3/5 - (1 stemmen)

The Teacher & The Soul

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: religion

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is via bolcom niet verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

Who is this? I looked up at the most radiant face I had ever seen in my life. It seemed so transparent that I needed to get closer to it so I could see who it was. The light that was shining behind it was so bright and comforting that I wanted to live in its rays forever.
And where was I? I looked around me, but all I could see was light engulfing me. The light seemed to go on and on forever. I started to follow it to its source; the more I followed it, the more I could hear my thoughts being answered.
‘You have come home,’ a voice said. Home? Where was home? If this was home why did I ever leave it? Is this Heaven? I glanced around me, looking to find the soft voice that was guiding me. The shape of a face was so illuminating that I could feel a presence of love bathing me like a warm shower.

© Beyond Blacklight Inc., 2006

^ Terug naar boven

Algemeen

Autumn komt erachter dat ze een beschermengel moet worden. Ze is achtendertig jaar geleden overleden na een slecht en zondig leven. Nu krijgt ze van God de kans om op aarde alsnog iets goeds te doen. Er zal een kind geboren worden: Rainbow. Die baby zal opgroeien tot een lief jongetje met veel geluk en blijheid. Maar later zal dat jongetje als jongeman allerlei gevaren en verleidingen tegenkomen: drank, drugs, slechte vrienden, wilde vrouwen. Het zal moeilijk zijn om daaraan weerstand te bieden.
Autumn zal Rainbow moeten helpen om al die gevaren te overwinnen en om hem tegelijkertijd tegen al die kwade krachten te beschermen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Diane Dupuy

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
139

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Ergens in de 20e-21e eeuw

Plaats van handeling:
De natuur

Bijzonderheden:
Een allegorie in 15 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De allegorie ‘The Teacher & the Soul’ gaat over goed leren leven, over goed en kwaad en over geloof. Het is een verhaal dat alleen maar in een christelijke wereld kan zijn ontstaan, maar toch is het niet een echt bijbels verhaal: veel protestants-christelijke lezers zullen het boek niet willen lezen omdat het – voor een belangrijk deel – over engelen gaat. En dat zijn dan vooral de beschermengelen, die we kunnen kennen uit rooms-katholiek christelijke verhalen.
Dit is een boek met mooie levenslessen, maar niet een aanrader voor traditioneel denkende protestantse christenen en waarschijnlijk ook niet voor echt ongelovige lezers.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘The Teacher & the Soul’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Het verhaal begint weliswaar met iemand die een aantal jaren geleden overleden is en die nu weer terug moet naar de aarde om het een en ander uit haar (zijn?) verleden recht te zetten, maar met een beetje fantasie kan een lezer hier wel mee uit de voeten.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Teacher & the Soul’ zijn soms moeilijk voor een jongere lezer. Er worden woorden gebruikt die we uit de Bijbel, uit de mythologie of uit de spirituele wereld kunnen kennen: ‘sloth’, ‘conceit’, ‘gluttony’, ‘repentance’, dat soort woorden. Het zijn vaak woorden die met deugden of ondeugden te maken hebben.
De alinea’s zijn over het algemeen kort, net als de hoofdstukken. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Teacher & the Soul’ is soms lastig. Vooral wanneer het woorden en uitdrukkingen uit de geloofs- of spirituele wereld betreft. Maar niet al te lange zinnen en over het algemeen korte alinea’s houden de taal toegankelijk.
Het verhaal is een allegorie die zeker leest als een spannende reis. Je moet uiteraard open staan voor spirituele en/of godsdienstige onderwerpen, maar als dat zo is, dan is dit een mooi en leerzaam verhaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Teacher & the Soul’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘The Teacher & the Soul’ is een allegorie: een verhaal met een duidelijke boodschap. Die boodschap is christelijk, maar niet orthodox christelijk. Het is meer een algemene allegorie met vaak een ratjetoe van godsdienstige elementen: beschermengelen, de hemel, deugden en ondeugden, normen en waarden (vooral Amerikaanse), ideeën over goed en kwaad.
Het moraliserende van het verhaal zal niet elke (kritische) Nederlandse lezer aanspreken. De auteur hamert op een zwart-wit besef van goed en kwaad (dat we zouden kunnen kennen uit de Amerikaanse denkwereld): gebruik geen alcohol of drugs, maak je studie af, laat je niet op het verkeerde pad brengen door slechte vrienden, en bezondig je niet aan seks voor het huwelijk.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Teacher & the Soul’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat uit een reis van een baby-kleuter-jongen-jongeman-man naar de volwassenheid: een tocht die een berg op gaat, langs rivieren, over meren, door bossen en via onbekende huizen, woningen en andere gebouwen. Tijdens die reis zijn er uitstapjes (uitglijders?), met name wanneer de jongeman op het verkeerde pad raakt.


