The New York Trilogy II: Ghosts

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693054332658", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30043212","familyId":"30043212","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"New%20York%20Trilogy%2C%20Paul%20Auster","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

First of all there is Blue. Later there is White, and then there is Black, and before the beginning there is Brown. Brown broke him in, Brown taught him the ropes, and when Brown grew old, Blue took over. That is how it begins. The place is New York, the time is the present, and neither one will ever change. Blue goes to his office every day and sits at his desk, waiting for something to happen. For a long time nothing does, and then a man named White walks through the door, and that is how it begins.
The case seems simple enough. White wants Blue to follow a man named Black and to keep an eye on him for as long as necessary. While working for Brown, Blue did many tail jobs, and this one seems no different, perhaps even easier than most.
Blue needs the work, and so he listens to White and doesn’t ask many questions. He assumes it’s a marriage case and that White is a jealous husband. White doesn’t elaborate. He wants a weekly report, he says, sent to such and such a postbox number, typed out in duplicate on pages so long and so wide. A cheque will be sent every week to Blue in the mail. White then tells Blue where Black lives, what he looks like, and so on. When Blue asks White how long he thinks the case will last, White says he doesn’t know. Just keep sending the reports, he says, until further notice.
To be fair to Blue, he finds it all a little strange. But to say that he has misgivings at this point would be going too far. Still, it’s impossible for him not to notice certain things about White. The black beard, for example, and the overly bushy eyebrows. And then there is the skin, which seems inordinately white, as though covered with powder. Blue is no amateur in the art of disguise, and it’s not difficult for him to see through this one. Brown was his teacher, after all, and in his day Brown was the best in the business. So Blue begins to think he was wrong, that the case has nothing to do with marriage. But he gets no farther than this, for White is still speaking to him, and Blue must concentrate on following his words.
Everything has been arranged, White says. There’s a small apartment directly across the street from Black’s. I’ve already rented it, and you can move in there today. The rent will be paid for until the case is over.

© Faber and Faber, 1987

^ Terug naar boven

Algemeen

Blue is een privédetective. Hij is ingewerkt door Brown. Brown gaat met pensioen en hij besluit zijn verdere leven in Florida door te brengen met vissen en met nietsdoen. Blue mag hem zo nu en dan in brieven om raad vragen.
Dan krijgt Blue een interessante baan aangeboden. Een zekere White vraagt hem of hij een zekere Black wil observeren: dag en nacht voor zover het mogelijk is. White huurt een appartement tegenover het appartement van Black en hij zal Blue wekelijks een cheque toesturen. Voorwaarde is wel dat Blue iedere week een gedegen rapport naar een postbusnummer stuurt waarin alles staat wat Black die week heeft gedaan.
Blue neemt de baan met enthousiasme aan. Hij vertelt zijn verloofde – ‘the future Mrs. Blue’ – dat hij een baan heeft waardoor hij langere tijd geen contact met haar kan hebben. Zij gaat akkoord en Blue trekt in het appartement.
De baan is gemakkelijk, maar saai. Blue kan Black heel goed zien: de man zit bijna de hele dag voor het raam; hij schrijft of hij leest een boek. Als Blue zich na een aantal weken flink verveelt, gaat hij datzelfde boek – Walden van Henry David Thoreau – kopen en hij probeert het ook te lezen. Maar het is niet om door te komen: Blue vindt het maar een saaie verhandeling over een man die alleen in de natuur woont waar hij verder niets te doen heeft dan overleven en nadenken over de zin van het leven.
Ook het schaduwen van Black is een saaie en nogal simpele klus. Black gaat soms een wandelingetje maken, een enkele keer gaat hij uit eten – zelfs één keer met een vrouw – maar hij heeft voor vrijwel alles vaste tijden en Blue raakt hem nooit kwijt.
Dan besluit Blue om meer over Black – en misschien wel over White? – te weten te komen. Hij probeert in contact te komen met Black. Misschien brengt een gesprek meer duidelijkheid. En anders zou hij altijd ook nog in het appartement van Black kunnen gaan als deze even weg is voor een boodschap …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Paul Auster

Jaar van uitgave:
1986

Aantal pagina's:
63

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1947 – 1948

Plaats van handeling:
USA, New York City (Brooklyn, Manhattan)

Bijzonderheden:
Een gelaagde roman over enkele karakters die onder verschillende namen – soms ook die van elkaar – opereren.
In het Nederlands heet het boek ‘Schimmen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je een spannende detective wilt lezen, moet je Ghosts niet lezen. Het verhaal lijkt wel op een crime novel, maar er gebeurt nauwelijks iets in het verhaal. De schrijver laat het aan de lezer over om zelf te bedenken wie wat waarom doet. Voor de liefhebbers van Auster is dit tweede deel van The New York Trilogy een belangrijke schakel in zijn werk, voor anderen is de roman (eigenlijk een novelle) niet aan te raden.


WAT MOET JE WETEN?

Opnieuw is dit tweede deel gesitueerd in New York City, en vooral in Brooklyn. Maar in Ghosts wordt minder gewandeld door de stad dan in City of Glass (deel 1 uit The New York Trilogy). Wat dat betreft is er (nog) minder actie.

