3/5 - (1 stemmen)

The Red Pony

Niveau:
Genre: growing up
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695927970818", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000031214586","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Red%20Pony%20%28ebook%29%2C%20John%20Steinbeck","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

At daybreak Billy Buck emerged from the bunkhouse and stood for a moment on the porch looking up at the sky. He was a broad, bandy-legged little man with a walrus mustache, with square hands, puffed and muscled on the palms. His eyes were a contemplative, watery gray and the hair which protruded from under his Stetson hat was spiky and weathered. Billy was still stuffing his shirt into his blue jeans as he stood on the porch. He unbuckled his belt and tightened it again. The belt showed, by the worn shiny places opposite each hole, the gradual increase of Billy’s middle over a period of years. When he had seen to the weather, Billy cleared each nostril by holding its mate closed with his forefinger and blowing fiercely. Then he walked down to the barn, rubbing his hands together. He curried and brushed two saddle horses in the stalls, talking quietly to them all the time; and he had hardly finished when the iron triangle started ringing at the ranch house. Billy stuck the brush and currycomb together and laid them on the rail, and went up to breakfast. His actions had been so deliberate and yet so wasteless of time that he came to the house while Mrs. Tiflin was still ringing the triangle. She nodded her gray head to him and withdrew into the kitchen. Billy Buck sat down on the steps, because he was a cow-hand, and it wouldn’t be fitting that he should go first into the dining-room. He heard Mr. Tiflin in the house, stamping his feet into his boots.

© Penguin Random House Company / Bantam Books, 1961

^ Terug naar boven

Algemeen

Jody woont met zijn ouders en met de boerenknecht op een kleine boerderij op het platteland van Californië. Het leven is hard, de natuur is wreed en de boer doet veel moeite om een redelijk bestaan te hebben voor hemzelf en degenen die van hem afhankelijk zijn.
Het verhaal beschrijft ongeveer een jaar uit het leven van de tienjarige Jody. Zijn vader geeft hem een pony; Jody is er dolblij mee, maar de verzorging van het zwakke dier is heel zwaar.
Later maakt Jody kennis met een oude Mexicaanse zwerver die jaren geleden in de buurt van Jody’s boerderij geboren werd.
Als Jody heel hard werkt voor zijn vader, krijgt hij hopelijk een veulen wanneer de merrie van de boerderij drachtig is.
In het vierde verhaal komt de grootvader van Jody op bezoek. Jody hoort de verhalen van zijn opa, die vanuit het oosten naar Californië reisde en vocht tegen Indianen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Steinbeck

Jaar van uitgave:
1937

Aantal pagina's:
126

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1930-1940

Plaats van handeling:
USA, Californië, het landelijk gebied in de buurt van de stad Salinas

Bijzonderheden:
Een novelle in vier hoofdstukken die afzonderlijk werden gepubliceerd - het eerste deel, ‘The Red Pony’, in 1933. Oorspronkelijk was er nog een vijfde deel aan toegevoegd, maar dat is weggelaten in latere edities.
De delen zijn:
• ‘The Red Pony’
• ‘The Great Mountains’
• ‘The Promise’
• ‘The Leader of the People’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Red Pony’ is een korte roman met vier verhalen over een boerenjongen en de dingen die hij meemaakt op de boerderij. Het leven is hard op het Amerikaanse platteland in de jaren dertig van de vorige eeuw.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Red Pony’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal is niet moeilijk. Wel moet je er rekening mee houden dat dit al een oud verhaal is: het tempo ligt voor moderne lezers vrij laag en de woorden zijn soms lastig.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Red Pony’ zijn vaak moeilijk: dat komt door het oude verhaal. Steinbeck gebruikt heel veel woorden die met het boerenleven te maken hebben: het verzorgen van vee (koeien, paarden, varkens, kalkoenen, kippen), het verbouwen van groenten en fruit en het wel en wee op de boerderij (wat te doen bij zieke dieren, bij de slacht, bij de geboorte van dieren). Die taal is soms moeilijk, soms specialistisch – en heel vaak hard en wreed. Ook gebruikt Steinbeck de harde taal van de boeren, compleet met scheld- en vloekwoorden.
De alinea’s en de delen zijn niet lang en dat maakt het lezen gemakkelijker. Er zijn vrij veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Red Pony’ is nogal lastig.
Het verhaal gaat over een kind, een jongen van tien jaar oud. Maar het is allerminst een kinderboek. ‘The Red Pony’ beschrijft het harde leven op een boerderij in de jaren dertig van de twintigste eeuw: het gaat over overleven, over het verzorgen van zieke dieren, over het omgaan met ouderdom en dood.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Red Pony’ een boek met een literair niveau C 3d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Hoewel het verhaal al heel oud is en hoewel het vier losse delen zijn, weet John Steinbeck er een heel spannend geheel van te maken. Ondanks de ouderdom blijft ‘The Red Pony’ een mooie novelle die heel goed duidelijk maakt hoe zwaar het leven op het platteland van Californië kon zijn in de dertiger jaren van de twintigste eeuw.
De novelle hoort thuis bij die andere eenvoudige, maar realistische verhalen over de regio rond de stad Salinas: Tortilla Flat en Of Mice and Men.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De novelle ‘The Red Pony’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat uit de dingen die Jody meemaakt op de boerderij: de geboorte, het volwassen worden, het ziek zijn en het sterven van dieren. De actie is soms onverwacht en vaak keihard: hoe sterft een ziek paard, wat gebeurt er wanneer er problemen zijn bij de geboorte van een veulen.


