4.5/5 - (2 stemmen)

Harry Potter (III) and the Prisoner of Azkaban

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Harry Potter was a highly unusual boy in many ways. For one thing, he hated the summer holidays more than any other time of year. For another, he really wanted to do his homework, but was forced to do it in secret, in the dead of the night. And he also happened to be a wizard.
It was nearly midnight, and he was lying on his front in bed, the blankets drawn right over his head like a tent, a torch in one hand and a large leather-bound book (‘A History of Magic’, by Bathilda Bagshot) propped open against the pillow. Harry moved the tip of his eagle-feather quill down the page, frowning as he looked for something that would help him write his essay, ‘Witch-Burning in the Fourteenth Century Was Completely Pointless – discuss’.
The quill paused at the top of a likely looking paragraph. Harry pushed his round glasses up his nose, moved his torch closer to the book and read:
‘Non-magic people (commonly known as Muggles) were particularly afraid of magic in medieval times, but not very good at recognising it. On the rare occasion that they did catch a real witch or wizard, burning had no effect whatsoever. The witch or wizard would perform a basic Flame-Freezing Charm and then pretend to shriek in pain while enjoying a gentle tickling sensation. Indeed, Wendelin the Weird enjoyed being burnt so much that she allowed herself to be caught no less than forty-sevcen times in various disguises.’

© Bloomsbury Publishing Plc., 1998.

^ Terug naar boven

Algemeen

Harry Potter hoopt dat het derde schooljaar snel begint: zijn zomervakantie bij de Dursleys is even vervelend als altijd. Zo komt Aunt Marge, de akelige zuster van Mr Dursley, een week op bezoek. En die tante is helemaal idolaat van Dudley, terwijl ze denkt dat Harry een soort crimineel is. Harry zegt er niet veel van, maar als Aunt Marge zijn overleden ouders begint te beledigen, zorgt hij ervoor dat ze als een opgeblazen ballon naar het plafond stijgt. Gelukkig wordt Harry snel naar herberg 'The Leaky Cauldron' gebracht waar hij kan logeren totdat het schooljaar weer begint.
Maar dan wordt bekend dat een beruchte gevangene, Sirius Black, ontsnapt is uit de streng beveiligde gevangenis van Azkaban. Hij was de vriend (maar later de aartsvijand) van de ouders van Harry Potter. Ten tijde van de moord op Harry's ouders doodde Black dertien mensen. Vanaf het moment dat de tovenaars horen van de ontsnapping van Black wordt het leven op Hogwarts behoorlijk grimmig. Professor Dumbledore laat Dementors rond de school opstellen: akelige wezens die in staat zijn elke gelukkige gedachte uit iemand te zuigen (en zo een persoon te doden), de docenten zijn allemaal achterdochtig, niemand mag ’s avonds buiten de school komen en Harry – die het meest bedreigd wordt – mag in ieder geval niet van het schoolterrein af.
Gelukkig zijn er ook nog wel enkele vrolijke zaken. De Quidditch Competition zal weer plaatsvinden, met Kerstmis blijven Ron en Hermione samen met Harry op Hogwarts, Hagrid doet als altijd zijn enthousiaste trucjes met levensgevaarlijke dieren en er is een nieuwe (en goede) docent voor het vak ‘Defence Against the Dark Arts’: Professor Lupin.
Maar alles gaat na een tijdje toch behoorlijk mis: Hagrid maakt ernstige fouten, Professor Snape gaat achter Harry en zijn vrienden aan, de Dementors bedreigen Harry en vreemde dieren verschijnen op Hogwarts. En dan dringt Sirius Black ook nog Hogwarts binnen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
J.K. Rowling

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
317

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
UK, een tovenaarsschool, een dorpje en de Engelse hoofdstad Londen

