3/5 - (1 stemmen)

Exit Ghost

Niveau:
Genre: relations
Thema: growing old

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692812212789", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30189249","familyId":"30189249","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Exit%20Ghost%2C%20Philip%20Roth","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

I hadn't been in New York in eleven years. Other than for surgery in Boston to remove a cancerous prostate, I'd hardly been off my rural mountain road in the Berkshires in those eleven years and, what's more, had rarely looked at a newspaper or listened to the news since 9/11, three years back; with no sense of loss – merely, at the outset, a kind of drought within me – I had ceased to inhabit not just the great world but the present moment. The impulse to be in it and of it I had long since killed.
But now I'd driven the hundred and thirty miles south to Manhattan to see a urologist at Mount Sinai Hospital who specialized in performing a procedure to help the thousands of men like me left incontinent by prostate surgery. By going in through a catheter inserted in the urethra to inject a gelatinous form of collagen where the neck of the bladder meets the urethra, he was getting significant improvement in about fifty percent of his patients. These weren't great odds, especially as ‘significant improvement’ meant only a partial alleviation of the symptoms – reducing ‘severe incontinence’ to ‘moderate incontinence’ or ‘moderate’ to ‘light.’ Still, because his results were better than those that other urologists had achieved using roughly the same technique (there was nothing to be done about the other hazard of radical prostatectomy that I, like tens of thousands of others, had not been lucky enough to escape – nerve damage resulting in impotence), I went to New York for a consultation, long after I imagined myself as having adapted to the practical inconveniences of the condition.

© Jonathan Cape Ltd, 2007

^ Terug naar boven

Algemeen

Nathan Zuckerman is al jaren een beroemde en zeer succesvolle schrijver. Om zich te kunnen concentreren op zijn werk, woont hij al meer dan tien jaar in een huis dat ver weg van alle drukte in de bossen van West-Massachusetts staat.
Maar vanwege zijn tanende gezondheid moet hij terug naar New York om geopereerd te worden. Hij heeft prostaatkanker en hij is incontinent. Daarnaast gebruikt hij overal aantekeningenboekjes voor: Zuckerman heeft het vermoeden dat zijn geheugen hem in de steek laat. Allemaal kwalen die een 71-jarige man kan verwachten; Zuckerman heeft er veel problemen mee om zijn ouder worden te accepteren.
In New York ontmoet Zuckerman een oude bekende: de ooit zo intrigerende en knappe Amy Belette. Ook zij is zwaar ziek en ze is geen schim meer van de vrouw die ze ooit was. Door het hernieuwde contact met haar wordt Zuckerman herinnerd een de door hem bewonderde schrijver E.I. Lonoff, lang geleden de minnaar van Amy. Een andere ontmoeting in New York heeft een nog grotere invloed op de gemoedstoestand van Zuckerman: hij besluit aan huizenruil te doen en hij ontmoet in een New Yorks appartement het schrijversechtpaar Billy en Jamie. Jamie maakt een verpletterende indruk op Zuckerman: hij vergeet zijn dreigende geheugenverlies (sic) en zijn prostaatkanker (en daaruit voortkomende incontinentie en impotentie). De oude Zuckerman droomt van een verjongende relatie …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C2

Schrijver:
Philip Roth

Jaar van uitgave:
2007

Aantal pagina's:
292

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, New York City

Bijzonderheden:
Een roman in 5 getitelde hoofdstukken/delen:
1 ‘The Present Moment’
2 ‘Under the Spell’
3 ‘Amy’s Brain’
4 ‘My Brain’
5 ‘Rash Moments’

In het Nederlands heet het boek ‘Exit geest’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Exit Ghost’ is een verhaal over schrijvers en over literatuur. Maar het is ook een verhaal over ouder worden, ziek worden en over de liefde. De thema’s zullen waarschijnlijk oudere lezers die geïnteresseerd zijn in literatuur meer aanspreken dan andere lezers.


WAT MOET JE WETEN?

