Het begin!
I own the tall glass building in which I sit, and 97 percent of the company housed in it, below me, and the land around it half a mile in three directions, and the two thousand people who work here and the other twenty thousand who do not, and I own the pipeline under the land that brings gas to the building from my fields in Texas, and I own the utility lines that deliver electricity, and I lease the satellite unseen miles above by which I once barked commands to my empire flung far around the world. My assets exceed eleven billion dollars. I own silver in Nevada and copper in Montana and coffee in Kenya and coal in Angola and rubber in Malaysia and natural gas in Texas and crude oil in Indonesia and steel in China. My company owns companies that produce electricity and make computers and build dams and print paperbacks and broadcast signals to my satellite. I have subsidiaries with divisions in more countries than anyone can find.
I once owned all the appropriate toys - the yachts and jets and blondes, the homes in Europe, farms in Argentina, an island in the Pacific, thoroughbreds, even a hockey team. But I've grown too old for toys.
The money is the root of my misery.
© Penguin Random House Company / Bantam Dell, 1999
^ Terug naar boven
Algemeen
Als sociaal wezen is hij echter minder goed geslaagd. Hij verliet zijn eerste vrouw nadat ze hem vier kinderen had gebaard. Ze was weliswaar niet echt aardig, maar het was ook niet sympathiek dat Troy haar inruilde voor een twintig jaar jonger exemplaar. Een aantal jaren (en een aantal kinderen) verder ruilde hij deze vrouw opnieuw in voor een twintig jaar jongere schoonheid. Nu heeft hij drie ex-vrouwen en zes kinderen (één zoon kwam om bij een auto-ongeluk) die hem allemaal wel kunnen schieten. Maar dat kan hij hen ook wel. Hij gaf zijn ex-vrouwen een groot geldbedrag en veel alimentatie. Aan de zes kinderen gaf hij elk vijf miljoen dollar toen ze 21 werden. En nu is bij alle kinderen het geld op en ook de vrouwen kunnen wel weer wat gebruiken.
Dus komt het de ex-familie van Troy goed uit wanneer deze op zijn tachtigste een kwaadaardige hersentumor krijgt en niet lang meer te leven heeft. De vraag voor de liefhebbende nabestaanden is alleen hoeveel miljarden er precies verdeeld kunnen worden tussen de erfgenamen.
Helaas voor hen heeft Troy een ander plan. Hij roept zijn advocaten bij zich om – op deze laatste dag van zijn leven – een nieuw testament te maken. Ergens in de oerwouden van Brazilië woont een missionaris. Een vrouw die haar leven ten dienste van de Heer heeft gesteld en die armen en zieken in een geïsoleerd dorp in de jungle bijstaat. Zij zal vrijwel alle miljarden van Troy Phelan erven.
Maar ze moet eerst wel worden gevonden. Er wordt een advocaat op af gestuurd: Nate O’Riley, een drank- en drugsverslaafde (maar hardwerkende) advocaat. Het is echter de vraag wat de ex-vrouwen en de kinderen (en al hun advocaten) zullen doen wanneer ze het horen van dat nieuwe testament. En wie is die geheimzinnige missionaris, die Rachel Lane eigenlijk?
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
John GrishamJaar van uitgave:
1999Aantal pagina's:
533Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000Plaats van handeling:
Brazilië (de jungle), de USA (meerdere plaatsen)Bijzonderheden:
Een advocatenroman in 52 hoofdstukken.In het Nederlands heet het boek ‘Het testament’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De roman ‘The Testament’ is een mooi boek over goed en kwaad. Het is een afwijkend boek in het oeuvre van John Grisham in zoverre dat het niet de hele tijd over advocaten en rechtszaken gaat. Uiteraard spelen advocaten wel een belangrijke rol (de juridische wereld is immers de wereld waar Grisham het beste in thuis is), maar het gaat vooral om hoe om te gaan met geld. Geld dat op allerlei wijzen is verkregen; geld dat door allerlei gieren (van de familie) wordt begeerd.
WAT MOET JE WETEN?
Voor het begrijpen van ‘The Testament’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal gaat over een testament en over de gevolgen daarvan. Het verhaal speelt zich af in de rijkere buurten van de USA en in een dorp in het Braziliaanse oerwoud. Veel informatie over flora en fauna krijg je niet echt; het gaat vooral om de karakters in deze roman.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘The Testament’ zijn niet moeilijk te noemen. De alinea’s en de hoofd-stukken zijn van een normale lengte. Er zijn veel dialogen.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Qua taal is ‘The Testament’ een goed leesbaar verhaal. Grisham wordt nergens echt (juridisch) specialistisch in zijn roman.
Het verhaal is erg boeiend. Dat komt ditmaal – in tegenstelling tot eerdere romans van Grisham – niet door criminele personen en misdadige types, maar door de psychische oorlogsvoering in dit verhaal: de advocaat Nate O’Riley bevindt zich regelmatig in een wespennest van graaiers; de idealistische Rachel Lane doet juist haar uiterste best om die inhalige figuren te vermijden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Testament’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
‘The Testament’ is heel spannend geschreven, ondanks het ontbreken van veel spectaculaire acties. Grisham kruipt regelmatig in de hoofden van zijn belangrijkste karakters waardoor hun keuzes duidelijk worden voor de lezer. En dan gaat het met name om de advocaat O’Riley en om de multimiljardair Phelan. Maar je krijgt ook een inkijkje in de gedachtewereld van enkele ex-vrouwen en een aantal kinderen van Phelan.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
‘The Testament’ is een verhaal met de nodige actie. Het begint met een abrupte zelfmoord. Deze wordt gevolgd door een zoektocht naar een vrij anonieme missionaris in het oerwoud. Tijdens deze zoektocht zijn er her en der personen die proberen op de een of andere manier hun handen op het geld van Troy Phelan te leggen.