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 22 hoofdstukken.
Dit is het derde deel uit de Harry Potter-serie.
In het Nederlands heet de roman ‘Harry Potter en de gevangene van Azkaban’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ is het derde deel van de meest succesvolle jeugdboekenserie die er de afgelopen vijftig jaar is geweest: de avonturen van de jonge tovenaar Harry Potter.
Als je houdt van fantasy, van sprookjes, van magie of van spannende verhalen, dan is dit zeker een boek voor jou.
Waarschuwing: begin er niet aan wanneer je weinig tijd hebt. De Harry Potter-serie bestaat uit zeven delen. En die zijn zo spannend, dat je niet kunt ophouden na één deel …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het derde deel uit deze serie, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’, heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het is een verhaal dat zich afspeelt in Engeland – maar dan wel in een heel speciaal soort Engeland: een toverachtige wereld. De tovenaarsschool bevindt zich in een oud spookachtig kasteel. Er zijn donkere gangen, geheimzinnige tunnels en torenkamers, vreemdsoortige spoken en sprookjesachtige wezens en er is een verboden bos, maar verder is het een verhaal over vrij normale jongeren. En als er iets voorkomt in dit verhaal wat alleen maar in de Harry Potterboeken voorkomt – zoals ‘Quidditch’ of ‘Platform Nine and three-quarters’ – dan legt de schrijfster haarfijn uit wat daarmee bedoeld wordt.
In dit deel speelt een weerwolf een behoorlijk grote rol. Dit deel is veel spannender dan het tweede deel. Er is een belangrijke rol voor zeer akelige wezens: de Dementors …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zijn soms lastig, maar een goede lezer zal vaak kunnen raden wat er bedoeld wordt met een moeilijk woord.
De alinea’s zijn nooit erg lang. De hoofdstukken hebben een normale lengte; ze zijn spannend, ook vanwege hun mysterieuze titels (‘The Marauder’s Map’, ‘The Dementor’s Kiss’, bijvoorbeeld).
Qua taal is dit derde Harry Potter-deel niet eenvoudig. Het boek is echt iets lastiger te lezen dan deel II, maar de lezer die deel I en II is doorgekomen zal – met de informatie van het vorige verhaal – dit probleem zeker overwinnen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ heeft veel hoofdstukken (met intrigerende titels). Er gebeurt heel veel in elk hoofdstuk en het hoofdverhaal houdt de nodige raadsels in petto voor de lezer. Er zijn veel dialogen en het verhaal is heel spannend geschreven.
Een goede niveau 2-lezer zal veel plezier beleven aan dit verhaal. Maar hij – en nog vaker: zij – zal wel de hele serie moeten uitlezen … ‘Harry Potter’ werkt verslavend.
Op basis van deze eigenschappen is Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ is geweldig spannend geschreven. Het verhaal is bovendien ontroerend en heel vaak angstaanjagend. Het derde deel uit de serie lijkt veel op de eerste twee delen: veel van de avonturen die plaatsvinden hadden we al zo’n beetje kunnen verwachten. Maar er zijn in dit deel veel verrassende ontwikkelingen: langzamerhand komen we veel meer te weten over de ouders van Harry en over hun vrienden (en vijanden).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zit boordevol actie. Dat is in het begin van deel III al duidelijk: Harry verpest de logeerpartij van een tante van Dudley en hij hoort dat er een levensgevaarlijke misdadiger achter hem aan zit. Bovendien ziet hij ’s nachts ook nog een enorm dier (een hond, een wolf?) dat hem lijkt te volgen.


Tijd:

Harry Potter and the Prisoner of Azkabanbeschrijft een jaar uit het leven van Harry. Hij is nu 13 jaar oud en hij brengt zijn derde jaar op de middelbare school door. Die middelbare school is een kostschool, maar dan wel een heel speciale: Hogwarts, een opleidingsschool voor tovenaars.
Er is een korte beschrijving over een week uit zijn nare zomervakantie bij de Dursleys, maar de rest van het boek gaat over het schooljaar van Harry.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en we volgen Harry een jaar lang, bijna van dag tot dag.