‘Exit Ghost’ is het negende boek met de schrijver Nathan Zuckerman in de hoofdrol. Het lijkt erop dat dit het laatste deel is: de naam suggereert het. Terwijl ‘The Ghost Writer’ de joodse schrijver Zuckerman introduceerde, verlaat hij in ‘Exit Ghost’ – in ieder geval in naam – het toneel.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Exit Ghost’ zijn van een lastig niveau. De manier waarop Roth schrijft over literatuur en over politiek vergt een grote kennis van de lezer. Het boek heeft vijf delen / hoofdstukken; deze worden regelmatig afgewisseld door witregels, zodat het verhaal overzichtelijk blijft. Ook lezen delen van de roman als een toneelstuk: er zijn dan telkens twee karakters (‘he’ en ‘she’) aan het woord.
De alinea’s zijn van een normale lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Exit Ghost’ is niet gemakkelijk en je moet een ervaren lezer zijn als je het boek op waarde wilt schatten.
Het verhaal vergt ook de nodige inzet van de lezer. Er gebeurt niet echt veel: de meeste gebeurtenissen vinden plaats in een kamer van een huis of appartement. De roman speelt zich grotendeels af in New York City, maar over de stad zelf horen we weinig tot niets. Wel zorgen de broeierige relaties tussen de hoofdpersonen voor een ingehouden spanning.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Exit Ghost’ een boek met een literair niveau C 6a en een taal-(ERK-)niveau C2.


Schrijfstijl:

De roman ‘Exit Ghost’ is mooi geschreven. Het is een typisch boekenboek: de hoofdpersonen zijn vrijwel zonder uitzondering schrijvers. Zij spreken met elkaar over hun eigen schrijfwerk en over andere, voor hen belangrijke literatuur (Nathaniel Hawthorne, Ernest Hemingway, Anton Tsjechov (Chekhov), Joseph Conrad, Isaac Bashevis Singer). Voor de argeloze lezer wellicht niet zo interessant, voor de liefhebber van literatuur des te meer.
Ook speelt de politiek een belangrijke rol: Zuckerman, Billy en Jamie maken de herverkiezing van George W. Bush mee, een voor de jongeren zeer teleurstellende uitslag. Zuckerman volgt de politiek al jaren niet meer.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Exit Ghost’ is een verhaal met weinig actie. De hoofdpersoon is een man van eenenzeventig: pas geopereerd, ziekelijk, soms verstrooid, maar in zijn eigen gedachten nog vrij actief. Die geestelijke activiteit bestaat vooral uit het – in stilte – aanbidden van een jonge, getrouwde vrouw die hij pas heeft leren kennen. Veel gebeurt er echter niet in de ‘werkelijkheid’ van het verhaal.


Tijd:

‘Exit Ghost’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het verhaal ontspint zich over een periode van iets meer dan een week in het jaar 2004. Maar we krijgen flashbacks naar 1956, het jaar waarin Nathan Zuckerman de schrijver E.I. Lonoff en zijn minnares Amy Belette ontmoette. Ook wordt er regelmatig verwezen naar 9/11 (2001), de dag waarop de Twin Towers in New York werden vernietigd: sommige New Yorkers in het verhaal zijn er nog steeds door getraumatiseerd in 2004 en een aantal van hen staat op het punt de stad de rug toe te keren.


Plaats:

De setting van ‘Exit Ghost’ is voornamelijk de stad New York en dan met name het stadsdeel Manhattan. De meeste gebeurtenissen spelen zich af in het appartement van Billy en Jamie, maar soms zijn er andere locaties: Central Park, een restaurant. Zuckerman verwijst regelmatig naar zijn huis in West-Massachusetts: hij woont daar al meer dan tien jaar, tegen een bos aan en ongeveer tien kilometer verwijderd van een universiteitsstadje (Athena).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Exit Ghost’: hoe verloopt de relatie tussen een oude schrijver, een jong schrijversechtpaar en een oude zieke vriendin (een vriendin van bijna vijftig jaar geleden)?


Verteller:

De roman ‘Exit Ghost’ heeft voornamelijk een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Zuckerman is als geroutineerd schrijver ongetwijfeld zo objectief mogelijk, maar hij blijft hoop houden op een romance met een getrouwde vrouw die meer dan veertig jaar jonger is, een gedachte die zijn objectiviteit nogal beïnvloedt. Daarnaast is hij soms niet helder met de feiten: dat vermoedt hij tenminste zelf (het zou kunnen zijn dat hij aan Alzheimer begint te lijden, vreest hij).
Het grootste deel van de roman wordt door de ik-verteller als ‘gewoon’ verhaal verteld. Maar er zijn ook delen met een auctoriale verteller die doen denken aan een toneelstuk: het zijn scenes waarin een ‘he’ (Zuckerman of Richard Kliman) en een ‘she’ (Jamie) denkbeeldige gesprekken voeren.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Exit Ghost’ zijn:
• Nathan Zuckerman: een 71-jarige schrijver van joodse afkomst. Hij gaat voor een operatie aan zijn prostaat terug naar New York, de stad waar hij heel lang woonde. Sinds een jaar of tien woont hij alleen in de rust van de bossen in de staat Massachusetts, ver weg van de hectiek van New York;
• Jamie Logan: een ongeveer 30-jarige aantrekkelijke vrouw van steenrijke Texaanse ouders. Zij is schrijfster en ze woont al jaren in New York. Ze is getrouwd met Billy Davidoff;
• Billy Davidoff: een ongeveer 30-jarige schrijver van joodse afkomst. Zijn vader heeft een winkel in Philadelphia. Wat schrijven betreft is hij minder succesvol dan zijn vrouw (die hij enorm bewondert en bemint).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Exit Ghost’ zijn:
• Richard Kliman: een 28-jarige vriend van Billy en (vooral van) Jamie. Hij wil een boek schrijven over een lang geleden overleden obscure (maar goede) schrijver van korte verhalen (E.I. Lonoff) en hij roept daarom de hulp in van Zuckerman, die Lonoff kende;
• Larry en Marylynne Hollis: buren van Zuckerman (weliswaar op vrij grote afstand). Zij nodigen Zuckerman vaak uit om bij hen te komen eten. Zij vinden het zielig dat Zuckerman alleen is (maar hijzelf vindt dat helemaal niet);
• Amy Belette: de 75-jarige ex-minnares van de schrijver Lonoff (van 1956 tot 1961). Als Zuckerman haar na bijna vijftig jaar weer treft, heeft zij een hersentumor;
• Rob Massey: een timmerman; hij is de klusjesman van Zuckerman in Massachusetts;
• Belinda Massey: de vrouw van Rob. Zij houdt het huis van Zuckerman schoon;
• Tony: de eigenaar van het restaurant in New York waar Zuckerman vroeger vaak at (‘Pierluigi’s’);
• E.I. Lonoff (Manny): een (weinig succesvolle) schrijver van korte verhalen. Zuckerman bewonderde hem zeer. Als het verhaal begint is hij al jaren dood; maar zijn leven heeft veel invloed op de karakters van de roman;
• George Plimpton: een schrijver en amateur-sportman (boxer, honkballer, basketballer). Zuckerman bewonderde hem zeer en hij raakte ook bevriend met deze, al wat oudere schrijver. Als Zuckerman in New York is, hoort hij dat Plimpton een jaar eerder overleden is.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Exit Ghost’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Exit Ghost’ is een mooi geschreven roman. Maar het is ook een zeer literaire roman: een verhaal over schrijvers en over het schrijven als vak. Daarnaast is het een verhaal over een oude man die maar moeilijk kan accepteren dat hij langzamerhand veel functies (lichamelijk en geestelijk) kwijtraakt. Die twee facetten zullen het verhaal minder geschikt maken voor een aantal lezers.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Philip Roth.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Enemies: A Love Story van Isaac Bashevis Singer
• ‘Dubin’s Lives’ van Bernard Malamud
• Oracle Night van Paul Auster


Citaat:
It seemed to me that the letter to The Times had mainly to do with Richard Kliman.
When she [Amy] came out of the kitchen, carrying our food on a tray, I said, ‘And what grade did Manny give you for sentences so cogent and biting?’
‘He didn’t give me a grade.’
‘Why not?’
‘Because I didn’t write it.’
‘Who did?’
‘He did.’
‘Did he? You told me before these were the words of a nutty old woman rambling on.’
‘That wasn’t entirely true.’
‘How so?’
‘He dictated it. They’re his words. He said: ‘Reading/writing people, we are finished, we are ghosts witnessing the end of the literary era – take this down.’ I did as he told me.’ (pp.185-186)

Vragen over het boek:

1. Waarom woont Zuckerman in het westen van de staat Massachusetts?
2. Analyseer het karakter van Jamie Logan.
3. Waarom wordt het verhaal van Zuckerman telkens afgewisseld door toneelscript-achtige fragmenten?
4. Verklaar de titel van de roman.




^ Terug naar boven

Comments are closed.