Tijd:

‘The Teacher & the Soul’ speelt zich af in een tijdloze periode. Het is duidelijk dat de jongeman zo’n jaar of vijfentwintig wordt gevolgd: van zijn geboorte tot aan het moment waarop hij afgestudeerd is, maar wanneer dit verhaal zich afspeelt is niet duidelijk; het zou overal in de laatste vijftig jaar kunnen zijn (met ‘verleidingen’ als ‘alcohol’, ‘drugs’ en ‘cybersex’).


Plaats:

De setting van ‘The Teacher & the Soul’ is een sprookjesachtige wereld (maar dan wel met veel kwaadaardige krachten en boze elementen). Het is duidelijk dat de reis in de natuur plaatsvindt: er zijn bossen, bergen, rivieren en meren. Verder dient de natuur als verblijfplaats voor verschillende karakters die de hoofdpersoon ontmoet.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Teacher & the Soul’: zal de beschermengel erin slagen om haar (zijn?) pupil te helpen een goed mens te worden?


Verteller:

De roman ‘The Teacher & the Soul’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De ik-verteller komt er in het begin van het verhaal achter dat zij een beschermengel is geworden. Een verbazingwekkend feit voor haar: zij was als mens immers nogal zondig. Maar het blijkt dat zij als beschermengel een nieuwe kans krijgt haar vorige leven te beteren door een medemens te helpen op zijn weg door de (zondige en vaak vijandige) wereld.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Teacher & the Soul’ zijn:
• Autumn: een wezen dat 38 jaar geleden overleden is en dat nu een jongen moet begeleiden op de weg naar zelfstandigheid (en naar een goed leven);
• Rainbow: een jongen wiens levensreis van baby af aan gevolgd wordt tot aan zijn volwassenheid, met alle problemen die zo’n reis met zich meebrengt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Teacher & the Soul’ zijn:
• De ouders van Rainbow: zij spelen een bescheiden rol (op afstand) in het verhaal;
• Dream en Innocent: twee jonge poesjes die Rainbow en Autumn ontmoeten;
• Alder: een vriend van Rainbow;
• Hope, Fear en Waste: bewoners van drie boomhuizen;
• Entitlement, Conceit, Diligence: drie boerderijdieren;
• The Seven Deadly Masks: Envy, Anger, Gluttony, Greed, Sloth;
• Honor en Respect: twee tijgers.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Teacher & the Soul’ is niet verfilmd.


Overig:

De allegorie ‘The Teacher & the Soul’ doet vaak denken aan de christelijke gelijkenissen zoals we die kunnen kennen uit de Bijbel. Maar het verhaal doet ook sterk denken aan de Nederlandse allegorie ‘Elckerlyc’ (in het Engels ‘Everyman’ geheten), aan A Christmas Carol van Charles Dickens en aan ‘The Pilgrim’s Progress’ van John Bunyan.
Ook zitten er elementen in van modernere, algemeen spirituele verhalen, zoals ‘The Celestine Prophecy’ van James Redfield.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Diane Dupuy.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Del-Del van Victor Kelleher
• Northern Lights (a.k.a. The Golden Compass) (‘His Dark Materials, Part I’) van Philip Pullman
Trouble No More (The Bootleg Series, Volume 13) van Bob Dylan


Citaat:
Like most mountains, the one that Rainbow continued to climb had several hidden passages within it, just waiting to be discovered, like the valleys and trails that lead climbers to other mountains. Rainbow and I explored his mountain, walking and climbing it until our feet ached. I never thought an angel’s feet could be so sore! (p.89)

Vragen over het boek:

1. Wat is de functie van de Seven Deadly Masks in het verhaal?
2. Wie zijn Honor en Respect eigenlijk?
3. Slaagt Autumn erin haar opdracht te vervullen? Hoe weet je dat?
4. Wordt Autumn op de een of andere manier ‘beter’ van haar reis met Rainbow? Waaruit blijkt dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.