3.5/5 - (2 stemmen)

Locked Up

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: prison

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...





Het begin!

My life is stuck on repeat of one day. The one day I can’t take back. The one day I can’t change.
And the memory is with me all the time.
It was the middle of December and the temperature had dropped. We’d just had a huge dump of snow. The kind of snow cities like Edmonton, Toronto and New York get. The kind of snow that cripples a city. In Vancouver it was even worse because we weren’t used to snow.
That morning I woke up to notifications blowing up my phone. Dad was in the car, texting me that he was driving his latest girlfriend to work. That meant I had to get to school on my own. His next texts said I needed to walk my dog, Gemini, do the dishes, and shovel the sidewalk, all before leaving the house. Like that was gong to happen! Instead, I hit the snooze button and curled up under the covers to get warm.
Then I ended up being so late I didn’t have time to walk Gemini. I didn’t have tome to do any of the things Dad had asked me to do. Instead, I showered, wolfed down my breakfast, and ran out the door. Halfway down the block I was sorry I hadn’t grabbed my scarf. Tiny shards of ice prickled my skin.
I remembered glancing at my phone and seeing that the first bell was going to ring in ten minutes. If I got another late slip, they’d call home. The last thing I needed was more attitude from my Dad, even if it was his fault. I passed this old car that was idling to warm up the engine, and got a great idea. I’d get to school faster if I took it. Who cares that I wasn’t legally allowed to drive at fifteen?

© James Lorimer & Company Ltd., 2018.

^ Terug naar boven

Algemeen

Kevin – bijgenaamd ‘Strider’ – zit al twee jaar vast. Hij zit in een instelling voor jeugdige delinquenten, een jeugdgevangenis dus. Vijf jaar in totaal …
Het is dan ook niet mis wat hij gedaan heeft. Op zijn vijftiende stal hij een auto waarmee hij een man aanreed. De lange vrijheidsberoving zal hem leren om zoiets nooit meer te doen.
En dat vindt Kevin prima. Hij heeft de straf verdiend vindt hij. En daarom hoeft hij niet zo nodig vervroegd vrij te komen wegens goed gedrag (en hij gedraagt zich goed), hij wil zij gehele straf uitzetten.
Dat heeft hij verdiend. Elke dag – en elke nacht – denkt hij aan het ongeluk dat hij veroorzaakt heeft en het gezin dat hij daarmee in het ongeluk heeft gestort. Eigen schuld dikke bult voor Kevin dus.
Maar het verblijf in zo’n jeugdgevangenis is geen pretje. Het eten is vies, bendes terroriseren hun medegevangenen en Kevin wordt gevraagd om zijn enige soort van vriend, Wired, te helpen met diens drank- en drugssmokkel.
Dus misschien is vrijkomen achteraf niet zo erg. Daar komt bij dat Kevin bezoek krijgt van mensen uit de buitenwereld. Zijn vader die hem een beetje mist, de mooie zus van Wired … en de dochter van de man die Kevin heeft aangereden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Cristy Watson

Jaar van uitgave:
2018

Aantal pagina's:
176

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
Canada, een jeugdgevangenis in de stad Vancouver.

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 21 getitelde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Locked up’ is een spannend boek voor young adults. Vreemd genoeg heeft de misdaad al plaatsgevonden, de schuldige zit gevangen – en toch zit het verhaal vol suspense. De hoofdpersoon Kevin moet zijn misdaad zelf verwerken: had hij die dag, dat moment maar kunnen terugdraaien. Maar helaas kan dat niet. Kevin zal moeten leren leven met wat hij heeft gedaan. Binnen of buiten de gevangenis.

 


WAT MOET JE WETEN?

‘Locked up’ gaat over een jeugdmisdaad. Je leest dat de volwassenen in de instelling het beste met de ‘misdadigers’ voorhebben, maar dat de ‘buitenwereld’ niet altijd even betrouwbaar en vergevingsgezind lijkt te zijn.
Je kunt verder lezen dat het strafsysteem voor jongeren (Kevin is vijftien wanneer hij zijn daad begaat) in Canada niet mals is: vijf jaar in een jeugdgevangenis ….