Auster neemt het detective genre in deze roman weer lichtelijk op de hak. Voor de kenners van crime novels is deze ironische benadering zeker de moeite waard. Ook het gebruik van pseudoniemen (ieder karakter wordt aangeduid met een kleur in plaats van met een echte naam) is een mooie vondst. En tenslotte is de verhouding opdrachtgever – privédetective – verdachte interessant.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De roman kent geen hoofdstukken, maar de korte alinea’s zijn niet moeilijk om te lezen. De taal vergt de nodige kennis van de lezer (het taalniveau is C1), maar de moeilijkheid zit vooral in het verhaal zelf. Het verhaal op zich is niet moeilijk, maar het gebrek aan handelingen maakt het lezen tot een behoorlijke inspanning.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Ghosts is niet echt moeilijk te lezen als verhaal. Er gebeurt niet zo heel veel, de woorden zijn niet ingewikkeld, de zinnen zijn vaak kort. De roman mag nauwelijks zo worden genoemd; novelle is een beter woord.

Toch kan het verhaal vaak als heel lastig worden ervaren. Personen worden bij verwarrende namen genoemd (ze hebben de namen van kleuren), soms lopen die karakters door elkaar, soms doen de karakters hetzelfde als een ander karakter in het verhaal, soms kijken personen naar andere personen die weer naar hen kijken. Niet echt simpel voor de minder geoefende lezer.

Op grond van deze eigenschappen is Ghosts een roman op literair niveau C 5c. Op taalniveau is het nog ingewikkelder: daarom is het taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Auster is een auteur die meer weglaat dan hij beschrijft. Dat maakt hem voor veel lezers tot een moeilijke schrijver; andere lezers zijn zeer enthousiast over zijn werk. Een tussenweg lijkt er niet te zijn; er zijn maar weinig lezers die Auster ‘wel aardig’ vinden.

Ghosts is hier een goed voorbeeld van. Ondanks het ontbreken van elke plot, elke karakter- of decorbeschrijving weet Auster van dit verhaal een complete roman te maken. Opnieuw: volgens de liefhebbers van zijn werk.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Ghosts wordt gekenmerkt door het ontbreken van vrijwel elke vorm van actie. Er is een persoon die geobserveerd moet worden. Dat gebeurt ook, maar hoe het verhaal afloopt blijft grotendeels in het onzekere.


Tijd:

Het verhaal speelt zich af in 1947 en 1948. Waarom Auster dat heeft gedaan, blijft onduidelijk, of het zou moeten zijn dat de detective, Blue, weinig middelen ter beschikking heeft om zijn verdachte te observeren (telefoon, afluisterapparatuur).


Plaats:

De roman speelt zich volledig af in de USA, in New York City en specifiek in de stadsdelen Brooklyn en Manhattan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn: Blue schaduwt een man, Black. Hij moet Black observeren bij alles wat hij doet (ook al is dat niet zo veel).


Verteller:

Er is een auctoriale verteller. Deze zou betrouwbaar moeten zijn, ware het niet dat hij heel veel onvermeld laat, waardoor de lezer vaak in verwarring achterblijft. Uit de handelingen van de karakters valt weinig op te maken over motieven en zelfs over acties. Het zorgt er wel voor dat deze crime novel een echte mystery is en blijft.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters zijn:

  • Blue: een privédetective. Hij is blij dat hij een goedbetaalde baan heeft gekregen: het observeren van één verdachte. Hij doet zijn taak met toewijding;
  • Black: de ‘verdachte’. Waarom hij geschaduwd moet worden is heel onduidelijk. Wel komt Blue in de loop van het verhaal iets meer over Black te weten, maar of dit voldoende is om het karakter te doorgronden is niet helder.

Bijfiguren:

Er zijn weinig andere karakters:

  • Brown: de vorige privédetective, degene die Blue inwerkt in zijn nieuwe baan. Hij heeft zo nu en dan via brieven contact met Blue, maar hij komt niet meer naar New York, omdat hij in Florida van zijn welverdiende pensioen wil genieten;
  • White: de opdrachtgever. Hij wil dat Blue een zekere Black gaat observeren. Hij betaalt er goed voor: elke week maakt hij een cheque over nadat hij via de post een rapport van Blue heeft gekregen;
  • ‘The future’ Mrs. Blue: de verloofde van Blue. Omdat Blue zich voor langere tijd in een appartement moet verbergen om Black goed in de gaten te kunnen houden, verwatert hun contact. Blue en zijn verloofde zullen elkaar na een tijd nog eenmaal tegenkomen.
^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Ghosts is verfilmd.


Overig:

Ghosts is een zeer speciaal boek. Het is een tweede deel uit een trilogie, waarbij de andere delen maar terloops aansluiten op dit deel. Dan is er een enorm gegoochel met namen en identiteiten. Een boek over een speurder voor echte (literaire) speurders.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Auster.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:


Citaat:
‘A lovely spot, says Blue, thinking of the pleasant hours he has spent in the grassy yard. I like to go there myself.
Many great men have gone here, says Black. Abraham Lincoln, Charles Dickens – they all walked down this street and went into the church.
Ghosts.
Yes, there are ghosts all around us.’ (p.176)

Vragen over het boek:
  1. Verklaar de titel van de roman.
  2. Waarom zou White de detective Blue hebben gevraagd om Black te observeren? Maak je antwoord duidelijk met behulp van fragmenten uit de tekst.
  3. Beschrijf het karakter van Blue. In hoeverre is hij (on)sympathiek te noemen? Analyseer zijn karakter aan de hand van een paar fragmenten uit de tekst.
  4. In welk opzicht is Ghosts een detectiveverhaal te noemen? Als het volgens jou een ander genre is, hoe zou je het dan willen omschrijven?^ Terug naar boven

Comments are closed.