaf en Scott Fitzgerald eindigt zijn verhaal met aantekeningen en aanwijzingen voor de herziening en voor de climax van de roman.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Last Tycoon’ zijn niet echt moeilijk. Scott Fitzgerald gebruikt een eenvoudige taal met korte, krachtige zinnen. Dat maakt het lezen gemakkelijk.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte, er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Last Tycoon’ heel toegankelijk.
Dat geldt voor het verhaal ook in grote lijnen, maar het feit dat de roman onaf is zal voor een aantal lezers onbevredigend zijn. Toch krijg je als lezer een goed beeld van het einde van de roman, dit vooral vanwege de uitgebreide aantekeningen voor de laatste hoofdstukken (door de auteur zelf gemaakt).
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Last Tycoon’ een boek met een literair niveau C 5d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Last Tycoon’ is mooi geschreven: met kennis van zaken, met ironie en met de nodige spanning. F. Scott Fitzgerald gebruikt nooit te veel woorden.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Last Tycoon’ is een verhaal met vrij weinig actie.


Tijd:

‘The Last Tycoon’ speelt zich af in de jaren 1930-1940. De ‘stomme’ film is ongeveer verdwenen en filmproducenten doen hun beste om een nieuwe vorm te vinden voor de uitdagende ‘sprekende’ film, die heel andere eisen aan de acteurs en actrices stelt.


Plaats:

De setting van ‘The Last Tycoon’ is Los Angeles (met name Hollywood), de plaats waar de films worden geproduceerd – en in die jaren ook nog opgenomen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Last Tycoon’: hoe zullen de relaties tussen Stahr en zijn vrienden en werknemers verlopen?


Verteller:

De roman ‘The Last Tycoon’ heeft soms een auctoriale en soms een ik-verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Last Tycoon’ zijn:
• Monroe Stahr, ‘the last tycoon’: een 35-jarige filmproducent, de compagnon van Mr. Brady. Stahr heeft zich opgewerkt tot een succesvolle, maar nog altijd humane werkgever – die echter keihard is voor zijn werknemers wanneer de situatie daarom vraagt. Stahr is een workaholic, die door hard te werken probeert zijn overleden vrouw te vergeten;
• Miss Cecilia Brady: de 20-jarige dochter van een beroemde filmproducent, regelmatig de ik-verteller van het verhaal (omdat ze vijf jaar later de gebeurtenissen vertelt terwijl ze vanwege tuberculose verpleegd wordt). Cecilia is aardig, knap en onbevangen. Ze kent haar vader als een ietwat arrogante filmmagnaat – die echter alles voor zijn dochter over heeft. Cecilia studeert in het oosten; ze gaat regelmatig naar haar huis in Los Angeles terug. Haar moeder en haar zuster leven niet meer.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Last Tycoon’ zijn:
• Mr. Brady: de 47-jarige vader van Cecilia, een op geld beluste filmproducent. Hij heeft voor weinig mensen ontzag, maar hij bewondert Stahr als zijn meerdere en hij aanbidt zijn dochter;
• Geldschieters: Mr. Manny Schwartz, Reinmund, Mort Fleishacker, Mr. Marcus;
• Secretaresses van Brady en Stahr: Birdy Peters, Maude, Rosemary Schmiel, Catherine Doolan;
• Medewerkers van de filmstudio: Robinson (‘Robby’) (technician), Pete Stavras (cameraman), John Broaca (film director), Red Ridingwood (director), Lee Kaper (art director), Mike Van Dyke (gag man), Mr. Roderiguez (actor), Jacques La Borwitz, Malone (agent);
• Scenarioschrijvers voor de filmmaatschappij: Wylie White, Jane Meloney, George Boxley, Joe Popolos;
• The Danish Prince Agge: een voorname bezoeker die door Stahr wordt rondgeleid;
• Edna: een vrouw die werk zoekt in Los Angeles;
• Kathleen Moore: een 25-jarige vrouw die door Stahr gered wordt tijdens een overstroming/aardbeving. Ze heeft weinig aandacht voor Stahr, maar deze wordt door haar uiterlijk aan zijn overleden vrouw herinnerd;
• ‘The Negro’: een visser die zo nu en dan voor Stahr werkt;
• Doctor Bill Baer: de arts van Stahr;
• Brimmer: een kennis van Cecilia, een lid van de Communistische partij.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Last Tycoon’ is in 1978 verfilmd met in de hoofdrollen Robert De Niro, Tony Curtis, Robert Mitchum, Jeanne Moreau en Jack Nicolson.


Overig:

‘The Last Tycoon’ is de laatste – en onvolledige – roman van F. Scott Fitzgerald. Latere, door anderen afgemaakte versies, werden uitgebracht onder titels als ‘’The Love of the Last Tycoon’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over F. Scott Fitzgerald.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Pylon van William Faulkner
The Big Sleep van Raymond Chandler
The Loved One van Evelyn Waugh


Citaat:
He has held himself directly responsible to everyone with whom he has worked; he has even wanted to beat up his enemies himself. In Hollywood he is ‘the last tycoon’. (p.158)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf de manier waarop Brady en Stahr respectievelijk met hun personeel omgaan.
2. Waarom schrijft en vertelt Cecilia zo veel over Stahr?
3. Waarom is Kathleen erg onzeker tegenover Stahr?
4. Wat gebeurt er – volgens de aantekeningen van Mr. Scott Fitzgerald – uiteindelijk met Stahr en waarom zou je dit ironisch kunnen noemen?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply