Not in the Flesh

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Tom Belbury died in May and now that summer was over his brother missed him more than ever. Neither of them had married so there was no widow and no children, only the dog Honey. Jim took Honey to live with him, he had always liked her and it was what Tom had wanted. When he knew he hadn’t long to live he worried a lot about Honey, what would happen to her after he was gone, and though Jim assured him repeatedly that he would take her, Tom said it again and again.
‘Haven’t I promised over and over? You want me to put it in writing and get it witnessed? I will if that’s what you want.’
‘No, I trust you. She’s a good dog.’
His trust hadn’t been misplaced. Jim lived in the cottage that had been the brothers’ parents’ home and there Honey went to live with him. She was no beauty, owing her ancestry to an apparent mix of spaniel, basset hound and Jack Russell. Tom used to say she looked like a corgi and everyone knew corgis were the Queen’s dogs, having so to speak the royal seal of approval, but Jim couldn’t see it. Nevertheless, he had grown attached to Honey. Apart from fidelity and affection, she had one great virtue. She was a truffle dog.
Every September, at the beginning of the month, Tom and Honey used to go into one patch of woodland or another in the neighbourhood of Flagford and hunt for truffles. A lot of people scoffed. They said truffles couldn’t be found in Britain, only in France and Italy, but there was no doubt Honey found them, was rewarded with a lump of meat, and Tom sold the truffles to a famous London restaurant for £200 a pound.

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2008^ Terug naar boven

Algemeen

Een man die met zijn hond in het bos bij het gehucht Flagford – in de buurt van het stadje Kingsmarkham – wandelt, ontdekt een vrijwel vergaan lichaam. Kort daarna wordt er een tweede lichaam gevonden in een oud, onbewoond huis dat op de grond van dezelfde eigenaar staat. Deze eigenaar, John Grimble, heeft jaren geleden het huis willen afbreken om er meerdere bungalows te laten bouwen. Maar daarvoor kreeg hij geen toestemming. Sindsdien ligt de grond braak en het huis is in verval geraakt. In de omgeving wonen een zieke schrijver, Tredown, met zijn vrouw en zijn ex-vrouw, een oude, onvriendelijke weduwe, Irene McNeill, en nog een aantal, al wat oudere mensen.
Inspector Wexford heeft een hele klus om achter de identiteit van de gevonden lichamen te komen. Niemand lijkt zich iets te herinneren en niemand lijkt de politie te willen of kunnen helpen. In de directe omgeving zijn er ook geen vermiste personen van wie het signalement overeenkomt met dat van de gevonden lichamen; lichamen die zeker al acht jaar verborgen zijn geweest.
Maar dan zoekt Wexford in een ruimere straal om Kingsmarkham heen. En hij informeert bij de fruitplukkers van jaren geleden. En vervolgens staat er ook nog een hoofdstuk uit een binnenkort te publiceren boek in de krant dat Wexford aan het denken zet.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ruth Rendell

Jaar van uitgave:
2007

Aantal pagina's:
375

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK, het denkbeeldige stadje Kingsmarkham in het graafschap Surrey

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 27 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De fruitplukker’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van de whydunits van Ruth Rendell en voor de lezers van de Inspector Wexford-verhalen is ‘Not in the Flesh’ zeker verplichte kost. Het verhaal is boeiend en origineel. De sfeerbeschrijvingen van het beroemde fictionele stadje Kingsmarkham blijven boeiend voor de liefhebber van de betere Engelse crime novel.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Not in the Flesh’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het speelt zich af in een stadje ten zuiden van Londen. Een stadje met een setting die ook Nederlands had kunnen zijn: rijke mensen, minder rijken, veel verschillende nationaliteiten, de nodige achterdocht en jaloezie. Kortom: heel herkenbaar.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Not in the Flesh’ zijn nergens erg moeilijk. Ms Rendell weet een spannend verhaal te schrijven met politiemensen in de hoofdrol en een misdaad als plot: toch wordt de taal nooit specialistisch of plat. Ernstige geweldsscenes hoef je dan ook niet bij Ms Rendell te verwachten.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen. Wat het lezen lastig zou kunnen maken is het verspringen van scene naar scene: soms spreekt Wexford met een collega, dan weer rijdt hij met een andere collega naar een plaats delict. De overgangen zijn soms zeer abrupt – wat het verhaal trouwens wel weer boeiend houdt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Not in the Flesh’ is zeer toegankelijk.
Het verhaal is complex – en soms misschien zelfs een beetje vergezocht. Maar het blijft allemaal goed te volgen; het zou allemaal zou maar op deze manier gegaan kunnen zijn. Ruth Rendell strooit de lezer soms zand in de ogen door ogenschijnlijk weinig ter zake doende subplots op te voeren.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Not in the Flesh’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De detective ‘Not in the Flesh’ is een Inspector Wexford-verhaal. Dat betekent dat er – veel eerder – een misdaad heeft plaatsgevonden die nu moet worden opgelost. Ms Rendell, de meester van de whydunit, doet dat op zeer kundige wijze: heel langzaam worden er hints gegeven en wordt er iets meer bekend over gebeurtenissen van jaren geleden.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Not in the Flesh’ is een verhaal met vrij weinig actie. De moorden zijn jaren geleden gepleegd en eigenlijk hoeven we niet meer een nieuwe moord te verwachten. Toch houdt Ms Rendell er heel kundig de spanning in: er zijn subplots en er is toch steeds de dreiging van een mogelijke nieuwe misdaad.