Plaats:

De plaatsen waar Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zich voornamelijk afspeelt zijn:
• Hogwarts, de tovenaarsschool: een kostschool op het Engelse platteland;
• 4 Privet Drive, Little Whinging (in het graafschap Surrey): het adres waar Harry Potter woont, in het huis van zijn oom, zijn tante en zijn neef (hoofdstuk 1 en 2);
• Londen: de plaats van waaruit Harry op reis gaat naar de tovenaarsschool en waar hij zijn schoolspullen koopt;
• Hogsmeade: een dorpje waar de tovenaarsleerlingen zo nu en dan naar toe mogen gaan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’: hoe kan Harry de moordenaar Sirius Black ontlopen? Het is duidelijk dat deze gevaarlijke crimineel het op hem voorzien heeft.
Andere verhaallijnen hebben te maken met zaken uit de toekomst: wat zal Harry later kunnen doen om die slechte tovenaar, Voldemort, te bestrijden, en wie zullen hem bijstaan in die strijd?
Het hoofdthema van dit deel, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’, gaat vooral over de dreiging van de moordenaar Black die ontsnapt is uit de gevangenis van Azkaban.


Verteller:

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ wordt verteld door een alwetende verteller. Het verhaal wordt bekeken vanuit het perspectief van de 13-jarige Harry Potter. Hij voelt zich in dit deel heel goed thuis op zijn kostschool, hij kent de meeste docenten en leerlingen en hij verwacht een mooi jaar te zullen hebben. Helaas valt dat nogal tegen …
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zijn:
• Harry Potter: een 13-jarige jongen. Hij groeit op bij zijn oom en tante en hoort pas op zijn elfde dat hij de zoon is van de wizard (tovenaar) James en de witch (heks) Lily Potter. Bij de moord op zijn ouders werd Harry geraakt door de toverstaf van Voldemort, waardoor hij een bliksemvormig litteken op zijn voorhoofd heeft. In dit deel zit Harry in het derde jaar van de tovenaarsschool;
• Rubeus Hagrid: de onderhoudsman op de tovenaarsschool, de ‘Keeper of the Keys and Grounds at Hogwarts’. Eén van de grootste vrienden van Harry. Hagrid woont in een boshut op het terrein vlak bij een geheimzinnig bos. Hij heeft een grote hond (‘boarhound’) die Fang heet. Dit jaar wordt Hagrid Professor Care of Magical Creatures;
• Ron Weasley: de klasgenoot en de beste vriend van Harry. Ron komt uit een groot gezin met allemaal broers en één zus: iedereen is (of was) leerling van Hogwarts;
• Hermione Granger: een klasgenote en de beste vriendin van Harry. Hermione is de ijverigste leerling die Hogwarts ooit gehad heeft. Haar beide ouders zijn overigens geen tovenaar of heks, maar gewone mensen (‘Muggles’) – en tandartsen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zijn:
In Londen:
• Uncle Vernon Dursley: de oom van Harry. Een saaie en opvliegende man;
• Aunt Petunia Dursley: de tante van Harry. Een saaie en bange vrouw (en de zus van Harry’s moeder);
• Dudley Dursley: de neef van Harry. Een bijzonder naar, verwend, pesterig en dik ventje;
• Aunt Marge (Marjorie Dursley): een bazige en zeer vervelende vrouw, de zus van Mr Dursley;
• Stan Shunpike en Ernie Prang: de conducteur en de chauffeur van de ‘Knight Bus’;
• Cornelius Fudge, Minister of Magic: een hoge ambtenaar (minister);
• Tom: de herbergier van de ‘Leaky Cauldron’.
De leden van de familie Weasley, de familie van Ron:
• Mr Arthur Weasley: Head of the Misuse of Muggle Artifacts Office at the Ministry of Magic: de vader, een ambtenaar (maar wel een tovenaar) die bij het ministerie werkt;
• Mrs Molly Weasley: de moeder van het gezin, een zorgzame, lieve vrouw;
• Bill en Charlie: ze wonen niet meer thuis, maar zij werken in het buitenland;
• Percy, Head Boy: vorig jaar was hij nog prefect’, nu is hij de – nog belangrijkere – Head Boy van de school, een erebaan voor een student in zijn laatste jaar;
• Fred en George Weasley: de tweeling – twee boefjes die zich aan alle regels onttrekken;
• Ginny Weasley: de 12-jarige dochter van de familie. Zij bloost snel – vooral wanneer ze met Harry praat.
Op Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry:
• Professor Albus Dumbledore: de directeur, Headmaster van de tovenaarsschool, Hogwarts;
• Professor Minerva McGonagall: de onderdirecteur (‘Deputy Headmistress’) en Professor Transfiguration van de tovenaarsschool;
• Professor Severus Snape, Master of Potions: een professor die vanaf het begin laat merken dat hij Harry haat;
• Professor R.J. (Remus) Lupin: de nieuwe docent voor het vak ‘Defence Against the Dark Arts’;
• Andere professoren en personeelsleden op Hogwarts, zoals Madame (Poppy) Pomfrey (ziekenboeg), Professor Flitwick (‘Charms’, toverspreuken), Sir Kadogan (een ridder in een schilderij), Professor Sybill Trelawney (Divination, Voorspellingen), Peeves (‘poltergeist’, klopgeest), Argus Filch (‘caretaker’, conciërge, die een nare kat heeft die Mrs Norris heet), Professor Sprout (‘Herbology’, plantkunde/kruiden), Madame Hooch (Quidditch teacher), Professor Vector (Arithmancy, rekenen en magie).
Leerlingen van Hogwarts:
• Van House Gryffindor: Seamus Finnigan, Dean Thomas, Neville Longbottom (een beetje een stuntel), Parvati Patil, Lavender Brown, Alicia Spinnet, Angelina Johnson, Katie Bell (3 Quidditch Chasers), Oliver Wood (Quidditch Captain), Colin Creevey, Lee Jordan;
• Van House Slytherin: Draco Malfoy, de grootste tegenstander van Harry, de zoon van een (belang)rijke en akelige man;
• Andere studenten van House Slytherin: Vincent Crabbe en Gregory Goyle (de vriendjes van Malfoy), Pansy Parkinson, Marcus Flint (Quidditch Captain), Derrick, Bole, Montague (Quidditch Beaters);
• Van House Ravenclaw: Penelope Clearwater (Head Girl, de vriendin van Percy Weasley), Cho Chang (Quidditch Seeker), Davies (Quidditch Captain);
• Hufflepuff: Hannah Abbott, Cedric Diggory.
Anderen:
• Madame Rosmerta: de herbergierster van het café in het stadje Hogsmeade waar de tovenaarsleerlingen vanaf het derde studiejaar een paar keer naar toe mogen gaan;
• Sirius Black: een ontsnapte gevangene. Hij is veroordeeld voor deelname aan de moord op de ouders van Harry Potter. Veel tovenaars denken dat hij nog altijd van plan is om ook Harry te vermoorden wanneer hij de kans krijgt;
• Executioner Walden Macnair: de beul van Azkaban die soms misdadigers moet executeren;
• Peter Pettigrew: een tovenaarsleerling en vriend van James Potter, de vader van Harry. Harry ontmoet Peter dertien jaar na de dood van zijn ouders;
• Mr Lucius Malfoy: de vader van Draco, een invloedrijke, maar niet al te aardige man;
• Voldemort (oftewel ‘You-Know-Who’): de slechte tovenaar. Hij doet niet echt mee in dit deel, maar hij speelt wel een belangrijke rol. Zo weten we bijvoorbeeld dat hij de ouders van Harry vermoord heeft;
• Lily en James Potter: de ouders van Harry. Zij zijn al dood (vermoord) wanneer het verhaal begint, maar ze spelen een rol in de achtergrond in het verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban is in 2004 verfilmd met in de hoofdrollen Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson.


Overig:

De jeugdboekenserie over Harry Potter is ongetwijfeld één van de meest populaire jongerenboeken die ooit geschreven werd.
De vorige delen van de serie zijn:
I Harry Potter and the Philosopher’s Stone (a.k.a. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone)
II Harry Potter and the Chamber of Secrets

‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ was eveneens een gigantisch succes, het is het derde deel uit één van de populairste jeugdboekenseries ooit. J.K. Rowling werd multimiljonair en jonge lezers brachten de nacht door voor de boekhandel om het boek als eerste te kunnen lezen.
‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ is als los boek te lezen, maar het is het derde deel uit een indrukwekkende serie, en daarom zou het zonde zijn om na het lezen van dit boek te stoppen. Bovendien is de kans daarop klein wanneer je deel I en deel II helemaal hebt uitgelezen …

In dit boek maak je (opnieuw) kennis met:
• Tovenaarsspullen en –attributen, zoals de ‘owl’ (de uil voor de brieven, zoals Hedwig, de uil van Harry, en Erroll, de uil van de familie Weasley), de rat van Ron (Scabbers), de kat van Hermione (Crookshanks), een ‘Hippogriff’ (Buckbeat), een vreemdsoortig huisdier van Hagrid, de ‘wand’ (de toverstaf om mee te toveren) en ‘broomsticks’ (bezemstelen) om Quidditch mee te spelen (zoals Harry’s Nimbus Two Thousand en de Firebolt);
• Allerlei sprookjesdieren, -wezens en -figuren: warlocks, dwarfs, hags, banshees, water demons, trolls, een ‘Whomping Willow’ (een zeer gewelddadige wilgenboom).

In dit boek maak je voor het eerst kennis met:
• Tovenaarsspullen, -zaken en –attributen, zoals de Knight’s Bus (voor het vervoer van tovenaars), de Marauder’s Map (om je weg te kunnen vinden door de doolhofgangen van Hogwarts) en broomsticks om Quidditch mee te spelen (zoals de allernieuwste Firebolt);
• Dementors: bewakers van de gevangenis Azkaban. Zij dragen mantels en kappen en hebben geen (duidelijk) gezicht. Als ze andere wezens aankijken (of zelfs ‘kussen’), zuigen ze alle gelukkige gevoelens uit zo iemand, waardoor deze persoon uiteindelijk sterft. Je kunt ze alleen bestrijden door een ‘Patronus’ uit te spreken, een toverspreuk waardoor ze op afstand blijven (en misschien zelfs verdwijnen);
• Hippogriffs (zoals Buckbeak): een mythisch dier dat eruitziet als een kruising tussen een paard en een vogel. De hippogriff kan vliegen en kan iemand meenemen op zijn/haar vlucht, maar om het vertrouwen te winnen moet je het dier blijven aankijken zonder te knipperen met je ogen;
• Boggarts, ‘shape shifters’: een verschijning die de gedaante kan aannemen van een persoon, dier of wezen waar je heel bang voor bent (zoals een reuzespin, bijvoorbeeld);
Werewolf: een weerwolf. Een mens die bij volle maan verandert in een – zeer gevaarlijke – wolf. Als de maan afneemt, verandert de weerwolf opnieuw in een mens;
• De Animagus: een tovenaar die zichzelf kan veranderen in een dier.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.K. Rowling.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Harry Potter and the Goblet of Fire van J.K. Rowling
• A Series of Unfortunate Events (Book III) – The Wide Window van Lemony Snicket
• The Earthsea Quartet (Book III) – The Farthest Shore van Ursula le Guin

 


Citaat:
‘Dementors are among the foulest creatures that walk this earth. They infest the darkest, filthiest places, they glory in decay and in despair, they drain peace, hope and happiness out of the air around them. Even Muggles feel their presence, though they can’t see them. Get too near a Dementor and every good feeling, every happy memory will be sucked out of you.’ (p.140)

Vragen over het boek:

Verklaar de titels van de volgende hoofdstukken:
1. ‘The Knight Bus’
2. ‘Talons and Tea Leaves’
3. ‘Grim Defeat’
4. ‘Snape’s Grudge’
^ Terug naar boven

Comments are closed.