The Apprentice

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Today I watched a man die.
It was an unexpected event, and I still marvel at the fact that this drama unfolded at my very feet. So much of what passes for excitement in our lives cannot be anticipated, and we must learn to savor the spectacles as they come, and appreciate the rare thrills that punctuate the otherwise monotonous passage of time. And my days do pass slowly here, in this world behind walls, where men are merely numbers, distinguished not by our names, nor by our god-given talents, but by the nature of our trespasses. We dress alike, eat the same meals, read the same worn books from the same prison cart. Every day is like another. And then some startling incident reminds us that life can turn on a dime.
So it happened today, August second, which ripened gloriously hot and sunny, just the way I like it. While the other men sweat and shuffle about like lethargic cattle, I stand in the center of the exercise yard, my face turned to the sun like a lizard soaking up warmth. My eyes are closed, so I do not see the knife’s thrust, nor do I see the man stumble backward and fall. But I hear the rumble of agitated voices, and I open my eyes.
In a corner of the yard, a man lies bleeding. Everyone else backs away and assumes their usual see-nothing, know-nothing masks of indifference.
I alone walk toward the fallen man.
For a moment I stand looking down at him. His eyes are open and sentient; to him, I must be merely a black cutout against the glaring sky. He is young, with white-blond hair, his beard scarcely thicker than down. He opens his mouth and pink froth bubbles out. A red stain is spreading across his chest.

© Transworld Publishers / Bantam Press, 2002.^ Terug naar boven

Algemeen

Detective Jane Rizzoli heeft vorig jaar een aantal moorden opgelost. De moordenaar was Warren Hoyt, een laborant die met enorme precisie vrouwen de keel doorsneed. Hoyt zit levenslang in een gevangenis met een ultrastreng regime.
En nu is er weer een moord gepleegd. Als Rizzoli bij het slachtoffer aankomt, ziet zij dat ook deze man de keel is doorgesneden. Zijn vrouw is verdwenen. Als die vrouw een paar dagen later wordt teruggevonden, blijkt zij te zijn verkracht waarna ook haar de keel is doorgesneden. Twee moorden die sprekend lijken op de moorden van Hoyt, qua uitvoering. Maar Hoyt zit opgesloten.
Een paar dagen later is het opnieuw raak. Opnieuw zit er een man met doorgesneden keel in een kamer. Net als het vorige slachtoffer heeft hij klaarblijkelijk moeten toezien terwijl zijn vrouw verkracht werd. En net als de vorige keer wordt een paar dagen later de vrouw teruggevonden met doorgesneden keel. Maar deze vrouw is verder ook gruwelijk verminkt: haar baarmoeder is eruit gesneden. Op vakkundige wijze. En er is maar één persoon die dat kan hebben gedaan.
Rizzoli ontdekt tot haar ontzetting dat de Warren Hoyt, de ‘Surgeon’, ontsnapt is uit de gevangenis. Hij heeft zijn bewaker en een paar mensen in het ziekenhuis waar hij werd opgenomen vermoord en hij heeft zich klaarblijkelijk aangesloten bij de ‘Dominator’, de ‘Apprentice’, de lustmoordenaar die de ‘Surgeon’ heeft nagedaan.
En langzamerhand wordt het Rizzoli duidelijk naar wie de ‘Surgeon’ ook nog op zoek zal gaan. Naar degene die hem arresteerde. Naar Jane Rizzoli dus …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
2002

Aantal pagina's:
411

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990 – 2000

Plaats van handeling:
USA, Massachusetts, de stad Boston

Bijzonderheden:
Een roman in 26 hoofdstukken. 'The Apprentice' is als roman los te lezen, maar het verhaal gaat wel verder waar de detectiveroman 'The Surgeon' ophield.
In het Nederlands heet het boek ‘De leerling’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Apprentice’ is een keiharde misdaaddetective. Er worden flink veel moorden gepleegd en het resultaat van die moorden wordt zeer plastisch beschreven. Ook de autopsies die regelmatig verricht worden op de slachtoffers, worden zeer gedetailleerd weergegeven. Soms zodanig dat de detective Rizzoli letterlijk over haar nek gaat. Sommige lezers zullen dat waarschijnlijk ook doen als ze die passages lezen. Dus je bent gewaarschuwd …


