Het begin!
‘Well, notice, it must be five or six weeks, I could give you the date if I had to. But then as soon as I did notice I realised something had been wrong much further back than that. ‘
‘How much further back?’
‘Oh … A year? Year and a half?’
‘About the time your other trouble started to become acute, in fact. ‘
‘Yes. There must be a link. ‘
By way of answer the doctor gave a quiet sigh. His patient, a round-faced bespectacled man called Jake Richardson, was left to wonder whether this meant that the link was all too grimly real, that only a fool would suppose one existed or that the task of explanation seemed altogether daunting. Jake didn't wonder for long. To have gone on doing so would have been to concede the doctor (Curnow by name) too much importance. When asked why he persistently went to a man he had so little time for, Jake would say that disliking your GP was a good insurance against getting dependent on him.
Now Dr Curnow shook his head a few times and swallowed. In the end he said, ‘There's nothing I can do for you. ‘
‘Oh, but surely you must have a –’
‘No. The only way is for me to send you to someone. ‘
‘That was rather what I –’
‘Excuse me a second, would you, please?’
Funny how it's got ruder to say please than not, Jake thought to himself as the doctor began to turn slowly through a small leather-bound book on his desk. He seemed to find its contents of unusual interest, even novelty. One page in particular absorbed his attention for longer than would have been necessary if he had been doing no more than reading the whole of it with care. After this interval he lifted his head abruptly and looked Jake straight in the eye for a quarter of a minute or so. Then he returned his gaze to the book before him, keeping it fixed there while he reached for his telephone. It had buttons instead of a dial.
© Victor Gollancz / Penguin Books, 1978/1979.
^ Terug naar boven
Algemeen
Maar de laatste tijd merkt Jake dat er iets mis is met hem: de vrouw (die van hem, maar ook elke andere) kan hem niet langer bekoren. Alle lust vergaat hem wanneer hij aan vrouwen denkt: hij blijft dan denken aan andere zaken, zoals maaltijden bereiden, kleren uitzoeken of een tochtje met de stadsbus maken. Dus besluit Jake deskundigen te raadplegen: een huisarts, een psycholoog en uiteindelijk medewerkers van het universitair medisch centrum. Maar niets lijkt te helpen: het is zijn libido ...
En terwijl het mannenbolwerk dat de universiteit Oxford eeuwenlang is geweest langzaam afbrokkelt omdat vrouwen er ook wel eens zouden willen studeren, brokkelt het zelfvertrouwen van Jake ook af. Misschien is het raadzaam om maar eens zo’n vermaledijde workshop over zelfkennis en zelfontwikkeling te volgen …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
C1Schrijver:
Kingsley AmisJaar van uitgave:
1978Aantal pagina's:
269Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980Plaats van handeling:
UK (Londen, Oxford)Bijzonderheden:
Een roman in 28 getitelde hoofdstukken.In het Nederlands heet de roman ‘Jake’s geval’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De satire ‘Jake’s Thing’ is een vrij milde observatie van een schrijver die zijn eigen Britse academische, intellectuele en artistieke wereld altijd met een korreltje zout nam. Kingsley Amis wist zijn tijdgenoten – met name die uit bovenstaande milieus – nauwkeurig te fileren en hij gaf een geheel eigen invulling aan de groep schrijver waartoe hij vaak gerekend wordt: The Angry Young Men. Ook in deze roman is dat het geval: de hoofdpersoon heeft problemen met zijn medemensen, maar vooral met zijn eigen lichaam (met name met het ‘geval’ van Jake).
WAT MOET JE WETEN?
‘Jake’s Thing’ speelt in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De hoofdpersoon heeft in de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de Geallieerden gevochten,, maar dat is al lang geleden. Nu is hij gesetteld: een gemakkelijke, goed betalende baan aan de universiteit, een vriendelijke, meegaande (derde) echtgenote, een goed leven met de nodige restaurants en diverse dranken. Kortom: een op het oog mooi leven.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De taal van ‘Jake’s Thing’ is lastig, maar als je even doorleest wordt het verhaal gemakkelijker te lezen, vooral vanwege de vele (ironische) dialogen. Kingsley Amis neemt geen blad voor de mond: hij zegt waar het op staat – zonder overigens vulgair te worden.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Qua taal is de roman soms moeilijk.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Een tijdlang heb je geen idee waar dit heengaat met het verhaal: zijn er huwelijksproblemen, heeft Jake een ziekte, is er iets geestelijk niet met hem in orde? Maar langzamerhand wordt de plot van het verhaal duidelijk en dan krijgt de roman zeker meerwaarde (naast de immer aanwezige humor die de boeken van Mr Amis kenmerkt).
