2/5 - (1 stemmen)

Vathek

Niveau:
Genre: horror
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693249612536", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000058459367","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Vathek%20%28ebook%29%2C%20William%20Beckford","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Vathek, ninth Caliph of the race of the Abassides, was the son of Motassem, and the grandson of Haroun Al Raschid. From an early accession to the throne, and the talents he possessed to adorn it, his subjects were induced to expect that his reign would be long and happy. His figure was pleasing and majestic; but when he was angry one of his eyes became so terrible that no person could bear to behold it, and the wretch upon whom it was fixed instantly fell backward, and sometimes expired. For fear, however, of depopulating his dominions and making his palace desolate he but rarely gave way to his anger.
Being much addicted to women and the pleasures of the table, he sought by his affability to procure agreeable companions; and he succeeded the better as his generosity was unbounded, and his indulgences unrestrained, for he was by no means scrupulous, nor did he think with the Caliph Omar Ben Abdalaziz that it was necessary to make a hell of this world to enjoy Paradise in the next.
He surpassed in magnificence all his predecessors. The palace of Alkoremmi, which his father Motassem had erected on the hill of Pied Horses, and which commanded the whole city of Samarah, was in his idea far too scanty; he added therefore five wings, or rather other palaces, which he destined for the particular gratification of each of his senses.

© Oxford University Press, Oxford World Classics, 1981

^ Terug naar boven

Algemeen

De Caliph Vathek is de machtigste en wreedste vorst van de Arabische wereld. Hij regeert met harde hand, hij is een despoot en hij krijgt alles wat hij hebben wil: voedsel, land, legers, geld en vrouwen. Zijn moeder Carathis ondersteunt hem in alles met haar kwaadaardige toverkunsten. Maar Vathek wil meer …
Als er een tovenaar langskomt die hem van alles en nog wat belooft, wordt Vathek nog inhaliger dan hij al was. De tovenaar, de Giaour, heeft volgens eigen zeggen uit India zwaarden meegenomen waarop een voorspelling staat die duidelijk maakt dat Vathek grote dingen te wachten staat: hij kan zelfs zo machtig worden als de vóór-Adamse vorsten, de vorsten die regeerden vóór Adam, toen de wereld nog niet eens geschapen was. Vathek besluit te doen wat de Giaour van hem vraagt; alleen op die manier kan hij de machtigste vorst worden die ooit geleefd heeft.
En wat hij moet doen is niet mis. Vathek moet kinderen offeren, sieraden weggeven, onderdanen doden. En dat alles doet hij ook, vaak geholpen door zijn moeder. Uiteindelijk draagt de Giaour hem op te vertrekken met zijn belangrijkste vrouwen en raadgevers, teneinde het land te vinden waar zijn macht het grootst zal zijn.
Op weg daar naartoe ontmoet Vathek de beeldschone Nouronihar, de dochter van één van Vathek’s vorsten. Hoewel zij al beloofd is aan haar – veel jongere – neef wil Vathek haar toch als vrouw hebben. En hij is bereid daar veel voor op te offeren. Het is te hopen dat Nouronihar hem wil volgen in zijn zelfzuchtige leven …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
William Beckford

Jaar van uitgave:
1786

Aantal pagina's:
105

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Ergens in de middeleeuwen.

Plaats van handeling:
Ergens in een Arabisch land.

Bijzonderheden:
Een roman zonder hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Vathek’ behoort tot het genre van de gothic novel. Het verhaal gaat over goed en kwaad, over het lot tarten, over slecht weer dat iets vreselijks voorspelt, over bovennatuurlijke gebeurtenissen.
Maar daarnaast is het ook een Arabische vertelling. Beckford heeft een exotische plaats en tijd voor zijn roman gekozen. Dat maakt deze roman tot een buitenbeentje in de horror literatuur.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘Vathek’ heb je als lezer enige kennis nodig van de Arabische wereld en – indien mogelijk – van Arabische vertellingen. De roman is een sprookje over goed en kwaad. Het spreekt vanzelf dat de schrijver benadrukt dat het goed is om als vrome moslim te leven, een levenswijze die Vathek zeker niet aanhangt. En dat wordt uiteindelijk zijn ondergang.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘Vathek’ kent vrij veel moeilijke woorden die vaak te maken hebben met de tijd, de plaats en het thema van de roman: de Middeleeuwen in een Arabisch land waar een despoot zijn ziel aan de duivel verkoopt. Hoewel het verhaal geschreven werd door een Engelsman, ademt het de sfeer uit van een Arabische vertelling, niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook vanwege het belang wat de schrijver hecht aan een goed en vroom islamitisch leven.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Vathek’ is een oud en sprookjesachtig verhaal. Het werd geschreven in 1786, maar het speelt zich zo te lezen af in een veel oudere tijd.
Ondanks de ouderdom is het een goed te lezen verhaal. De hoofdpersoon is een slechterik, maar ook wel iemand met wie we op een gegeven moment medelijden krijgen (ondanks al zijn vreselijke daden). Beckford heeft van Vathek een karakter van vlees en bloed gemaakt.
De taal is soms moeilijk, er zijn geen hoofdstukken en er zijn weinig dialogen (en de dialogen die er zijn, zijn niet erg overzichtelijk geschreven).
Op grond van deze eigenschappen is ‘Vathek’ een roman met een literair niveau C 5d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De gothic novel ‘Vathek’ is geschreven als een Arabisch sprookje, als een verhaal uit ‘Duizend-en-één-Nacht’. De despoot is bijzonder wreed en kwaadaardig, zijn onderdanen zijn zo gedwee dat ze zonder morren voor hem de dood ingaan.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Vathek’ kent veel actie. De hoofdpersoon regeert zijn land en zijn onderdanen met harde hand en hij doet van alles en nog wat om zichzelf te verrijken. Dat doet hij ook wanneer hij een verre reis onderneemt om het land te bereiken dat de Giaour hem beloofd heeft.


