Life, the Universe and Everything (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, Book III)

Niveau:
Genre: science fiction
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692973471779", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000003770792","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Complete%20Hitchhiker%27s%20Guide%20to%20the%20Galaxy%20...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The regular early morning yell of horror was the sound of Arthur Dent waking up and suddenly remembering where he was.
It wasn’t just that the cave was cold, it wasn’t just that it was damp and smelly. It was the fact that the cave was in the middle of Islington and there wasn’t a bus due for two million years.
Time is the worst place, so to speak, to get lost in, as Arthur Dent could testify, having been lost in both time and space a good deal. At least being lost in space kept you busy.
He was stranded in prehistoric Earth as the result of a complex sequence of events which had involved him being alternately blown up and insulted in more bizarre regions of the Galaxy than he ever dreamt existed, and though his life had now turned very, very, very quiet, he was still feeling jumpy.
He hadn’t been blown up now for five years.
Since he had hardly seen anyone since he and Ford Prefect had parted company four years previously, he hadn’t been insulted in all that time either.
Except just once.
It had happened on a spring evening about two years previously.
He was returning to his cave just a little after dusk when he became aware of lights flashing eerily through the clouds. He turned and stared, with hope suddenly clambering through his heart. Rescue. Escape. The castaway’s impossible dream - a ship.
And as he watched, as he stared in wonder and excitement, a long silver ship descended through the warm evening air, quietly, without fuss, its long legs unlocking in a smooth ballet of technology.
It alighted gently on the ground, and what little hum it had generated died away, as if lulled by the evening calm.
A ramp extended itself.
Light streamed out.

© Pan Macmillan Ltd / Picador, 1982/2002.

^ Terug naar boven

Algemeen

Na de laatste vlucht heeft Arthur Dent zijn vrienden verloren. Wanneer hij bijkomt, blijkt hij in een grot ergens in de prehistorie te wonen. Maar op welke planeet? En waar zijn zijn medereizigers …
Arthurs verblijf in de grot duurt enkele jaren. Maar dat is allemaal betrekkelijk, want tijd en plaats zijn immers geen vaststaande gegevens. Gelukkig staat na enkele jaren zijn oude metgezel Ford voor de grot. En ze gaan weer op reis.
Ditmaal naar andere tijden en andere planeten. Naar wezens die het op de vernietiging van het heelal voorzien hebben. En naar hologrammen van wezens die nog een appeltje met Arthur te schillen hebben. Arthur heeft immers veel koeien gegeten, veel muggen doodgeslagen en veel mieren vertrapt …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Douglas Adams

Jaar van uitgave:
1982

Aantal pagina's:
199

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een onbekende tijd, maar de gebeurtenissen op aarde vinden plaats in de tachtiger jaren van de twintigste eeuw

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen in de ruimte: op aarde, in ruimtevaartuigen, op andere planeten.

Bijzonderheden:
Een science fiction-roman in 34 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘Het leven, het heelal en de rest’.

Dit is deel III uit de ‘Hitchhiker’-serie. Deze serie bestaat uit de ‘trilogie’:
I ‘The Hitchhiker's Guide to the Galaxy’
II ‘The Restaurant at the End of the Universe’
III ‘Life, the Universe and Everything’
IV ‘So Long, and Thanks for All the Fish’
V ‘Mostly Harmless’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor het waarderen van ‘Life, the Universe and Everything’ heb je een speciaal gevoel voor humor nodig. Het is een verhaal over gekke avonturen in de ruimte, een hilarisch science fiction-verhaal. Als je als jongere lezer de verhalen over Artemis Fowl vermakelijk vond, dan zul je zeker van de ‘Hitchhiker’-serie genieten. (Overigens schreef de auteur van ‘Artemis Fowl’, Eoin Colfer, een zesde deel bij deze trilogie na de dood van Douglas Adams.)
Wie niet van science fiction houdt en wie niets heeft met melige verhalen over wezens met twee (of meer) hoofden en meer dan twee armen, moet hier niet aan beginnen. Wie er wel van houdt: veel leesplezier!


WAT MOET JE WETEN?