Op basis van deze eigenschappen is ‘Jake’s Thing’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.
Schrijfstijl:
De roman is vol ironie geschreven met veel aandacht voor lichamelijke problemen, voor de universitaire wereld (in Oxford), en voor het karakter van de hoofdpersoon/-personen.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
‘Jake’s Thing’ bevat een verhaal met redelijk veel actie.
Tijd:
De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 1970-1980. Het is duidelijk de tijd van een toenemende seksuele vrijheid waarin veel aandacht is voor de lichamelijke liefde (en de problemen die zich daarmee kunnen voordoen).
Plaats:
De setting van ‘Jake’s Thing’ is Groot-Brittannië, en dan met name de steden Londen en Oxford.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Jake’s Thing’: zal het Jake lukken om zijn liefde voor vrouwen weer terug te krijgen?
Verteller:
De roman heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Jake’s Thing’ zijn:
• Jake (Jacques) Richardson: een 59-jarige docent aan de universiteit van Oxford (Reader in Early Meditterranean History). Zijn baan doet hij routinematig. Jake is een ouderwetse kerel die echter, als kind van de nieuwe vrijere moraal in de loop van de jaren vele vrienden en drie echtgenoten heeft gehad. De laatste tijd merkt hij dat hij totaal niet meer geïnteresseerd is in de vrouw (als lustobject) – voor hem een nieuwe en verontrustende ervaring;
• Brenda Richardson: de 47-jarige echtgenote van Jake (zijn derde). Brenda is een liefhebbende vrouw, maar wel duidelijk iemand met een eigen wil. Haar grootste zorg is overigens haar (alsmaar toenemende) gewicht;
• Dr Proinsias (Francis) Rosenberg: de psycholoog die het geval van Jake onderzoekt;
• ‘Kelly’ (Janet Gambeson): een 20-jarige deelneemster aan de workshop waar Jake en Brenda naar toe gaan. Kelly heeft nogal wisselende stemmingen.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Jake’s Thing’ zijn:
• Alcestis Mabbott: de beste vriendin van Brenda (maar niet echt van Jake);
• Geoffrey Mabbott: de (ietwat labiele) echtgenoot van Alcestis. Geoffrey staat niet bekend om zijn spitsvondige opmerkingen;
• In Londen: Mrs Sharp (cleaning lady bij de Richardsons), Marge (een voormalige minnares van Jake), Mr Shyster (eigenaar van een groot pand), Ed (facilitator van de workshop), Lionel, Winnie, Ivor, Geoffrey, Ruth, Chris, Martha (deelnemers aan de workshop);
• Londense medici: Dr Curnow (huisarts), Professor Rowena Trefusis (hoogleraar aan de Universiteit), Dr Bill Thatch (assistant van Prof. Trefusis), Miss Newman (nurse);
• In Oxford: Ernie (head porter), Miss Calvert (studente), Damon Lancewood (English don), Smith (teacher), Roger Dollymore (Senior Tutor), Wynn-Williams (chemistry teacher), Naomi Dollymore (echtgenote van Roger), Marion Powle (Master of Comyns), Eve Greenstreet (secretary), Whitehead, Mr Thwaites (student).
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
‘Jake’s Thing’ is niet verfilmd.
Overig:
‘Jake’s Thing’ is de zestiende roman van Mr Amis, een roman die bekende Amis-thema aanroert: een universitair milieu (Oxford), de relatie tussen man en vrouw (met name de seksuele) en de klassenverschillen in het Verenigd Koninkrijk.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Kingsley Amis.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Russian Hide-and-Seek van Kingsley Amis
• Portnoy’s Complaint van Philip Roth
• Wilt van Tom Sharpe
Citaat:
‘Ah – your libido. I sent you to Dr Rosenberg, didn’t I? What was the result?’‘Nothing whatever. No, that’s not quite true. My … libido declined further during the ‘therapy’ and has gone on doing so since.’
‘I gather from that that you have ceased the therapy. Why?’
‘Things like it being offensive and nonsensical.’ (p.268)
Vragen over het boek:
1. Hoe en wanneer merkt Jake dat zijn libido te wensen overlaat?
2. Wat is het verschil tussen de behandeling van Jake door de psycholoog Rosenberg en door de hoogleraar Trefusis?
3. Wat probeert Ed duidelijk te krijgen bij Jake tijdens de workshop?
4. Het humoristische verhaal krijgt op een gegeven moment een morbide wending. Hoe komt dat?
^ Terug naar boven
Comments are closed.