3/5 - (1 stemmen)

The Book of Merlyn

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: war

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696072917659", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000033116592","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Book%20of%20Merlyn%20%28ebook%29%2C%20T.H.%20White","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It was not the Bishop of Rochester.
The king turned his head away from the newcomer, incurious as to his identity. The tears, running down his loose cheeks with their slow plods, made him feel ashamed to be seen: yet he was too vanquished to check them. He turned stubbornly from the light, unable to do more. He had reached the stage at which it was not worth-while to hide an old man’s misery.
Merlyn sat down beside him and took the worn hand, which made the tears flow faster. The magician patted the hand, holding it quietly with a thumb on its blue veins, waiting for life to revive.
‘Merlyn?’ asked the king.
He did not seem to be surprised.
‘Are you a dream?’ he asked. ‘Last night I dreamed that Gawaine came to me, with a troupe of fair ladies. He said they were allowed to come with him, because he had rescued them in his lifetime, and they had come to warn us that we should all be killed tomorrow. Then I had another dream, that I was sitting on a throne strapped to the top of a wheel, and the wheel turned over, and I was thrown into a pit of snakes.'
‘The wheel has come full circle: I am here.’

© University of Texas Press, 1977

^ Terug naar boven

Algemeen

Bij de laatste beslissende veldslag op de vlakte van Salisbury Plain lijkt het leger van King Arthur verslagen. De enig nog levende zoon van de koning, de wrede Mordred, zal de overwinning opeisen. Op het moment dat King Arthur hiermee, oud en der dagen zat, vrede lijkt te zullen hebben, wordt hij bezocht door zijn oude vriend en leermeester, de grote tovenaar Merlyn.
Merlyn neemt hem mee naar een comité van dieren. Zij allen ondervragen Arthur: waarom strijden mensen altijd tot de dood erop volgt tegen elkaar? Dieren doen zoiets immers nooit? Merlyn verandert Arthur in een mier en later in een gans – dan kan hij weer eens ervaren hoe het is om een dier te zijn. En misschien leert hij iets over oorlog en over medemenselijk(?)heid …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
T.H. White

Jaar van uitgave:
1977

Aantal pagina's:
176

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Middeleeuwen

Plaats van handeling:
GB, het platteland van het zuiden van Groot-Brittannië

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 20 genummerde hoofdstukken voorafgegaan door een proloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Het boek Merlyn’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De fantasyroman ‘The Book of Merlyn’ is het vijfde – en tot 1977 ontbrekende – deel van de lotgevallen van King Arthur. De vierdelige roman The Once and Future King kwam in 1958 uit. Mr White had toen een vijfde slotdeel al ongeveer af. Maar het kwam pas na zijn dood uit.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Book of Merlyn’ is het handig wanneer je de voorgaande roman over King Arthur hebt gelezen: The Once and Future King. Met name het eerste deel is belangrijk. Daarin wordt King Arthur – die dan nog de arme schildknaap Art (‘The Wart’) is – wegwijs gemaakt in de natuur door de grootste tovenaar aller tijden: Merlyn. Merlyn laat hem letterlijk in de huid kruipen van verschillende dieren.
Aan het eind van Arthurs leven komt Merlyn opnieuw bij hem. En opnieuw mag hij gebeurtenissen meemaken in de huid van andere dieren …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Book of Merlyn’ zijn lastig. T.H. White schrijft een moeilijk soort Engels. Daarnaast goochelt hij met andere literaire werken en vaak met andere talen (Latijn, Frans). Dat maakt het lezen van het verhaal soms lastig.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen. Er staan tekeningen in het boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Book of Merlyn’ vaak moeilijk te lezen. De taal zal voor een aantal lezers een barrière zijn.
Het verhaal is mooi (maar ook lastig, met veel verwijzingen). De Britse koning Arthur – oud en levensmoe – heeft zijn laatste veldslag gestreden (en waarschijnlijk verloren) en hij wacht op zijn einde en op het einde van zijn rijk. Dan komt zijn oude vriend en leermeester Merlyn langs; deze geeft hem weer levensvreugde.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Book of Merlyn’ een boek met een literair niveau C 5d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘The Book of Merlyn’ is zeer erudiet geschreven. Heel leerzaam, maar ook soms vrij ontoegankelijk. De humor in het verhaal maakt veel goed. Zo zegt Merlyn op een gegeven moment:
‘Hold hard; After all, we have no train to catch.’
[Arthur] ‘No train?’
[Merlyn] ‘I beg your pardon. It is a quotation …’ (p.42)
Merlyn beseft soms niet dat hij met een Middeleeuwse koning praat; hij is immers de tovenaar die zowel het verre verleden (de Griekse oudheid) als het nabije verleden (de negentiende eeuw) kent.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Book of Merlyn’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat uit de gebeurtenissen rond King Arthur, Merlyn the Magician en de dieren die bij hen zijn.


Tijd:

‘The Book of Merlyn’ speelt zich af in ergens in een fantasietijd: het zijn een soort (vroege) Middeleeuwen, de tijd waarin King Arthur de Britten bestuurde.


Plaats:

De setting van ‘The Book of Merlyn’ is het platteland van Groot-Brittannië, en in enkele scenes dat van Noorwegen en van Siberië. Het verhaal begint op Salisbury Plain en wordt daarna voortgezet in het westen, ergens in Cornwall.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Book of Merlyn’: zal het Merlyn lukken om – met behulp van een aantal dieren – van King Arthur een tevreden (en vredig) mens te maken?


Verteller:

De roman ‘The Book of Merlyn’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Book of Merlyn’ zijn:
• King Arthur: de legendarische, maar oude en doodzieke koning van de Britten. Hij wacht het einde van de veldslag af op Salisbury Plain wanneer hij wordt bezocht door zijn oude vriend en leermeester, Merlyn;
• Merlyn: de eeuwenoude tovenaar, legendarischer en mythischer (en veel ouder) dan King Arthur. Hij leeft niet alleen in het verleden, maar ook in de toekomst: Merlyn is een levend anachronisme (hij weet net zo veel van de Griekse filosofen als van de negentiende-eeuwse Romantici).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Book of Merlyn’ zijn:
• Het comité van dieren dat met King Arthur wil praten: Badger, Archimedes, T.natrix, Balin, Cavall (de hond), Goat en Hedgehog;
• Lyó-lyok: een vriendelijke vrouwtjesgans die King Arthur ontmoet;
• Mensen rond King Arthur: Mordred, Lancelot en Guenever.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Book of Merlyn’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Book of Merlyn’ is het vijfde en laatste deel van de verhalenserie over King Arthur. De eerste vier boeken werden verzameld in de roman ‘The Once and Future King’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over T.H. White.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Utopia van Sir Thomas More
Gulliver’s Travels van Jonathan Swift
The Wind in the Willows van Kenneth Grahame


Citaat:
Here ends the book of the Onetime King, written with much toil and effort between the years 1936 and 1942, when the nations were striving in fearful warfare. Here also begins – if perchance a man may in future time survive the pestilence and continue the task he has begun – the hope of the Future King. (p.176)

Vragen over het boek:

1. Waarom voelt King Arthur zich zo bedroefd en machteloos aan het begin van het verhaal?
2. Waarom is de vergadering met de dieren zo bijzonder humoristisch te noemen?
3. Welke verandering is voor King de meest ingrijpende: die in de mier of in de gans?
4. Heeft het verhaal een happy end voor King Arthur? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.