The Border Trilogy, Book III: Cities of the Plain

Niveau:
Genre: western
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

They stood in the doorway and stomped the rain from their boots and swung their hats and wiped the water from their faces. Out in the street the rain slashed through the standing water driving the gaudy red and green colors of the neon signs to wander and seethe and rain danced on the steel tops of the cars parked along the curb.
Damned if I aint half drowned, Billy said. He swung his dripping hat. Where's the allamerican cowboy at?
He's gone inside.
Let's go. He'll have all them good fat ones picked out for hisself.
The whores in their shabby deshabille looked up from the shabby sofas where they sat. The place was all but empty. They stomped their boots again and crossed to the bar and stood and thumbed back their hats and propped their boots on the rail above the tiled drainway while the barman poured their whiskies. In the bloodred barlight and the drifting smoke they raised their glasses briefly and nodded as if to salute some fourth companion now lost to them and they tilted back the shots and set the empty glasses on the bar again and wiped their mouths with the backs of their hands. Troy jutted his chin at the barman and made a circling gesture with one finger at the empty glasses. The barman nodded.

© Penguin Random House Company / Alfred A. Knopf, 1998^ Terug naar boven

Algemeen

John Grady en Billy Parham, twee gelukszoekers (en outlaws) lijken na veel omzwervingen door New Mexico en Mexico de rust gevonden te hebben. Ze werken als cowboy (vaquero) op de ranch van Mac, een betrouwbare vee- en paardenhandelaar. Regelmatig gaan ze met andere vaqueros naar de stad om daar te drinken of een bordeel te bezoeken. Die stad is El Paso, op de grens tussen de Amerikaanse staat New Mexico en het land Mexico. De goedkopere bars en bordelen liggen in het Mexicaanse deel van de stad.
John Grady is een geweldige paardenkenner en een keiharde werker. De sleutels tot succes zou je denken. Maar dat is niet zo. John Grady ziet een jong meisje in een bordeel en hij is direct verslingerd aan haar. Hij zou graag met haar willen trouwen en haar meenemen naar de USA.
Maar zoiets lijkt absoluut onmogelijk. Het meisje is Mexicaans en ze spreekt geen woord Engels. Bovendien is zij het bezit van een gewetenloze pooier …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Cormac McCarthy

Jaar van uitgave:
1998

Aantal pagina's:
293

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
USA (New Mexico) en Noord-Mexico

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 4 genummerde delen gevolgd door een epiloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Steden van de vlakte’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De western ‘Cities of the Plain’ is het slotdeel van ‘The Border Trilogy‘. Als je de eerste twee delen hebt gelezen, moet je dit deel zeer zeker ook proberen. De hoofdpersonen van deel I en II, John Grady Cole en Bill Parham spelen opnieuw een hoofdrol, maar nu zijn ze elkaars vrienden (en collega’s).


WAT MOET JE WETEN?

‘Cities of the Plain’ is een western, een verhaal over cowboys, Mexicanen, het ‘wilde westen’, woestijn- en ander ongerept gebied. Maar het is niet echt een verhaal met veel revolvers en schietpartijen. Hoewel er het (on)nodige geweld in het verhaal voorkomt, zijn de hoofdpersonen hier cowboys die vooral verstand hebben van paarden en van vee.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Cities of the Plain’ zijn niet echt lastig. Maar, zoals ook in de delen I en II, wordt er vaak een dialoog in het Spaans gehouden en regelmatig spreken de karakters een onverzorgd soort Engels. Niet voor elke lezer even gemakkelijk om te lezen.
De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte. Hoofdstukken zijn er niet; wel zijn er veel witregels. Ook zijn er veel – vaak humoristische, soms platte, regelmatig Spaanse – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Cities of the Plain’ soms moeilijk te lezen. Dit komt vooral wanneer er veel, onvertaalde dialogen in het Spaans zijn. Gelukkig kun je met raadstrategieën een eind komen.
Het verhaal is opnieuw spannend, soms schokkend, soms filosofisch en leerzaam. Je krijgt een prachtig beeld van het keiharde leven van de cowboys, de vaqueros, de laagopgeleide arbeiders die met hard en gevaarlijk werk een karig loontje verdienen in een vijandig, droog en heet klimaat met een meedogenloze natuur en (soms) met meedogenloze medemensen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Cities of the Plain’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Cities of the Plain’ is heel sober geschreven, maar bepaalde ideeën (en soms dromen) worden uitvoerig uitgelegd. Scenes worden soms weggelaten, andere meer filosofische overdenkingen worden enorm uitgesponnen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Cities of the Plain’ is een verhaal met redelijk veel actie.