Tijd:
De roman ‘The Testament’ speelt zich af in de jaren 1996 en 1997. Troy Phelan herziet zijn testament op het eind van zijn leven; het is dan december, 1996. Het verhaal wat zich daarna ontspint speelt zich in de maanden daarna af. Zo nu en dan wordt er het een en ander uit het verleden (van Troy of Rachel, bijvoorbeeld) verteld, maar verder is het een chronologisch vertelde roman.
Plaats:
De setting van ‘The Testament’ bestaat uit meerdere plaatsen in de USA (Virginia, Washington, en meerdere andere plaatsen) en de Pantanal, een onherbergzaam gebied ergens in het Braziliaanse oerwoud. In de USA wonen de ex-vrouwen en kinderen van Troy; in de jungle woont Rachel Lane, de mysterieuze missionaris.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Testament’: wie zal uiteindelijk al dat geld krijgen wat Troy Phelan aan de missionaris heeft nagelaten?
Verteller:
De roman ‘The Testament’ heeft twee vertellers (wat het verhaal heel speciaal maakt).
De eerste twee hoofdstukken worden verteld door Troy Phelan, de multimiljonair die in het grootste deel van het verhaal niet meer leeft, maar wiens testament de hoofdrol speelt in de roman. Phelan is een onbetrouwbare verteller: hij heeft een zeer negatieve kijk op zijn ex-vrouwen en zijn kinderen en die visie beslist welk testament hij maakt.
De rest van de roman heeft een auctoriale verteller. Hierin wordt verteld wat de consequenties zijn van het testament van Troy.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘The Testament’ zijn:
• Troy Phelan: een bijna 80-jarige multimiljonair die de verteller van de eerste twee hoofdstukken is. Hij heeft kapitalen vergaard, legaal en illegaal, met bedrijven in olie, gas, koffie, kolen, koper en zilver. Als hij oud en doodziek is, weet hij dat zijn drie ex-vrouwen en zijn zeven kinderen azen op zijn miljoenen. Troy besluit echter anders;
• Rachel Lane: de Rooms-Katholieke geestelijke. Zij is missionaris in het oerwoud van Brazilië; ze wil niets Troy te maken hebben, ook niet met de 11 miljard dollar die hij haar wil nalaten;
• Nate O’Riley: een advocaat die op zoek gaat naar Rachel Lane. Hij is een aan alcohol en drugs verslaafde die regelmatig probeert af te kicken, maar die even snel weer verslaafd raakt. Hij was twee keer getrouwd, hij heeft vier kinderen; maar door zijn verslavingen is zijn gezinsleven beide keren op de klippen gelopen.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘The Testament’ zijn:
• Josh Stafford: de advocaat van Troy Phelan;
• De drie ex-vrouwen van Troy Phelan: Lilian, Janie en Tira. Elk is zo’n twintig jaar jonger dan de vorige echtgenote en elk bleek inhaliger dan de vorige;
• De zeven kinderen van Troy: Troy Junior (TJ), Rex, Libbigail, Mary Ross, Geena en Ramble. De zevende zoon, Rocky, kwam om bij een auto-ongeluk. De overgebleven zes kinderen hebben elk vijf miljoen dollar op hun 21e verjaardag gekregen, maar desondanks zijn ze allemaal blut en hopen ze op een zo groot mogelijk deel van erfenis.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘The Testament’ is niet verfilmd.
Overig:
De roman ‘The Testament’ wijkt af van de eerdere romans van John Grisham. In die verhalen ging het vaak om goed en kwaad in de juridische wereld. In ‘The Testament’ gaat het vooral om de gevolgen van inhaligheid. De nalatenschap van een nare, inhalige, materialistische miljardair is de inzet. De gieren zijn de ex-vrouwen en de kinderen van de miljardair. De ene witte raaf is de Rooms-Katholieke geestelijke die in de wildernis van Brazilië haar goede werk doet. Overigens heeft zij geen belang bij dat geld, waar volgens haar een nare stank aan zit.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Grisham .^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• By the Light of the Moon van Dean Koontz
• Sunset Park van Paul Auster
• Revival van Stephen King
Citaat:
Somehow she’d known he wasn’t a drunk anymore, that his addictions were gone, that the demons who’d controlled his life had been forever locked away. She had seen something good in him. Somehow she knew he was searching. She’d found his calling for him. God had told her. (pp.532-533)Vragen over het boek:
1. Waarom besluit Troy weinig geld aan zijn kinderen en niets aan zijn ex-vrouwen na te laten?
2. Wat zijn de (meerdere) redenen waarom Rachel het geld van Troy Phelan niet wil?
3. Is er iemand van de kleinkinderen die wel deugt, volgens jou? Wie is (zijn) dat en waarom vind je dat?
4. In welk opzichten verandert Nate in de loop van het verhaal onder invloed van de mensen met wie hij te maken heeft?
^ Terug naar boven
Comments are closed.