4/5 - (1 stemmen)

The Woods

Niveau:
Genre: crime
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694254101184", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000033098825","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Woods%20%28ebook%29%2C%20Harlan%20Coben","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

I see my father with that shovel.
There are tears streaming down his face. An awful, guttural sob forces its way up from deep in his lungs and out through his lips. He raises the shovel up and strikes the ground. The blade rips into the earth like it's wet flesh.
I am eighteen years old, and this is my most vivid memory of my father – him, in the woods, with that shovel. He doesn't know I'm watching. I hide behind a tree while he digs. He does it with a fury, as though the ground has angered him and he is seeking vengeance.
I have never seen my father cry before – not when his own father died, not when my mother ran off and left us, not even when he first heard about my sister, Camille. But he is crying now. He is crying without shame. The tears cascade down his face in a freefall. The sobs echo through the trees.
This is the first time I've spied on him like this. Most Saturdays he would pretend to be going on fishing trips, but I never really believed that. I think I always knew that this place, this horrible place, was his secret destination.
Because, sometimes, it is mine too.
I stand behind the tree and watch him. I will do this eight more times. I never interrupt him. I never reveal myself. I think he doesn't know that I am there. I am sure of it, in fact. And then one day, as he heads to his car, my father looks at me with dry eyes and says, ‘Not to day, Paul. Today I go alone.’

© Penguin Random House Company / Dutton, 2007

^ Terug naar boven

Algemeen

Paul is een succesvolle openbare aanklager voor de staat New Jersey. Hij heeft snel promotie gemaakt; hij is jong, slim, eerlijk en charmant en hij heeft een schat van een dochtertje.
Maar hij heeft zeer veel ellende meegemaakt. Zijn zusje is twintig jaar geleden verdwenen (vermoord en begraven in een bos?), zijn moeder heeft het huis verlaten, zijn vader is vol verdriet overleden en tot overmaat van ramp is de jonge vrouw van Paul een paar jaar geleden ook overleden.
Paul klaagt nu twee jongeren aan die verdacht worden van een verkrachting. Het lijkt een lastige zaak; de jongens hebben de duurste advocaten en het beschuldigende meisje is zwart, arm en ze heeft een reputatie dat ze betaald werd voor seks. Toch zet Paul door.
Maar dan komen de ouders van de jongens met beschuldigingen. Over de familie van Paul, over Paul zelf en over zijn verleden.
En plotseling wordt Paul zich weer bewust van die avond dat er vier jongeren verdwenen in een bos. Twee werden vermoord teruggevonden, maar de andere twee verdwenen spoorloos. Waaronder de zus van Paul. En Paul voelt zich verantwoordelijk. Omdat hij die nacht ook in het bos was. Samen met zijn nieuwe liefde, Lucy. En hij had juist de jongeren in het zomerkamp in de gaten moeten houden; hij moest die nacht wachtlopen.
Paul voelt het verleden hoe langer hoe dichterbij komen. Vooral nu hij één van die jongeren weer terugziet. Net overleden. Vermoord …
En dan belt Lucy, die vriendin die hij al twintig jaar niet heeft gezien, hem op …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Harlan Coben

Jaar van uitgave:
2007

Aantal pagina's:
324

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, New Jersey, de stad Newark en bossen daar in de buurt

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 44 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Geleende tijd’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Woods’ is voor de liefhebbers van een misdaadverhaal. Het is een spannende whodunit, waarbij de oplossing van een misdaad centraal staat, gecombineerd met de psychische ontwikkelingen die daarbij horen.
De roman kent weinig geweld (in tegenstelling tot de verhalen van Karin Slaughter of Tess Gerritsen); de moorden hebben jaren geleden plaatsgevonden.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Woods’ is een roman over het oplossen van een aantal moorden. Die moorden worden onderzocht door een ‘attorney’, een openbare aanklager die belang heeft bij de oplossing omdat zijn zus toen verdween (vermoord werd?). Het is goed om iets te weten van het Amerikaanse rechtssysteem, omdat een deel van de roman zich afspeelt in de rechtszaal.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘The Woods’ zijn soms specialistisch (rechtbanktaal), maar zelden moeilijk te begrijpen. Coben neemt de lezer bij de hand en maakt duidelijk wat in het begin misschien nog niet helder is.
De alinea’s in het verhaal zijn over het algemeen kort; er staan heel veel dialogen in het verhaal die het tempo erin houden.
De hoofdstukken zijn kort en het zijn er veel.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Woods’ is een zeer spannend verhaal, een echte thriller. Het is een misdaadverhaal zonder veel geweld, wat een prestatie is van de schrijver omdat er toch meerdere personen vermoord zijn. Er vallen doden, er heeft een verkrachting plaatsgehad, maar nergens wordt dit op een sensationele manier beschreven. Coben is een schrijver die het geweld op afstand weet te houden; een unicum in een misdaadroman.
De taal is toegankelijk. Er zijn veel hoofdstukken, de alinea’s zijn zonder uitzondering kort en zijn heel veel dialogen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Woods’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Harlan Coben is een boeiende verteller. Hij geeft maar heel langzaam iets van de oplossing van de moorden prijs. Het knappe van dit verhaal is, dat er nauwelijks geweld in het verhaal voorkomt, terwijl het verhaal spannend blijft tot het einde. Als er geweld heeft plaatsgevonden, dan wordt dit via een ander persoon verteld.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal van ‘The Woods’ kent veel actie. De moorden hebben twintig jaar eerder plaatsgevonden, maar de actie bestaat vooral uit de handelingen van Paul die zijn uiterste best doet om die moorden te ontrafelen nu hij nieuwe informatie heeft gekregen.