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Locked up’ is heel goed te begrijpen. Er zijn weinig moeilijke woorden. De taal blijft netjes, ondanks het feit dat dit jongeren zijn die vaak uit de minder welvarende gezinnen in Canada komen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de jeugdroman nergens moeilijk.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het is spannend zonder ergens gewelddadig te worden. Het gaat in deze roman vooral om het verwerken van een misdaad – en dat verwerken dient ook te gebeuren door de dader van die misdaad, zoals je merkt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Locked up’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Het verhaal is spannend geschreven, met de nodige cliffhangers.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Locked up’ bevat een verhaal met vrij veel actie. Die actie vindt echter ook vaak plaats in het hoofd van de ik-verteller: wat zou er gebeuren als ik (niet) …?


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 2010-2020. Het geheel duurt enkele maanden.


Plaats:

De setting van ‘Locked up’ is een jeugdgevangenis (‘youth custody centre’) in de Canadese stad Vancouver, in de provincie British Columbia aan de oostkust van het land.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Locked up’: zal Kevin zichzelf kunnen vergeven en zal hij daarmee een beter mens kunnen worden?


Verteller:

De roman heeft een ik-verteller wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Locked up’ zijn:
• Kevin (‘Strider’): de ik-verteller, een 17-jarige jongen die al bijna twee jaar in de jeugdgevangenis zit (hij wordt daar achttien). Hij is veroordeeld tot een straf van vijf jaar in een jeugdinrichting omdat hij in een gestolen auto een voetganger heeft aangereden. Kevin woonde thuis met zijn vader en hond Gemini; zijn moeder heeft het gezin al een paar jaar geleden verlaten;
• ‘Wired’ (officieel Weston): een medegevangene van Kevin. Wired handelt in illegale spullen (voornamelijk drank en drugs) en hij staat onder invloed van een bende in de gevangenis. Hij slaagt er vaak in om geld van Kevin te ‘lenen’.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Locked up’ zijn:
• Collins, correctional officer (CO): een medewerker van de jeugdgevangenis die de veroordeelden begeleidt bij hun dagelijkse beslommeringen;
• Jackson, probation officer (PO): een medewerker van de jeugdgevangenis die de veroordeelden observeert en zo veel mogelijk helpt bij hun terugkeer in de maatschappij;
• Mr Roberts, teacher: een medewerker van de jeugdgevangenis die de veroordeelden bij de lessen begeleidt en hen helpt een examen te halen;
• ‘Macaroni’: een medegevangene die als enige vriend Kevin heeft. Macaroni wordt vaak gepest door de andere veroordeelden;
• Diablos: een groep gevangenen die de andere gevangen pest en afperst;
• Writers: Sean (songwriter), Keto (slam poet) en Kendra (novelist), een drietal dat schrijfcursussen verzorgt om de gevangenen te helpen zich schriftelijk te leren uiten;
• Larkyn: de zus van Wired, een meid die grote indruk maakt op Kevin;
• Aisha: de 21-jarige dochter van de man die door Kevin aangereden werd.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Locked up’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Locked up’ is geschreven nadat de auteur veel gesprekken voerde met meerdere jeugdige gevangenen in Vancouver.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Cristy Watson .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Hit and Run van Joan Phipson
A Sudden Silence van Eve Bunting
Letters from the Inside van John Marsden


Citaat:
Now there is nothing I can do but wait.
Wait to see if I convinced the parole board that I’m on the right track. Wait to see if they believe I will not be a menace to society. Wait to see if they believe I regret my past actions and that I’m truly on a better path. I will wait to see if, three years to the day, I am granted early release. (p.174)

Vragen over het boek:

1. Waarom stal Kevin een auto?
2. Waarom viel de straf voor Kevin zo zwaar uit?
3. Wat kun je vertellen over Larkyn? Welke invloed heeft zij op Kevin?
4. Wat kun je vertellen over Aisha? Welke invloed heeft zij op Kevin?

 




^ Terug naar boven

Comments are closed.