Tijd:

De detective ‘Not in the Flesh’ speelt zich af in het jaar 2005. In dat jaar worden er twee lijken gevonden. Die lijken blijken verband te houden met gebeurtenissen van acht en van elf jaar eerder. Via flashbacks en een aantal boekfragmenten komen wij er als lezers achter wat er toen gebeurd is.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Not in the Flesh’ is het denkbeeldige stadje Kingsmarkham. Het is een landelijk slaapstadje in het graafschap Surrey, ten zuiden van Londen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Not in the Flesh’: wie heeft/hebben de twee personen gedood die op het land van Mr Grimble gevonden zijn en waarom zijn deze personen gedood?


Verteller:

De roman ‘Not in the Flesh’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal altijd vanuit het perspectief van Chief Inspector Reginald Wexford.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Not in the Flesh’ zijn:
• Chief Inspector Reg Wexford: de hoofdinspecteur van politie uit het stadje Kingsmarkham;
• Detective Superintendent (DS) Mike Burden: de assistent van Inspector Wexford;
• Detective Sergeant (DS) Hannah Goldsmith: een (zeer geëmancipeerde) vrouwelijk collega van Wexford;
• Detective Sergeant (DS) Barry Vine: een collega (en vertrouwenspersoon) van Wexford;
• Detective Constable (DC) Damon Coleman: een (Afro-Amerikaanse) agent;
• Detective Constable (DC) Lynn Fancourt: de assistente van DS Burden;
• Karen Malahyde: de Child Protection Officer van de Kingsmarkham politie;
• Detective Constable (DC) Adam Thayer: een agent;
• Dr Carina Laxton: de patholoog-anatoom van Kingsmarkham;
• Dora Wexford: de echtgenote van Reg Wexford;
• Sheila: de dochter van Reg en Dora Wexford. Zij heeft een man, Paul, en twee dochtertjes, Amulet en Anouschka;
• Sylvia Fairfax Wexford: de dochter van Reg en Dora Wexford. Zij werkt als Child Care Officer, in haar vrije tijd is ze actrice.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Not in the Flesh’ zijn:
• John Grimble: de eigenaar van de plaatsen delict: het oude huis en van de grond eromheen;
• Kathleen Grimble: de echtgenote van John;
• Owen Tredown: een auteur, een buurman van de Grimbles;
• Mrs Maeve Tredown: de echtgenote van Owen;
• Mrs Claudia Ricardo: de ex-echtgenote van Owen; zij woont bij de Tredowns in huis;
• Mrs Irene McNeill: een buurvrouw van Grimble, een weduwe;
• Mr Dirir Omar: de Somalische buurman van Wexford;
• Mrs Dirir Iman: de echtgenote van Omar;
• Het Somalische gezin Imran. Het bestaat uit een vader, een moeder, de oudere dochter Matea (een serveerster), een zoontje en een vijfjarig dochtertje;
• Bill Runge: een man die zo nu en dan klusjes doet voor John Grimble;
• Selina Hexham: een jonge vrouw die een boek over de verdwijning van haar vader heeft geschreven;
• Sam: één van de rondtrekkende fruitplukkers. Ze werden ooit ‘gypsies’ genoemd, maar tegenwoordig heten zij ‘itinerant farm workers’;
• Dr Raymond Akande: de huisarts van Wexford. Dr Akande speelde een belangrijke rol in het Wexford-verhaal Simisola.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De detective ‘Not in the Flesh’ is niet verfilmd.


Overig:

De detectiveroman ‘Not in the Flesh’ is de 21e thriller met in de hoofdrol de politie-detective Reg Wexford. Wexford is in deze thriller Chief Inspector van het politiebureau van Kingsmarkham.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ruth Rendell.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Monster in the Box van Ruth Rendell
• Unnatural Causes van P.D. James
• Blue Monday van Nicci French


Citaat:
‘I hear what you’re saying. And, yes, I’ll tell you now that I did have doubts. Oh, more than that, more than that.’ The agonized note in his voice came from mental, not physical pain. ‘I did write to him – that is, I got my wife to write to him, saying it was too enormous a gift and telling him again how good it was and how very likely it was to be published and perhaps make a lot of money.’
‘You never saw him again?’
‘Not in the flesh.’ The words and the way in which they were spoken brought Wexford an unpleasant feeling that someone or something was watching them. (p.353)

Vragen over het boek:

1. Wie zijn de gevonden personen en wat is er met hen gebeurd?
2. Wat was uiteindelijk de reden (Of wat waren de redenen) dat deze personen verdwenen?
3. In welk opzicht is de Somalische familie belangrijk voor het verhaal?
4. De titel van het boek kan op meerdere manieren worden uitgelegd. Bespreek minstens twee.

^ Terug naar boven

Comments are closed.