Tijd:

De tijd wordt in ‘Vathek’ niet verder aangeduid. Het is waarschijnlijk een verhaal uit de Middeleeuwen: er wordt uitsluitend gereisd met kamelen, de vorsten zijn despotische alleenheersers en de bewapening is primitief.
De roman duurt een aantal weken: de tijd waarin Vathek zijn plannen maakt en op reis gaat naar verre oorden (weliswaar nog altijd in Arabië).


Plaats:

De roman ‘Vathek’ speelt zich af in een Arabisch land, eerst in een onbekende stad, later op andere plaatsen. Irak wordt genoemd, evenals Perzië en de rivier de Tigris. Maar omdat het gebied zo vaag beschreven wordt, lijkt het alsof dit een Arabisch verhaal uit ‘Duizend-en-één-Nacht’’  is.


Verhaallijn:

‘Vathek’ kent één verhaallijn: lukt het de despoot Vathek om nog machtiger te worden dan hij al is?


Verteller:

De roman ‘Vathek’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Vathek’ zijn:
• Caliph Vathek: de kalief, een wrede alleenheerser van een Arabisch land;
• Carathis: zijn moeder, een kwaadaardige vrouw met magische krachten;
• Bababalouk: de belangrijkste eunuch en vertrouweling van Vathek;
• Nouronihar: een schone jonkvrouw, de dochter van een vorst die aan Vathek gehoorzaamheid verschuldigd is;
• Gulchenrouz: een prins, de jongere neef van Nouronihar, tevens de jongeman aan wie zij als bruid is toegezegd;
• Dilara: de belangrijkste (eerste) vrouw van Vathek;
• De Giaour: een kwaadaardige tovenaar, handlanger van de Eblis (de grootste duivel).


Bijfiguren:

‘Vathek’ kent heel veel bijfiguren, die meestal naamloos zijn en verder maar een kleine rol in het gehele verhaal hebben:
• Eunuchs, hoofd- en bijvrouwen van de Caliph, raadgevers, soldaten, burgers, slavinnen en pages.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Vathek’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Vathek’ is een verhaal over een persoon die zijn ziel aan de duivel verkoopt: een echt Faust-verhaal.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over William Beckford.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Castle of Otranto van Horace Walpole
The Tragical History of Dr Faustus van Christopher Marlowe
The Fall of the House of Usher van Edgar Allan Poe (short story)

 


Citaat:
‘Deluded prince! to whom Providence hath confided the care of innumerable subjects, is it thus that thou fulfillest thy mission? Thy crimes are already completed; and art thou now listening towards thy punishment? Thou knowest that, beyond these mountains, Eblis and his accursed dives hold their infernal empire; and seduced by a malignant phantom, thou art proceeding to surrender thyself to them!’ (p.90)

Vragen over het boek:

1. Wie is volgens jou het meest schuldig aan de ondergang van ‘Vathek’: zijn geliefde, zijn moeder of hij zelf? Waarom vind je dat?
2. Maakt het feit dat dit verhaal zich afspeelt in een exotische tijd en plaats ‘Vathek’ volgens jou tot een betere of tot een mindere roman in het gothic novel genre? Waarom vind je dat?
3. Welke rol speelt Bababalouk in het verhaal? In hoeverre is dit karakter belangrijk voor de roman?
4. Geef aan in hoeverre de moeder van Vathek en haar dienaressen invloed hebben op de ondergang van Vathek.
^ Terug naar boven

Comments are closed.