De science fictionroman ‘Life, the Universe and Everything’ is een persiflage op de honderden serieuze science fiction-boeken. Dit is net een roman van Isaac Asimov, Arthur C. Clarke of Roger Zelazny. Maar dan om te lachen.
Let wel: Douglas Adams noemde The Hitchhiker Serie een trilogie. Maar de serie bestaat uit vijf delen …




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Life, the Universe and Everything’ zijn soms lastig. Er worden semi-wetenschappelijke zaken toegelicht (Hoe reis je door ruimte en tijd? Hoe kun je de geschiedenis van toekomst en verleden veranderen?), er worden reizen gemaakt naar onbekende sterren en planeten aan het einde van het heelal, er wordt gegoocheld met plaats en tijd. De taal die daarvoor nodig is, kan wel eens als lastig worden ervaren.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen niet lang; er zijn regelmatig witregels. Er zijn veel (en vaak grappige) dialogen. Dat maakt ‘Life, the Universe and Everything’ tot een lastig, maar nog altijd zeer leesbaar boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Life, the Universe and Everything’ is pittig te noemen. Er worden ingewikkelde zaken uitgelegd (zaken die overigens vrij weinig met onze werkelijkheid te maken hebben) en het onderwerp – reizen door de ruimte – is niet eenvoudig. Maar de hoofdkarakters zijn boeiende types: onnozel, slim, ondernemend, laf of domweg geinig. Het thema – een humoristische kijk op science fiction – is zeer origineel en het zal veel lezers boeien. Vooral de liefhebbers van Eoin Colfer en Terry Pratchett komen met dit boek aan hun trekken.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Life, the Universe and Everything’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Life, the Universe and Everything’ is humoristisch geschreven. Het is wel vaak humor van een wisselend niveau: platte humor – over lichamelijke ongemakken – wordt afgewisseld met erudiete humor – over literatuur, wetenschap en muziek, bijvoorbeeld.
Voor wie er niet genoeg van kan krijgen: er zouden nog twee delen – met meer van hetzelfde – volgen.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Life, the Universe and Everything’ is een verhaal met veel actie. De aardbewoner Arthur Dent keert – onwetend – terug op aarde, maar al snel vertrekt hij weer naar verre bestemmingen.


Tijd:

De science fiction-roman ‘Life, the Universe and Everything’ speelt zich af in een (on)zekere toekomst, maar die toekomst lijkt niet veraf van de onze: Arthur Dent is een gewone aardbewoner uit de jaren tachtig van de twintigste eeuw. De landing en dreiging van buitenaardse toestellen betreft simpele bezoeken vanuit een andere wereld: met militaire, wetenschappelijke of toeristische motieven. Vreemd, maar niet onmogelijk. Toch?


Plaats:

De plaats waar ‘Life, the Universe and Everything’ voornamelijk is gesitueerd, is de ruimte. Meestal is de setting ruimtevaartuigen, maar regelmatig bezoeken Arthur en de zijnen verre planeten.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Life, the Universe and Everything’: hoe overleeft de mens Arthur Dent tussen de vreemdsoortige wezens om hem heen? Gaandeweg het verhaal komen we er als lezers achter dat er meer levende wezens in dit onmetelijke heelal zijn die – als individu of als soort – proberen te overleven, zo goed en zo kwaad als het kan.


Verteller:

