John Milton

JOHN MILTON

John Milton (1608-1674) was een zeer invloedrijke en geliefde Engels dichter. Hij werkte lange tijd als diplomaat voor Groot-Brittannië en reisde veel door Europa. Milton was één van de meest geleerde dichters: naast Engels schreef hij teksten in Latijn en in Italiaans. Hij beheerste meerdere talen: Latijn, Grieks, Italiaans, Hebreeuws, Spaans, Frans en Nederlands.
John Milton schreef in een dichtvorm die hij als één van de eersten introduceerde en tot in detail beheerste: blank verse. Zijn beroemdste werk is ongetwijfeld Paradise Lost, een religieus werk over de zondeval van de mens en de val van de engelen (zoals beschreven in de Bijbel). John Milton was een Puritein die streed tegen de ontkerkelijking van het Engeland uit zijn dagen. Het belang van John Milton voor zijn land was politiek (Engeland werd een wereldmacht in die tijd), religieus (de invloed die zijn religieuze lange gedichten hadden) en literair (hij werd en wordt bewonderd door zeer veel dichters, ook uit latere eeuwen).

Werken:

Poëzie:
‘On the Morning of Christ’s Nativity’ (1629)
‘On Shakespeare’ (1630)
‘On Arriving at the Age of Twenty-three’ (1631)
‘L’Allegro’ (1632)
‘Il Penseroso’ (1632)
‘Lycidas’ (1637)
‘Poems of Mr John Milton, Both English and Latin’ (1645)
‘When I Consider How My Light Is Spent’ (1652)
‘On the Late Massacre in Piedmont’ (1655)
Paradise Lost (1667)
Paradise Regained (1671)
‘Samson Agonistes’ (1671)
‘Poems, &c, Upon Several Occaskions’ (1673)

Toneel:
‘A Mask Presented at Ludlow Castle’ (aka ‘Comus’) (1634)
‘Arcades’ (1674)

Proza:
John Milton schreef heel veel over verschillende thema’s: geloof, godsdienst, politiek, koningschap en republiek, Europa.

Website:
https://www.gutenberg.org/ebooks/authors/search/?query=Milton,+John