Tijd:

‘Cities of the Plain’ gaat over de jaren 1950-1960. Het jaar dat ergens wordt vermeld is 1952. De epiloog speelt echter ongeveer vijftig jaar later – na het millenniumjaar 2000.


Plaats:

De setting van ‘Cities of the Plain’ is het dunbevolkte gebied van het zuiden van de USA en het noorden van Mexico. Dit deel van de trilogie speelt zich met name af in buurt van de steden El Paso en Las Cruces.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Cities of the Plain’: zal het Billy en John Grady lukken om een min of meer gelukkig leven te leiden?


Verteller:

De roman ‘Cities of the Plain’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Cities of the Plain’ zijn:
• John Grady Cole: een 19-jarige cowboy die we nog kunnen kennen uit deel I van The Border Trilogy: All the Pretty Horses. Hij is teruggekeerd naar New Mexico, zoals het lijkt voorgoed. Maar rusteloos is hij nog altijd. En ditmaal is het vooral een meisje dat regelmatig in zijn gedachten is;
• Billy Parham: een 28-jarige cowboy die we nog kunnen kennen uit deel II van The Border Trilogy: The Crossing. Billy is uiteindelijk teruggekeerd naar de USA vanuit Mexico na jarenlange omzwervingen. Hij werkt samen met zijn vriend John Grady op de boerderij als cowboy. Net als John Grady is hij met name een paardenkenner.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Cities of the Plain’ zijn:
Bewoners en werknemers van de ranch:
• ‘Mac’ MacGovern: de eigenaar van de ranch;
• Troy, JC, Oren, Joaquín, Archer, Travis, Jessie: cowboys (‘vaqueros’) die op de ranch werken;
• Mr Johnson: een oudere cowboy. Hij is niet zozeer de meerdere van de andere vaqueros alswel degene met de meeste ervaring. Tevens is hij de schoonvader van Mac;
• Socorro: de kokkin van de ranch.
Anderen:
• Mr. Elton en Rachel Elton: een boerenechtpaar dat in de buurt van de ranch van Mac woont;
• Louis en Carl: twee paardenhandelaren;
• Ward: een paardenfokker;
• Hector: een vriend van John Grady.
• Een blinde pianist en zijn dochter María: Mexicaanse kennissen van John Grady;
• Een oude man die zijn droom aan Billy vertelt.
In het bordeel:
• Magdalena: een 16-jarige prostituee op wie John Grady verliefd wordt;
• Eduardo: de 40-jarige beheerder van het bordeel in Mexico;
• Tiburcio (‘the alcahuete’): een pooier die voor Eduardo werkt;
• ‘La tuerta’: een hoerenmadam, de moeder van Tiburcio;
• Josefina: een hoertje, de vriendin van Magdalena.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Cities of the Plain’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Cities of the Plain’ is het derde en laatste deel van ‘The Border Trilogy’.
Deze trilogie bestaat uit de romans:
1. All the Pretty Horses
2. The Crossing
3. ‘Cities of the Plain’
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Cormac McCarthy.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Riders of the Purple Sage van Zane Grey
The Collected Works of Billy the Kid van Michael Ondaatje
The Son van Philipp Meyer


Citaat:
She went down the alleyway to the road and turned toward the town. Dogs were barking and the air was smoky from the charcoal fires in the low mud hovels of the colonias. She walked along the sandy desert road. The stars in flood above her. The lower edges of the firmament sawed out into the black shapes of the mountains and the lights of the cities burning on the plain like stars pooled in a lake. She sang to herself softly as she went a song from long ago. The dawn was two hours away. The town one. (p.223)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf het karakter van Mac aan de hand van één of meer gebeurtenissen uit het verhaal.
2. Wat doet John Grady om zijn grote liefde te veroveren?
3. Op welke manieren help Billy zijn vriend John Grady?
4. Wat wordt bedoeld met de ‘cities of the plain’?

^ Terug naar boven

Comments are closed.