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘The Apprentice’ heb je als lezer niet veel kennis nodig. Het is een detective uit de V.S. van het soort waarvan er velen op TV of in de bioscoop worden vertoond. Dit is wel een keiharde detective. Voor de medisch geïnteresseerde lezers kan het verhaal informatief zijn: Gerritsen – zelf een arts – ontleedt haar slachtoffers zeer minutieus. Het is erg informatief. Maar voor veel lezers zullen al die medische gruwelijke details te veel van het goede zijn.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden die in ‘The Apprentice’ gebruikt worden op het gebied van de medische wetenschap (patholoog-anatomie) en van de politie (Boston Police Department) zijn nogal specialistisch en kunnen voor verwarring zorgen.
Verder kent het boek weinig langdradige beschrijvingen. Het verhaal heeft veel dialogen en de alinea’s en hoofdstukken zijn van een normale lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Apprentice’ is een spannend verhaal over moord en doodslag. Centraal staat dat de moordenaars gevonden worden. In mindere mate wordt ingegaan op de beweegredenen van de moordenaars: het oplossen van de moorden is de eerste prioriteit. Een diepere literaire betekenis kan er niet aan dit verhaal worden gegeven.
De taal van de roman is soms specialistisch, met name op medisch gebied (er wordt veel uitgelegd door patholoog-anatomen) en op het terrein van de politie (de Boston P.D. en de FBI zitten elkaar regelmatig in de haren).
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Apprentice’ een roman met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Tess Gerritsen is een detectiveschrijfster die haar moorden zeer expliciet beschrijft. ‘The Apprentice’ is een boek voor lezers met een sterke maag. Veel lezers zullen de kille beschrijving van de slachtoffers te morbide vinden.
Als lezers tegen dit soort verhalen kunnen, dan is deze roman zeker spannend te noemen: van hoofdstuk naar hoofdstuk neemt de suspense toe.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Apprentice’ is een roman vol actie. Op de eerste pagina wordt een dode man gevonden en het aantal doden loopt dramatisch op naarmate het verhaal vordert. Langzamerhand komt ook de hoofdpersoon in de ban van de moordenaars: zij begrijpt na een tijdje dat die ene wraakzuchtige moordenaar ook nog een appeltje met haar te schillen heeft.


Tijd:

Het verhaal van ‘The Apprentice’ speelt zich af ergens in de jaren 1995 – 2002. Er zijn nauwelijks flashbacks. Zo nu en dan gaat de hoofdpersoon even terug in haar geheugen om iets te verduidelijken voor de lezer.


Plaats:

Het verhaal van ‘The Apprentice’ speelt zich geheel af in en om de stad Boston in de Amerikaanse staat Massachusetts.


Verhaallijn:

De verhaallijn in ‘The Apprentice’ draait om het oplossen van de moorden op de echtparen die worden gevonden. Maar gaandeweg het verhaal komt er een andere verhaallijn bij. Dat heeft te maken met de ontsnapte moordenaar Warren Hoyt, die zich aansluit bij de copycat moordenaar.


Verteller:

Er zijn twee vertellers in ‘The Apprentice’. Allereerst zijn er fragmenten in de roman die door een ik-figuur verteld worden. Dat is ‘the surgeon’, een moordenaar die door Jane Rizzoli in de vorige roman is gearresteerd.
Het grootste deel van de roman wordt verteld door een auctoriale verteller. Deze alwetende verteller beschrijft de actie neutraal; alleen kruipt zij regelmatig in de huid van Detective Rizzoli, waardoor het verhaal een persoonlijk tintje krijgt.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Apprentice’ zijn:
• Jane Rizzoli: een Detective van de Boston P.D. Homicide Unit;
• Dr. Maura Isles: zij is de patholoog-anatoom, bijgenaamd ‘The Queen of the Dead’, vanwege haar koele benadering van de lijken die ze moet onderzoeken en vanwege haar ‘gothic look’.


Bijfiguren:

‘The Apprentice’ kent veel bijfiguren. De belangrijkste daarvan zijn:
• Warren Hoyt: bijgenaamd ‘The Surgeon’. Hij is een seriemoordenaar die levenslang in de gevangenis zit na een arrestatie door Detective Rizzoli;
• Dr. Ashford Tierney: de medisch onderzoeker van de Boston P.D. Homicide Unit;
• Barry Frost: collega-detective van Rizzoli;
• Detective Korsak: een detective van Newton, een sjieke buitenwijk van Boston. Korsak is een wat norse, morsige figuur;
• Dr. Joyce P. O’Donnell: een neuropsychiater. Zij onderzoekt het gedrag van criminelen, zoals dat van de ‘surgeon’;
• FBI Agent Gabriel Dean: een detective van de prestigieuze FBI, die om de een of andere mysterieuze reden ook op de moordzaak wordt gezet.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘The Apprentice’ is voor de TV verfilmd.


Overig:

‘The Apprentice’ lijkt qua schrijfstijl op de thrillers en detectives van Karin Slaughter of van de Scandinavische schrijvers als Larsson en Nesbǿ.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Keepsake van Tess Gerritsen
• Blindsighted van Karin Slaughter
• The Finder van Colin Harrison


Citaat:
‘Maybe he wanted to show you that he does have admirers. That even though you despise him, there are women who don’t, women who are drawn to him. He’s like a spurned lover, trying to make you jealous. Trying to throw you off balance.’ (p.277)

Vragen over het boek:

1. Wat heeft de FBI met de moordzaken te maken?
2. Waarom worden de moorden juist in dit deel van de stad Boston gepleegd?
3. Analyseer de verhouding tussen Jane Rizzoli en Gabriel Dean en geef aan waar deze relatie verandert.
4. In hoeverre is het belangrijk om eerst de roman The Surgeon van Tess Gerritsen te lezen?

^ Terug naar boven

Comments are closed.