Tijd:

‘The Red Pony’ speelt zich af in de jaren 1930-1940. Het zijn vier losstaande verhalen over de tijd dat Jody een jongen van tien jaar is; deze verhalen duren soms maar een paar dagen, soms bijna een jaar.


Plaats:

De setting van ‘The Red Pony’ is het platteland in de buurt van het stadje Salinas in Californië. John Steinbeck kende het gebied goed: hij werd geboren in Salinas.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Red Pony’: hoe voltrekt het leven zich op een boerderij en welke indruk maakt dat op de hoofdpersoon van het verhaal?


Verteller:

De roman ‘The Red Pony’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vaak uit het perspectief van de 10-jarige Jody.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Red Pony’ zijn:
• Jody Tiflin: een 10-jarige jongen. Jody is een heel gedienstige, serieuze jongen die gehoorzaam is aan zijn ouders. Het boerenbedrijf is zijn lust en leven;
• Billy Buck: de boerenhulp. Hij is een al iets oudere man die alles van de boerderij (en van paarden) weet. Jody leert heel veel van hem;
• Mr. Carl Tiflin: de vader van Jody. Een stille, vrij norse man;
• Mrs. Ruth Tiflin: de moeder van Jody. Zij is heel stil en werkt bijzonder hard.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Red Pony’ zijn:
• Gitano: een oude Mexicaan;
• Jess Taylor: een boer die in de buurt van de Tiflins woont;
• Grandfather: de opa van Jody, de vader van Jody’s moeder;
• De boerderijhonden: Doubletree Mutt en Smasher;
• Gabilan: the red pony;
• Nellie: de merrie;
• Sundog: de hengst van Taylor.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De novelle ‘The Red Pony’ is in 1949 verfilmd. Later werd het verhaal meerdere malen bewerkt voor TV.


Overig:

Het eerste deel van de korte roman, ‘The Red Pony’, werd in 1933 gepubliceerd. Daarna volgden de andere delen. In 1937 kwam de roman uit, bestaande uit vier delen. Oorspronkelijk was er nog een vijfde deel, maar omdat dit niet over de hoofdpersoon Jody ging, werd het in latere edities van het boek weggelaten.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Steinbeck.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Call of the Wild van Jack London
The Old Man and the Sea van Ernest Hemingway
San Miguel van T. C. Boyle


Citaat:
‘God damn you,’ Billy shouted, ‘will you now go for the water? Will you go?
Then Jody turned and trotted out of the barn into the dawn. He ached from his throat to his stomach. His legs were stiff and heavy. He tried to be glad because of the colt, but the bloody face, and the haunted, tired eyes of Billy Buck hung in the air above him. (p.90)

Vragen over het boek:

1. Wat gebeurde er met ‘The Gift’ die Jody kreeg?
2. Voor wie waren ‘The Great Mountains’ een toevluchtsoord?
3. Was ‘The Promise’ voor Jody een mooi cadeau, of zat er ook een nadeel aan?
4. Wie was ‘The Leader of the People’ en wat vond hij van die titel?
^ Terug naar boven

Comments are closed.