De roman ‘Life, the Universe and Everything’ heeft een auctoriale verteller. Hij beschrijft de handelingen vaak vanuit het perspectief van de aardbewoner Arthur Dent.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Life, the Universe and Everything’ zijn:
• Arthur Dent: een ongeveer 35-jarige radiomedewerker die in de buurt van de Engelse stad Guildford woont. Hij heeft de pech dat hij zijn huis heeft staan op de geplande ‘hyperspace bypass’: zijn huis zal worden vernietigd omdat het in de weg staat van de ruimtevaartuigen die door het heelal voortspoeden. Voordat zijn huis wordt vernietigd wordt Arthur geholpen door een oude vriend:
• Ford Prefect (een pseudoniem; zijn echte naam is niet uit te spreken): een bewoner van een planeet uit de buurt van de ster Betelgeuse. Hij is als mens vermomd en daardoor tamelijk onopvallend. Hij is medewerker van ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’, een interstellaire reisgids. Ford kan meestal wel een ritje op een ruimtevaartuig regelen – evenals:
• Zaphod Beeblebrox: President of the Galaxy (the ‘Imperial Galactic Government’). Hij is weliswaar president, maar dat is niet een belangrijke baan. Hij is tweehonderd jaar oud en heeft meerdere hoofden en armen. Voordat hij president werd, had hij allerlei andere werkzaamheden (meestal illegale). Zaphod reist ook door het heelal, meestal vergezeld door:
• Trillian (Tricia McMillan): een enigszins Arabisch uitziende schoonheid, assistente van Zaphod. Zij blijkt ook een ex-aardbewoner te zijn. Trillian helpt Zaphod waar ze kan, evenals:
• Marvin, the robot. Een sikkeneurige en negatieve robot die echter de wezens helpen moet die hem kunnen bevelen – zoals Zaphod. Ondanks zijn negatieve houding en zijn minderwaardigheidscomplex weet Marvin veel gedaan te krijgen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Life, the Universe and Everything’ zijn:
• Wowbagger the Infinitely Prolonged: een onsterfelijke bestuurder van een ruimtevaartuig die zo ontevreden met zijn oneindige leven is dat hij iedereen wil beledigen;
• Slartibartfast: een oude ruimtevaartkapitein die de reizigers regelmatig ontmoeten. Slartibartfast is een oude inwoner van de planeet Magrathea;
• Eddie: de ‘shipboard’ computer aan boord van de ‘Heart of Gold’, een iets te vrolijke machine;
• Zem the mattress: een matras die Marvin in een moeras ontmoet;
• The Masters of Krikkit: woeste wezens die cricket spelen maar die tevens het heelal willen vernietigen;
• Judiciary Pag: de opperrechter op de planeet Krikkit;
• Agrajag: hologrammen van een huisvlieg, een koe en andere wezens die Arthur in de loop van zijn leven heeft gedood en/of opgegeten;
• Thor the Thunder God: de god van de donder, een nieuwe vriend van Trillian;
• Hactar: een wezen dat de reizigers helpt tegen de Krikkiters;
• Prak: een journalist.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De science fiction-roman ‘Life, the Universe and Everything’ is niet verfilmd.


Overig:

De serie ‘‘Life, the Universe and Everything’’ is een persiflage op science fiction-romans, en wel een hele scherpe. Het verhaal steekt de draak met allerlei ernstige, semiwetenschappelijke werken over de ruimte. Het lijkt wat thema betreft heel erg op Britse TV-series uit de 1960s, zoals ‘Doctor Who’, ‘Monty Python’s Flying Circus’ en ‘The Avengers’: soms serieus, soms dramatisch, maar meestal absurdistisch en hilarisch.
Dit derde deel verwijst vaak naar de popartiest Paul McCartney (en diens enorme vermogen). Tevens geeft het een antwoord zonder de vraag te kennen: ‘Forty-two. De popgroep ‘Level 42’ noemde zich in de jaren tachtig naar dit antwoord.

Dit is deel III uit ‘The Hitchhiker Serie’. De voorgaande delen waren:
I The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
II The Restaurant at the End of the Universe



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Douglas Adams.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
So Long, and Thanks for All the Fish (Hitchhiker IV) van Douglas Adams
I, Robot van Isaac Asimov
Artemis Fowl and the Eternity Code (Artemis Fowl, Book III) van Eoin Colfer


Citaat:
Arthur took the point.
‘Yes,’ he said at last in a rather strained drawl. ‘I did have a question. Or rather, what I actually have is an Answer. I wanted to know what the Question was.’
Prak nodded sympathetically, and Arthur relaxed a little.
‘It’s … well, it’s a long story,’ he said, ‘but the Question I would like to know is the Ultimate question of Life, the Universe and Everything. All we know about it is that the Answer is Forty-two, which is a little aggravating.’ (p.193)

Vragen over het boek:

1. Waarom zijn de holgrammen zo bedreigend voor Arthur?
2. Op welke manier willen de Krikkiters het heelal vernietigen?
3. Waarom willen de Krikkiters het heelal vernietigen?
4. Verklaar de titel van het boek.




^ Terug naar boven

Comments are closed.