Tijd:

‘The Woods’ beschrijft een aantal maanden uit het jaar waarin de roman geschreven werd (dus rond 2007). Maar de aanleiding voor de gebeurtenissen ligt in het verleden: een aantal moorden, die twintig jaar eerder hebben plaatsgevonden. Wat er toen gebeurde wordt verteld met behulp van flashbacks. Zo is de proloog van de roman ook een flashback.


Plaats:

De plaats waar ‘The Woods’ zich voornamelijk afspeelt is de stad Newark en een bosrijke omgeving in de Amerikaanse staat New Jersey. Dit bos is ook het gebied waar het drama in het zomerkamp heeft plaatsgevonden.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Woods’: wie heeft die moorden twintig jaar geleden gepleegd (en zijn er wel vier moorden gepleegd)?


Verteller:

‘The Woods’ wordt verteld door een onbetrouwbare verteller, Paul Copeland. Hij geeft zijn visie op wat er is gebeurd en wat er gaat gebeuren. Het is een onbetrouwbaar perspectief: Paul weet heel veel dingen niet (en misschien wil hij ook niet alles vertellen).
Sommige fragmenten van hoofdstukken worden verteld door een auctoriale verteller (bijvoorbeeld de hoofdstukken die over Lucy en Ira of over de oud-KGB-agenten gaan).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Woods’ zijn:
• Paul Copeland: een openbare aanklager van de rechtbank in Newark, New Jersey. Hij is weduwnaar, hij heeft een dochtertje. Jaren geleden zijn er jongeren vermoord in het zomerkamp waar hij counselor was;
• Lucy Gold/Silverstein: professor in de literatuur. Zij was twintig jaar geleden het vriendinnetje van Paul en ze komt nu opnieuw met hem in contact;
• Loren Muse: een assistent van Paul. Zij is zeer efficiënt in het uitzoeken van informatie voor Paul.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Woods’ zijn:
• Greta: de schoonzus van Paul;
• Bob: de zwager van Paul;
• Cara: het 6-jarige dochtertje van Paul;
• Lonnie Berger: de onderwijsassistent van Lucy;
• Wayne Steubens: een leeftijdgenoot van Paul, veroordeeld voor meerdere moorden;
• Mr en Mrs Perez: de ouders van Gil, de jongen die met de anderen in het bos was;
• Ira Silverstein: de vader van Lucy.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The thriller ‘The Woods’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Woods’ is niet een harde misdaadroman in de stijl van Slaughter of Gerritsen, maar het is wel een zeer spannend verhaal, waarbij de oplossing van de misdaad en de psychische problemen rond zo’n misdaad centraal staan.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Harlan Coben.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Partner van John Grisham
• The Finder van Colin Harrison
• Joyland van Stephen King


Citaat:
I took a second, gathered my thoughts. ‘So you saw those articles?’
‘Yes.’
‘Then you know I was at that camp that summer.’
‘I do.’
‘And you know that my sister disappeared that night too.’
She nodded.
I turned to her. ‘That’s why I’m here.’
‘You’re to avenge your sister.’
‘No,’ I said. ‘I’m here to find her.’ (p.118)

Vragen over het boek:

1. Analyseer het karakter van Paul Copeland aan de hand van fragmenten uit de roman.
2. Waarom gaat Lucy zo anoniem door het leven?
3. Wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor de moord op de jongeren in het bos? En wie voelen zich verantwoordelijk? Hoe komt dat?
4. Hoe verloopt de relatie tussen Lucy en Paul? Vind je dat een bevredigend einde? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.